A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így legyen fitt a kutyád szellemileg is

2019. február 23., 14:30


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés




Ahogy mi, emberek, úgy kutyáink is beleunnak a megszokott napi rutinba. A szellemi frissességük fenntartása, és az, hogy kitegyük őket új ingereknek emiatt épp oly fontos, mint a mindennapi séta, és mozgás. Az unatkozó kutyák negatív energiáikat rosszabb esetben a bútorokon vezetik le…



Íme néhány nagyszerű mód az eb szellemi fáradtságának biztosítására:

 

Mindig taníts új trükköt!

 

Minden alkalommal, amikor tanítjuk a kutyát, mentális kihívást biztosítunk a számára. Keressünk újabbnál újabb trükköket, emelve a nehézségi fokot, és egymásra építve a korábbi tudást. Ha már nincs ötletünk, fellapozhatunk könyveket, körülnézhetünk az interneten, vagy kikérhetjük speciális trénerek segítségét. A trükkök tárháza végtelen, és kimeríthetetlen, bármi megtanítható, ami eszünkbe jut, és nem ártalmas a kutya egészségére.

 

A trükkök tárháza végtelen
A trükkök tárháza végtelen
Fotó: dog-blog-world.com

 

Játssz interaktív játékokkal!

 

Érdemes beszerezni néhány logikai játékot, vagy kutya puzzle-t, memória játékot. Ezek többségében jutalomfalat rejthető el, lényege, hogy az ebnek rá kell jönnie, hogyan juthat hozzá a nasihoz. Léteznek olyan darabok, melyben nehezítésre is lehetőség van.

 

Némelyekben csak orral odébb kell tolni a fa fedőket, és máris megszerezhető a falat, másokban ki is kell emelni a kuglibábúhoz hasonló darabokat, és csak akkor válik láthatóvá az elrejtett nasi. Egyes kutyák hamar rájönnek, míg mások több segítséget igényelnek. Bogár kutyám például a tologatós típust körülbelül egy perc alatt elsajátította, míg a kiemelőset először kaparni, rágni próbálta, csak aztán jött rá a nyitjára. A játék közben látható volt az arckifejezésén, hogy minden erejével gondolkozik, és azon van, hogy megtalálja a megoldást.

 

Biztosíts új ingereket!

 

Még egy gyors futás a postaládához, egy látogatás a szomszéd házához, vagy, hogy megfordulhat velünk az autómosóban, ingerekkel teszi gazdagabbá négylábúnk napjait. Ha csak autókázni visszük, azzal is számos új látnivalónak, idegen területnek tesszük ki, melyben új szituációkkal ismerkedhet meg. A legtöbb kutya imád velünk tartani, izgatottá válik, bárhova is megyünk, majd a hazaérkezés után azonnal lepihen.

 

Egyszerű, és otthon is elkészíthető logikai játék
Egyszerű, és otthon is elkészíthető logikai játék
Fotó: animalinstinctsca.netfirms.com

 

Adj neki feladatot!

 

A legtöbb kutya munkára lett kitenyésztve, akárcsak a vadászat, a terelés, vagy az őrző-védő feladatok ellátása. Napjainkban ezeket az elfoglaltságokat sokunk nem tudja biztosítani, ezért fontos, hogy másképp kössük le az energiákat. Űzhetünk velük kutyás sportokat, agilityzhetünk, flyballozhatunk, vagy frizbizhetünk. Ha ezekhez nincs affinitásunk, vagy kutyánk nem az a sportoló típus, akkor iktassunk be a hetünkbe hosszú sétákat, kirándulásokat, egy-egy több kilométeres futást. Fontos, hogy megleljük a kedvencünk fajtájához megfelelő sportot, és akkor se találjunk kifogást, ha kistestű eb a társunk!

 

Találkozzon új arcokkal!

 

Minden alkalommal, amikor az eb új emberekkel, vagy kutyákkal találkozik, lehetősége nyílik megismerni az új látványt, hangot és szagot. Emiatt is érdemes levinni kutyánkat a parkba, vagy kutyafuttatóba, bevinni a városba, és alkalmanként kutyás rendezvényekre látogatni vele. Nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válik ezáltal, valamint kevésbé lesz érzékeny bármire, ami idegen számára.

 

A parkban mindig szerezhet új barátokat
A parkban mindig szerezhet új barátokat
Fotó: ci.wyoming.mi.us

 

Adj neki új játékokat, és cseréld a régieket!

 

Mi sem akarnánk ugyanazzal játszani minden nap, tehát nem várhatjuk el kutyánktól, hogy ugyanaz a játék még hónapok múltán is érdekes legyen számára. Adjunk neki egy játékot, hogy játsszon vele néhány napig, majd amikor ráunt, cseréljük ki egy másikkal. Sokkal nagyobb örömmel fogadja majd az akár régi, de több hete használt labdát, és néhány napig leköti a figyelmét vele.

 

Fontos leszögezni, hogy ezek az elme frissítő feladatok bármilyen kutyával elvégezhetőek, sőt szükséges is minden ebet kitenni efféle ingereknek, típusuktól függően!

 

 

Forrás: cesarsway.com
Cikk első megjelenése: 2016. január 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata
Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata; év végéig 150 intézményben háromszáz érzékenyítő foglalkozást terveznek kutyák, macskák, hüllők és rovarok "közreműködésével" - mondta el az alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Budapesten.

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Brimo partysátor JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hormonális okai lehetnek a kutyák agresszív viselkedésének? Hírek - Címlapon
Hormonális okai lehetnek a kutyák agresszív viselkedésének?
Minden harmadik kutyás szabálytalanul szállítja kedvencét autóban Hírek - Címlapon
Minden harmadik kutyás szabálytalanul szállítja kedvencét autóban