A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Három kutya ugatása színesítette Mozart Vadászszimfóniáját a koppenhágai előadáson

2023. szeptember 15., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




A négylábú szólisták 750 fős nézőközönség előtt léptek fel Koppenhágában – és mindenki imádta őket!



 

A Dán Nemzeti Kamarazenekar művészeinek is felderült az arca, amikor a 3. felvonásban színpadra léptek az ebek. Vagyis inkább ugrándoztak, hiszen annyira örültek, hogy végre megcsillogtathatják zenei tehetségüket.

 

Mozart kevéssé ismert Vadászszimfóniájában fontos szerepet játszanak a kutyák hangjai, így az ugatás és csaholás, míg a puskaropogást dobokon szimulálják. A legtöbb zenekar előre felvett hangokkal operál, ám Fischer Ádám karmester úgy döntött, hogy ezúttal igazi kutyákat invitál a színpadra. Mondanunk sem kell, hogy a szeptember 3-ai koncert átütő siker volt!

 

 

 

 

„Egyből az ugrott be, mi lenne, ha egyszer az eredeti verziót is kipróbálnánk” - mondta el a Kossuth-díjas karmester*, majd hozzátette, hogy kb. 20 évvel ezelőtt is megpróbálkoztak ezzel, méghozzá Budapesten, de akkor még csak egy kutyát hívtak segítségül. A mostani előadás során szerettek volna hűek maradni a zeneszerző eredeti elképzeléséhez. A szimfóniát ugyanis Wolfgang Amadeus Mozart apja, Leopold Mozart komponálta, aki előszeretettel csempészett bele műveibe egy kis „természetességet”. Ebben az esetben természetesen kutyákat.

 

Miután megszületett a döntést, év elején közzé tettek egy felhívást, miszerint ebszereplőket keresnek a szeptemberi előadásra. Tucatnyi kutya-gazdi páros jelent meg a válogatáson, ahol az ebek bemutathatták, hogy milyen ügyesen tudnak kérésre ugatni. A dolog nehezebb része az volt, hogy kérésre csendben is tudjanak maradni...

 

 

Mindegyik kutya külön-külön is gyakorolt a Dán Nemzeti Kamarazenekar előadására
Mindegyik kutya külön-külön is gyakorolt a Dán Nemzeti Kamarazenekar előadására.jpg
Fotó: Toke Bjoerneboe/Danish Chamber Orchestra

 

 

Ezután következett a zenei aláfestés, amikor is megnézték, hogyan reagálnak a kutyák a komolyzenére, és úgy is megy-e az „ugatás és csendben maradás” feladata. Fischer Ádám és a Dán Nemzeti Kamarazenekar igazgatója, Andreas Vetö mellett egy kutyatréner is részt vett a jelentkezők elbírálásában, hogy megtalálják a legmegfelelőbb ebeket.

 

Cookie, a négyéves spanyol vízikutya gazdája alig hitte el, hogy megkapták az egyik szerepet. A terápiás kutya egyébként is komoly munkát lát el: gyermekeknek segít az olvasás tanulásban, rendszeresen vesznek részt könyvtári programokon.

 

„Évek óta tanítom őt, így tisztában voltam vele, hogy ha megkérem rá, képes lesz ugatni. Tökéletes alany a feladatra, hiszen engedelmes, és nagyon szeret dolgozni” - mondta el Helle Lauvring.

 

 

Kutyák és a komolyzene - A Vadászszimfónia koncertet ezúttal négylábú szólisták is színesítették
Kutyák és a komolyzene - A Vadászszimfónia koncertet ezúttal négylábú szólisták is színesítették
Fotó: bbc.co.uk

 

 

A rákövetkező hónapokban rengeteget gyakoroltak otthon, és néhány alkalommal ellátogattak a zenekari próbákra is a másik két kutyus társaságában. Sophus, a cocker spániel és Sica, a német juhászkutya is boldogan adta hangját a zenéhez. 

 

Remekül érezték magukat, a szünetekben szabadon mozoghattak a koncertteremben és a zenészekkel is összebarátkoztak. Fontos volt, hogy egy kicsit megismerjék a helyet, megszokják a zenét, és az embereket is, így élesben könnyebben ment az összpontosítás. Ennek elérésében a legnagyobb ösztönzést a gazdik jelenléte nyújtotta – és persze a rengeteg dicséret és jutalomfalat.

 

 

A kutyák boldogan adták hangjukat a koncerthez
A kutyák boldogan adták hangjukat a koncerthez
Fotó: bbc.co.uk

 

 

Fischer elmondása szerint nem sokban különbözik a kutyákkal való munka attól, mint amikor vendégelőadók vannak a színpadon. Amikor elérkeztek a szimfóniában azokhoz a részekhez, amikor a kutyáknak ugatniuk kellett, a karmester jelt adott a gazdiknak, akik ezután megadták a jelet kedvencüknek. Ugyanígy történt akkor is, amikor csendben kellett maradniuk. Tökéletesen teljesítették a feladatot.

 

A kutyák lelkesedése természetesen mindenkit magával ragadott. Amellett, hogy igyekeztek a koncertet eredeti formájában átadni, a szervezők egyik nem titkolt szándéka az volt, hogy olyanokat is elcsábítsanak az előadásra, akik nehezebben barátkoznak meg a komolyzenével. Hogy a jövőben fellépnek-e még kutyák a koppenhágai koncertteremben, egyelőre kérdéses, de a zenekar nyitott az ötletre.

 

„Örömmel adnék elő más darabokat is ilyen formában” - jegyezte meg az állatbarát karmester.

 


Forrás: https://www.washingtonpost.com/lifestyle/2023/09/12/dog-orchestra-symphony-mozart-danish/

Forrás: washingtonpost.com
Indexkép forrás: bbc.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szobrot emeltek Baja város kutyájának emlékére Szobrot emeltek Baja város kutyájának emlékére
Béla kutya hivatalosan is megkapta a „Város Kutyája” címet Baja városától még a 90-es években. A vizslát rengetegen ismerték és szerették a városban – halála után 25 évvel készült el szobra, melyet a Tóth Kálmán téren helyeztek el.

Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül
Hozzánk hasonlóan kutyáink is szenvedhetnek szorongástól, a krónikus stressz negatív hatással lehet általános egészségükre és életminőségükre. Milyen jelekre kell figyelnünk?

Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól? Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól?
Fél, retteg, pánikol, ha közeledik a vihar. Rosszabb esetben félelmében rombol, netán saját magában is kárt tesz, miközben menekülni próbál. A vihartól, mennydörgéstől való félelem a kutyatulajdonosok nagy részét érinti. Mi lehet gyógyír a problémára, hogyan enyhíthető a kutya rettegése?

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus
A bábmester kedvence olyannyira igazinak tűnik, hogy még a kutyákat is könnyedén megtéveszti.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket Hírek - Címlapon
Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket
Életében először alhatott ágyban a mentett kutya - egyszerűen imádnivaló! Hírek - Címlapon
Életében először alhatott ágyban a mentett kutya - egyszerűen imádnivaló!