A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Három kutya ugatása színesítette Mozart Vadászszimfóniáját a koppenhágai előadáson

2023. szeptember 15., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
A négylábú szólisták 750 fős nézőközönség előtt léptek fel Koppenhágában – és mindenki imádta őket! 

A Dán Nemzeti Kamarazenekar művészeinek is felderült az arca, amikor a 3. felvonásban színpadra léptek az ebek. Vagyis inkább ugrándoztak, hiszen annyira örültek, hogy végre megcsillogtathatják zenei tehetségüket.

 

Mozart kevéssé ismert Vadászszimfóniájában fontos szerepet játszanak a kutyák hangjai, így az ugatás és csaholás, míg a puskaropogást dobokon szimulálják. A legtöbb zenekar előre felvett hangokkal operál, ám Fischer Ádám karmester úgy döntött, hogy ezúttal igazi kutyákat invitál a színpadra. Mondanunk sem kell, hogy a szeptember 3-ai koncert átütő siker volt!

 

 

 

 

„Egyből az ugrott be, mi lenne, ha egyszer az eredeti verziót is kipróbálnánk” - mondta el a Kossuth-díjas karmester*, majd hozzátette, hogy kb. 20 évvel ezelőtt is megpróbálkoztak ezzel, méghozzá Budapesten, de akkor még csak egy kutyát hívtak segítségül. A mostani előadás során szerettek volna hűek maradni a zeneszerző eredeti elképzeléséhez. A szimfóniát ugyanis Wolfgang Amadeus Mozart apja, Leopold Mozart komponálta, aki előszeretettel csempészett bele műveibe egy kis „természetességet”. Ebben az esetben természetesen kutyákat.

 

Miután megszületett a döntést, év elején közzé tettek egy felhívást, miszerint ebszereplőket keresnek a szeptemberi előadásra. Tucatnyi kutya-gazdi páros jelent meg a válogatáson, ahol az ebek bemutathatták, hogy milyen ügyesen tudnak kérésre ugatni. A dolog nehezebb része az volt, hogy kérésre csendben is tudjanak maradni...

 

 

Mindegyik kutya külön-külön is gyakorolt a Dán Nemzeti Kamarazenekar előadására
Mindegyik kutya külön-külön is gyakorolt a Dán Nemzeti Kamarazenekar előadására.jpg
Fotó: Toke Bjoerneboe/Danish Chamber Orchestra

 

 

Ezután következett a zenei aláfestés, amikor is megnézték, hogyan reagálnak a kutyák a komolyzenére, és úgy is megy-e az „ugatás és csendben maradás” feladata. Fischer Ádám és a Dán Nemzeti Kamarazenekar igazgatója, Andreas Vetö mellett egy kutyatréner is részt vett a jelentkezők elbírálásában, hogy megtalálják a legmegfelelőbb ebeket.

 

Cookie, a négyéves spanyol vízikutya gazdája alig hitte el, hogy megkapták az egyik szerepet. A terápiás kutya egyébként is komoly munkát lát el: gyermekeknek segít az olvasás tanulásban, rendszeresen vesznek részt könyvtári programokon.

 

„Évek óta tanítom őt, így tisztában voltam vele, hogy ha megkérem rá, képes lesz ugatni. Tökéletes alany a feladatra, hiszen engedelmes, és nagyon szeret dolgozni” - mondta el Helle Lauvring.

 

 

Kutyák és a komolyzene - A Vadászszimfónia koncertet ezúttal négylábú szólisták is színesítették
Kutyák és a komolyzene - A Vadászszimfónia koncertet ezúttal négylábú szólisták is színesítették
Fotó: bbc.co.uk

 

 

A rákövetkező hónapokban rengeteget gyakoroltak otthon, és néhány alkalommal ellátogattak a zenekari próbákra is a másik két kutyus társaságában. Sophus, a cocker spániel és Sica, a német juhászkutya is boldogan adta hangját a zenéhez. 

 

Remekül érezték magukat, a szünetekben szabadon mozoghattak a koncertteremben és a zenészekkel is összebarátkoztak. Fontos volt, hogy egy kicsit megismerjék a helyet, megszokják a zenét, és az embereket is, így élesben könnyebben ment az összpontosítás. Ennek elérésében a legnagyobb ösztönzést a gazdik jelenléte nyújtotta – és persze a rengeteg dicséret és jutalomfalat.

 

 

A kutyák boldogan adták hangjukat a koncerthez
A kutyák boldogan adták hangjukat a koncerthez
Fotó: bbc.co.uk

 

 

Fischer elmondása szerint nem sokban különbözik a kutyákkal való munka attól, mint amikor vendégelőadók vannak a színpadon. Amikor elérkeztek a szimfóniában azokhoz a részekhez, amikor a kutyáknak ugatniuk kellett, a karmester jelt adott a gazdiknak, akik ezután megadták a jelet kedvencüknek. Ugyanígy történt akkor is, amikor csendben kellett maradniuk. Tökéletesen teljesítették a feladatot.

 

A kutyák lelkesedése természetesen mindenkit magával ragadott. Amellett, hogy igyekeztek a koncertet eredeti formájában átadni, a szervezők egyik nem titkolt szándéka az volt, hogy olyanokat is elcsábítsanak az előadásra, akik nehezebben barátkoznak meg a komolyzenével. Hogy a jövőben fellépnek-e még kutyák a koppenhágai koncertteremben, egyelőre kérdéses, de a zenekar nyitott az ötletre.

 

„Örömmel adnék elő más darabokat is ilyen formában” - jegyezte meg az állatbarát karmester.

 


Forrás: https://www.washingtonpost.com/lifestyle/2023/09/12/dog-orchestra-symphony-mozart-danish/

Forrás: washingtonpost.com
Indexkép forrás: bbc.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Öregecske kutyákat festenek le az idősek otthonában, hogy segítsenek nekik gazdira találni Öregecske kutyákat festenek le az idősek otthonában, hogy segítsenek nekik gazdira találni
Megható kezdeményezés a menhelyi kutyusokért!

Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében? Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében?
Évről-évre felmerül a kérdés, hogyan vigyázhatunk még jobban kedvencünk testi-lelki épségére ezen a napon. Következő tanácsainkkal ebben szeretnénk segíteni a kedves Olvasót.

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól? Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól?
Fél, retteg, pánikol, ha közeledik a vihar. Rosszabb esetben félelmében rombol, netán saját magában is kárt tesz, miközben menekülni próbál. A vihartól, mennydörgéstől való félelem a kutyatulajdonosok nagy részét érinti. Mi lehet gyógyír a problémára, hogyan enyhíthető a kutya rettegése?

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket Hírek - Címlapon
Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket
Életében először alhatott ágyban a mentett kutya - egyszerűen imádnivaló! Hírek - Címlapon
Életében először alhatott ágyban a mentett kutya - egyszerűen imádnivaló!