A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Játék a lézerrel – nagyobb frusztráció, mint móka a kutyáinknak

2022. április 19., 11:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Jó tudni!
Hagyd a lézert! Összefüggés mutatható ki a lézerfény vadászatával fárasztott kutyáknál az LPS kialakulásával. 

Napjainkban sok helyen meg lehet vásárolni megfizethető áron a kis eszközt, ami lézerfényt bocsát ki. Néhol még hirdetik is, hogy micsoda fantasztikus móka és jó fizikai fárasztás ez a kutyáknak, hogy megpróbálják a kis piros pontot levadászni. De valóban ez az igazság?

 

Sajnos a viselkedéskutatók, trénerek és állatorvosok által közelmúltban közzétett információk szerint összefüggések vannak bizonyos viselkedési problémák kialakulása és lézerrel való fárasztás között a kutyáknál.

 

 

Miért is nem ajánlott a lézer, mint környezetgazdagító eszköz használata:

  • Nagyobb frusztrációt okoznak, mint jót, hiszen a kutya sosem tudja elkapni a fényt. Fokozottan igaz ez a magas energiaszintű és munkakutyákra;
  • A lézerhasználat rögeszmés hajlamokat eredményezhet az összes fény, a visszaverődések és árnyékok irányába. Gondold át: ilyen a telefonod visszatükröződése, az elhaladó autó lámpájának fénye, ami bevilágít az ablakodon, de akár a totyogó gyereked árnyéka, ahogy elhalad az asztal mellett;
  • A vörös pötty iránti éberség gyakran idegessé, akár rögeszméssé teheti a kutyát, hiszen folyamatosan készenléti állapotban tartja őt;
  • Az ismételt használata ennek az eszköznek egy idő után elvezethet az LPS (Laser Pointer Syndrome) kialakulásához.

 

 

A lézermutató nagyobb frusztrációt okoz, mint örömet
A lézermutató nagyobb frusztrációt okoz, mint örömet
Fotó: thebark.com

 

 

De mi is az LPS?

Az ún. Lézermutató Szindróma egy káros OCD (Obsessive-Compulsive Disorder) típusú viselkedés, ami a tükröződések, fényvisszaverődések, fények, árnyékok kényszeres üldözéséből ered. Az Amerikai Kennel Klub (AKC) világít rá írásában, hogy a lézerrel való játék azért vezethet ehhez a problémához, mivel folyamatos frusztrációt, feszültséget, zavarodottságot okozhat a kutyánál, hogy soha nem tudja elérni, levadászni a kicsi piros pontot.


A Dog Psychology 101 oldal, mint „mesterséges stimuláció” definiálja a lézert, mivel a kutya érzékeli (látja) ugyan, de sosem tudja elkapni. Ebben az estben nincs meg a szag, íz, érintés élménye, amit akkor tapasztal, amikor a zsákmányt megszerzi.


Lényegében a lézer mozgása a kutyából kiváltja a zsákmányszerző ösztönt, viszont a végén soha nem tapasztalhatja meg az „elejtésből” adódó, a vadászatot lezáró felszabadító élményt. Ennek a megkönnyebbülésnek a hiánya vezethet el a viselkedési problémák vagy rögeszmés hajlamok kialakulásához.

 

Kyla Fratt viselkedésterapeuta szerint súlyosabb esetekben a kutya:

  • Órákig hajszolja a fényeket/tükrözéseket;
  • Folyamatosan készenléti állapotban van, hogy a fényeket, árnyékokat levadászhassa;
  • Akár önmagukban is kárt tesznek a hajsza hevében;
  • Figyelmen kívül hagyja az alapvető szükségleteket is (pl. étel, víz, játék vagy pihenés), hogy üldözze a fényeket.

 

 

Keressünk a lézer helyett más elfoglaltságot kutyánknak: apportírozzunk vele, vagy játszunk húzogatós játékot
Keressünk a lézer helyett más elfoglaltságot kutyánknak: apportírozzunk vele, vagy játszunk húzogatós játékot
Fotó: Unsplash - Caspar Camille Rubin

 

 

Bár a szakemberek észleltek szélsőséges eseteket, fontos megjegyezni, hogy egyes kutyák teljesen jól működnek a lézermutatókkal, és nem mutatják a fent leírt hajlamokat.

De vajon megéri e kockáztatni? A folyamat ugyanis a legtöbb esetben nem visszafordítható!

 

Alternatív lehetőségek kedvenceink fárasztására:

 

 

Forrás: dogdiscoveries.com, journeydogtraining.com, akc.org, dogpsychology101.com
Indexkép forrás: thebark.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart JULIUS-K9 Praktiker AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy kávézó teraszáról loptak el egy kutyát Budapesten Hírek - Címlapon
Egy kávézó teraszáról loptak el egy kutyát Budapesten
6 év után találkoztak újra az egykori bajtársak: a veterán és bombakereső kutyája Hírek - Címlapon
6 év után találkoztak újra az egykori bajtársak: a veterán és bombakereső kutyája