A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bundás rombolók - mely kutyafajták a legcsintalanabbak?

2022. március 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Érdekes eredményekre jutottak egy felmérésben, melyben azokat a kutyafajtákat keresték, akik a leginkább hajlamosak egy kis rosszalkodásra otthon. Tudj meg többet!Segítenek minket, vigyáznak ránk, felvidítanak a bajban, és csodálatos célt adnak életünknek. De azért olykor tőlük sem áll távol egy kis rendetlenkedés, mi pedig csak fogjuk a fejünket az elvégzett „munka” láttán. Feldöntötte a törékeny vázát, miközben csóvált? Szanaszét hordta a szemetet a nappaliban? Még a tapétán is sáros tappancsnyomok díszelegnek? Kisebb-nagyobb meglepetések várhatnak ránk otthon, mikor hazaérünk, de vajon e téren is akadnak olyan fajták, akikre jellemzőbb a csintalankodás?

 

Az angol Money.co.uk pénzügyi portál éppen erre a kérdésre kereste a választ felmérésében. Több mint 20 ezer bejegyzést és hozzászólást gyűjtöttek össze egy brit kisállatfórumról, majd elemezték, milyen fajták merültek fel leggyakrabban a „rombolás, károkozás” témával összefüggésben, hogy felállíthassanak egy rangsort. Ezt követően az említett fajtákat a destruktív viselkedés bizonyos típusaihoz társították, például „rágás”, „ásás”, „lopkodás”, hogy kideríthessék, melyiküknél mi várható leginkább.

 

 

Időnként a legszelídebb kutyából is előbújhat a bundás romboló
Időnként a legszelídebb kutyából is előbújhat a bundás romboló
Fotó: fac.com

 

A kutyák több kárt okoznak, mint a macskák

 

A felmérésből bársonytalpú barátaink sem maradhattak ki. Annak ellenére, hogy a cicák többsége előszeretettel mászik fel olyan helyekre is otthonunkban, ahova nem lenne szabad, például a függönyre vagy a polcokra, ahonnan „véletlenül” lefötrik egyik-másik értékes tárgyunkat, jóval kisebb körülöttük a káosz, mint amit némelyik kutya alkotni képes.

 

A felgyülemlett energia, kíváncsiskodás, a gazdi megérkezése vagy puszta jelenléte miatti túláradó boldogság mellett könnyen megfeledkezhetnek arról, hogy mekkorák, és ugrándozás, szaladgálás vagy sima farokcsóválás közben mi minden törhet össze, eshet le, borulhat fel házon belül és kívül is. Hozzájuk képest a macskák óvatosabbak, és igazán visszafogottan tudnak viselkedni. Örömüknek hangot adhatnak, odabújhatnak a szeretett személyhez, de márcsak kisebb méretükből fakadóan is kevesebb kárt okozhatnak, ha rájuk jön az ötperc.

 

 

Felmérés - 10 kutyafajta, ami leginkább hajlamos arra, hogy kárt tegyen otthon.jpg
Felmérés - 10 kutyafajta, ami leginkább hajlamos arra, hogy kárt tegyen otthon
Fotó: money.co.uk

 

 

A 10 legdestruktívabb kutyafajta

 

A több ezer vélemény alapján úgy tűnik, egyikük kimagaslóan jó eredményt ért el a gazdi otthonának tönkrevágása terén, 6%-os említettséggel. Ki hinné, hogy ez nem más, mint a labrador retriever? Bizonyára lesznek olyanok, akik nem értenek ezzel egyet, és olyanok is, akik lazán elő tudnának rántani egy-egy „sztorit” a tarsolyukból, de azért arról sem szabad megfeledkezni, hogy a labradorok népszerűsége a mai napig töretlen, tehát már csak a számok tekintetében is előrébb kerülhetnek ilyen-olyan összehasonlításban.

 

Második helyen a szintén közkedvelt beagle áll. Gondolná valaki, hogy egy ilyen kis-közepes testben ennyi akaraterő és energia tud összegyűlni? A felmérés szerint az esetek 5%-ban őket nevezték meg a legrosszalkodóbb ebeknek.

 

A dobogó harmadik fokára meglepő módon a skót juhászkutya került fel. Bár ránézésre szelíd, nyugodt kutyáknak tűnnek, azért belőlük is előbújhat a kisördög – mint bármely más fajtánál, akárcsak a keverékeknél.

 

 

Felmérés - A destruktív viselkedés leggyakoribb típusai a kutyafajták tekintetében 1.
Felmérés - A destruktív viselkedés leggyakoribb típusai a kutyafajták tekintetében 1.
"Rágás"
Fotó: money.co.uk

 

 

Ami a leginkább kárát látja a rombolásnak

 

Arra is rávilágított a felmérés, hogy melyek azok a berendezési tárgyak, kiegészítők, amelyeknél legnagyobb az esélye a váratlan amortizációnak. Az unalom csupán egyike lehet a háttérben megbúvó okoknak, de a szorongás, félelem, stressz, és a betegség sem zárható ki. Azt pedig aligha lehet feltételezni, hogy a kutya alaposan megfontolás után választja ki, mit és hogyan tegyen tönkre, hiszen nincsenek tisztában a dolgok számszerűsíthető vagy eszmei értékével úgy, mint mi. Íme a lista:

 

  1. Kábelek, vezetékek 26%
  2. Ajtó 24%
  3. Szőnyeg 14%
  4. Drótok, madzagok, huzalok 12%
  5. Kanapé, ágy 8%

 

De azért a macskák sem mennek egy kis csintalanságért a szomszédba: szívesen pofozgatnak himbálózó madzagokat (pl. rólón,) függönyrojtot, vezetékeket. Utóbbiakat szerencsére elrejthetjük bútorok vagy műanyagvédők mögé, hogy ne férhessenek hozzá.

 

Az ajtókaparás egy másik gyakori probléma, ami a kutyák (és cicák) karmai miatt hamar nyomot hagy. Rögzíthetünk védőanyagot az ajtóra, az ajtófélfára és mellette a falra is a tényleges károkozás megelőzésére. Cicánknak pedig szerezzünk be kaparófát, amin kiélheti természetes ösztöneit.

 

 

Felmérés - A destruktív viselkedés leggyakoribb típusai a kutyafajták tekintetében 2.
Felmérés - A destruktív viselkedés leggyakoribb típusai a kutyafajták tekintetében 2.
"Bepisilés"
"Kajalopás, zabálás"
Fotó: money.co.uk

 

 

A szőnyegek, futószőnyegek és padlószőnyegek is áldozatul eshetnek kedvenceink kreativitásának. Kaparhatják, rágcsálhatják, és különösen jól esik beledörgölőzni egy esős séta, sáros kirándulás, és persze fürdetés után. Adjunk neki olyan játékokat, amiken biztonságosan elrágódhat, a kosz csökkentésére már a bejáratnál töröljük át alaposan kutyánkat séta után, fürdetés után tegyük ugyanezt a fürdőben, mielőtt kiengednénk a nappaliba. Mindenre van megoldás, legyünk mi is kreatívak!

 

 

Kutyafajta vs. károkozás típusa

 

A felmérésben arra is keresték a választ, lehet-e párhuzamot vonni a fajták és a destruktív viselkedés fajtája között. Az esetek 5%-ában például a staffordshire bullterriereket jelölték meg, amikor a törött telefonok, virágcserepek, vázák, szemüvegek és hasonlók kerültek szóba. Erőteljes testfelépítés és masszív izomtömeg – a bull típusú kutyáknál emiatt valamivel nagyobb lehet az esélye az akaratlan károkozásnak, pláne, ha kölykös lelkesedéssel, vagy időskori esetlenséggel párosul.

 

A collie-k állítólag boldogan rágcsálják szét a kanapét, fotelt, asztal lábát, de a lopkodás vádjával is illették őket. Kisebb háztartási eszközök, kutyatál, serpenyő, felmosórongy szerepelt az eltulajdonított dolgok sorában, de mindez – ismételjük – egyáltalán nem jelenti azt, hogy az összes collie ravasz kis tolvaj.

 

 

Felmérés - A destruktív viselkedés leggyakoribb típusai a kutyafajták tekintetében 3.
Felmérés - A destruktív viselkedés leggyakoribb típusai a kutyafajták tekintetében 3.
"Tárgyak tönkretevése"
"Tárgyak eltörése"
Fotó: money.co.uk

 

 

Más kutyafajtáknál a szobatisztasági gondok előfordulása bizonyult gyakoribbnak, de a téma összetettsége miatt nem szabad következtetéseket levonni. Hátterében állhat mentális, érzelmi, viselkedési probléma és betegség is (pl. inkontinencia). Érdemes kivizsgáltatni, mivel állunk szemben!

 

Ami a kertrendezést illeti, többen jelentették, hogy shih tzu fajtájú kedvencük bizony szívesen segít be a teendőkbe. A kajalopásnál pedig újra felbukkant a beagle, aki gátlástanul elcsen bármit az asztalról, pultról, ami csak ehető. Minden 15-ből 1 „vádlott” az imádnivaló tarkák közül került ki.

 

 

Mi a megoldás?

 

Ne feledjük, hogy ez a felmérés bár több érdekességet is rejt, nem befolyásolhatja, milyen kutyára, macskára esik a választásunk, amikor új kedvencet szeretnénk magunk mellé venni.

 

 

Felmérés - A destruktív viselkedés leggyakoribb típusai a kutyafajták tekintetében 4.
Felmérés - A destruktív viselkedés leggyakoribb típusai a kutyafajták tekintetében 4.
"Lopkodás"
"Ásás"
Fotó: money.co.uk

 

 

A kutya érző élőlény, nem berendezési tárgy, nem játékszer, nem kertidísz. Foglakozást igényel, elméjét és testét is meg kell mozgatni, hogy jól érezze magát a mindennapokban. Aktívabb kutyáknál teremtsük meg a lehetőségét, hogy energiáikat kint vezethessék le, így otthon békésen, nyugalomban pihenhetnek.

 

Gondok esetén pedig a viselkedés módosításához mindenképpen kérjük szakértő segítségét! Legcélszerűbb, ha pozitív módszerekkel, tudományos alapokon dolgozó kutyatrénert választunk, aki figyelembe veszi a kutya igényeit is, nemcsak a gazdiét.

Forrás: money.co.uk
Indexkép forrás: fac.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megsimogathatom a kutyád? Megsimogathatom a kutyád?
Nemcsak a gazdi, de a kutya beleegyezése is kell ehhez. Hogyan feleljünk a kérdésre, amikor a válasz nem is olyan egyszerű?

Miért nyalogat a kutyád? Miért nyalogat a kutyád?
Téged is gyakran nyalogat a kutyád? Akkor biztosan elgondolkodtál már azon, mi állhat e viselkedés hátterében, miért szereti annyira ezt a cselekvést rajtad gyakorolni négylábú barátod.

A kutyáknak is van humorérzéke? A kutyáknak is van humorérzéke?
Kedvesek, együttérzőek, szeretnivalók és hihetetlenül mókásak tudnak lenni. Bearanyozzák mindennapjainkat, jókedvükben mintha velünk együtt nevetnének. Vajon a kutyák is értik a tréfát?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán
Titokzatos alak kukucskál ki a kerítésen... De Piper szobrát mindenki imádja: a régi ismerősök örömmel köszöntik, az újak pedig meghatódva szemlélik a bronzba öntött kutyát és kedvenc játékát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Ebugatta Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyák és az epilepszia - a rejtélyes betegség 1. Hírek - Címlapon
Kutyák és az epilepszia - a rejtélyes betegség 1.
Felismeri a kutyám a hangomat a telefonban? Hírek - Címlapon
Felismeri a kutyám a hangomat a telefonban?