A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Karácsonyi cukorvarázs és kutyánk jóléte

2017. december 24., 07:15


Szerző: Marton Zsófia


Kategória: Egészség




Jóllehet, mára szinte közhellyé vált, hogy a sok cukor egészségtelen, mégis, a legtöbben nem vetjük meg az édességeket, sütiket, tortákat és egyéb kényeztető, fogrontó finomságokat...



Aki nagyon odafigyel egészségére, az akármilyen cukrot nem fogyaszt, helyette többnyire olyat választ, ami szervezetbarát, vagy legalábbis így hirdetik. Ezért a barna cukor előnyt élvez a finomított, fehérrel szemben, vagy még előnyösebb választásnak tűnik a Stevia por és a nyírfacukor. Utóbbi erősen mérgező a kutyákra!

 

A kutya a természetben nem nagyon találkozik cukorral, ezért szervezete nem is tud mit kezdeni vele. Mivel a méz még valamiképpen szerepelhetett a kutya, farkas ős étrendjében, ezért ezt némiképp elfogadottabbnak tekintik a táplálkozástani szakemberek. Csakhogy a mézre, a gyümölcsökre, de még a sárgarépára is igaz, hogy könnyen felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, melyek azonnal intenzív inzulinválaszra késztetik a szervezetet. Egészséges ebeknél ezek alkalomszerűen, kis mennyiségben nem okoznak problémát.

 

Az GI az ún. glikémiás index, értéke 1-100-ig terjed, és arról tájékoztat, hogy a bevitt táplálék milyen gyorsan és mennyire emeli meg a vércukorszintet. Ha nagyon megemeli, és ezt gyorsan teszi, az a legrosszabb, mert ez egy hirtelen inzulinfröccsöt vált ki, majd utána, ha lezuhan az inzulin mennyisége, az komoly hangulati ingadozást, ingerlékenységet, stb. okozhat. Ennél nagyobb baj, hogy ha sok inzulin úszkál a vérben, mert a sejtek rezisztenssé válhatnak rá, azaz egy idő után hiába lesz ott az inzulin, a sejtreceptorok nem fogadják, így a vérből nem kerül be a cukor a sejtekbe. Ettől persze az éhségérzet megmarad, sőt idővel fokozódik, a kutya kunyerál, a gazdi titokban másodjára vacsizik, de a sejtek nem tudnak jól lakni.

A cukorról azt mondta egy orvos, hogy olyan, mint a rozsda. A test pedig, mint az autó. Aki sok cukrot eszik, előbb-utóbb széteszi a rozsda a kaszniját. Mi, emberek alapvetően gyümölcsöt bőségesen tartalmazó evési szokásokra lettünk kitalálva, már ami az emésztőrendszerünket illeti. Tehát fel vagyunk készülve a könnyen felszívódó egyszerű cukrokra (pl. banán, alma, szőlő, barack, sütőtök, sárgarépa), de még nekünk is jobb, ha zömében inkább a lassan felszívódóakat vesszük magunkhoz, illetve a szénhidrátok közül emészthetetlen rostokat is választunk.

 

Kutyánknak a cukor - főleg, ha finomított, mint a csokiban- egyenesen TILOS. Egyszerűen tiltólistás, tehát aki sütit, kekszet, csokit ad négylábú barátjának, az nem tudja, mit is jelent pontosan a barátság. Talán kemény szavak ezek, de meg kell értenünk, hogy a cukrok, édességek micsoda pusztítást jelentenek a kutya szervezetében, és igen gyakran súlyos anyagcserezavarokhoz vezetnek. 

 

Bizonyos értelemben nem csak az állatkínzás, ha a kutya éhezik, de az is legalább ennyire az, ha túletetik a kutyát, nem neki való eledellel, és olyan kövér, hogy alig kap levegőt, alig bír mozogni. Természetesen egészen más szándék húzódik az éheztetett kutya gazdájánál, mint annál, aki szeretetből agyonkényezteti jutifalatokkal és nassolással a kis kedvencét, de a végeredmény hasonló: a kutya szenved és megbetegszik.

 

Karácsonyi cukorvarázs és kutyánk jóléte

 

Sokan nem is tudják, hogy cukrot etetnek kutyájukkal, ugyanis egyes gyártók rafináltan becsempészik a tápba, konzervbe a cukrokat. Ez persze a címkén ott szerepel, jól láthatóan, igaz, az apró betűs tartományban. Miért tesznek cukrot a kutyatápba? Nagyon egyszerű, ez ugyanis cukorfüggőséget okoz a kutyában. Mivel gazdi számára igenis fontos, hogy kedvence ne csak jól nézzen ki, de örömmel essen neki az aktuális kutyatápnak, így a cukorfüggő kutya lelkesedését látva, ezt kipipálhatja. Hozzáadott cukrot tartalmazó eledelt elvből ne vegyünk meg, de ha előtte ilyet evett a kutyánk, akkor türelmesen várjuk ki a 2-3 hetet, mire cukornélküli eledelt is jó étvággyal fogyasztja.

 

A kövérség, szebben fogalmazva túlsúly egy betegség. A zsírszövet gyulladáskeltő anyagokat termel, az éhséget és jóllakottságot befolyásoló hormonok egyensúlya felborul, az inzulinrezisztencia, cukorbetegség, metabolikus szindróma, Cushing kór, pajzsmirigy-megbetegedés kockázata az egekbe ugrik, és végső során jönnek a járulékos hozadékok: ízületi panaszok, nehezített légzés, szorulás…

 

Mindezzel arra hívnám fel a figyelmet, hogy ha már a Karácsony a szeretet ünnepe, akkor szeressük (és tiszteljük) kutyánkat annyira, hogy nem kényeztetjük édességekkel, szaloncukorral (te jó ég!), és ne adjunk neki ajándékba plusz egy étkezést!

 

Túlsúly, pajzsmirigyzavarok és inzulinrezisztencia esetén az étrend az alappillér, de gyógynövényekkel is nagyban hozzájárulhatunk kutyánk egészségének fenntartásához, visszaállításához. Erről a Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashatsz részletesen. A magyar agrármérnök-állatorvos szerzőpáros saját tapasztalatok és a legújabb kutatások alapján írta meg gyönyörű szakkönyvét, olvasd el te is!

Témába vág

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik
A fokozott szomjúságérzet gyakran átmeneti állapot kutyáknál, ám ha hosszabb időn át fennáll, vagy egyéb tünetek kísérik, jelezhet egészségügyi problémát. Tudj meg többet a lehetséges okokról!

6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni 6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni
Lusták, nem valami eszesek és könnyen elhíznak? Csupán néhány feltételezés a termetes bundásokról, amit bárki megcáfolhat, aki kicsit is ismeri őket.

Cukorbetegség kutyáknál - 5 tipp a megelőzéshez Cukorbetegség kutyáknál - 5 tipp a megelőzéshez
A cukorbetegség egyre szélesebb körben terjed, ma már azt is tudjuk, hogy nemcsak az embereket, de a kutyákat is veszélyezteti. Mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt?

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál AEGON Magyarország Zrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Zokniból készült pulcsik melengetik az átfagyott mentett kiskutyát Hírek - Címlapon
Zokniból készült pulcsik melengetik az átfagyott mentett kiskutyát
Ennél édesebb kutya-baba fotókat még nem láttunk! Hírek - Címlapon
Ennél édesebb kutya-baba fotókat még nem láttunk!