A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Karanténba kerülés gazdiként – Mi fog történni, hogy készülhetünk fel?

2020. április 06., 13:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Bárki megfertőződhet az új koronavírustól, ezért fontos, hogy előre felkészüljünk mindenre. A korlátozások, megelőzési ajánlások betartása segíthet, hogy elkerüljük a fertőződést, mégis kell lennie B és C tervünknek arra az esetre, ha mégis megtörténne a baj – hiszen egy (vagy több) kis négylábúért is felelősek vagyunk, az ő biztonságukról, egészségükről és szükségleteikről is gondoskodnunk kell.



A kijárási korlátozás ideje alatt az állatok ellátása, a kutyasétáltatás megengedett, amennyiben az nem csoportosan történik, és megtartjuk másoktól a legalább másfél méteres távolságot. Ez azonban azonnal megváltozik, ha hatósági házi karanténba kerülünk, hiszen ez esetben semmilyen indokkal nem léphetjük át házunk küszöbét, otthonunkat nem hagyhatjuk el még kutyasétáltatás indokkal sem. Emellett - reméljük, nem kerül rá sor - arra is gondolnunk kell, hogy ha kórházba kerülünk, mi lesz kedvencünkkel.

 

Már a vírus hazai megjelenésekor több csatornán is megjelentek a felhívások, hogy tervezzük meg, hogyan tudjuk kutyánk, macskánk, egyéb házi kedvencünk ellátását biztosítani vészhelyzetben. Nagyon fontos, hogy ezeket a lépéseket előre tegyük meg, és ne az utolsó pillanatban kapkodjunk, amikor már megtörtént a baj. Legyen lehetőleg két olyan ember (rokon, barát, szomszéd vagy ismerős), akire rábízhatjuk kedvencünket, ha karanténba kerülnénk, vagy kórházi ellátásra szorulnánk. Az állatvédő szervezetek is gőzerővel dolgoznak azon, hogy azoknak, akiknek nincsenek ilyen kapcsolataik, segíteni tudjanak állataik ellátásában.

 

 

De hogy néz ki a gyakorlatban, ha az állatunkat „ki kell menteni” a fertőzött területről?

Hogyan kell eljárni, hogyan zajlik a kedvenc kijuttatása a fertőzött ingatlanról?  Erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adott tájékoztatást weboldalán. Eszerint a fertőzött ingatlanra védőfelszerelésben ajánlott belépni, ami a gyakorlatban egyszerhasználatos gumikesztyűt és maszkot jelent. A mentés során kizárólag az állatot lehet elhozni, annak felszerelését, táljait, eledelét nem. Az ingatlant mielőbb el kell hagyni az állattal, a gumikesztyű levétele után ajánlott  fertőtleníteni a kezet. A házikedvenc mentése után ajánlott a szállító járművet is fertőtleníteni virucid szerrel, például hypoval.

A fertőzött ingatlanról elhozott kedvencet meg kell fürdetni alaposan, szájmaszk és gumikesztyű használata mellett. Mivel az állatok nem fertőződhetnek meg az új koronavírussal, nem válnak fertőzőforrássá, így azok fertőtlenítése, illetve karanténban való elhelyezése nem szükséges. Az NNK felhívja a figyelmet, hogy ettől függetlenül fontos az általános higiéniai előírások fokozott betartása az állatok gondozása során. Amennyiben változást észlelünk az állat egészségi állapotán, értesítsük az állatorvost.

 

 

Gondoskodnunk kell arról is, mi lesz kedvencünkkel, ha mi esetleg kórházi ellátásra szorulunk
Gondoskodnunk kell arról is, mi lesz kedvencünkkel, ha mi esetleg kórházi ellátásra szorulunk
Fotó: Unsplash - Ryan Stone

 

 

Hogyan készüljünk fel?

A fentiek alapján az alábbi lépéseket tehetjük meg:

  • Ha még nem tettük meg, beszéljünk rokonainkkal, barátainkkal, kik azok, akikre rábízhatjuk kedvencünket baj esetén. A legjobb, ha legalább két ilyen kapcsolatunk van, tehát nem csak B, hanem C tervünk is van vész esetére.
  • A lehetséges megőrzőnkhöz juttassunk kedvencünk eledeléből. Különösen fontos ez akkor, ha kutyánk, macskánk speciális étrenden él, vagy gyógytápot fogyaszt.
  • Ha kedvencünk rendszeresen gyógyszert szed, az eledelhez hasonlóan abból is legyen tartalék.
  • Segítőinknél legyen egy-egy nyakörv, póráz és ürülékgyűjtő zacskó tartalékban.
  • Írjuk össze a legfontosabb tudnivalókat kedvencünkről: szenved-e valamilyen betegségben, szed-e rendszeresen gyógyszert, és azt milyen adagokban, allergiás-e valamire, hogyan, milyen adagokban kapja eledelét, milyen különlegesebb szokásai vannak, amire oda kell figyelni. Fontos azt is felírni, hogyan viszonyul más állatokhoz, emberekhez. Jegyezzük fel, melyik állatorvoshoz, melyik rendelőbe, vagy állatkórházba szoktunk járni kedvencünkkel, és természetesen az elérhetőségeket, hogy sürgős esetben kit keressen segítőnk. Ezeket a tudnivalókat juttassuk el segítőinkhöz, valamint egyet hagyjunk lakásunkban könnyen megtalálható helyen! Utóbbira írjuk fel azok elérhetőségeit, nevét, akikre kedvencünket bízzuk baj esetén!
  • A bejárati ajtóra írjuk ki matricára/papírra, hogy a lakásban állat tartózkodik. Jelezzük mennyi, és milyen állat van a lakásban, mi a gazda és a hozzátartozó elérhetősége, akit szükség esetén értesíteni lehet. Ezen információk természetesen megadhatók társasház, lakóközösség esetében a szomszédoknak, közös-képviselőnek, gondnoknak is.

 

 

Az NNK is kiemelten hangsúlyozza, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok (házi kedvencek) vagy más háziállatok, illetve a vadállatok megfertőződhetnek az új koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. Az új koronavírus (SARS-CoV-2) hasonlóan az influenza és más légúti kórokozókhoz, leginkább cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött ember köhögése, tüsszentése során a levegőbe kerülő, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek, légúti partikulumok kerülnek a közelben álló másik ember orrára, szájára, esetleg tüdejébe. Terjedésének másik módja az, ha egy ember a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel, légúti partikulumokkal szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével a saját orrához, szájához vagy szeméhez nyúl - írják.

Az NNK azt javasolja, hogy állatokkal történő foglalkozást követően mindig mossunk kezet, hiszen így tudunk védekezni az olyan általános, állatok által terjesztett baktériumoktól is, mint az E.coli vagy a Salmonella.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rangos díjat kapott a kutya, aki koalákat mentett a hatalmas bozóttüzek alatt Rangos díjat kapott a kutya, aki koalákat mentett a hatalmas bozóttüzek alatt
Bear, a border collie keverék Ausztrália négylábú hőse: több mint 100 sérült koalának segített a nyomára bukkanni a tomboló tűzvész idején.

Aranyos táblácska hirdeti, mennyire szeret barátkozni az imádnivaló corgi Aranyos táblácska hirdeti, mennyire szeret barátkozni az imádnivaló corgi
„Egy-egy szép napon kisebb sor állt az utcán: az emberek egymástól 1,5 méterre várták, hogy megsimogathassák Krumplit.”

Meghíztak a kutyák a korlátozások idején - a labradorok szedték fel a legtöbb súlyt Meghíztak a kutyák a korlátozások idején - a labradorok szedték fel a legtöbb súlyt
Az Egyesült Királyságban végzett kutatás alapján a kutyafajták közül a labrador retrieverek állhattak a dobogó első fokára a koronavírus miatti korlátozások idején.

Kutyasétáltatókat is megbüntettek a kijárási tilalom alatt Kutyasétáltatókat is megbüntettek a kijárási tilalom alatt
A kijárási tilalom megengedi a kutyák megsétáltatását, azonban adott feltételekhez köti. A tilalom életbe lépése utáni első éjszakán öt kutyasétáltatóval szemben kellett intézkednie a rendőröknek, mert azok nem tartották be a szabályokat.

Megjelent a Magyar Közlöny: Ezekkel a feltételekkel engedélyezett a kutya sétáltatása a kijárási tilalom alatt Megjelent a Magyar Közlöny: Ezekkel a feltételekkel engedélyezett a kutya sétáltatása a kijárási tilalom alatt
Megnyugodhatunk: a megjelent rendelet szerint a rövid, a kutya szükségleteit kielégítő séta engedélyezett az este 8-tól reggel 5-ig tartó kijárási tilalom alatt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
I.Kinológiai Konferencia – összefoglaló Hírek - Címlapon
I.Kinológiai Konferencia – összefoglaló
Nem talál gazdira a cuki agár, mert túl jó alvó Hírek - Címlapon
Nem talál gazdira a cuki agár, mert túl jó alvó