A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az állatorvos tanácsai: így előzd meg, hogy a kutyád hőgutát kapjon

2018. július 22., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Nem is gondolnánk, hogy milyen veszélyes a nyári forróság kutyáinkra nézve, holott egyre többször jut el a médián keresztül a hír egy-egy melegben rosszul lett kutyáról. De hogy előzhető meg a hőguta?



"Nyáron nem csak mi, de négylábú kedvenceink is szenvednek a melegtől. 

Sajnos azonban ezt nem mindig vesszük eléggé komolyan, így évről-évre találkozom a rendelőben olyan hőgutát szenvedett állatokkal, melyek a gazdi tudatlansága és felelőtlensége miatt kerültek életveszélyes állapotba. A hőguta súlyos, gyakran végzetes állapot, mely extrém hőhatás következtében jön létre" - meséli dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítója. - "Gyakran alakul ki zárt helyen (pl. autóban), tűző napon felejtett állatoknál. Különösen veszélyeztettek az idős, a rövid orrú és a túlsúlyos kutyák, valamint a kölyökállatok. A kutyák és cicák normális testhőmérséklete 38-39 ºC között mozog. Ha a testhőmérséklet 40 ºC fölé szökik, az állat tátott szájjal lélegezik, zihál, hőháztartása felborul, aminek következtében a vérkeringés és a légzés összeomlása léphet fel, valamint károsodhat a központi idegrendszer, ami az állat pusztulásához vezethet."

 

A kutya lihegésének erősödése is jól jelzi, ha baj van
Fotó: cesarsway.com

 

Készülj fel minden eshetőségre, legyél körültekintő!

  • Soha ne hagyd a kutyád az autóban! Még akkor sem, ha csak „pár percre” szaladsz be a boltba.
  • ​Kerüld el a forró aszfaltot! A napsütötte járda, homok, vagy csatornafedél komoly égési sérülést okozhat a kutya érzékeny tappancsán. Időzítsd a sétát a kora reggeli vagy a késő esti órákra. Ha erre nincs lehetőséged, sétáltasd a kutyát füves területen, húzz a lábaira zoknit, vagy legalább legyen nálad egy vizes törölköző, amire várakozás közben ráállhat.
  • Ha hosszabb autóútra mész kedvenceddel, minimum 4 óránként állj meg egy-egy sétára, és itasd meg az állatot! Utazás közben gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről és szellőzésről. Fontos, hogy a pihenők védett környezetben történjenek, mert az utazástól izgatott kutya esetleg kitörhet, és elszaladhat.
  • A napégésre hajlamosabb rövid vagy fehér szőrű kutyák bőrét speciális naptejjel célszerű bekenni, különösen az orron, a füleken és a száj környékén.
  • A kertben tartott kutyát ne kösd ki, és biztosíts számára jól szellőző, árnyékos pihenőhelyet esetleg fürdőhelyet. A kutyaház könnyen felmelegszik és áll benne a levegő, ezért nem nyújt megfelelő védelmet.
Alapszabály tavasztól őszig: a napon parkoló autóban nem hagyunk állatot!
Alapszabály tavasztól őszig: a napon parkoló autóban nem hagyunk állatot!
Fotó: pets4homes.co.uk

 

Mi a teendő hőguta esetén?

  • Mindenekelőtt vidd az állatot hűvös, naptól védett, árnyékos helyre.
  • Ha mód van rá, merítsd az állat egész testét hideg vízbe, vagy alaposan nedvesítsd be a bundáját. ügyelve arra, hogy a légutak szabadon maradjanak.
  • ​Helyezz a fejtetőre jeges borogatást, és haladéktalanul vidd a kutyát állatorvoshoz!

 

Vigyázz a kedvencedre a forró napokon, a következő hetekben kánikula várható!

 

 

 

 

Forrás: rex.hu
Indexkép forrás: cesarsway.com
Cikk első megjelenése: 2017. augusztus 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást
Rettentően jól szórakozott, esze ágában sem volt kijönni a vízből!

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fellélegezhetnek a kutyások Cegléden: tűzijáték helyett lézershow lesz augusztus 20-án Hírek - Címlapon
Fellélegezhetnek a kutyások Cegléden: tűzijáték helyett lézershow lesz augusztus 20-án
Bécsből is érkezett kutya az I. Szabolcsi Tacskó Találkozóra Hírek - Címlapon
Bécsből is érkezett kutya az I. Szabolcsi Tacskó Találkozóra