A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bélférgesség kutyáknál - Típusai, tünetei és a megelőzés lehetőségei

2023. november 20., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Belső élősködők? Egy téma, amiről nem szívesen beszélünk, mégis nagyon fontos, hogy tudjunk róla - nemcsak a kutya egészsége, de a gazdi szempontjából is. Átfogó útmutatónkkal ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.



 

A bélférgek típusai kutyáknál

 

Kutyák esetében leggyakrabban alábbiakkal találkozhatunk: az orsóférgek, a kampósférgek, az ostorférgek és a galandférgek. A tünetek változatosak lehetnek, a fertőzöttség típusától és mértékétől függően.

 

 

1. Orsóférgek

 

Leggyakrabban alábbi két fajtával fertőződnek a kutyák: Toxocara canis és Toxascaris leonin. Mindkettő hosszú, színük fehér, megjelenésükben a spagettihez hasonlítnak. Tápanyagokat vonnak el a kutya szervezetétől. Az orsóféreg petéi a vékonybélben telepednek meg, ahol lárvák fejlődnek ki belőlük, melyek a test más szöveteiben és a szervekben is megtelepedhetnek. Ahogy a Toxocara canis lárvák elérik érettségüket, elvándorolhatnak a tüdőbe, innen pedig fel a légutakba. Ennek jellegzetes tünete, hogy a kutya időnként köhög. Ilyenkor felköhögi a kórokozót, majd lenyeli, így jut vissza a bélrendszerbe, ahol életciklusa utolsó szakaszát eltölti. A Toxascaris leonina nem mozdul ki a belekből, életciklusa jóval egyszerűbb.

 

 

Kölyökkutyáknál nagyobb a bélférgesség kockázata
Kölyökkutyáknál nagyobb a bélférgesség kockázata
Fotó:  Unsplash - Ben Michel

 

 

A fertőzött kutya petéket, lárvákat és kifejlett orsóférgeket is üríthet a bélsárral. Gyakori, hogy a kölykök már eleve fertőzötten jönnek a világra. A paraziták olykor az anyakutya tejében is megtalálhatóak, szoptatás közben átadja azokat kicsinyeinek. Ezért is fontos, hogy a tudatos gazda már a vemhesség során megfelelő módon féregtelenítse az állatot.

 

 

2. Kampósférgek

 

Rövid férgek, aprócska fogakkal, a kutya véréből táplálkoznak. Fiatal kölyköknél halálos lehet a kampósféreggel történő fertőzés, mivel nagy mennyiségben vonják el a tápanyagot a fejlődő szervezetből. Életciklusuk nagyon hasonlít a Toxocara canis fonalféregéhez (ld. fent): a bélrendszerből kiindulva a test más pontjaira is eljuthatnak, a tüdőben folytatva fejlődésüket, mielőtt ismét visszajutnának a belekbe. Kutyáknál leggyakoribb az Ancylostoma caninum.

 

 

3. Ostorférgek

 

A vastagbélben éldegélnek, és társaikhoz képest kevesebb tápanyagot szívnak fel, így kevesebb problémát okoznak a kutyának, és a rájuk jellemző tünetek is ritkábban jelennek meg. Velük kapcsolatban a legfőbb gond akkor adódik, ha befúrják magukat a belek szöveteibe. Kedvenc helyük a vakbél, ahonnan nem szívesen mozdulnak ki, így a bélsár elemzését követő negatív lelet mellett is fennállhat a fertőzöttség. Leggyakoribb fajtája a Trichuris vulpis.

 

 

4. Galandférgek

 

A vékonybélben élnek, apró fogaikkal beleakaszkodnak a bél falába, hogy a kutya által elfogyasztott táplálék emésztése során elvonják belőle a fontos tápanyagokat. Formájuk lapos, hosszuk elérheti a 15 cm-t is. Ürítéskor több darabra szakadhat a féreg, mely rizsszemhez hasonló megjelenést kölcsönöz a bélsárban. Gondot leginkább akkor okoznak, ha a kutya aktív életmódot folytat (munka, sport, stb.), mivel ilyenkor a férgek által elvont tápanyagok hiányozni fognak szervezetének, és ez különféle tünetekhez, hiányállapotok kialakulásához vezethet. Leggyakoribb fajtája a Dipylidium caninum (uborkamagképű galandféreg).

 

 

Nagyobb a fertőzés kockázata, ha adott helyen sok kutya fordul meg Például: sétáltató helyek, kutyafuttató, kutyapark, kutyaiskola, kutyastrand, állatorvosi rendelő
Nagyobb a fertőzés kockázata, ha adott helyen sok kutya fordul meg
Például: sétáltató helyek, kutyafuttató, kutyapark, kutyaiskola, kutyastrand, állatorvosi rendelő
Fotó: Unsplash - Monika Simeonova

 

 

 

Hogyan fertőződhet a kutya bélférgekkel?

 

 

1. Az anyakutyán keresztül

 

Az orsóférgek és a kampósférgek átfúrhatják magukat a méh falán, ahol megfertőzik a magzatokat. Így a kölykök már eleve fertőzötten jönnek a világra, ugyanakkor az anyatejben lévő kórokozók is tovább súlyosbíthatják a bajt. Az orsóférgek előszeretettel „használják” a fertőzés elterjesztéséhez ezt az utat, ezért kiemelten fontos a vemhes szuka, illetve a kölykök féregtelenítése már az elejétől fogva.

 

 

2. Szennyezett talaj által

 

Kétféleképpen juthat be a féreg a kutya szervezetébe: ha megeszi a földet, vagy fertőzött talajjal érintkezik. Az orsóférgek, kampósférgek és ostorférgek a belekben élősködnek, és a bélsárral együtt petéik is kikerülnek a környezetbe. Akár egy hónapig is eltarthat, mire lárváik aktiválódnak, vagyis fertőzőképessé válnak, a peték pedig éveken át rejtőzhetnek a talajban. Gyakori, hogy kutyakakiknak nyomát sem látni, ám a talaj bélférgek petéivel szennyezett. A fertőzés főként akkor következik be, amikor a kutya tisztogatja (nyalogatja, rágcsálja) magát, és a szőrére tapadt, élősködőkkel fertőzött földet, sarat lenyeli. Nem véletlenül szajkózzák mindenhol, hogy szedjük fel a kakit – ezzel fontos lépést tehetünk a féregfertőzés terjedésének megelőzésében.

 

A szennyezett talajt érintve is megfertőződhet a kutya. Hogyan?! A kampósférgek egyedi tulajdonsága, hogy képesek átfúrni magukat a bőrfelületen, így nem is kell a kutyának tisztogatnia magát a fertőzéshez – elegendő, ha lefekszik a földre, pont oda, ahol a kampósférgek petéi rejtőznek. A kórokozók a kutya mancsán és pocakján át is befúródhatnak testébe. Ugye milyen ijesztő?

 

 

 

Féregpetékkel szennyezett talajjal érintkezve is fertőződhet a kutya bélférgekkel
Féregpetékkel szennyezett talajjal érintkezve is fertőződhet a kutya bélférgekkel
Fotó: Unsplash - Keller Chewing

 

 

3. Fertőzött állatok elfogyasztása által

 

A belső élősködők mind a négy típusa okozhat fertőzést a kutyánál, amennyiben fertőzött állatból eszik, például elkap egy rágcsálót. Ha kedvencünk szívesen vadászik egerekre a kertünkben vagy pockokra a mezőn, legközelebb gondoljunk erre is.

 

Elhullott állatok tetemei is lehetnek férgekkel fertőzöttek, így a legjobb, ha nem engedjük, hogy kutyánk dögökbe, ürülékbe, és egyéb „finomságokba” hemperegjen.

 

Fontos tudni, hogy a bolhák is lehetnek fertőzöttek galandférgek petéivel. Ezek akkor jutnak be a kutya szervezetébe, ha bolhásság esetén nyalogatja, rágcsálja bőrét, szőrét, hogy enyhítse a kínzó viszketést, és közben a bolhákat is lenyeli.

 

 

 

Melyek a bélférgesség jellemző tünetei kutyáknál?

 

Az orsóférgek rendszerint nem okoznak különösebb gondot, ugyanakkor néhány esetben súlyosan megbetegíthetik a kutyát. A kampósférgek, ostorférgek és galandférgek kisebb kockázatot jelentenek a kutya egészségére, kivéve, ha túlzottan elszaporodnak szervezetében. Gyakori, hogy a kutya bélférgesség megléte mellett is tünetmentes, vagy enyhe tüneteket mutat, például:

 

  • Hasmenés
  • Hányás
  • Puffadás az alhas tájékán
  • Letargia
  • Tápanyaghiány
  • Dehidratáció
  • Köhögés (általában fonalféreg és kampósféreg fertőzésnél jelenik meg)
  • Bélelzáródás (súlyos fertőzöttség esetén)
  • Tüdőgyulladás (súlyos fonalféreg-fertőzöttség esetén)

 

Honnan tudhatom, hogy férges a kutyám?

 

A galandférgeket leszámítva kifejlett bélférgeket ritkán látni, így nem könnyű megmondani, hogy fertőzött-e a kutya. Ennek egyetlen módja a bélsár mikroszkóppal történő vizsgálata. Mivel a tünetek másfajta betegségekre is utalhatnak, a megelőzés mellett fontos, hogy a kutyát rendszeresen elvigyük állapotfelmérésre.

 

 

Bélférgesség - A kutya játékaira is rátapadhatnak a kórokozók
Bélférgesség - A kutya játékaira is rátapadhatnak a kórokozók
Fotó: Unsplash - Istiphoto98

 

 

 

 

Emberre is átterjedhet a fertőzés, ha a kutya férges?

 

Sajnos igen, bár ez ritkán fordul elő. Orsóférgek, kampósférgek és ostorférgek is megfertőzhetik az embert, ha szennyezett talajjal érintkezik. Leggyakrabban orsóférgekkel történik a fertőzés, főként kutyákról gyermekekre. A Toxocara féregfajták által okozott betegsége neve toxocariasis. Míg legtöbb esetben nem jelennek meg tünetek, és a paraziták néhány hónapon belül elpusztulnak, néhányan alábbiakat tapasztalhatják: enyhe köhögés, hőemelkedés, láz, fejfájás, gyomorgörcs.

 

Az esetek elenyésző részében azonban az orsóféreg lárvái bejuthatnak a belső szervekbe (pl. máj, tüdő), befúródhatnak a szembe vagy az agyba, rendkívül súlyos tüneteket okozva. Rendszeres féreghajtással és a megfelelő higiénia betartásával (pl. gyakori kézmosás a kutya simogatása után) csökkenthetjük a fertőzés kockázatát.

 

 

Macskákra is átterjedhet a férgesség?

 

Az orsóféreg Toxascaris leonina nevű fajtája veszélyt jelenthet a macskákra, ha a kutya fertőzött. Szerencsére a két fajta közül ez a kevésbé gyakori. Ha cicák is élnek a kutya mellett, fontos meghatározni, pontosan melyik parazita található a szervezetében, hogy a bársonytalpúak is a megfelelő kezelésben részesülhessenek.

 

 

A kutyával egy háztartásban élő macskákat is féregteleníteni kell
A kutyával egy háztartásban élő macskákat is féregteleníteni kell
Fotó: Unsplash - Madalyn Cox

 

 

Hogyan kezelhető a kutyák bélférgessége?

 

A fertőzés megelőzése érdekében fontos, hogy rendszeresen féregtelenítsük kedvencünket – főleg, ha gyermekek is vannak a családban, vagy a kutya gyakran találkozik gyerekekkel (pl. terápiás munka során).

 

  • Kölyökkutyáknál különösen nagy a fertőzöttség kockázata, ennek következtében az emberre terjedő fertőzésnek is nagyobb az esélye.
  • A vemhes szuka és a kölykök féreghajtásával kapcsolatban kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 

Beszéljük meg állatorvosunkkal, milyen típusú féreghajtó lenne jó kutyánknak. Léteznek tabletták és rácseppentő oldatok (spot on), ezek egy része nemcsak a megelőzést segíti elő, de kimutatott fertőzés esetén is hatékony lehet. Ügyeljünk arra, hogy a kutya a testsúlyának megfelelő adagot kapja. Védjük kedvencünket a bolhák ellen is, hiszen azok is terjeszthetik a galandférgeket.

 

Súlyos esetben speciális hatóanyagú készítményekkel kezelhető a férgesség, a szükséges terápiát állatorvosunk fogja összeállítani, és a gyógyszert is ő írja fel receptre. Itt nem lesz elegendő a tabletta/spot on egyszeri beadása, az orsóférgek és kampósférgek lárvái például a féreghajtás után is bejuthatnak a bélrendszerbe, így meg kell ismételni a kezelést. Az ismétlés pontos idejét, akár a rákövetkező napokon, akár a rákövetkező hetekben történik, mindig állatorvosunk állapítja meg.

 

Az elhalt férgeket feldolgozhatja az emésztőrendszer, így gyakran nem is láthatunk férgeket a bélsárral ürülni. Ahhoz, hogy kedvencünket megszabadítsuk az élősködőktől, mindig pontosan tartsuk be az előírásokat!

 

Ne próbálkozzunk házi gyógymódokkal, mert nagyobb bajt okozhatunk velük kedvencünknek, például a fokhagyma is ide tartozik, ami egyenesen mérgező a kutyának.

 

 

Milyen gyakran érdemes féregteleníteni a kutyát?

 

A készítmény típusától függően kell ismételni a kezelést. Egyes tabletták és rácseppentő oldatok egy hónapig hatásosak, míg más féreghajtó tablettáknál elegendő a két-háromhavonta történő ismétlés. Vemhes és szoptatós szukákra speciális ajánlások vonatkoznak, ezzel kapcsolatosan mindig kérjük ki állatorvosunk véleményét! Kölyökkutyákat 6 hónapos korukig érdemes többször is féregteleníteni – itt is hagyatkozzunk állatorvosunkra.

 

Még egy fontos dologról ne feledkezzünk meg: szedjük fel a kutyakakit! Kertünkben, udvarunkban mindenképp, így megelőzhető, hogy a féregpeték felhalmozódjanak a talajban. 

 

 


 

Olvasd el kapcsolódó írásunkat ide kattintva: 

 

 

Giardiasis (giardiázis): kutyára, emberre egyaránt fertőző betegség - Kutyabarát helyek

A világszerte előforduló, hasmenéses tüneteket okozó egysejtű parazita sajnos kutyáinkat és minket, gazdikat is könnyedén megfertőzhet. Éppen ezért fontos tisztában lennünk a betegség terjedésével és megelőzési lehetőségeivel.

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

Forrás: https://www.bluecross.org.uk/advice/dog/intestinal-worms-in-dogs

 

Forrás: bluecross.org
Cikk első megjelenése: 2023. március 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Birtokba vették a kutyák Pécs legújabb kutyafuttatóját Hírek - Címlapon
Birtokba vették a kutyák Pécs legújabb kutyafuttatóját
Betiltották a kutyahús árusítását a Yulin-i fesztiválon   Hírek - Címlapon
Betiltották a kutyahús árusítását a Yulin-i fesztiválon