A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Horvátországban több mint tízezer háziállatot hagynak magára évente

2024. július 11., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Horvátországban több mint tízezer háziállatot hagynak magára évente - hívta fel a figyelmet az Állatbarátok nevű horvát civil szervezet csütörtökön.



Az egyesület 2002 óta folytat kampányt az házi kedvencek kidobása ellen "A család a tengerre, a kutya az utcára?!" címmel.

 

Luka Oman, a szervezet elnöke szerint ez annak a jele, hogy mielőbb meg kell változtatni az állatvédelmi törvényt.

"A számok magukért beszélnek: rólunk, mint társadalomról, a rendezetlenségről és a felelőtlenségről" - értékelte Oman. Ugyanakkor hozzátette: az emberek általános tudatossága növekszik, és egyre többen gondolják úgy, hogy az állatok is élőlények, magukra hagyásuk pedig megengedhetetlen.

Rámutatott: a helyzet sokkal tarthatatlanabb lenne, ha nem dolgoznának a probléma megoldásán. Egyben abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy az elhagyott állatok száma csökkeni fog, amennyiben kitartóan folytatják az oktatást, továbbá népszerűsítik az ivartalanítást, a mikrochipes megjelölést és az örökbefogadást a vásárlás helyett.

 

 

"Senkinek nem kötelező gondoskodnia egy állatról, de ha így dönt, vállalnia kell a felelősséget " - húzta alá.

 

 

Horvátországban idén áprilisban lépett életbe az a törvény, amely börtönbüntetést ír elő az állatok magukra hagyásáért, valamint eltiltja az állatkínzókat az állattartástól. Oman szerint a jogszabály elsősorban megelőző intézkedés, és az emberek egy állat beszerzése előtt legalább átgondolják, van-e elég idejük, pénzük, szándékuk, türelmük és feltételük a gondozásához a következő 15 évben.

 

 

Horvátországban több mint tízezer háziállatot hagynak magára évente
Horvátországban több mint tízezer háziállatot hagynak magára évente
Fotó: Freepik

 

 

Az állatvédelmi törvény módosításától viszont azt várja, hogy más fontos területeken is javulást lehet majd elérni. Itt megemlítette, hogy tilos "állandó jelleggel" láncon, megkötve tartani egy kutyát. A gyakorlatban azonban ezt nehéz bizonyítani, éppen ezért a tilalomnak teljesnek és kivétel nélkülinek kell lennie - mondta.

Jelezte: ez csak egy a módosításra szoruló dolgok közül a törvényben, és más országok példáinak segítségével több pozitív változást is be kell építeni, amelyek az oktatáshoz és a prevencióhoz kapcsolódnak.

 

Most a törvény betartására van szükség egész Horvátországban, hogy minden város és járás egyformán teljesítse törvényi kötelezettségét, és ellenőrizze a kötelező mikrochip meglétét, rendszeresen tájékoztassa az állampolgárokat az állatvédelmi rendelkezésekről, valamint finanszírozza a kutyák és a macskák ivartalanítását - hangsúlyozta a szervezet elnöke.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Freepik

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy ház párkányára mászott ki egy férfi Zágráb belvárosában, hogy megmentsen egy kutyát Egy ház párkányára mászott ki egy férfi Zágráb belvárosában, hogy megmentsen egy kutyát
A járókelők tapssal és ujjongással jutalmazták a hős férfit, aki megmentette a bajba jutott négylábút.

Szlovénia kevésbé ismert, de gyönyörű kutyabarát helyei - Dolenja Trebuša és Most na Soči Szlovénia kevésbé ismert, de gyönyörű kutyabarát helyei - Dolenja Trebuša és Most na Soči
Most na Soči-ban az Isonzó folyó partján ülve hatalmas mosollyal az arcunkon néztük a kutyáinkat, ahogyan a festői környezetben boldogan úsznak és arra gondoltam, biztosan nem most vagyunk itt utoljára, mert ezeket a pillanatokat mindenképpen újra át szeretném élni.

Életveszélyes szúnyogok fenyegetik a Horvátországban nyaraló gazdikat és kutyáikat Életveszélyes szúnyogok fenyegetik a Horvátországban nyaraló gazdikat és kutyáikat
Emberre és állatra egyaránt veszélyt jelent a Balkánon élő lepkeszúnyog, amely a kutyák esetében akár halálos kimenetelű is lehet. A Leishmánia a horvátországi nyaralásokon jelent komoly veszélyt az ebekre, a lepkeszúnyog egyetlen csípése hegesedéssel járó sebeket, vese- vagy májelégtelenséget, valamint a száj és az orrgyulladást is előidézhet náluk. A betegség kezelésére nincs igazán hatékony megoldás, ezért érdemes a megelőzésre koncentrálni, és repellens hatású készítménnyel megelőzni a bajt.

Kutyák segítik a régészeti leletek feltárását Horvátországban Kutyák segítik a régészeti leletek feltárását Horvátországban
Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Különleges kiképzésben részt vett kutyákat használnak horvát archeológusok régészeti leletek feltárására, amelyet tanulmányban is bemutattak a Journal of Archaeological Method and Theory című tudományos folyóiratban.

4+1 kutyás strand a Krk-szigeten 4+1 kutyás strand a Krk-szigeten
Horvátország rendkívül kedvelt nyaralási célpont a magyarok körében, és egyre több kutyás is felfedezi az adriai államot. Horvátország meglepően kutyabarát, a négylábú turistákat is szívesen látják! Rövid látogatásunk alkalmával ezt mi is tapasztaltuk: tárt karokkal fogadtak minket a Krk-szigeten!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Igazi csoda – 7 év után került elő a kutya, akit elloptak otthonából Hírek - Címlapon
Igazi csoda – 7 év után került elő a kutya, akit elloptak otthonából
7 gyakori tünet, ami allergiát jelezhet a kutyáknál Hírek - Címlapon
7 gyakori tünet, ami allergiát jelezhet a kutyáknál