A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bezártság, magány, bizonytalanság - Kutyák az autóban

2017. szeptember 03., 07:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Nyáron forró, télen fagyos. És végtelenül magányos. Ilyen, ha bezárnak egy autóba, és otthagynak. Vajon mikor tér vissza a gazdi? Visszajön egyáltalán? Egy angol fotóművész érzékletes fotói ezeket az aggodalommal teli pillanatokat ragadják meg!



A legtöbb gazdi tart attól, hogy magára hagyja kutyáját a parkoló járműben, méghozzá alapos indokkal: fennáll a veszélye, hogy nyáron a forró autóban percek alatt hőgutát kaphat az eb. Télen viszont éppen ellenkezőleg, nagyon könnyen megfázhat kedvencünk, ha hosszabb időt kell eltöltenie a fűtés nélküli, álló autóban. A magány szintén kellemetlen élményként ivódhat be kutyusunk emlékezetébe.

 

Autóba zárt kutya

 

A londoni székhelyű képzőművész-fotós és állatbarát aktivista, Martin Usborne szívbe markoló fotósorozatával örökítette meg az autókban magányosan várakozó kutyák elhagyatottságot sugárzó, mélabús, már-már festői szépségét. „The Silence of Dogs In Cars" című 96 oldalas fotókiadványában egy-egy megrendítő pillanatot tár elénk:

 

Autóba zárt kutya

 

S hogy mikor fogant meg az ötlet Usborne gondolataiban? „Kiskoromban egyszer magamra hagytak a szüleim az autóban. Nem tudom, pontosan mikor, hol és mennyi ideig várakozhattam... Úgy négyéves lehettem, talán egy bevásárlóközpont parkolójában álltunk meg a kocsival, és kb. 15 percig lehettem egyedül. De ezek a részletek nem fontosak. A lényeg, hogy végig azon aggódtam, visszajön-e valamelyikük értem? A félelem, amit az alatt a rövid idő alatt éreztem, elképesztő erejű volt! Egy gyermek agyában ez egyet jelenhet azzal, hogy örökre magára marad.” – mesélte Martin.

 

A művész fotósorozatában több, mint 45 csodálatosan kidolgozott fényképen láthatunk kutyákat, ahogy néma tekintettel merednek ki az ablaküvegen, gyakran az éjszaka sötétjében. A képek sajátos beállításuk folytán olyan hatást keltenek, mintha filmből kiragadott jelenetek lennének - az elvágyódás és a végtelen magány érzése sugárzik róluk. Mélyebb jelentést hordoznak egy egyszerű portrénál: az elszakítottságot hivatottak művészi módon ábrázolni. Egyrészt az emberek és állatok között meglévő távolságra utalnak, másrészt arra, hogy mi magunk is érezhetjük úgy időnként, mintha elszakítottak volna minket saját, valódi lényünktől, ahova az őserővel bíró, állati jellemzőinket temettük el.

 

Autóba zárt kutya

 

Autóba zárt kutya

 

„Abban az időszakban kezdődött az állatok iránti érdeklődésem. Leginkább az fogott meg, hogy mennyire kiszolgáltatott helyzetben vannak mellettünk. Láttam egy dokumentumfilmet, amelyben egy műanyag zsákba gyömöszölt kutyát bántalmaztak. Ami a leginkább elborzasztott engem, az az volt, hogy a szegény kiskutya nem tudott visszaszólni. Elmondhatom magamról, hogy szeretettel körülvéve nőttem fel, mindig vigyáztak rám, de ezek az élmények ugyanazon a helyen születtek meg bennem. Ott, ahol a félelem keletkezik - a félelem a magánytól és attól, hogy nem hallják meg a hangomat.”

 

Autóba zárt kutya

 

A fényképek felhívják figyelmünket a kérdés fontosságára. Együttérzést válthatnak ki mindazokból, akikhez eljutnak. Még egy lényeges dolgot azonban érdemes észben tartanunk: évszaktól függetlenül előfordulhat az is, hogy illetéktelen személyek feltörik az autót, és nemes egyszerűséggel kiemelik belőle a gazdájára várakozó kutyát. A kutyatolvajok általában a kistestű, értékesnek vélt kutyafajtákat részesítik előnyben, ezért ha nem is tudjuk magunkkal vinni a kutyánkat, tegyünk meg mindent a biztonsága és egészsége érdekében! És természetesen siessünk vissza hozzá!

 

Autóba zárt kutya

 

Autóba zárt kutya

 

 

 

Autóba zárt kutya

 

Autóba zárt kutya

 

Autóba zárt kutya

 

Autóba zárt kutya

 

Autóba zárt kutya

 

 

Forrás: ifitshipitshere.com
Indexkép forrás: ifitshipitshere.com
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 04.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gyógyító szeretet - árva kismacskát fogadott örökbe a husky Hírek - Címlapon
Gyógyító szeretet - árva kismacskát fogadott örökbe a husky
Ebugatta Piknik az állatok védelméért Hírek - Címlapon
Ebugatta Piknik az állatok védelméért