A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gyakori sérülések kutyáknál – 1. rész

2021. március 06., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Bármennyire is vigyázunk rá, kisebb-nagyobb sérülések érhetik kutyánkat élete során. Mire figyeljünk és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?



A kutyákra jellemző a kalandvágyás, míg egyesek óvatosak, mások félelem nélkül fedezik fel az ismeretlent. Sajnos a világ tele van olyan dolgokkal, amelyek kárt tehetnek kedvencünkben, balesetek pedig előfordulnak. Élete során kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedhet el, melyeket nem minden esetben lehet megelőzni. 

 

Még egy tapasztalt gazdi számára is ijesztő lehet szembesülni azzal, ha kutyája megsérül. Nagyon fontos, hogy megőrizzük lélekjelenlétünket, és mielőbb állatorvoshoz forduljunk. Mentsük el a rendelő elérhetőségét telefonunk névjegyzékébe, és jegyezzük fel az ügyeletét is, hogy tudjuk, kihez fordulhatunk baj esetén. Adódhat olyan helyzet is, hogy nekünk kell elsősegélyt nyújtanunk kedvencünknek, de még ebben az esetben is elengedhetetlen az állatorvosi látogatás.

 

Súlyos trauma

 

A trauma az egyik leggyakoribb sürgősségi helyzet, mely a kutyákat érintheti. Többszörös, külső és belső sérülések keletkezhetnek, ha elüti egy autó, lezuhan a magaslatból (ablak, erkély, stb), vagy beesik egy kútba. Kísérheti fejsérülés, csonttörés, az ízületek elmozdulása, a bőrfelületet és a szerveket érintő trauma.

 

A megelőzés lényeges pontja az, hogy a potenciálisan veszélyes helyeken, például autóút, építkezés közelében, ismeretlen terepen tartsuk pórázon kutyánkat. A megfelelő körülmények között engedjük szabadon, amennyiben biztonsággal vissza tudjuk hívni. Ha ez még csak zárt futtatóban megoldható, terepen használhatunk hosszú pórázt (5-10 m), mellyel könnyebben felfedezheti környezetét, de mégsem kell attól tartanunk, hogy egy biciklis, macska vagy vad után elszalad és balesetet szenved, vagy elveszítjük szemünk elől.

 

Sérülés esetén fontos, hogy a kutya mielőbb állatorvosi ellátást kapjon
Sérülés esetén fontos, hogy a kutya mielőbb állatorvosi ellátást kapjon
Fotó: Dreamstime

 

Házon belül ügyeljünk arra, hogy ne tudjon kimászni az ablakon, ne ugorhasson vagy bújhasson át az erkélyen. Távollétünkben zárjuk be az ablakokat és az erkélyajtót – még az is megfontolandó, hogy hagyjuk-e nyitva bukóra. A leleményesebb kutyák ugyanis beszorulhatnak a résbe.

Bármennyire is óvatosak vagyunk az utakon, bármikor bekövetkezhet egy baleset. Autóban szállítsuk kedvencünket erős, stabil boxban, vagy a biztonsági öv csatjához rögzített hámban.

 

Trauma esetén szükség lehet elsősegélytudásunkra, ezért jó, ha kéznél van egy kutyaelsősegély doboz, a tudnivalókat pedig elsajátíthatjuk tanfolyami keretek között is. Mielőbb keressük fel az állatorvosi rendelőt, ahol szakszerű kezelésben részesíthetik kedvencünket.

 

Szájsérülések

 

Kíváncsi természetüknek hála sokmindenbe belekóstolhatnak a kutyák, megnyalogatják és megrágcsálják mindazt, amit fogaikkal megkaparintanak. Botok, csontok, vadállatok maradványai (pl. agancs, karom) is okozhatnak sérülést a fogaknál, a fogínyen, nyelven és a száj finom szöveteiben. A csontok és fadarabok szilánkjai megrekedhetnek a fogak között, befúródhatnak a szájpadlásba, fogínybe.

Verekedés közben egymás pofáját is felsérthetik a kutyák, komoly károkat okozva a pofán, orron, ajkakon és a szájban.

A kisebb sérülések általában jól kezelhetőek antibiotikumokkal és helyi készítményekkel, de egy szakított seb vagy törött fog esetén műtéti beavatkozás válhat szükségessé.

 

A bot beékelődhet a kutya szájába, fogai közé, belefúródhat fogínyébe
A bot beékelődhet a kutya szájába, fogai közé, belefúródhat fogínyébe
Fotó: cedarmountvets.co.uk

 

Vágások, karcolások

 

Ahogy nálunk is előfordulnak kisebb felületi sérülések, úgy kutyánk is felsértheti bőrét, mancsát szaladgálás és játék, felfedezés közben. Nyáron a forró beton okozhat égési sérülést a talppárnákon, míg télen a sóval, vegyszerekkel kezelt járda marhatja fel a bőrt. Fontos, hogy hőség esetén kerüljük a forró talajt sétákon, hideg időben pedig használjunk mancsvédő krémet vagy kutyacipőt, illetve séta után mossuk le kedvencünk mancsait szappanos vagy samponos, langyos vízzel, majd töröljük szárazra lábait.

Törmelék, üvegszilánk, éles fémtárgyak megvághatják a bőrt, apró idegen tárgyak vagy testek is befúródhatnak a talppárnákba és azok közé. Nyáron a szőrzetre tapadt toklász is okozhat fájdalmas problémát, ha felszúrja a kutya bőrét, esetenként pedig a szervezeten belül vándorol, betokozódik. Fontos, hogy állatorvos lássa el a sérülést, mivel a sebben található tárgyakat maradéktalanul el kell távolítani, majd fertőtleníteni, és ha szükséges, műtéti beavatkozással összevarrni. A fertőzések elkerülése érdekében felírhatnak antibiotikumot, valamint helyileg alkalmazható gyulladáscsökkentő készítményeket a fájdalom csillapítására, a duzzanat lelohasztására.  

 

Mancsápolás kutyáknál - fontos a rendszeres ellenőrzés
Mancsápolás kutyáknál - fontos a rendszeres ellenőrzés
Fotó: Twitter

 

Kutyatámadás, harapás

 

A kutyák közötti verekedések elsősorban a bőrön és az alatta található finom szövetekben tehetnek kárt, de súlyos, akár az életet veszélyeztető sérüléseket is okozhatnak. Enyhébb esetekben a kutya fogazata felszakíthatja áldozata bőrét és pontszerű sebeket ejthet rajta. Egy komolyabb harapás azonban mélyebbre is hatolhat, érhet izmot, csontot, akár belső szerveket is, ha a hasat célozza. A kutyaharapások főként a nyakra irányulnak, de a test bármely részét érinthetik: fej, fülek, pofa, mellkas, has, végtagok is sérülhetnek.

 

A kistestű kutyák és kölykök súlyos sérüléseket szenvedhetnek el egy méretben nagyobb kutya harapásától. Felkaphatja és meg is rázhatja a kisebbet, mint az elejtett prédát, egy ilyen jellegű támadás pedig neurológiai és belső károsodásokat is okozhat nem beszélve az érzelmi megrázkódtatásról.

 

Ha kutyánkat megharapta egy másik eb, mielőbb vigyük el állatorvoshoz! A kutyák szájában megannyi baktérium leledzik, ezért egy szakított vagy harapott seb hamar elfertőződhet. Az ilyen sebek ellátása a sérülést követő egy órán belül a leghatékonyabb, mert ha tovább várunk, és a szervezet megkezdi a károsodott szövetek helyreállítását, komolyabb beavatkozásra lehet szükség.

 

Erős, egészséges fogak - egy harapás komoly sérülést okozhat kutyáknál
Erős, egészséges fogak - egy harapás komoly sérülést okozhat kutyáknál
Fotó: k9ofmine.com

 

Szemsérülések

 

Viszonylag gyakoriak kutyáknál, számos tényező közrejátszhat kialakulásukban. Magas fűben vagy cserjésen átrohanva megkarcolódhat a szem, szemhéj, akár idegen test is kerülhet bele. Egy macskával történő találkozás kellemetlen élménnyé válhat, ha belekarmol a kutya pofájába, szemébe. Verekedésnél is sérülhet a szem, de hevesebb játék közben is bekövetkezhet a baj. Fokozottan veszélyeztetettek a rövidorrú fajták és keverékeik, akiknél a koponya formája miatt a szemek kidüllednek, és kevésbé védettek a környezeti hatások ellen.

 

Gondot okozhat az is, ha a kutya előszeretettel dugja ki a fejét az autó lehúzott ablakán kocsikázás közben. A levegőben szálló por, allergének és szennyeződések a menetszélnek köszönhetően belekerülhetnek a szembe, irritációt, viszketést, felhalmozódva pedig gyulladást is okozhatnak.

 

Jellemző tünetek: a kutya hunyorog, becsukva tartja egyik vagy mindkét szemét, fokozott könnyezés és/vagy szokatlan váladékozás is megjelenhet. A szem kipirosodása, duzzanat, vérzés mielőbbi ellátást igényel! A szem sérülései sajnos hamar súlyossá válhatnak, és rendkívül fájdalmasak lehetnek a kutya számára, ezért is fontos, hogy állatorvos segítsen rajta.

 

Hunyorít a kutya - valószínűleg sérülés érte a szemét
Hunyorít a kutya - valószínűleg sérülés érte a szemét
Fotó: cesarsway.com

 

Ha kedvencünk megsérült vagy viselkedésében szokatlan változás áll be, értesítsük állatorvosunkat. Olyan probléma is állhat a hátterében, amelynek látható tünete még nem mutatkozik, de kezelésre szorul. Vigyázzunk kutyáinkra!

 

 

A folytatásban további gyakori sérülésekről olvashattok. Tartsatok velünk!

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: thesprucepets.com
Indexkép forrás: Dreamstime
Cikk első megjelenése: 2020. november 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A hűség jelképe: Hachiko Hírek - Címlapon
A hűség jelképe: Hachiko
El sem hitte az idős, mentett kutya, hogy saját kis kertet kapott családjától Hírek - Címlapon
El sem hitte az idős, mentett kutya, hogy saját kis kertet kapott családjától