A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kajla rendőrkutya-jelöltek

2015. szeptember 09., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Most még kajla kölyökkutyák, bő egy év múlva híres rendőreb lehet a nyolc testvér közül legalább öt. - írja a police.hu. Nézzétek meg, milyen nagyra nőtt a nyolc malinois kölyök!TJ, Tessa, Tea, Tiara, Tico, Troy, Toxin és Tywin. Ezeket a neveket kapták áprilisban a rendőrség legifjabb tagjai, a malinois kölyökkutyák. Szüleik, Ron és Roni szintén "zsaruebek": mindketten kábítószer-keresők, Ron pedig nyomkövető vizsgával is rendelkezik. A nyolc utód (a "8T") a BRFK ebtenyésztési programjának keretein belül született: négy kan és négy szuka kiskutya jött a világra. 

 

Ron és Roni a legifjabb rendőrkutyákkal
Ron és Roni a legifjabb rendőrkutyákkal
Kép: police.hu

 

Azért választottuk a malinoist, mert a tapasztalatok szerint jobban bírja a szélsőséges körülményeket, mint a német juhászkutya, jobb a szimata, és sokkal több köztük a kimagaslóan jó kutya – indokol Suszter Ferenc alezredes, a BRFK bűnügyi technikai osztályának kutyavezetője és kiképzője, a tenyésztési program kidolgozója. – A szülők kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy rendkívül jó legyen a vérvonaluk. A kan Ron apja egy Szerbiában működő, évtizedes múltú, robbanószer-kereső kutyákat tenyésztő norvég cégtől származik. Ronit egy román tenyésztőtől szereztük be, anyai felmenői átlagosan tíz kutyát ellettek, apai ősei pedig a holland rendőrségnél szolgálnak. 2012 őszén, három hónaposan hoztuk őket a BRFK kutyatelepére, ahol Kreitz Zsuzsanna alezredessel, a BRFK bűnügyi technikai osztályának vezetőjével dolgozni kezdtünk velük. Mindkét kutya kábítószer-kereső, Ron nyomkövetőként is kiváló vizsgát tett.

 

Kreitz Zsuzsanna alezredes a kölykökkel
Kreitz Zsuzsanna alezredes a kölykökkel
Kép: police.hu

 

A tenyésztési programhoz elletőhelyiséget, a kölyköknek játszó-gyakorló szobát alakítottak ki, így várták az áprilisban született kölyköket.

 

– Elkezdtük a korai fejlesztésüket, hogy jobban kommunikáljanak az emberekkel, hamarabb megbarátkozzanak a környezeti hatásokkal, hiszen majd Budapesten, egy nyüzsgő nagyvárosban kell dolgozniuk, ahol számukra sok félelmetes zaj van. Az a célunk, hogy jól viseljék a nagyvárosi környezetet, és megtanulják ilyen körülmények között is használni az érzékszerveiket – ismerteti Suszter alezredes. – A kutyavásárok során ide kerülő ebek többsége tanyán nőtt fel, és többel is megtörtént, hogy nem tudta megszokni a hangzavart, kikészült a villamos zajától, vagy nem voltak hajlandók lemenni az aluljáróba, ezért végül vidékre kellett helyezni őket. A program keretében született nyolc kölyköt éppen ezért már kiskoruktól bevisszük a belvárosba, levisszük az aluljárókba, és a telepen is szoktatjuk őket a hangos zajokhoz. Mindennap foglalkozunk velük, játszva képezzük őket. Mind a nyolc öt hónaposan már parancsszóra leül, fekszik, tárgyakat jelez, és az őrző-védő alapokat is elsajátította. Nem félnek bemenni egy autóba, játszanak a labdával, és a saját szagú játékukat is megtalálják. Nemsokára elkezdjük velük a nyomkövetést is gyakorolni. Természetesen azt szerettük volna, hogy mindannyian rendőrkutyák legyenek, de igen ritka, hogy egy alom mindegyik tagja alkalmas rá. Esetükben is legfeljebb öt-hat lesz megfelelő. Persze egyiküket sem írtuk le, Toxint és Troyt, akit testvérei egyszer csúnyán helybenhagytak, Kreitz Zsuzsanna próbálja felzárkóztatni a többiekhez, kiemelten foglalkozik velük.

 

Suszter Ferenc alezredes tanítja a fiatal kutyákat
Suszter Ferenc alezredes tanítja a fiatal kutyákat
Kép: police.hu

 

A kiképzés során jutalomfalatkákkal próbálják elérni, hogy a kölykök felmászszanak különböző akadályokra, és a zsákmányszerző ösztönüket is erősítik, ehhez az étel mellett játékkal is motiválják a kutyákat.

 

– Amikor 10-12 hónaposak lesznek, akkor derül ki, melyikük mire lesz jó – folytatja a kiképző. – Jelenleg Tico, Tessa és Tywin tűnik az átlagosnál jobb képességűnek, TJ és Tiara pedig átlagosan jónak. Elképzelésünk szerint mindegyikük részt vesz egy alapképzésen nyomkövetésből, kábítószer-keresésből és őrző-védő munkából, hogy kiderüljön, melyikben a legjobb, és majd arra a feladatra fejlesztjük tovább. Hatalmas előny, hogy végig tudjuk kísérni a fejlődésüket, látjuk, hogyan viselkednek a tréningeken. Lényegében mi adjuk a tudásukat, segítünk képességeik kiteljesedésében.

 

Már kölyökként megismerik a különböző akadályokat
Már kölyökként megismerik a különböző akadályokat
Kép: police.hu

 

A program szempontjából is fontos kérdés, vajon vásárolni vagy tenyészteni olcsóbb a leendő zsaruebeket. Suszter Ferenc szerint egyéves korukig a tenyésztés kerül többe, onnantól kezdve viszont a szolgálatba állásukig behozzák a rájuk költött összeget és a velük töltött rengeteg időt, mivel nincs szükség olyan hosszú kiképzési időre, mint az idősebben vásárolt kutyáknál.

– Ron és Roni két hét alatt végezte el a négy hónapos kábítószer-kereső tanfolyamot, kitűnő minősítéssel – teszi hozzá Suszter alezredes. – Nem beszélve arról, hogy a kölykök képzése idején a leendő kutyavezetőik a tanfolyam miatt nem esnek ki hónapokra a munkából - írja a police.hu.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: police.hu / Ferentzi Tünde
Indexkép forrás: police.hu / Sebestyén Jenő

Témába vág

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Új gyógymód a láthatáron? Egy injekció jelentheti a parvovírusos bélgyulladásra a megoldást Új gyógymód a láthatáron? Egy injekció jelentheti a parvovírusos bélgyulladásra a megoldást
Cookie az első kölyök, aki a forradalmian új módszernek köszönhetően pár nap alatt legyőzte a fertőzést.

Hat lábbal született spániel kölyköt mentettek a brit állatvédők Hat lábbal született spániel kölyköt mentettek a brit állatvédők
Extra lábacskái nem igazán zavarják. A kicsi kölyök kíváncsi és csintalan, ahogy illik.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyás gondolatok egy Ausztriában töltött hétvége kapcsán Hírek - Címlapon
Kutyás gondolatok egy Ausztriában töltött hétvége kapcsán
"Nem létezik neveletlen kutya, csak rossz gazdi" Hírek - Címlapon
"Nem létezik neveletlen kutya, csak rossz gazdi"