A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Amerika: a kutyákat is veszélyezteti az influenza

2018. február 06., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




A kutyák is kisebb influenzajárványokkal küzdenek az Egyesült Államok néhány részén - figyelmeztettek a szakemberek.



Az amerikai Cornell Egyetem állategészségi központjában dolgozó Amy Glaser szerint a közelmúltban Floridában, Kentuckyban, Tennesseeben, Ohio délnyugati részén és Kalifornia középső, part menti területein is jelentettek már jó néhány esetet - írta a medicalxpress.com.

 

A szakember elmondta, hogy két influenzavírus-törzs, a 2004-ben azonosított H3N8 és a 2015-ben feltűnt H3N2 fertőzhet a kutyák körében.

 

Az Amerikai Állatgyógyászati Egyesület elnöke, Michael Topper elmondta, hogy a kutyainfluenza egy erősen fertőző légúti megbetegedés, amelyet az influenzavírus A okoz. A szakember szerint a vírussal érintkező kutyák majdnem mindegyike megfertőződik, ugyanakkor az esetek többsége enyhe lefolyású. Az ebek más kutyáktól vagy szennyezett etető- és itatótálak, illetve játékok révén kaphatják el a betegséget.

 

A kutyák is küzdhetnek influenzával
A kutyák is küzdhetnek influenzával

 

Topper szerint a kutyainfluenza egy még "felemelkedőben lévő betegség", és az Egyesült Államokban élő kutyák többsége még nem találkozott vele. Ez azt jelenti, hogy a megfertőződött állatok nagyjából 80 százalékánál influenzaszerű tünetek jelentkeznek, például köhögés, tüsszögés, orrfolyás, bódultság, láz és/vagy étvágycsökkenés.

 

Glaser szerint a fertőzött állatok egy részénél hányás vagy hasmenés is jelentkezhet. "A kutyák többsége felépül, de némelyiküknek szüksége lehet orvosságra a másodlagos bakteriális felülfertőződés megakadályozása érdekében, amely kezeletlenül veszélyes lehet" - húzta alá a szakember.

 

A szakemberek szerint a kutyainfluenzával fertőzött ebeket el kell különíteni a többi kutyától, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

 

Glaser szerint, noha nem minden esetet jelentenek be, de kutyainfluenza-járvány még sosem tört ki országos szinten, mert "az embereket sújtó influenzával ellentétben, a kutyainfluenza-járványok mindig lokálisak".

 

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kutyainfluenza emberre nem veszélyes.



 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: abcnews.go.com

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt. Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Erdőlátogatási tilalom a dunántúli erdőkben Hírek - Címlapon
Erdőlátogatási tilalom a dunántúli erdőkben
Ismét bíróság elé kerül egy állatkínzó Hírek - Címlapon
Ismét bíróság elé kerül egy állatkínzó