A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gyakori sérülések kutyáknál – 2. rész

2020. november 19., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Cikkünk első részében ötfajta sérülésről írtunk, mely a kutyákat érintheti. Most folytatjuk ismertetőnket, hogy felismerhessük a problémát és segíthessünk kedvencünknek.



A végtagok sérülései

 

Számos sérülés érintheti a kutya mellső és hátsó végtagjait, legtöbbjük kísérő tünete a sántítás. A sántítás mértékének súlyosságától függetlenül érdemes ellátogatni az állatorvoshoz egy alapos vizsgálatra, melynek általában részét képezi a röntgenfelvételek készítése és/vagy egyéb képalkotó diagnosztika.

Sántítás megjelenhet a láb vagy mancs valamely csontjának törését követően. A nagyobb törések és ízületi elmozdulások (rándulás, ficam) rendszerint szembetűnő tünetekkel járnak. A kisebb törések viszont kevésbé tiszták, főleg az apróbb csontokat és a súlyt nem viselő csontokat érintő hajszálrepedések. A törött csontot stabilizálni kell, gipsz vagy egyéb rögzítő kötés felhelyezésével, ahogy emberek esetében is. Komplikált esetben műtéti beavatkozásra, speciális eszközökkel történő rögzítésre lehet szükség.

 

A sántítás, fájdalom lágyrész-sérülésre is utalhat a kutya valamely végtagjánál (izomhúzódás, izomszakadás). Ez gyakran annak következménye, hogy a kutya elméri az ugrást, és rosszul landol, vagy túlzásba viszi a szaladgálást, futást, túl hevesen játszik. A kezelés általában fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer adása sok-sok pihenés mellett. A súlyosabb lágyrész-sérülések operációra szorulhatnak.

 

Gyakori sérülések kutyáknál - Csonttörés
Csonttörés, a szalag sérülései esetén rögzítő kötésre lehet szükség kutyáknál is
Fotó: thesprucepets.com

 

A gerinc sérülései

 

A gerincet érintő sérülések foka az enyhétől a súlyosig terjedhet. A gerinc szöveteit érheti kisebb-nagyobb trauma, míg mások állapotok genetikailag öröklötten és/vagy a kutya testfelépítéséből adódóan jelentkeznek (pl. porckorongsérv). 

A porckorong betegsége meglehetősen gyakori probléma kutyák esetében. A csigolyák között található egy vagy több porc kimozdulhat a helyéről (sérv), megrepedhet, elszakadhat, eldeformálódhat. A porckorong anyaga és a fellépő gyulladás, duzzanat nyomja a gerincvelőt. Ez rendkívüli fájdalommal jár és átmeneti részleges vagy teljes bénuláshoz vezethet. Jellemző, hogy a kutya kacsázva, bizonytalanul jár vagy egyáltalán nem képes használni hátsó lábait. A tünetek kialakulhatnak hosszabb időn át fokozatosan, de felléphetnek hirtelen is. Néhány esetben elegendő a gyógyszeres kezelés és pihenés, legtöbbször azonban csak műtéttel lehet segíteni a kutya állapotán.  

 

A csigolyatörés, gerinctörés kevésbé gyakori, mint a porckorong betegsége. Komoly fizikai behatásra alakul ki, például autóbaleset, magaslatból (ablak, erkély, kilátó, stb.) történő zuhanás, súlyos bántalmazás. A sérülés mértékétől függ, hogy mennyire lehet helyreállítani, képes lesz-e a kutya használni lábait, vagy hátralévő életére kerekes kocsira szorul.

 

Hosszú hát, rövid láb - ez a testfelépítés hajlamosíthat a gerincproblémák kialakulására
Hosszú hát, rövid láb - ez a testfelépítés hajlamosíthat a gerincproblémák kialakulására
Fotó: ilovedachshunds.com

 

A karom sérülései

 

Meglehetősen gyakoriak, a legtöbb kutya életében legalább egyszer megtapasztalja. A hosszúra nőtt karmok könnyen beleakadhatnak valamibe (ágas-bogas talaj, mozgólépcső, rácsos felület, kerítés, ketrec stb.), beszakadhatnak, letörhet egy darabkájuk vagy tőből kiszakadhatnak. A sérülés nagy fájdalommal jár, és bőségesen vérezhet. Mindenképpen mutassuk meg állatorvosnak, hogy szakszerű kezelésben részesíthesse! A félig letört karom szarus része alól kilátszódhat az érzékeny körömágy, és fájdalom (valamint az ijedtség, stressz) miatt a kutya kevésbé hajlandó együttműködni a kezelésnél. Ezért előfordulhat, hogy a sérült részt csak bódításban lehet lecsippenteni, és a sebet ellátni (fertőtleníteni, bekötni).

 

A fertőzések megelőzése érdekében antibiotikumot adhatnak, a fájdalom és duzzanat csökkentésére pedig fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő szedését írhatják elő. Fontos, hogy a sérült területet tartsuk tisztán, szárazon, átnedvesedik (pl. esős sétán), cseréljük ki az állatorvos útmutatása alapján. Ügyeljünk arra, hogy a kutya ne férhessen hozzá, mert ha leszedi a kötést, nyalogatja, rágcsálja a sebét, további gondokat okozhat – inkább tegyünk rá gallért. Sétához használhatunk kutyacipőt, de otthon inkább vegyük le, mert hamar befülledhet.

 

A farkaskarom helyzete miatt sajnos hajlamosabb sérülni, ezért megfontolandó végleges eltávolítása, természetesen állatorvos által, altatásban. (Kutyámnál 3 éves korában döntöttem a műtét mellett, mert rövid szőre miatt sajnos több alkalommal is beszakadt a farkaskarma mellső lábán, ami roppant fájdalmas, nem beszélve a bódításokról és a többheti antibiotikum-szedésről. 12-14 nap felügyelet mellett tökéletesen meggyógyult, és most, 12 évesen is boldogan jár-kel farkaskarmok nélkül.)

 

A sérüléseket megelőzhetjük, ha kutyánk karmait megfelelő hosszúságúra vágjuk. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük kutyakozmetikus vagy állatorvos tanácsát. Kerüljük el a veszélyes felületeket (rácsos, drótos, törmelékes, stb.). Mozgólépcsőn mindig vegyük fel kedvencünket, mert egy óvatlan mozdulatnál nemcsak karma, hanem az ujjai is beszorulhatnak a lépcsőbe és leszakadhatnak. Odafigyeléssel megelőzhető, ha pedig súlya meghaladja erőnket, használjuk az álló lépcsőt.

 

Ha a kutya nyalogatja, rágcsálja a mancsát, nézzük át, megsérült-e a karma
Ha a kutya nyalogatja, rágcsálja a mancsát, nézzük át, megsérült-e a karma
Fotó: Shutterstock

 

A farok sérülései

 

Kevésbé gyakoriak, ám annál kellemetlenebbek. A hosszú farok könnyen áldozatul eshet egy becsapódó ajtónak, kapunak vagy az autó ajtajának. Fognyomokat hagyhat rajta egy másik kutya játék- vagy balhé közben. Véletlenül ráléphet a kutya farkára a gazdi, például amikor otthon sötétben botorkálunk ki egy pohár vízért, de tömegközlekedésben vagy étteremben, kávézóban is rátaposhatnak a figyelmetlen emberek. Ez utóbbiakat elkerülhetjük kis odafigyeléssel, vagyis úgy helyezzük el a kutyát a buszon, vonaton, az asztal alatt, körül, hogy ne zavarjon másokat. És ők se minket.

 

A nagytermetű és óriásfajták esetében nem ritka, hogy a boldog csóválás közben mindenbe beleüti a farkát, így az ajtófélfának, szekrénynek, falnak, stb. Ha gyakran van kitéve ennek, a kisebb sérülések nem képesek begyógyulni, és hosszabb távon komoly gondot is okozhatnak, hiszen a seb elhelyezkedése miatt nem könnyű bekötni, kezelni. Amint a kutya elkezd csóválni örömében, feltépheti a gyógyuló sebet, és máris elindult az ördögi kör. A faroksérülés súlyosságától függően a gyógyulás hetekig is elhúzódhat, szükség lehet rendszeres kötéscserére, gallér viselésére, akár ketrecnyugalomra is.

 

Ijesztő látvány, amikor a kutya farka erőtlenül lóg. Minden előjel nélkül egyszer csak nem tudja csóválni, szinte megmozdítani is alig bírja. Hátterében állhat kisebb ficam, húzódás, de lehet túlzott terhelés, például huzamosabb úszás vagy a folytonos, erőteljes csóválás eredménye is. Általában magától elmúlik pár nap alatt, de ha továbbra is fennáll az állapot, mindenképpen mutassuk meg állatorvosnak!

 

A folytonos csóválás közben is megsérülhet a kutya farka
A folytonos csóválás közben is megsérülhet a kutya farka
Fotó: freeimages.com

 

Kereszteződő szalagszakadás

 

Az egyik leggyakoribb végtagsérülés kutyáknál. A kereszteződő szalag a térdízületben található ínszalag, funkciója az ízület stabilizálása. Részleges vagy teljes szakadása, egyéb sérülés esetén a térdízület instabillá válik, akadályozza a mozgást. Rendkívül fájdalmas állapot. Tipikus tünet, hogy a kutya nem szívesen teszi le a lábát, sántít, és járás közben is kíméli, igyekszik a másik, ép lábára terhelni a súlyt.

 

Komoly sérülésről van szó, ezért a diagnózist minden esetben bízzuk állatorvosra! Szinte minden esetben szükségessé válik a sérült ínszalag, ízület műtéti helyreállítása. Gyakori, hogy az egyik láb sérülését követően a fokozott terhelés miatt a másik láb sem kerülheti el a traumát. Szerencsére műtéttel jól orvosolható, kiegészítő terápiaként pedig rengeteget segíthet a fizioterápia, hidroterápia és a masszázs is.

 

Összegzés

 

Ha úgy véljük, kutyánk beteg, nem érzi jól magát, ne habozzunk értesíteni az állatorvost. Kedvencünk egészségével kapcsolatos kérdéseinkkel forduljunk állatorvosunkhoz, hogy mielőbb megtalálhassuk a megoldást!

 

Kapcsolódó cikk: Gyakori sérülések kutyáknál - 1. rész

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, thesprucepets.com
Indexkép forrás: thesprucepets.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál
Leggyakrabban kölyökkorhoz köthetőek, ugyanakkor később is létrejöhetnek súlyos sérülés, trauma következtében. Mit kell tudnunk az állapotról és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz? Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz?
A rövid válasz annyi lenne, "hogy megtörölje" vagy "mert viszket”. Szerencsés esetben hamar enyhül a probléma, de nem feltétlen garantált a megoldás. Mit tegyünk, ha kutyánkat szánkázni látjuk, és hogyan segítsünk neki?

Bajt is jelezhet, ha a mancsát nyalogatja a kutya Bajt is jelezhet, ha a mancsát nyalogatja a kutya
Folyton nyalogatja, rágcsálja a tappancsait? Mintha abba sem tudná hagyni... Miért csinálja a kutya, és hogyan segíthetünk neki?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Indítványozták a kaposvári állatkínzó letartóztatását Hírek - Címlapon
Indítványozták a kaposvári állatkínzó letartóztatását
December közepéig tartanak a hatályban lévő intézkedések - figyeljünk a kutyasétáltatás szabályaira! Hírek - Címlapon
December közepéig tartanak a hatályban lévő intézkedések - figyeljünk a kutyasétáltatás szabályaira!