A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Agresszió: nem a kutya fajtája, hanem a gazdi viselkedése miatt alakulhat ki

2018. szeptember 20., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Azt minden kutyás tudja, hogy a különböző kutyafajták más-más temperamentummal rendelkeznek, mi több, fajtán belül, az egyedek viselkedése is változatos lehet. Vannak olyan fajták, akiket könnyen megbélyegez az ember, mondván, agresszívak, veszélyesek. De tényleg azok?



A különböző kutyafajták a legváltozatosabb habitussal rendelkeznek, részben ez a felelős azért, hogy egy-egy fajta egyedei sokkal közelebb kerülnek a szívünkhöz, mint mások. Nem minden tulajdonság tartozik azonban a kifejezetten fajtaspecifikusok közé - ilyen például az agresszió. Egy pár éve készült kutatás is rámutatott arra, hogy nem a fajta, hanem maga a gazdi viselkedése (is)  felelős lehet az agresszió kialakulásáért!

 

A tanulmány szerint a módszerek, a képzés, amit a gazda a kutyánál alkalmaz, nagyobb szerepet játszik abban, miként lép fel a kutya az idegenekkel, vagy épp a családtagokkal szemben, mint a kutya fajtája. Azon kutyák között, akik jóval többször kaptak büntetést, magasabb kockázattal alakult ki az agresszív viselkedés. Emellett a 40 év körüli gazdák kutyái feleannyi valószínűséggel mutattak agressziót, mint a 25 év alatti gazdik kutyái.

 

 

A tudósok szerint tehát a pozitív megerősítés alkalmazása és a már korán elkezdett tanulási folyamat segít abban, hogy a kutyában ne alakuljon ki agresszió - tartozzon bármelyik fajtához is. Az általánosítások tehát, miszerint egyes fajták kifejezetten agresszívek, nem állnak meg a lábukon. Mi, gazdák nagyban felelősek vagyunk azért, milyenné válnak kutyáink!

 

 

 

Forrás: thedodo.com
Cikk első megjelenése: 2017. július 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Sosem lesz vége - 107 kiskutya egy autóban Hírek - Címlapon
Sosem lesz vége - 107 kiskutya egy autóban
Kaphatunk-e szabadnapot szeretett kedvencünk eltávozása esetén? Hírek - Címlapon
Kaphatunk-e szabadnapot szeretett kedvencünk eltávozása esetén?