A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gyakori sérülések kutyáknál – 1. rész

2021. március 06., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Bármennyire is vigyázunk rá, kisebb-nagyobb sérülések érhetik kutyánkat élete során. Mire figyeljünk és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?A kutyákra jellemző a kalandvágyás, míg egyesek óvatosak, mások félelem nélkül fedezik fel az ismeretlent. Sajnos a világ tele van olyan dolgokkal, amelyek kárt tehetnek kedvencünkben, balesetek pedig előfordulnak. Élete során kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedhet el, melyeket nem minden esetben lehet megelőzni. 

 

Még egy tapasztalt gazdi számára is ijesztő lehet szembesülni azzal, ha kutyája megsérül. Nagyon fontos, hogy megőrizzük lélekjelenlétünket, és mielőbb állatorvoshoz forduljunk. Mentsük el a rendelő elérhetőségét telefonunk névjegyzékébe, és jegyezzük fel az ügyeletét is, hogy tudjuk, kihez fordulhatunk baj esetén. Adódhat olyan helyzet is, hogy nekünk kell elsősegélyt nyújtanunk kedvencünknek, de még ebben az esetben is elengedhetetlen az állatorvosi látogatás.

 

Súlyos trauma

 

A trauma az egyik leggyakoribb sürgősségi helyzet, mely a kutyákat érintheti. Többszörös, külső és belső sérülések keletkezhetnek, ha elüti egy autó, lezuhan a magaslatból (ablak, erkély, stb), vagy beesik egy kútba. Kísérheti fejsérülés, csonttörés, az ízületek elmozdulása, a bőrfelületet és a szerveket érintő trauma.

 

A megelőzés lényeges pontja az, hogy a potenciálisan veszélyes helyeken, például autóút, építkezés közelében, ismeretlen terepen tartsuk pórázon kutyánkat. A megfelelő körülmények között engedjük szabadon, amennyiben biztonsággal vissza tudjuk hívni. Ha ez még csak zárt futtatóban megoldható, terepen használhatunk hosszú pórázt (5-10 m), mellyel könnyebben felfedezheti környezetét, de mégsem kell attól tartanunk, hogy egy biciklis, macska vagy vad után elszalad és balesetet szenved, vagy elveszítjük szemünk elől.

 

Sérülés esetén fontos, hogy a kutya mielőbb állatorvosi ellátást kapjon
Sérülés esetén fontos, hogy a kutya mielőbb állatorvosi ellátást kapjon
Fotó: Dreamstime

 

Házon belül ügyeljünk arra, hogy ne tudjon kimászni az ablakon, ne ugorhasson vagy bújhasson át az erkélyen. Távollétünkben zárjuk be az ablakokat és az erkélyajtót – még az is megfontolandó, hogy hagyjuk-e nyitva bukóra. A leleményesebb kutyák ugyanis beszorulhatnak a résbe.

Bármennyire is óvatosak vagyunk az utakon, bármikor bekövetkezhet egy baleset. Autóban szállítsuk kedvencünket erős, stabil boxban, vagy a biztonsági öv csatjához rögzített hámban.

 

Trauma esetén szükség lehet elsősegélytudásunkra, ezért jó, ha kéznél van egy kutyaelsősegély doboz, a tudnivalókat pedig elsajátíthatjuk tanfolyami keretek között is. Mielőbb keressük fel az állatorvosi rendelőt, ahol szakszerű kezelésben részesíthetik kedvencünket.

 

Szájsérülések

 

Kíváncsi természetüknek hála sokmindenbe belekóstolhatnak a kutyák, megnyalogatják és megrágcsálják mindazt, amit fogaikkal megkaparintanak. Botok, csontok, vadállatok maradványai (pl. agancs, karom) is okozhatnak sérülést a fogaknál, a fogínyen, nyelven és a száj finom szöveteiben. A csontok és fadarabok szilánkjai megrekedhetnek a fogak között, befúródhatnak a szájpadlásba, fogínybe.

Verekedés közben egymás pofáját is felsérthetik a kutyák, komoly károkat okozva a pofán, orron, ajkakon és a szájban.

A kisebb sérülések általában jól kezelhetőek antibiotikumokkal és helyi készítményekkel, de egy szakított seb vagy törött fog esetén műtéti beavatkozás válhat szükségessé.

 

A bot beékelődhet a kutya szájába, fogai közé, belefúródhat fogínyébe
A bot beékelődhet a kutya szájába, fogai közé, belefúródhat fogínyébe
Fotó: cedarmountvets.co.uk

 

Vágások, karcolások

 

Ahogy nálunk is előfordulnak kisebb felületi sérülések, úgy kutyánk is felsértheti bőrét, mancsát szaladgálás és játék, felfedezés közben. Nyáron a forró beton okozhat égési sérülést a talppárnákon, míg télen a sóval, vegyszerekkel kezelt járda marhatja fel a bőrt. Fontos, hogy hőség esetén kerüljük a forró talajt sétákon, hideg időben pedig használjunk mancsvédő krémet vagy kutyacipőt, illetve séta után mossuk le kedvencünk mancsait szappanos vagy samponos, langyos vízzel, majd töröljük szárazra lábait.

Törmelék, üvegszilánk, éles fémtárgyak megvághatják a bőrt, apró idegen tárgyak vagy testek is befúródhatnak a talppárnákba és azok közé. Nyáron a szőrzetre tapadt toklász is okozhat fájdalmas problémát, ha felszúrja a kutya bőrét, esetenként pedig a szervezeten belül vándorol, betokozódik. Fontos, hogy állatorvos lássa el a sérülést, mivel a sebben található tárgyakat maradéktalanul el kell távolítani, majd fertőtleníteni, és ha szükséges, műtéti beavatkozással összevarrni. A fertőzések elkerülése érdekében felírhatnak antibiotikumot, valamint helyileg alkalmazható gyulladáscsökkentő készítményeket a fájdalom csillapítására, a duzzanat lelohasztására.  

 

Mancsápolás kutyáknál - fontos a rendszeres ellenőrzés
Mancsápolás kutyáknál - fontos a rendszeres ellenőrzés
Fotó: Twitter

 

Kutyatámadás, harapás

 

A kutyák közötti verekedések elsősorban a bőrön és az alatta található finom szövetekben tehetnek kárt, de súlyos, akár az életet veszélyeztető sérüléseket is okozhatnak. Enyhébb esetekben a kutya fogazata felszakíthatja áldozata bőrét és pontszerű sebeket ejthet rajta. Egy komolyabb harapás azonban mélyebbre is hatolhat, érhet izmot, csontot, akár belső szerveket is, ha a hasat célozza. A kutyaharapások főként a nyakra irányulnak, de a test bármely részét érinthetik: fej, fülek, pofa, mellkas, has, végtagok is sérülhetnek.

 

A kistestű kutyák és kölykök súlyos sérüléseket szenvedhetnek el egy méretben nagyobb kutya harapásától. Felkaphatja és meg is rázhatja a kisebbet, mint az elejtett prédát, egy ilyen jellegű támadás pedig neurológiai és belső károsodásokat is okozhat nem beszélve az érzelmi megrázkódtatásról.

 

Ha kutyánkat megharapta egy másik eb, mielőbb vigyük el állatorvoshoz! A kutyák szájában megannyi baktérium leledzik, ezért egy szakított vagy harapott seb hamar elfertőződhet. Az ilyen sebek ellátása a sérülést követő egy órán belül a leghatékonyabb, mert ha tovább várunk, és a szervezet megkezdi a károsodott szövetek helyreállítását, komolyabb beavatkozásra lehet szükség.

 

Erős, egészséges fogak - egy harapás komoly sérülést okozhat kutyáknál
Erős, egészséges fogak - egy harapás komoly sérülést okozhat kutyáknál
Fotó: k9ofmine.com

 

Szemsérülések

 

Viszonylag gyakoriak kutyáknál, számos tényező közrejátszhat kialakulásukban. Magas fűben vagy cserjésen átrohanva megkarcolódhat a szem, szemhéj, akár idegen test is kerülhet bele. Egy macskával történő találkozás kellemetlen élménnyé válhat, ha belekarmol a kutya pofájába, szemébe. Verekedésnél is sérülhet a szem, de hevesebb játék közben is bekövetkezhet a baj. Fokozottan veszélyeztetettek a rövidorrú fajták és keverékeik, akiknél a koponya formája miatt a szemek kidüllednek, és kevésbé védettek a környezeti hatások ellen.

 

Gondot okozhat az is, ha a kutya előszeretettel dugja ki a fejét az autó lehúzott ablakán kocsikázás közben. A levegőben szálló por, allergének és szennyeződések a menetszélnek köszönhetően belekerülhetnek a szembe, irritációt, viszketést, felhalmozódva pedig gyulladást is okozhatnak.

 

Jellemző tünetek: a kutya hunyorog, becsukva tartja egyik vagy mindkét szemét, fokozott könnyezés és/vagy szokatlan váladékozás is megjelenhet. A szem kipirosodása, duzzanat, vérzés mielőbbi ellátást igényel! A szem sérülései sajnos hamar súlyossá válhatnak, és rendkívül fájdalmasak lehetnek a kutya számára, ezért is fontos, hogy állatorvos segítsen rajta.

 

Hunyorít a kutya - valószínűleg sérülés érte a szemét
Hunyorít a kutya - valószínűleg sérülés érte a szemét
Fotó: cesarsway.com

 

Ha kedvencünk megsérült vagy viselkedésében szokatlan változás áll be, értesítsük állatorvosunkat. Olyan probléma is állhat a hátterében, amelynek látható tünete még nem mutatkozik, de kezelésre szorul. Vigyázzunk kutyáinkra!

 

 

A folytatásban további gyakori sérülésekről olvashattok. Tartsatok velünk!

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: thesprucepets.com
Indexkép forrás: Dreamstime
Cikk első megjelenése: 2020. november 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szagol be a kutya a lábaink közé? Miért szagol be a kutya a lábaink közé?
Kínos, zavarba ejtő, mulatságos... Egy biztos: nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha kutyánk orra éppen érzékeny testrészeinkre téved. Mi teszi olyan érdekessé számára, és mit tehetünk, ha túlzásba viszi a szimatolást?

Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát? Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát?
Természetes, hogy kedvencünk időről-időre megtisztogatja a mancsait, ám a túlzásba vitt nyalogatás, rágcsálás komolyabb problémát is elfedhet, melyet érdemes kivizsgáltatni.

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál
Leggyakrabban kölyökkorhoz köthetőek, ugyanakkor később is létrejöhetnek súlyos sérülés, trauma következtében. Mit kell tudnunk az állapotról és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Kutyája hívott segítséget az árokba zuhant idős, látássérült bácsinak Kutyája hívott segítséget az árokba zuhant idős, látássérült bácsinak
Gazdája életét mentette meg a labrador, aki kitartó ugatásával hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy nagy baj van.

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról
Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat? Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat?
A könnyezés a test természetes reakciója, hogy eltávolítsa a szembe jutott idegen anyagokat, ily módon segíti kedvencünket megszabadulni az irritációtól. Meddig normális és mikor érdemes állatorvoshoz fordulni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Bizonyított: a kutyák tudják, mit érez a gazdi Hírek - Címlapon
Bizonyított: a kutyák tudják, mit érez a gazdi
El sem hitte az idős, mentett kutya, hogy saját kis kertet kapott családjától Hírek - Címlapon
El sem hitte az idős, mentett kutya, hogy saját kis kertet kapott családjától
fb-text