A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bélférgesség kutyáknál - Típusai, tünetei és a megelőzés lehetőségei

2023. november 20., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Belső élősködők? Egy téma, amiről nem szívesen beszélünk, mégis nagyon fontos, hogy tudjunk róla - nemcsak a kutya egészsége, de a gazdi szempontjából is. Átfogó útmutatónkkal ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani. 

A bélférgek típusai kutyáknál

 

Kutyák esetében leggyakrabban alábbiakkal találkozhatunk: az orsóférgek, a kampósférgek, az ostorférgek és a galandférgek. A tünetek változatosak lehetnek, a fertőzöttség típusától és mértékétől függően.

 

 

1. Orsóférgek

 

Leggyakrabban alábbi két fajtával fertőződnek a kutyák: Toxocara canis és Toxascaris leonin. Mindkettő hosszú, színük fehér, megjelenésükben a spagettihez hasonlítnak. Tápanyagokat vonnak el a kutya szervezetétől. Az orsóféreg petéi a vékonybélben telepednek meg, ahol lárvák fejlődnek ki belőlük, melyek a test más szöveteiben és a szervekben is megtelepedhetnek. Ahogy a Toxocara canis lárvák elérik érettségüket, elvándorolhatnak a tüdőbe, innen pedig fel a légutakba. Ennek jellegzetes tünete, hogy a kutya időnként köhög. Ilyenkor felköhögi a kórokozót, majd lenyeli, így jut vissza a bélrendszerbe, ahol életciklusa utolsó szakaszát eltölti. A Toxascaris leonina nem mozdul ki a belekből, életciklusa jóval egyszerűbb.

 

 

Kölyökkutyáknál nagyobb a bélférgesség kockázata
Kölyökkutyáknál nagyobb a bélférgesség kockázata
Fotó:  Unsplash - Ben Michel

 

 

A fertőzött kutya petéket, lárvákat és kifejlett orsóférgeket is üríthet a bélsárral. Gyakori, hogy a kölykök már eleve fertőzötten jönnek a világra. A paraziták olykor az anyakutya tejében is megtalálhatóak, szoptatás közben átadja azokat kicsinyeinek. Ezért is fontos, hogy a tudatos gazda már a vemhesség során megfelelő módon féregtelenítse az állatot.

 

 

2. Kampósférgek

 

Rövid férgek, aprócska fogakkal, a kutya véréből táplálkoznak. Fiatal kölyköknél halálos lehet a kampósféreggel történő fertőzés, mivel nagy mennyiségben vonják el a tápanyagot a fejlődő szervezetből. Életciklusuk nagyon hasonlít a Toxocara canis fonalféregéhez (ld. fent): a bélrendszerből kiindulva a test más pontjaira is eljuthatnak, a tüdőben folytatva fejlődésüket, mielőtt ismét visszajutnának a belekbe. Kutyáknál leggyakoribb az Ancylostoma caninum.

 

 

3. Ostorférgek

 

A vastagbélben éldegélnek, és társaikhoz képest kevesebb tápanyagot szívnak fel, így kevesebb problémát okoznak a kutyának, és a rájuk jellemző tünetek is ritkábban jelennek meg. Velük kapcsolatban a legfőbb gond akkor adódik, ha befúrják magukat a belek szöveteibe. Kedvenc helyük a vakbél, ahonnan nem szívesen mozdulnak ki, így a bélsár elemzését követő negatív lelet mellett is fennállhat a fertőzöttség. Leggyakoribb fajtája a Trichuris vulpis.

 

 

4. Galandférgek

 

A vékonybélben élnek, apró fogaikkal beleakaszkodnak a bél falába, hogy a kutya által elfogyasztott táplálék emésztése során elvonják belőle a fontos tápanyagokat. Formájuk lapos, hosszuk elérheti a 15 cm-t is. Ürítéskor több darabra szakadhat a féreg, mely rizsszemhez hasonló megjelenést kölcsönöz a bélsárban. Gondot leginkább akkor okoznak, ha a kutya aktív életmódot folytat (munka, sport, stb.), mivel ilyenkor a férgek által elvont tápanyagok hiányozni fognak szervezetének, és ez különféle tünetekhez, hiányállapotok kialakulásához vezethet. Leggyakoribb fajtája a Dipylidium caninum (uborkamagképű galandféreg).

 

 

Nagyobb a fertőzés kockázata, ha adott helyen sok kutya fordul meg Például: sétáltató helyek, kutyafuttató, kutyapark, kutyaiskola, kutyastrand, állatorvosi rendelő
Nagyobb a fertőzés kockázata, ha adott helyen sok kutya fordul meg
Például: sétáltató helyek, kutyafuttató, kutyapark, kutyaiskola, kutyastrand, állatorvosi rendelő
Fotó: Unsplash - Monika Simeonova

 

 

 

Hogyan fertőződhet a kutya bélférgekkel?

 

 

1. Az anyakutyán keresztül

 

Az orsóférgek és a kampósférgek átfúrhatják magukat a méh falán, ahol megfertőzik a magzatokat. Így a kölykök már eleve fertőzötten jönnek a világra, ugyanakkor az anyatejben lévő kórokozók is tovább súlyosbíthatják a bajt. Az orsóférgek előszeretettel „használják” a fertőzés elterjesztéséhez ezt az utat, ezért kiemelten fontos a vemhes szuka, illetve a kölykök féregtelenítése már az elejétől fogva.

 

 

2. Szennyezett talaj által

 

Kétféleképpen juthat be a féreg a kutya szervezetébe: ha megeszi a földet, vagy fertőzött talajjal érintkezik. Az orsóférgek, kampósférgek és ostorférgek a belekben élősködnek, és a bélsárral együtt petéik is kikerülnek a környezetbe. Akár egy hónapig is eltarthat, mire lárváik aktiválódnak, vagyis fertőzőképessé válnak, a peték pedig éveken át rejtőzhetnek a talajban. Gyakori, hogy kutyakakiknak nyomát sem látni, ám a talaj bélférgek petéivel szennyezett. A fertőzés főként akkor következik be, amikor a kutya tisztogatja (nyalogatja, rágcsálja) magát, és a szőrére tapadt, élősködőkkel fertőzött földet, sarat lenyeli. Nem véletlenül szajkózzák mindenhol, hogy szedjük fel a kakit – ezzel fontos lépést tehetünk a féregfertőzés terjedésének megelőzésében.

 

A szennyezett talajt érintve is megfertőződhet a kutya. Hogyan?! A kampósférgek egyedi tulajdonsága, hogy képesek átfúrni magukat a bőrfelületen, így nem is kell a kutyának tisztogatnia magát a fertőzéshez – elegendő, ha lefekszik a földre, pont oda, ahol a kampósférgek petéi rejtőznek. A kórokozók a kutya mancsán és pocakján át is befúródhatnak testébe. Ugye milyen ijesztő?

 

 

 

Féregpetékkel szennyezett talajjal érintkezve is fertőződhet a kutya bélférgekkel
Féregpetékkel szennyezett talajjal érintkezve is fertőződhet a kutya bélférgekkel
Fotó: Unsplash - Keller Chewing

 

 

3. Fertőzött állatok elfogyasztása által

 

A belső élősködők mind a négy típusa okozhat fertőzést a kutyánál, amennyiben fertőzött állatból eszik, például elkap egy rágcsálót. Ha kedvencünk szívesen vadászik egerekre a kertünkben vagy pockokra a mezőn, legközelebb gondoljunk erre is.

 

Elhullott állatok tetemei is lehetnek férgekkel fertőzöttek, így a legjobb, ha nem engedjük, hogy kutyánk dögökbe, ürülékbe, és egyéb „finomságokba” hemperegjen.

 

Fontos tudni, hogy a bolhák is lehetnek fertőzöttek galandférgek petéivel. Ezek akkor jutnak be a kutya szervezetébe, ha bolhásság esetén nyalogatja, rágcsálja bőrét, szőrét, hogy enyhítse a kínzó viszketést, és közben a bolhákat is lenyeli.

 

 

 

Melyek a bélférgesség jellemző tünetei kutyáknál?

 

Az orsóférgek rendszerint nem okoznak különösebb gondot, ugyanakkor néhány esetben súlyosan megbetegíthetik a kutyát. A kampósférgek, ostorférgek és galandférgek kisebb kockázatot jelentenek a kutya egészségére, kivéve, ha túlzottan elszaporodnak szervezetében. Gyakori, hogy a kutya bélférgesség megléte mellett is tünetmentes, vagy enyhe tüneteket mutat, például:

 

 • Hasmenés
 • Hányás
 • Puffadás az alhas tájékán
 • Letargia
 • Tápanyaghiány
 • Dehidratáció
 • Köhögés (általában fonalféreg és kampósféreg fertőzésnél jelenik meg)
 • Bélelzáródás (súlyos fertőzöttség esetén)
 • Tüdőgyulladás (súlyos fonalféreg-fertőzöttség esetén)

 

Honnan tudhatom, hogy férges a kutyám?

 

A galandférgeket leszámítva kifejlett bélférgeket ritkán látni, így nem könnyű megmondani, hogy fertőzött-e a kutya. Ennek egyetlen módja a bélsár mikroszkóppal történő vizsgálata. Mivel a tünetek másfajta betegségekre is utalhatnak, a megelőzés mellett fontos, hogy a kutyát rendszeresen elvigyük állapotfelmérésre.

 

 

Bélférgesség - A kutya játékaira is rátapadhatnak a kórokozók
Bélférgesség - A kutya játékaira is rátapadhatnak a kórokozók
Fotó: Unsplash - Istiphoto98

 

 

 

 

Emberre is átterjedhet a fertőzés, ha a kutya férges?

 

Sajnos igen, bár ez ritkán fordul elő. Orsóférgek, kampósférgek és ostorférgek is megfertőzhetik az embert, ha szennyezett talajjal érintkezik. Leggyakrabban orsóférgekkel történik a fertőzés, főként kutyákról gyermekekre. A Toxocara féregfajták által okozott betegsége neve toxocariasis. Míg legtöbb esetben nem jelennek meg tünetek, és a paraziták néhány hónapon belül elpusztulnak, néhányan alábbiakat tapasztalhatják: enyhe köhögés, hőemelkedés, láz, fejfájás, gyomorgörcs.

 

Az esetek elenyésző részében azonban az orsóféreg lárvái bejuthatnak a belső szervekbe (pl. máj, tüdő), befúródhatnak a szembe vagy az agyba, rendkívül súlyos tüneteket okozva. Rendszeres féreghajtással és a megfelelő higiénia betartásával (pl. gyakori kézmosás a kutya simogatása után) csökkenthetjük a fertőzés kockázatát.

 

 

Macskákra is átterjedhet a férgesség?

 

Az orsóféreg Toxascaris leonina nevű fajtája veszélyt jelenthet a macskákra, ha a kutya fertőzött. Szerencsére a két fajta közül ez a kevésbé gyakori. Ha cicák is élnek a kutya mellett, fontos meghatározni, pontosan melyik parazita található a szervezetében, hogy a bársonytalpúak is a megfelelő kezelésben részesülhessenek.

 

 

A kutyával egy háztartásban élő macskákat is féregteleníteni kell
A kutyával egy háztartásban élő macskákat is féregteleníteni kell
Fotó: Unsplash - Madalyn Cox

 

 

Hogyan kezelhető a kutyák bélférgessége?

 

A fertőzés megelőzése érdekében fontos, hogy rendszeresen féregtelenítsük kedvencünket – főleg, ha gyermekek is vannak a családban, vagy a kutya gyakran találkozik gyerekekkel (pl. terápiás munka során).

 

 • Kölyökkutyáknál különösen nagy a fertőzöttség kockázata, ennek következtében az emberre terjedő fertőzésnek is nagyobb az esélye.
 • A vemhes szuka és a kölykök féreghajtásával kapcsolatban kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 

Beszéljük meg állatorvosunkkal, milyen típusú féreghajtó lenne jó kutyánknak. Léteznek tabletták és rácseppentő oldatok (spot on), ezek egy része nemcsak a megelőzést segíti elő, de kimutatott fertőzés esetén is hatékony lehet. Ügyeljünk arra, hogy a kutya a testsúlyának megfelelő adagot kapja. Védjük kedvencünket a bolhák ellen is, hiszen azok is terjeszthetik a galandférgeket.

 

Súlyos esetben speciális hatóanyagú készítményekkel kezelhető a férgesség, a szükséges terápiát állatorvosunk fogja összeállítani, és a gyógyszert is ő írja fel receptre. Itt nem lesz elegendő a tabletta/spot on egyszeri beadása, az orsóférgek és kampósférgek lárvái például a féreghajtás után is bejuthatnak a bélrendszerbe, így meg kell ismételni a kezelést. Az ismétlés pontos idejét, akár a rákövetkező napokon, akár a rákövetkező hetekben történik, mindig állatorvosunk állapítja meg.

 

Az elhalt férgeket feldolgozhatja az emésztőrendszer, így gyakran nem is láthatunk férgeket a bélsárral ürülni. Ahhoz, hogy kedvencünket megszabadítsuk az élősködőktől, mindig pontosan tartsuk be az előírásokat!

 

Ne próbálkozzunk házi gyógymódokkal, mert nagyobb bajt okozhatunk velük kedvencünknek, például a fokhagyma is ide tartozik, ami egyenesen mérgező a kutyának.

 

 

Milyen gyakran érdemes féregteleníteni a kutyát?

 

A készítmény típusától függően kell ismételni a kezelést. Egyes tabletták és rácseppentő oldatok egy hónapig hatásosak, míg más féreghajtó tablettáknál elegendő a két-háromhavonta történő ismétlés. Vemhes és szoptatós szukákra speciális ajánlások vonatkoznak, ezzel kapcsolatosan mindig kérjük ki állatorvosunk véleményét! Kölyökkutyákat 6 hónapos korukig érdemes többször is féregteleníteni – itt is hagyatkozzunk állatorvosunkra.

 

Még egy fontos dologról ne feledkezzünk meg: szedjük fel a kutyakakit! Kertünkben, udvarunkban mindenképp, így megelőzhető, hogy a féregpeték felhalmozódjanak a talajban. 

 

 


 

Olvasd el kapcsolódó írásunkat ide kattintva: 

 

 

Giardiasis (giardiázis): kutyára, emberre egyaránt fertőző betegség - Kutyabarát helyek

A világszerte előforduló, hasmenéses tüneteket okozó egysejtű parazita sajnos kutyáinkat és minket, gazdikat is könnyedén megfertőzhet. Éppen ezért fontos tisztában lennünk a betegség terjedésével és megelőzési lehetőségeivel.

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

Forrás: https://www.bluecross.org.uk/advice/dog/intestinal-worms-in-dogs

 

Forrás: bluecross.org
Cikk első megjelenése: 2023. március 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz? Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz?
A rövid válasz annyi lenne, "hogy megtörölje" vagy "mert viszket”. Szerencsés esetben hamar enyhül a probléma, de nem feltétlen garantált a megoldás. Mit tegyünk, ha kutyánkat szánkázni látjuk, és hogyan segítsünk neki?

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők
A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Ebugatta JULIUS-K9 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Történelmi bejelentés: végleg betiltják Dél-Koreában a kutyahús fogyasztást Hírek - Címlapon
Történelmi bejelentés: végleg betiltják Dél-Koreában a kutyahús fogyasztást
Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták Hírek - Címlapon
Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták