A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy mentett kutya segíti a tudósokat az orkák megmentésében

2020. október 12., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
A mentett kutyának, Ebának van talán az egyik legkülönlegesebb munkája a világon: bálnákra “vadászik”! A kutatók szerint a kutya óriási segítség a gyilkos bálnák megmentéséért vívott harcban. 

Eba, a kistermetű keverék kutya élete nem indult könnyen. Mindössze néhány hetes volt, mikor ismeretlenek egy kaliforniai állatmenhely előtt kitették. Az állatvédők nagyon rossz állapotban találták meg: bőrig ázva, teljesen átfagyva. Abban sem voltak biztosak, hogy életben marad-e. Szerencsére a szakértő és gondos kezeknek hála Eba felépült, és 2017-ben gazdit is talált magának Deborah Giles, a Washingotni Egyetem kardszárnyú delfineket kutató biológusa személyében. 

 

Deborah mindössze egy négylábú társat szeretett volna maga mellé, ám hamar felismerte Eba tehetségét, ezért úgy döntött, kipróbálja kutyája képességeit az egyetem által indított programban, mely kutyákat képez arra, hogy segítsenek a kutatóknak megtalálni egy-egy adott állatfaj vadon élő példányait. “Eba még csak a második alkalommal volt vízen, mikor megtalálta az első bálnáját." - mesélte büszkén Deborah a Today-nek.

 

 

Eba a hajó, vagy csónak orrából szaglászik és jelez, ha szagot érez
Eba a hajó, vagy csónak orrából szaglászik és jelez, ha szagot érez
Fotó: today.com

 

 

Mit is csinál pontosan Eba? Egészen pontosan az a feladata, hogy kiszagolja az orkák vízfelszínen lebegő ürülékét, és jelezze a kutatóknak, melyik irányba induljanak annak begyűjtésére. Amikor Eba megérzi a szagot, a hajó azon oldalán jelez, amerről a szag jön. Így máris tudják a kutatók, melyik irányba induljanak. "Eba csak "lóg'" a csónak elején, és szimatol. Aztán mikor megérzi a szagot, óriási változás tapasztalható a viselkedésében." - meséli Deborah. Jelzésként Eba nyafog, nyalogatja a száját és egyértelműen a szag irányába áll. 

 

 

Eba segítségével sokkal több mintát gyűjthetnek a kutatók a kardszárnyú delfinekről
Eba segítségével sokkal több mintát gyűjthetnek a kutatók a kardszárnyú delfinekről
Fotó: today.com

 

 

A minták nagyon sok értékes információt tartalmaznak a tudósok számára: belőlük meghatározhatják az adott bálna egyedi DNS-ét, megtudhatják a táplálkozási szokásaikat, hogy van-e vemhes példány a környéken, de még azt is, hogy milyen az adott állat stressz szintje, valamint kimutathatják a szennyező anyagokat, melyek a bálnákat is érintik. Ezek az információk nagyban segítik a tudósok munkáját, melyet az orkák megmentéséért végeznek. Eba segítségével pedig nagyobb területeket tudnak átfésülni, így jóval több mintát gyűjthetnek még több és pontosabb információkat szerezve a bálnákról. 

 

 

 

Forrás: today.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szemkontaktus a gazdival: a kutya fajtája, és fejének formája is befolyásolja, mennyit néz a gazdi szemébe Szemkontaktus a gazdival: a kutya fajtája, és fejének formája is befolyásolja, mennyit néz a gazdi szemébe
Az ELTE Etológia tanszékének munkatársai négy tényezőt vizsgáltak legújabb kutatásukban, amelyek azt befolyásolhatják, mennyit néz a kutya az emberre. A fejformát, a fajta eredeti funkcióját, a kort és a személyiséget nézve arra jutottak, hogy a rövid orrú, együttműködő, fiatal és játékos kutyák néznek legszívesebben az ember szemébe.

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Tényleg mosolyognak ránk a kutyák? Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?
Szélesre nyitott, laza száj, a sarkokban felhúzódó ajkak, kilógó nyelv. Szinte mosolyog – szoktuk mondani. De valóban ez történik? Úgy használják a kutyák ezt a kifejezést, mint mi: az öröm és az elégedettség kifejezésére?

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Felismeri magát a kutya a tükörben? Felismeri magát a kutya a tükörben?
Aranyosnak tűnhet, ahogy kedvencünk a tükör előtt állva megpróbálja játékra hívni vagy ugatással elijeszteni tükörképét. Tisztában van vele, hogy mit lát?

Mire vágyik a gazdi: felismerik vajon a kutyák a gazdáik szándékait? Mire vágyik a gazdi: felismerik vajon a kutyák a gazdáik szándékait?
Az ELTE etológusai legújabb kutatásukban azt vizsgálták, hogy a kutyák külön tudják-e választani a saját és a gazdájuk szándékait.

Képesek a kutyák kiszagolni az idő múlását? Képesek a kutyák kiszagolni az idő múlását?
Kedvenceink szuperszimata számára minden nap és napszak új illatokat hordoz. A levegőben bekövetkező változásokat is érzékelik - így "látják" kutyáink az időt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Vizslatúra

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog Hírek - Címlapon
3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog
Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell Hírek - Címlapon
Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
fb-text