A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Amerika: a kutyákat is veszélyezteti az influenza

2018. február 06., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




A kutyák is kisebb influenzajárványokkal küzdenek az Egyesült Államok néhány részén - figyelmeztettek a szakemberek.



Az amerikai Cornell Egyetem állategészségi központjában dolgozó Amy Glaser szerint a közelmúltban Floridában, Kentuckyban, Tennesseeben, Ohio délnyugati részén és Kalifornia középső, part menti területein is jelentettek már jó néhány esetet - írta a medicalxpress.com.

 

A szakember elmondta, hogy két influenzavírus-törzs, a 2004-ben azonosított H3N8 és a 2015-ben feltűnt H3N2 fertőzhet a kutyák körében.

 

Az Amerikai Állatgyógyászati Egyesület elnöke, Michael Topper elmondta, hogy a kutyainfluenza egy erősen fertőző légúti megbetegedés, amelyet az influenzavírus A okoz. A szakember szerint a vírussal érintkező kutyák majdnem mindegyike megfertőződik, ugyanakkor az esetek többsége enyhe lefolyású. Az ebek más kutyáktól vagy szennyezett etető- és itatótálak, illetve játékok révén kaphatják el a betegséget.

 

A kutyák is küzdhetnek influenzával
A kutyák is küzdhetnek influenzával

 

Topper szerint a kutyainfluenza egy még "felemelkedőben lévő betegség", és az Egyesült Államokban élő kutyák többsége még nem találkozott vele. Ez azt jelenti, hogy a megfertőződött állatok nagyjából 80 százalékánál influenzaszerű tünetek jelentkeznek, például köhögés, tüsszögés, orrfolyás, bódultság, láz és/vagy étvágycsökkenés.

 

Glaser szerint a fertőzött állatok egy részénél hányás vagy hasmenés is jelentkezhet. "A kutyák többsége felépül, de némelyiküknek szüksége lehet orvosságra a másodlagos bakteriális felülfertőződés megakadályozása érdekében, amely kezeletlenül veszélyes lehet" - húzta alá a szakember.

 

A szakemberek szerint a kutyainfluenzával fertőzött ebeket el kell különíteni a többi kutyától, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

 

Glaser szerint, noha nem minden esetet jelentenek be, de kutyainfluenza-járvány még sosem tört ki országos szinten, mert "az embereket sújtó influenzával ellentétben, a kutyainfluenza-járványok mindig lokálisak".

 

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kutyainfluenza emberre nem veszélyes.



 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: abcnews.go.com

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad 6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad
"Esküdni mernék, hogy megérezte, egyszerűen tudta!" – Ha hallottuk már e szavakat kutyás ismerőseinktől, vagy első kézből tapasztaltuk kedvencünkön, elgondolkodhatunk a miérteken. Tényleg létezik az a bizonyos hatodik érzék? Vagy kifinomult szaglása „üzent” neki?

Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei
Furcsa dudorok a kutya szájában? Kerek vagy levélformájú kinövések végtagjain, talpán? A papillomák többnyire ártalmatlanok, de kellemetlenné is válhatnak, ha túlságosan megnőnek. Mit kell tudnunk róluk?

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Erdőlátogatási tilalom a dunántúli erdőkben Hírek - Címlapon
Erdőlátogatási tilalom a dunántúli erdőkben
Ismét bíróság elé kerül egy állatkínzó Hírek - Címlapon
Ismét bíróság elé kerül egy állatkínzó