A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Cukorbetegség kutyáknál - 5 tipp a megelőzéshez

2024. február 04., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A cukorbetegség egyre szélesebb körben terjed, ma már azt is tudjuk, hogy nemcsak az embereket, de a kutyákat is veszélyezteti. Mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt?



 

A diabétesz az inzulin nem megfelelő termelődése, valamint hasznosulása következtében alakul ki. Holott nagyon is fontos hormon, jelenléte szükséges a cukrok, aminosavak, elektrolitok és zsírsavak lebontásához és felszívódásához. Ha nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű inzulin a szervezetben, a folyamat akadályokba ütközik, és a sejtek „éhezni” kezdenek, pusztulásuk felgyorsul. Ennek eredményeként pedig számos egészségügyi probléma merülhet fel, a szövetek károsodásával a belső szervek sem lesznek képesek megfelelően ellátni feladatukat, működésük elégtelenné válhat.

 

Emberekben és kutyákban a betegségnek két változatát különböztetjük meg: az 1-es típusú diabétesz öröklött, és már nagyon fiatal korban megmutatkozik, a kutyáknál viszont kevésbé jellemző. A 2-es típusú cukorbetegség azonban náluk is kialakulhat, általában 7-10 éves kor között, ha a szervezet kevesebb inzulint képes előállítani, vagy nem tudja megfelelően hasznosítani azt. Általában olyan okokhoz köthető, mint a krónikus mozgáshiány és/vagy elhízás, túlsúly megléte. A tünetekről alábbi cikkünkben írtunk részletesen:

 

 

Cukorbetegség kutyáknál - Lehetséges tünet, hogy a kutya hamar elfárad, sokat pihen
Cukorbetegség kutyáknál - Lehetséges tünet, hogy a kutya hamar elfárad, sokat pihen
Fotó: dailypaws.com

 

 

A cukorbetegséget gyakran egy rutin laborvizsgálatból fedezik fel, holott a kutya (még) nem mutat tüneteket. Sajnos gyógymód nem létezik rá, de megfelelő terápiával (diéta, vércukorszintmérés, gyógyszerek) jól kézben tartható az állapot. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk az intő jelekre, és tegyünk meg mindent a megelőzés érdekében!

 

 

Mely fajtáknál jellemzőbb?

 

Bizonyos kutyafajták esetében nagyobb a diabétesz kialakulásának kockázata. Az 1-es típusú cukorbetegség öröklődhet, ritkán a 2-es típusú sem kivétel ez alól. Ezeket a kutyákat ki kell vonni a tenyésztésből, és ha lehetséges, szüleiket is ki kell vizsgáltatni. Ha az alábbi fajták közül szeretnénk leendő családtagunkat kiválasztani, járjunk el különös gonddal, hogy a kölyök egészséges legyen, és minden szükséges egészségügyi vizsgálattal, szűréssel rendelkezzen:

  • Bichonok
  • Cocker spánielek
  • Dobermann
  • Golden retriever
  • Labrador retriever
  • Német juhászkutya
  • Pomerániai törpespicc
  • Schnauzerek
  • Tacskók
  • Terrierek

Ne feledjük, hogy e fajták keverékeinél is fokozottan megjelenhet a diabétesz, melynek kialakulását növelhetik a nem megfelelő tartási körülmények, így a mozgáshiány, rossz táplálás és az elhízás.

 

A súlyfelesleg ugyanis az egyik leggyakoribb előzménye a cukorbetegség kialakulásának. Kiemelten fontos, hogy kedvencünk megőrizze egészséges testsúlyát, és idős korában is jó formában legyen!

 

 

A cukorbetegség megelőzése kutyáknál - Akármilyen szépen néz, óvatosan a finomságokkal
A cukorbetegség megelőzése kutyáknál - Akármilyen szépen néz, óvatosan a finomságokkal
Fotó: Getty

 

 

1. Fitten és egészségesen - Tartsuk formában a megfelelő étrenddel

 

 

A kutyáknak nincs szükségük annyi szénhidrátra, mint nekünk, ám a kereskedelmi forgalomban kapható eledelek java része nagy mennyiségben tartalmazza pl. gabona, kukorica, rizs formájában. A szénhidrát cukorrá alakul át, ám a kutya szervezete kevésbé képes annak feldolgozására, ezért a felesleges cukrok jelenléte inzulinrezisztenciához, végső soron pedig diabéteszhez vezethet. A magas zsírtartalom szintén egészségtelen, a problémássá teheti a hasnyálmirigy működését, mely ugyancsak hajlamosíthat a cukorbetegségre.

 

Tipp: Kérjük ki állatorvosunk és kutyadietetikus tanácsát arról, hogyan állítsuk össze kedvencünk eledelét ahhoz, hogy minden szükséges tápanyagot a megfelelő minőségben és mennyiségben tartalmazzon!

 

Érdemes több részre elosztani a kutya napi adagját: kisebb mennyiségű, minőségi eledel nemcsak az emésztést könnyíti meg, hanem a tápanyagok is jobban hasznosulnak ily módon. Ezáltal nemcsak az elhízás és túlsúly, de a cukorbetegség kockázatát is csökkenthetjük.

 

Ügyeljünk a jutalomfalatokra is a bennük található cukrok miatt! Nagyon egyszerűen elkészíthetjük otthon is az egészséges kekszet, melyet kutyusunk is örömmel ropogtat majd el jutalom gyanánt.

 

 

 

A cukorbetegség megelőzés kutyáknál - Egészséges táplálás
A cukorbetegség megelőzés kutyáknál - Egészséges táplálás
Fotó: Pinterest

 

 

2. Aktívan egy életen át!

 

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészséghez: segít formában maradni, javítja a szívműködést és a vérkeringést, csökkenti a vércukorszintet, és még a hormonok szabályozásában is fontos szerepet játszik. Mi is érezzük jótékony hatását, hát még kedvenceink, akik természetüknél fogva imádnak mozogni, és szükségük is van rá.

 

A mozgásszegény életmód nemcsak nálunk, de a kutyáknál is elhízáshoz vezethet, továbbá az immunrendszer és endokrin rendszer is „megérzi”, melynek eredményeként hosszú távon 2-es típusú diabétesz jöhet létre.

 

Tipp: Napjában legalább egyszer biztosítsunk lehetőséget arra, hogy a kutya alaposan kimozoghassa magát! Akkor is, ha kertes házban élünk, és kedvére mozoghat az udvarban – egy kiadós séta testének-lelkének jót fog tenni.

 

A kutya életkorától, temperamentumától, egészségi állapotától és aktivitási szintjétől függően iktassunk be hosszabb-rövidebb sétákat, menjünk el kirándulni, próbáljunk ki együtt kutyás sportokat, és a gyógytornát se hagyjuk ki! Kedvencünk meg fogja hálálni!

 

 

A cukorbetegség megelőzés kutyáknál - Rendszeres testmozgás
A cukorbetegség megelőzés kutyáknál - Rendszeres testmozgás
Fotó: Getty

 

 

3. Látogatás az állatorvosnál – Szakítsunk rá időt!

 

Kölyökkutyánkkal a szükséges oltások és féreghajtás miatt gyakrabban fordulunk meg a rendelőben, de akkor se hagyjuk el e „jó szokásunkat”, ha teljesítettük az előírásokat. Évente legalább egy alkalommal vigyük el kutyánkat állapotfelmérésre, akkor is, ha egészségesnek tűnik, mert egy laborvizsgálat, fizikális vizsgálat során olyan problémákra deríthet fényt, melyek még nem okoznak látványos tüneteket. A cukorbetegség jelei rejtve maradhatnak, gyakran előrehaladott stádiumában kerül sor a diagnózisra, amikor már komolyabb kezelést kell alkalmazni.

 

Tipp: Évente, idősödő kutyánkkal legalább félévente látogassunk el a rendelőbe egy alaposabb kivizsgálásra, hogy időben elcsíphessük a bajokat!

 

 

4. Meglévő betegségek – Tartsuk kézben!

 

Azok a betegségek, melyek szteroidos kezelésre szorulnak, vírusos eredetű fertőzések, Cushing-kór, az emésztőrendszer betegségei, bélgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás és egyéb állapotok is hajlamosíthatnak a diabéteszre.

 

Tipp: Ha kutyánk ilyen jellegű problémával küzd, tartsuk be pontosan az előírt terápiát, és rendszeresen konzultáljunk állatorvosunkkal az esetleges szövődmények (pl. cukorbetegség) kialakulásának megelőzése érdekében.

 

 

A cukorbetegség megelőzés kutyáknál - Látogatás az állatorvosnál
A cukorbetegség megelőzés kutyáknál - Látogatás az állatorvosnál
Fotó: thesprucepets.com

 

 

5. A hormonok játéka, avagy az ivartalanítás jelentősége

 

Az ivaros szuka kutyák fogékonyabbak lehetnek a betegségre, méghozzá hormonszintjük ingadozásai miatt. Tüzelés és ellés során például jelentős változást mutatnak e szintek, melyek a szervezetben bekövetkező változásokkal együtt növelhetik a diabétesz kockázatát.

 

Tipp: Az ivartalanítással számos betegség kiküszöbölhető szukáknál, például a gennyes méhgyulladás (pyometra) és a rák bizonyos fajtái. Általa megelőzhetjük egy nem kívánt vemhesség és további, felesleges szaporulatok létrejöttét. Milliónyi gazdátlan kutya várakozik a menhelyeken, kóborol az utcán, és rengeteg gazdás eb tengeti életét borzasztó körülmények között – láncon, élelem, fedél, gondoskodás nélkül... Az ivartalanítással ez ellen is tehetünk!

 

 

Miért is fontos a megelőzés?

 

Ha mindezek után is felmerül e kérdés, akkor nem árt tudnunk, hogy a cukorbeteg kutya kezelése rengeteg időt, energiát, türelmet és pénzt igényel a gazdi részéről. A vércukorszint monitorozása, a pontos diéta betartása napi szinten, az állatorvosi vizsgálatok és gyógyszeres kezelések költségei mellett fontos szempont a kutya életminősége és jólléte is! A diabétesz súlyos állapot, mely komoly kihatással lehet erre, és ha elhanyagolják vagy eltérnek a kezelési tervtől, a kutya élettartamát is csökkentheti!

 

Sajnos nem lehet minden egyes betegséget kiküszöbölni kedvencünk életéből, de mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a velünk töltött idejében jól érezze magát, egészséges, kiegyensúlyozott és boldog lehessen!

 

 

 

Forrás: petmd.com, wagwalking.com
Indexkép forrás: thesprucepets.com
Cikk első megjelenése: 2022. március 31.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik
A fokozott szomjúságérzet gyakran átmeneti állapot kutyáknál, ám ha hosszabb időn át fennáll, vagy egyéb tünetek kísérik, jelezhet egészségügyi problémát. Tudj meg többet a lehetséges okokról!

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Csúszós padló: így segíthetsz kutyádnak Csúszós padló: így segíthetsz kutyádnak
A járólapok, laminált padlók, parketták alaposan meg tudják nehezíteni kutyáink dolgát. Különösen az idősebb ebek vannak bajban a csúszós felületeken, hiszen sokuknak már nem olyan biztos a mozgása, mint fiatal társainak. Előzzük meg a baleseteket!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért ül rám a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért ül rám a kutyám?
Kutyával autóban, biztonságban Hírek - Címlapon
Kutyával autóban, biztonságban