A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jobban hiányoznak kedvenceink, amikor elmegyünk otthonról, mint családtagjaink

2022. március 23., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




… derült ki egy friss felmérésből, melyben a gazdik 40%-a egyöntetűen vallotta, hogy munka közben sokkal többet gondol kutyájára, mint párjára vagy a gyerekekre.



Az Egyesült Államokban szinte minden napra jut valamilyen nemzeti ünnep, van, amelyikre még kettő is. Ott, ahol létezik „Nemzeti Micimackó Nap”, „Nemzeti Sózott Marhahús és Káposzta Nap” és még „Nemzeti Bármit Gondolsz, Azt Rosszul Gondolod Nap” is, az lenne a furcsa, ha pont a kölyökkutyák maradnának ki a jóból. Március 23-án ugyanis őket ünneplik, bár amennyire szeretjük a kis bundásokat, idővel talán nálunk is bevezetésre kerül a "Nemzeti Kölyökkutya Nap". 

 

Ebből az alkalomból idén egy felmérés is készült, 1001 gazdi részvételével. Arra voltak kíváncsiak, hogyan éreznek a gazdik kedvencükkel kapcsolatban, milyen szerepet töltenek be az életükben, összehasonlítva a számukra fontos emberekkel, családtagokkal. A kérdőívben terítékre került a koronavírus járvány, a munkába való visszatérés, a kisállatokról való gondoskodás, és megannyi kapcsolódó kérdés.

 

 

Március 23 - Nemzeti Kölyökkutya Nap
Március 23 - Nemzeti Kölyökkutya Nap
Fotó: Shutterstock

 

 

Az eredmény valószínűleg még a kutatást végzőket is meglepte: a válaszadók 41%-a gondolta úgy, hogy ha újra munkába állnak, sokkal jobban fogják hiányolni kutyáik társaságát. Még a párjuknál és gyerekeiknél is jobban. Érdekességként említenénk meg, hogy a gazdik 62%-a éppen a világjárvány kezdete óta eltelt 2 évben vett magához egy négylábú családtagot.

 

Azzal talán nem mondunk újat, mennyi mindent köszönhetünk kedvenceinknek, akik a nehézségekkel tűzdelt napokon is mellettünk állnak, kedvességet, vidámságot hoznak életünkbe. Márpedig a pandémia hosszú hónapjai alatt sokunknak fenekestül fordult fel az élete: a korlátozások, a távolságtartás szeretteinktől (vagy éppen a velük való tartós összezártság), a homeoffice és az otthonról történő tanulás bevezetése is olyasmik voltak, amikhez bizony alkalmazkodni kellett.

 

 

Homeoffice kutyával - Hamar elrepül az idő, ha kedvencünk besegít
Homeoffice kutyával - Hamar elrepül az idő, ha kedvencünk besegít
Fotó: morebusiness.com

 

 

De volt benne jó is: sokkal több időt tölthettünk el kisállatainkkal, feledhetetlen pillanatokat szerezve. Nemcsak a frissen örökbefogadott kutyák és cicák, hanem a „régi motorosok” is óriási segítséget jelentettek nekünk, ami lelkünk ápolását, mentális egészségünket illeti. A gazdik 93%-a nyilatkozott úgy, hogy kedvencük csodálatos támaszt nyújtott e téren! 48% állította, hogy nekik köszönhetően enyhült a kialakult helyzet miatt érzett szorongásuk, míg 37% éppen most döbbent rá arra, mennyire szereti kedvencét.

 

Ám az éremnek két oldala van, és többeknél nem várt hatások léptek vagy léphetnek fel: a válaszadók 55%-a kifejezetten aggódik amiatt, hogy kutyájánál szeparációs szorongás alakulhat ki, miután a gazdik újra munkába állnak. Nem kevés azoknak a száma sem, akikben nyugtalanságot kelt a kedvencükről való mindennapos gondoskodás kérdése. Mi lesz a megszokott napirenddel, a sétákkal? Hogyan érinti majd a kutyust, hogy hosszú órákat kell egyedül eltöltenie otthon? Hiszen eddig a nap nagy részében otthon voltak a gazdik... 76% fejében fordultak meg ilyen és ehhez hasonló kérdések.

 

 

A válaszadók több mint fele aggódik, hogy kutyájánál szeparációs szorongás alakulhat ki
A válaszadók több mint fele aggódik, hogy kutyájánál szeparációs szorongás alakulhat ki
Fotó: people.com

 

 

A megkérdezettek szerint nagyon fontos, hogy minőségi időt tölthessenek el kedvencükkel. Legtöbbjük számára ez legalább havi 3 órát jelent, ahol a séta, tanulás és játék került előtérbe. Kevésnek tűnhet ez az idő, de ne feledjük, hogy átlagolták a megadott adatokat, tehát bőven akadhatnak olyanok, akik hetente, akár naponta szánnak ennyi időt a közös tevékenységekre.

 

A kutyával történő utazás, nyaralás kérdése is felmerült, és egyre nő azoknak a száma, akik fontolóra veszik e lehetőséget. 29% állította, hogy nagyon szívesen magával vinné négylábú barátját is, ha tehetné.

 

A felmérés alapján elmondható, hogy a gazdik nagyon is szeretik kedvenceiket, bár tény, hogy azok, akik először fogadtak életükbe kutyát, néha bizony meglepetésekbe ütközhetnek. Elég sokan (75%) gondolják úgy, hogy bárcsak több információt kaphattak volna az új családtag táplálását, nevelését, tanítását, egészségét, valamint a velük járó költségeket illetően, mielőtt meghozták volna az életre szóló döntést.

 

Mert a kutyatartás bizony az! Sok lemondással, sok feladattal jár, de mindaz a jó, amit tőlük és általuk kapunk, felülírja a nehézségeket is. Gondoljuk át alaposan, tényleg belefér-e az életünkbe egy kutya, hogy olyan – kiegyensúlyozott, boldog és egészséges – életet biztosíthassunk számára, amelyet megérdemel.

 

 

Játék a kutyával - A minőségi időtöltés fontos része
Játék a kutyával - A minőségi időtöltés fontos része
Fotó: techgearlab.com

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: people.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé
Megdöbbentő embertelenség: egy veszprémi társasház szemetese mellé tett ki egy fiatal férfi négy újszülött kiskutyát. Az elkövető ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság eljárást indított.

Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya
… de nem volt egyedül. Négy aprócska kölykét szerette volna biztonságban tudni, mielőtt feladná a reményt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Ebugatta Praktiker MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Öt évre eltiltották az állattartástól a nőt, aki szenvedésnek tette ki kutyáit Hírek - Címlapon
Öt évre eltiltották az állattartástól a nőt, aki szenvedésnek tette ki kutyáit
Kutyák és az epilepszia – a rejtélyes betegség 3. Hírek - Címlapon
Kutyák és az epilepszia – a rejtélyes betegség 3.