A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hallottál már Gyomkereső kutyáról?

Ilyen is létezik!


2018. március 18., 07:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Igen, jól olvastad: gyom-kereső-kutya. Ausztráliában alkalmazzák őket, méghozzá egy agresszív gyomnövény felkutatásában segédkeznek az ebek. Nagyszerű szaglásuk ugyanis nem ismer határokat!



A rezes hölgymált fogják keresni a kutyák
A rezes hölgymált fogják keresni a kutyák
Fotó: panoramio.com

 

Az ausztráliai Új-Dél-Wales állam egy egészen újfajta kihívással kényszerült szembenézni. Az újkeletű problémát egy díszes virágú növény okozza: a rezes hölgymál (Hieracium aurantiacum). A hegyi rétek növénye, Közép-Európában igen ritka, a Tátrában fordul elő. Ausztráliában nem honos, kerti dísznövénynek szánva importálták az országba. Való igaz, hogy virágai gyönyörűen pompáznak élénk narancssárga színben.

 

Az egyik gyomkeresésre kiképzett kutya
Az egyik gyomkeresésre kiképzett kutya
Fotó: abc.net.au

 

Az invazív növény azonban rövid úton meghódította Tasmániát, valamint a Canberra és Melbourne között elnyúló Ausztrál Alpok magas hegyeit. A magas területek hűvösebb éghajlatát kedvelő virág gyorsütemben terjeszkeni kezdett, kiszorítva az itt őshonos növényeket.

 

A Nemzeti Park botanikus szakértői különleges segítséget hívtak a probléma megoldására. Dorgkeresésre kiképzett kutyákat tanítanak meg arra, hogy felismerjék ezt a tájidegen növényt, és jelezzék azt a gazdájuknak. Két fiatal kutyával kezdték meg a kísérletet, az eredmények eddig igen bíztatóak! Ily módon a szakemberek sokkal könnyebben nyomon tudják követni a kis növény jelenlétét, terjeszkedését.

 

Hillary Cherry és a kiváló szaglású kutyák
Hillary Cherry és a kiváló szaglású kutyák
Fotó: flickr.com


A gyomnövény terjedésének megfékezése nem egyszerű feladat, hiszen hegyvidéki terepen kell dolgozni, mintegy 1,3 millió hektáros területen! Ilyen körülmények között a kutyák óriási segítséget jelentenek. Hillary Cherry, a Nemzeti Park gyomszakértője szerint a kutyák segítségével nagyobb eséllyel tudják visszaszorítani a rezes hölgymált. A cél természetesen az, hogy az idegen faj el is tűnjön a területekről.

 

 

Forrás: smh.com.au, novenyhatarozo.info, agroinform.com
Indexkép forrás: abc.net.au
Cikk első megjelenése: 2016. április 19.

Témába vág

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Ezekkel a virágokkal vigyázz, mérgezőek lehetnek kutyádra! Ezekkel a virágokkal vigyázz, mérgezőek lehetnek kutyádra!
Meglepnéd párod valamilyen különleges alkalomra egy szép virágcsokorral? Vagy csak kedveskednél egy cserepes növénykével? Ezekkel a virágokkal, növényekkel vigyázz, ha a háztartásban kutyus is van!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Rehabportál Brimo partysátor Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gazdára lelt a kutya, akit cukisága miatt vittek vissza a menhelyre Hírek - Címlapon
Gazdára lelt a kutya, akit cukisága miatt vittek vissza a menhelyre
Egy kanadai kórház, ahol megengedték, hogy a betegekhez bevigyék háziállataikat Hírek - Címlapon
Egy kanadai kórház, ahol megengedték, hogy a betegekhez bevigyék háziállataikat