A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Közérdekű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Engedékenyebbek vagyunk házi kedvencünkkel, mint partnerünkkel, ha rendetlenségről van szó

2018. október 03., 13:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Az IKEA Élet Otthon kutatása a magyarok, csehek és szlovákok takarítási, rendtartási szokásait és a rendetlenséghez való viszonyukat térképezte fel. A kutatás arra is kitért, hogy a három, ugyancsak pedáns, tisztaság- és rendszerető országban élőknek milyenek a mindennapjai házikedvenceikkel.A magyarok takarítani, a csehek és szlovákok rendet rakni szeretnek

A magyarok és szlovákok élen járnak a tisztaságban - a válaszadók fele (49%) bevallottan élvezi a takarítást -, a csehek azonban már kevésbé lelkesek (38%) e téren, többségük (55%) szükséges rossznak éli meg a takarítást. Más a helyzet a rendrakással: míg a magyarok csupán 68 százaléka nem tűri, ha felfordulás miatt nem talál meg valamit otthonában, ez a csehek esetében 78, a szlovákoknál 80 százalék.

 

A régió IKEA vásárlóinak 60 százaléka háziállatokkal osztja meg otthonát: Magyarországon körülbelül 7 millió házi kedvenc él háztartásokban, egy-egy harmaduk kutya és macska, egy harmaduk pedig kisemlős, hal, teknős vagy papagáj.

 

A régió IKEA vásárlóinak 60 százaléka háziállatokkal osztja meg otthonát
A régió IKEA vásárlóinak 60 százaléka háziállatokkal osztja meg otthonát

 

A kutatásból kiderült, a háziállatokkal élő magyarok, csehek és szlovákok többségét leginkább az elhullott szőr zavarja, teljes azonban az egyetértés abban, hogy ez az állattartás velejárója. A kedvencekkel élők épp ezért sokkal inkább elviselik a kutyák és macskák okozta koszt, rendetlenséget, még akkor is, ha vendéget várnak, mint partnerükét, akikkel a legtöbbször azért pattan ki a vita, mert nem foglalkoznak kellőképpen a rendrakással, takarítással. A napi rutin része a széthagyott játékok összepakolása, a lehullott ételmaradék, az etető vagy az itató takarítása.

 

A háziállatok okozta napi kosz és rendetlenség ugyan elfogadott, az IKEA kutatásából az is kiderül, hogy tűrőképességnek is van határa: a magyarok 73%-a elfogadhatatlannak tartja, hogy kedvence az ágyában aludjon, a legelfogadóbb a 18-29 éves korosztály, a legkevésbé a 60 fölötti korosztály tűri meg a jelenséget. Érdekes, hogy csehek csupán 47 százaléka gondolkodik hasonlóan, míg a szlovákok 68 százaléka.

 

Az IKEA kutatása arra is rámutat, hogy nem az esetlegesen okozott rendetlenség az elsődleges oka annak, hogy a régióban élők nem tartanak háziállatot, azok inkább a felelősség, idő és energia.

 
 
Az Élet Otthon kutatásról
Az IKEA kvalitatív és kvantitatív kutatási módszerekkel online lekérdezéssel és személyes interjúkkal mérte fel a Magyarország-Csehország-Szlovákia régióban élők takarítási, rendtartási szokásait és a rendetlenséghez való viszonyukat. A kutatás országonként 400 fős, 18 – 65 éves korra reprezentatív minta alapján készült 2018 nyarán. 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Reggeli nyújtózás kutya módra - de miért csinálják? Reggeli nyújtózás kutya módra - de miért csinálják?
Minden kutyatartó megfigyelhette már kedvencén, hogy az ébredés után hosszasan nyújtóznak, gyakran a legviccesebb pózokban, aztán sokszor meg is rázzák magukat. De mi ennek az oka, magyarázata?

Manipulál a kutyád? Íme, a kölyökkutya-tekintet magyarázata Manipulál a kutyád? Íme, a kölyökkutya-tekintet magyarázata
Elég egy pillantás kutyánk szemébe, és máris megolvad a szívünk, hiszen „úgy tud nézni…” Minek köszönhető az ismerős, szinte már emberi arckifejezés?

Kutyáinkat is érintheti az időskori demencia Kutyáinkat is érintheti az időskori demencia
Idős kutyád sokáig ül a semmibe révedbe? Vagy órákon át fel-alá járkál éjszakánként? Hirtelen megijed a régóta ismert emberektől, otthonában lévő tárgyaktól? Netán a szobatisztaság is gondokba ütközik? Lehet, hogy a demencia tüneteit mutatja.

Hormonális okai lehetnek a kutyák agresszív viselkedésének? Hormonális okai lehetnek a kutyák agresszív viselkedésének?
Évente több ezer ember - és kutya - esik áldozatul kutyatámadásnak világszerte. Az agresszív viselkedés következményeként rengeteg eb végzi a menhelyeken, a mögötte rejlő biológiai folyamatok tanulmányozása azonban megoldást hozhat e problémára.

A fiatal felnőtteket bosszantja leginkább a kutyaugatás A fiatal felnőtteket bosszantja leginkább a kutyaugatás
A kutyaugatás bosszantó hatását vizsgálták az ELTE etológiai tanszékének kutatói.

Álmodnak a kutyák? Álmodnak a kutyák?
A gazdik többsége meg van győződve arról, hogy kutyája alvás közben álmodik. De valóban igaz volna ez, vagy csupán feltételezés? Lássuk, mit mondanak a kutatások!

Te megengeded, hogy az ágyadban aludjon? Te megengeded, hogy az ágyadban aludjon?
A kutyáknak közel 50%-a ágyban aludhat a gazdája mellett, igazolta egy nemzetközi felmérés. Az is kiderült, hogy a gazdáknak körülbelül 60%-a szívesen látja házikedvencét a saját hálójában fajtól függetlenül. Egyesek azt állítják, hogy segíti őket a zavartalan alvásban…

A kutyák is tisztában vannak azzal, ha nem tudnak valamit A kutyák is tisztában vannak azzal, ha nem tudnak valamit
Érdekes eredményre jutottak német kutatók, akik a kutyák problémamegoldó képességét és azok befolyásoló tényezőit vizsgálták.

Kóbor kutyáknak nyújt menedéket a szicíliai IKEA Kóbor kutyáknak nyújt menedéket a szicíliai IKEA
A téli hónapok kritikusak a kóbor kutyák életében: a nedves, hideg idővel kell megküzdeniük, miközben bizonytalan, mikor mennyi élelmet és vizet találnak maguknak - nem beszélve egy száraz, esetleg meleg menedékről, ahol megpihenhetnek!

Új kutatás tanúsítja a kutya-ember barátságot Új kutatás tanúsítja a kutya-ember barátságot
A kutyák mindig is nagy szerepet töltöttek be az emberek életében. Ezt bizonyítja az a kutatás is, amelyben kiderül, már a nagy vándorlások korában is velünk tartottak négylábú barátaink.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál Ebugatta Vizslatúra

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Magyarország kutyaszemmel Hírek - Címlapon
Magyarország kutyaszemmel
Csodálatos hazatérés - 5 menhelyen töltött év után hazatért eredeti gazdájához a kutya Hírek - Címlapon
Csodálatos hazatérés - 5 menhelyen töltött év után hazatért eredeti gazdájához a kutya