A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hallottál már Gyomkereső kutyáról?

Ilyen is létezik!


2018. március 18., 07:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Igen, jól olvastad: gyom-kereső-kutya. Ausztráliában alkalmazzák őket, méghozzá egy agresszív gyomnövény felkutatásában segédkeznek az ebek. Nagyszerű szaglásuk ugyanis nem ismer határokat!



A rezes hölgymált fogják keresni a kutyák
A rezes hölgymált fogják keresni a kutyák
Fotó: panoramio.com

 

Az ausztráliai Új-Dél-Wales állam egy egészen újfajta kihívással kényszerült szembenézni. Az újkeletű problémát egy díszes virágú növény okozza: a rezes hölgymál (Hieracium aurantiacum). A hegyi rétek növénye, Közép-Európában igen ritka, a Tátrában fordul elő. Ausztráliában nem honos, kerti dísznövénynek szánva importálták az országba. Való igaz, hogy virágai gyönyörűen pompáznak élénk narancssárga színben.

 

Az egyik gyomkeresésre kiképzett kutya
Az egyik gyomkeresésre kiképzett kutya
Fotó: abc.net.au

 

Az invazív növény azonban rövid úton meghódította Tasmániát, valamint a Canberra és Melbourne között elnyúló Ausztrál Alpok magas hegyeit. A magas területek hűvösebb éghajlatát kedvelő virág gyorsütemben terjeszkeni kezdett, kiszorítva az itt őshonos növényeket.

 

A Nemzeti Park botanikus szakértői különleges segítséget hívtak a probléma megoldására. Dorgkeresésre kiképzett kutyákat tanítanak meg arra, hogy felismerjék ezt a tájidegen növényt, és jelezzék azt a gazdájuknak. Két fiatal kutyával kezdték meg a kísérletet, az eredmények eddig igen bíztatóak! Ily módon a szakemberek sokkal könnyebben nyomon tudják követni a kis növény jelenlétét, terjeszkedését.

 

Hillary Cherry és a kiváló szaglású kutyák
Hillary Cherry és a kiváló szaglású kutyák
Fotó: flickr.com


A gyomnövény terjedésének megfékezése nem egyszerű feladat, hiszen hegyvidéki terepen kell dolgozni, mintegy 1,3 millió hektáros területen! Ilyen körülmények között a kutyák óriási segítséget jelentenek. Hillary Cherry, a Nemzeti Park gyomszakértője szerint a kutyák segítségével nagyobb eséllyel tudják visszaszorítani a rezes hölgymált. A cél természetesen az, hogy az idegen faj el is tűnjön a területekről.

 

 

Forrás: smh.com.au, novenyhatarozo.info, agroinform.com
Indexkép forrás: abc.net.au
Cikk első megjelenése: 2016. április 19.

Témába vág

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gazdára lelt a kutya, akit cukisága miatt vittek vissza a menhelyre Hírek - Címlapon
Gazdára lelt a kutya, akit cukisága miatt vittek vissza a menhelyre
Egy kanadai kórház, ahol megengedték, hogy a betegekhez bevigyék háziállataikat Hírek - Címlapon
Egy kanadai kórház, ahol megengedték, hogy a betegekhez bevigyék háziállataikat