A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jó-e, ha megsimogatjuk kutyánkat mielőtt magára hagyjuk?

2020. február 21., 06:30


Szerző: László Enikő


Kategória: Jó tudni!




Általánosan elterjedt tény, hogy nem jó, ha simogatjuk kedvenceinket mielőtt egyedül hagynánk őket. Egy tanulmány viszont ennek az ellenkezőjét állítja.



A kutyák köztudottan nem szeretnek egyedül lenni és utálják, ha gazdájuk elmegy otthonról. Egy régi teória szerint az a legjobb megoldás, ha készülődés közben ignoráljuk kedvencünket. Az elmélet szerint a simogatással, babusgatással csak növeljük kutyánkban a stresszt mikor távozunk, valamint a pozitív visszacsatolással megerősítjük benne a félelmet. A legújabb tanulmányok szerint, viszont jó hatással van rájuk, ha távozás előtt kapnak egy kis simogatást, de ezt sem szabad túlzásba vinni.

 

Egy kutya sem szereti, ha gazdája elmegy otthonról
Egy kutya sem szereti, ha gazdája elmegy otthonról
Fotó: dailymail.co.uk

 

A tanulmány egy kísérleten alapult, melyben 10 kutya és 7 gazda vett részt. Az állatokat számukra ismeretlen helyre vitték, ahol gazdáik magukra hagyták őket a kutatást vezető személlyel. Minden eb kétféleképpen esett át a teszten. Mindkét esetben magukra hagyta őket a gazda, a pórázt pedig átadta a kísérlet vezetőjének és elsétált három percre egy olyan helyre, ahol kedvence nem láthatta. Az első esetben gazdájuk egy percig simogatta őket az elválás előtt. Másodjára pedig minden gazda egy percig figyelmen kívül hagyta kutyáját mielőtt elment. A tudósok az egyedüllét előtt, közben és után vizsgálták az állatok pulzusát és a nyálukban lévő kortizolszintet, amiből a stressz mértékére tudtak következtetni (stresszes helyzetekben a kortizol szintje alacsony). A simogatással összekötött elhagyás után a kutyák több ideig maradtak nyugodtak, pulzusuk alacsonyabb volt és kicsivel kevesebb ideig keresték gazdájukat.

 

A tanulmány azonban megemlíti, hogy még több kísérletet kell elvégezni az adatok pontosítása érdekében, valamint kell teszteket csinálni olyan kutyákkal, akikre jellemző a szeparációs szorongás.

 

Mindenesetre a kutatás rávilágított arra, hogy ajánlott pár jó szóval és simogatással elválni kedvencünktől!

 

 

 


Indexkép forrás: rover.com
Cikk első megjelenése: 2018. október 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyasétáltatók, kirándulók figyelmébe: Erdőlátogatási korlátozások lépnek érvénybe Hírek - Címlapon
Kutyasétáltatók, kirándulók figyelmébe: Erdőlátogatási korlátozások lépnek érvénybe
Közel 14 év után került haza az elrabolt kutya gazdáihoz Hírek - Címlapon
Közel 14 év után került haza az elrabolt kutya gazdáihoz