A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kajla rendőrkutya-jelöltek

2015. szeptember 09., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Most még kajla kölyökkutyák, bő egy év múlva híres rendőreb lehet a nyolc testvér közül legalább öt. - írja a police.hu. Nézzétek meg, milyen nagyra nőtt a nyolc malinois kölyök!



TJ, Tessa, Tea, Tiara, Tico, Troy, Toxin és Tywin. Ezeket a neveket kapták áprilisban a rendőrség legifjabb tagjai, a malinois kölyökkutyák. Szüleik, Ron és Roni szintén "zsaruebek": mindketten kábítószer-keresők, Ron pedig nyomkövető vizsgával is rendelkezik. A nyolc utód (a "8T") a BRFK ebtenyésztési programjának keretein belül született: négy kan és négy szuka kiskutya jött a világra. 

 

Ron és Roni a legifjabb rendőrkutyákkal
Ron és Roni a legifjabb rendőrkutyákkal
Kép: police.hu

 

Azért választottuk a malinoist, mert a tapasztalatok szerint jobban bírja a szélsőséges körülményeket, mint a német juhászkutya, jobb a szimata, és sokkal több köztük a kimagaslóan jó kutya – indokol Suszter Ferenc alezredes, a BRFK bűnügyi technikai osztályának kutyavezetője és kiképzője, a tenyésztési program kidolgozója. – A szülők kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy rendkívül jó legyen a vérvonaluk. A kan Ron apja egy Szerbiában működő, évtizedes múltú, robbanószer-kereső kutyákat tenyésztő norvég cégtől származik. Ronit egy román tenyésztőtől szereztük be, anyai felmenői átlagosan tíz kutyát ellettek, apai ősei pedig a holland rendőrségnél szolgálnak. 2012 őszén, három hónaposan hoztuk őket a BRFK kutyatelepére, ahol Kreitz Zsuzsanna alezredessel, a BRFK bűnügyi technikai osztályának vezetőjével dolgozni kezdtünk velük. Mindkét kutya kábítószer-kereső, Ron nyomkövetőként is kiváló vizsgát tett.

 

Kreitz Zsuzsanna alezredes a kölykökkel
Kreitz Zsuzsanna alezredes a kölykökkel
Kép: police.hu

 

A tenyésztési programhoz elletőhelyiséget, a kölyköknek játszó-gyakorló szobát alakítottak ki, így várták az áprilisban született kölyköket.

 

– Elkezdtük a korai fejlesztésüket, hogy jobban kommunikáljanak az emberekkel, hamarabb megbarátkozzanak a környezeti hatásokkal, hiszen majd Budapesten, egy nyüzsgő nagyvárosban kell dolgozniuk, ahol számukra sok félelmetes zaj van. Az a célunk, hogy jól viseljék a nagyvárosi környezetet, és megtanulják ilyen körülmények között is használni az érzékszerveiket – ismerteti Suszter alezredes. – A kutyavásárok során ide kerülő ebek többsége tanyán nőtt fel, és többel is megtörtént, hogy nem tudta megszokni a hangzavart, kikészült a villamos zajától, vagy nem voltak hajlandók lemenni az aluljáróba, ezért végül vidékre kellett helyezni őket. A program keretében született nyolc kölyköt éppen ezért már kiskoruktól bevisszük a belvárosba, levisszük az aluljárókba, és a telepen is szoktatjuk őket a hangos zajokhoz. Mindennap foglalkozunk velük, játszva képezzük őket. Mind a nyolc öt hónaposan már parancsszóra leül, fekszik, tárgyakat jelez, és az őrző-védő alapokat is elsajátította. Nem félnek bemenni egy autóba, játszanak a labdával, és a saját szagú játékukat is megtalálják. Nemsokára elkezdjük velük a nyomkövetést is gyakorolni. Természetesen azt szerettük volna, hogy mindannyian rendőrkutyák legyenek, de igen ritka, hogy egy alom mindegyik tagja alkalmas rá. Esetükben is legfeljebb öt-hat lesz megfelelő. Persze egyiküket sem írtuk le, Toxint és Troyt, akit testvérei egyszer csúnyán helybenhagytak, Kreitz Zsuzsanna próbálja felzárkóztatni a többiekhez, kiemelten foglalkozik velük.

 

Suszter Ferenc alezredes tanítja a fiatal kutyákat
Suszter Ferenc alezredes tanítja a fiatal kutyákat
Kép: police.hu

 

A kiképzés során jutalomfalatkákkal próbálják elérni, hogy a kölykök felmászszanak különböző akadályokra, és a zsákmányszerző ösztönüket is erősítik, ehhez az étel mellett játékkal is motiválják a kutyákat.

 

– Amikor 10-12 hónaposak lesznek, akkor derül ki, melyikük mire lesz jó – folytatja a kiképző. – Jelenleg Tico, Tessa és Tywin tűnik az átlagosnál jobb képességűnek, TJ és Tiara pedig átlagosan jónak. Elképzelésünk szerint mindegyikük részt vesz egy alapképzésen nyomkövetésből, kábítószer-keresésből és őrző-védő munkából, hogy kiderüljön, melyikben a legjobb, és majd arra a feladatra fejlesztjük tovább. Hatalmas előny, hogy végig tudjuk kísérni a fejlődésüket, látjuk, hogyan viselkednek a tréningeken. Lényegében mi adjuk a tudásukat, segítünk képességeik kiteljesedésében.

 

Már kölyökként megismerik a különböző akadályokat
Már kölyökként megismerik a különböző akadályokat
Kép: police.hu

 

A program szempontjából is fontos kérdés, vajon vásárolni vagy tenyészteni olcsóbb a leendő zsaruebeket. Suszter Ferenc szerint egyéves korukig a tenyésztés kerül többe, onnantól kezdve viszont a szolgálatba állásukig behozzák a rájuk költött összeget és a velük töltött rengeteg időt, mivel nincs szükség olyan hosszú kiképzési időre, mint az idősebben vásárolt kutyáknál.

– Ron és Roni két hét alatt végezte el a négy hónapos kábítószer-kereső tanfolyamot, kitűnő minősítéssel – teszi hozzá Suszter alezredes. – Nem beszélve arról, hogy a kölykök képzése idején a leendő kutyavezetőik a tanfolyam miatt nem esnek ki hónapokra a munkából - írja a police.hu.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: police.hu / Ferentzi Tünde
Indexkép forrás: police.hu / Sebestyén Jenő

Témába vág

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé
Megdöbbentő embertelenség: egy veszprémi társasház szemetese mellé tett ki egy fiatal férfi négy újszülött kiskutyát. Az elkövető ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság eljárást indított.

Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya
… de nem volt egyedül. Négy aprócska kölykét szerette volna biztonságban tudni, mielőtt feladná a reményt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Hírstart Mondial Assistance GesmbH Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyás gondolatok egy Ausztriában töltött hétvége kapcsán Hírek - Címlapon
Kutyás gondolatok egy Ausztriában töltött hétvége kapcsán
"Nem létezik neveletlen kutya, csak rossz gazdi" Hírek - Címlapon
"Nem létezik neveletlen kutya, csak rossz gazdi"