A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Az állatorvos tanácsai: így előzd meg, hogy a kutyád hőgutát kapjon

2018. július 22., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség
Nem is gondolnánk, hogy milyen veszélyes a nyári forróság kutyáinkra nézve, holott egyre többször jut el a médián keresztül a hír egy-egy melegben rosszul lett kutyáról. De hogy előzhető meg a hőguta?

"Nyáron nem csak mi, de négylábú kedvenceink is szenvednek a melegtől. 

Sajnos azonban ezt nem mindig vesszük eléggé komolyan, így évről-évre találkozom a rendelőben olyan hőgutát szenvedett állatokkal, melyek a gazdi tudatlansága és felelőtlensége miatt kerültek életveszélyes állapotba. A hőguta súlyos, gyakran végzetes állapot, mely extrém hőhatás következtében jön létre" - meséli dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítója. - "Gyakran alakul ki zárt helyen (pl. autóban), tűző napon felejtett állatoknál. Különösen veszélyeztettek az idős, a rövid orrú és a túlsúlyos kutyák, valamint a kölyökállatok. A kutyák és cicák normális testhőmérséklete 38-39 ºC között mozog. Ha a testhőmérséklet 40 ºC fölé szökik, az állat tátott szájjal lélegezik, zihál, hőháztartása felborul, aminek következtében a vérkeringés és a légzés összeomlása léphet fel, valamint károsodhat a központi idegrendszer, ami az állat pusztulásához vezethet."

 

A kutya lihegésének erősödése is jól jelzi, ha baj van
Fotó: cesarsway.com

 

Készülj fel minden eshetőségre, legyél körültekintő!

  • Soha ne hagyd a kutyád az autóban! Még akkor sem, ha csak „pár percre” szaladsz be a boltba.
  • ​Kerüld el a forró aszfaltot! A napsütötte járda, homok, vagy csatornafedél komoly égési sérülést okozhat a kutya érzékeny tappancsán. Időzítsd a sétát a kora reggeli vagy a késő esti órákra. Ha erre nincs lehetőséged, sétáltasd a kutyát füves területen, húzz a lábaira zoknit, vagy legalább legyen nálad egy vizes törölköző, amire várakozás közben ráállhat.
  • Ha hosszabb autóútra mész kedvenceddel, minimum 4 óránként állj meg egy-egy sétára, és itasd meg az állatot! Utazás közben gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről és szellőzésről. Fontos, hogy a pihenők védett környezetben történjenek, mert az utazástól izgatott kutya esetleg kitörhet, és elszaladhat.
  • A napégésre hajlamosabb rövid vagy fehér szőrű kutyák bőrét speciális naptejjel célszerű bekenni, különösen az orron, a füleken és a száj környékén.
  • A kertben tartott kutyát ne kösd ki, és biztosíts számára jól szellőző, árnyékos pihenőhelyet esetleg fürdőhelyet. A kutyaház könnyen felmelegszik és áll benne a levegő, ezért nem nyújt megfelelő védelmet.
Alapszabály tavasztól őszig: a napon parkoló autóban nem hagyunk állatot!
Alapszabály tavasztól őszig: a napon parkoló autóban nem hagyunk állatot!
Fotó: pets4homes.co.uk

 

Mi a teendő hőguta esetén?

  • Mindenekelőtt vidd az állatot hűvös, naptól védett, árnyékos helyre.
  • Ha mód van rá, merítsd az állat egész testét hideg vízbe, vagy alaposan nedvesítsd be a bundáját. ügyelve arra, hogy a légutak szabadon maradjanak.
  • ​Helyezz a fejtetőre jeges borogatást, és haladéktalanul vidd a kutyát állatorvoshoz!

 

Vigyázz a kedvencedre a forró napokon, a következő hetekben kánikula várható!

 

 

 

 

Forrás: rex.hu
Indexkép forrás: cesarsway.com
Cikk első megjelenése: 2017. augusztus 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hétköznapi hős: a mentett németjuhász jelezte a forró autóba zárt fajtársát Hétköznapi hős: a mentett németjuhász jelezte a forró autóba zárt fajtársát
Egy örökbefogadott németjuhász jelezte, hogy egy másik kutya bajban van a forró autóba zárva. Sajnos túl későn érkezett a segítség: az emberi felelőtlenség újabb életet követelt.

Több mint félmillió forintnak megfelelő bírságot kapott egy turista Szlovéniában, mert a forró kocsiban hagyta a kutyáit Több mint félmillió forintnak megfelelő bírságot kapott egy turista Szlovéniában, mert a forró kocsiban hagyta a kutyáit
Csaknem kétezer euróra büntettek egy turistát Szlovéniában, mert a forró kocsiban hagyta a kutyáit

Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz? Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz?
A sok írás, fotó, videó ellenére is megesik még, hogy a gazda figyelmetlenségből vagy tudatlanságból bent hagyja a kutyáját az autóban, míg ő vásárol, vagy ügyet intéz. Ám bármilyen gyorsan is végez, a kutyáját óriási veszélynek teszi ki ez idő alatt. Hogyan segíthetsz, ha ilyen esettel találkozol?

Forró téma: védjük a tappancsot! Forró téma: védjük a tappancsot!
A nyári balesetek túlnyomó része a tappancsok égési sérülései miatt következnek be. Sétára, nyaralásra, kirándulásra is fel kell készülnünk, mert a forró talaj komoly egészségügyi problémát okoz!

Hajszálon múlt a tragédia: forró autóból mentettek kutyát a cseh rendőrök Hajszálon múlt a tragédia: forró autóból mentettek kutyát a cseh rendőrök
Videóra is felvették a cseh rendőrök az iszonyú látványt, ami fogadta őket. A fekete autóban hosszú órák óta szenvedtek a kutyák a hőségtől, a rendőrök közbelépésén múlt csak, hogy nem történt tragédia.

Kiskutyákat mentettek a rendőrök egy autó forró csomagtartójából a Balatonon Kiskutyákat mentettek a rendőrök egy autó forró csomagtartójából a Balatonon
Rendőrök mentették meg azokat a kiskutyákat Balatonalmádiban, akik egy férfi autójának csomagtartójába voltak bezárva. Az autó a nyári napsütésben úgy felforrósodott, hogy a kutyák már alig kaptak levegőt.

Ez történik a nyers tojással, ha a napon álló autóban hagyod - kitennéd ennek a kutyádat? Ez történik a nyers tojással, ha a napon álló autóban hagyod - kitennéd ennek a kutyádat?
Még mindig hatalmas problémát jelent az, hogy a gazdák egy része figyelmetlenségből, vagy tudatlanságból (netán nemtörődömségből) a napon parkoló autóban hagyja kutyáját. Néhányuk az ablakot ugyan résnyire lehúzza, ám ha valaki figyelmezteti, csak legyint: pár perc és úgyis itt vagyok.

Nem sikerült megmenteni a kutyát, akit másfél órára a napon parkoló autóban hagytak gazdái Nem sikerült megmenteni a kutyát, akit másfél órára a napon parkoló autóban hagytak gazdái
A tűző napon álló autóba zárva hagyták a kutyájukat, aki a hő hatására olyan súlyos egészségkárosodást szenvedett el, amivel a szervezete már nem tudott megbirkózni.

A túlzott lihegés lényeges tünet! A túlzott lihegés lényeges tünet!
Térdig ér a nyelve, zihál és az egész kutya olyan fura! Bizony a lihegés tünetként jelenik meg számos betegségnél, ezért jó, ha felfigyelünk rá!

A kocsiban nem hagyunk állatot! A kocsiban nem hagyunk állatot!
Egy szép szóból nem értő kutyatulajdonos meglepő, de annál igazságosabb büntetést kapott Ohióban. Minden hasonló gazdát így kellene móresre tanítani! Jön a meleg, a forró autó, és a hőguta.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Ebugatta Hard Dog Race Praktiker

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Miért ül rám a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért ül rám a kutyám?
Bécsből is érkezett kutya az I. Szabolcsi Tacskó Találkozóra Hírek - Címlapon
Bécsből is érkezett kutya az I. Szabolcsi Tacskó Találkozóra