A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Közérdekű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Karanténba kerülés gazdiként – Mi fog történni, hogy készülhetünk fel?

2020. április 06., 13:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Bárki megfertőződhet az új koronavírustól, ezért fontos, hogy előre felkészüljünk mindenre. A korlátozások, megelőzési ajánlások betartása segíthet, hogy elkerüljük a fertőződést, mégis kell lennie B és C tervünknek arra az esetre, ha mégis megtörténne a baj – hiszen egy (vagy több) kis négylábúért is felelősek vagyunk, az ő biztonságukról, egészségükről és szükségleteikről is gondoskodnunk kell.A kijárási korlátozás ideje alatt az állatok ellátása, a kutyasétáltatás megengedett, amennyiben az nem csoportosan történik, és megtartjuk másoktól a legalább másfél méteres távolságot. Ez azonban azonnal megváltozik, ha hatósági házi karanténba kerülünk, hiszen ez esetben semmilyen indokkal nem léphetjük át házunk küszöbét, otthonunkat nem hagyhatjuk el még kutyasétáltatás indokkal sem. Emellett - reméljük, nem kerül rá sor - arra is gondolnunk kell, hogy ha kórházba kerülünk, mi lesz kedvencünkkel.

 

Már a vírus hazai megjelenésekor több csatornán is megjelentek a felhívások, hogy tervezzük meg, hogyan tudjuk kutyánk, macskánk, egyéb házi kedvencünk ellátását biztosítani vészhelyzetben. Nagyon fontos, hogy ezeket a lépéseket előre tegyük meg, és ne az utolsó pillanatban kapkodjunk, amikor már megtörtént a baj. Legyen lehetőleg két olyan ember (rokon, barát, szomszéd vagy ismerős), akire rábízhatjuk kedvencünket, ha karanténba kerülnénk, vagy kórházi ellátásra szorulnánk. Az állatvédő szervezetek is gőzerővel dolgoznak azon, hogy azoknak, akiknek nincsenek ilyen kapcsolataik, segíteni tudjanak állataik ellátásában.

 

 

De hogy néz ki a gyakorlatban, ha az állatunkat „ki kell menteni” a fertőzött területről?

Hogyan kell eljárni, hogyan zajlik a kedvenc kijuttatása a fertőzött ingatlanról?  Erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adott tájékoztatást weboldalán. Eszerint a fertőzött ingatlanra védőfelszerelésben ajánlott belépni, ami a gyakorlatban egyszerhasználatos gumikesztyűt és maszkot jelent. A mentés során kizárólag az állatot lehet elhozni, annak felszerelését, táljait, eledelét nem. Az ingatlant mielőbb el kell hagyni az állattal, a gumikesztyű levétele után ajánlott  fertőtleníteni a kezet. A házikedvenc mentése után ajánlott a szállító járművet is fertőtleníteni virucid szerrel, például hypoval.

A fertőzött ingatlanról elhozott kedvencet meg kell fürdetni alaposan, szájmaszk és gumikesztyű használata mellett. Mivel az állatok nem fertőződhetnek meg az új koronavírussal, nem válnak fertőzőforrássá, így azok fertőtlenítése, illetve karanténban való elhelyezése nem szükséges. Az NNK felhívja a figyelmet, hogy ettől függetlenül fontos az általános higiéniai előírások fokozott betartása az állatok gondozása során. Amennyiben változást észlelünk az állat egészségi állapotán, értesítsük az állatorvost.

 

 

Gondoskodnunk kell arról is, mi lesz kedvencünkkel, ha mi esetleg kórházi ellátásra szorulunk
Gondoskodnunk kell arról is, mi lesz kedvencünkkel, ha mi esetleg kórházi ellátásra szorulunk
Fotó: Unsplash - Ryan Stone

 

 

Hogyan készüljünk fel?

A fentiek alapján az alábbi lépéseket tehetjük meg:

  • Ha még nem tettük meg, beszéljünk rokonainkkal, barátainkkal, kik azok, akikre rábízhatjuk kedvencünket baj esetén. A legjobb, ha legalább két ilyen kapcsolatunk van, tehát nem csak B, hanem C tervünk is van vész esetére.
  • A lehetséges megőrzőnkhöz juttassunk kedvencünk eledeléből. Különösen fontos ez akkor, ha kutyánk, macskánk speciális étrenden él, vagy gyógytápot fogyaszt.
  • Ha kedvencünk rendszeresen gyógyszert szed, az eledelhez hasonlóan abból is legyen tartalék.
  • Segítőinknél legyen egy-egy nyakörv, póráz és ürülékgyűjtő zacskó tartalékban.
  • Írjuk össze a legfontosabb tudnivalókat kedvencünkről: szenved-e valamilyen betegségben, szed-e rendszeresen gyógyszert, és azt milyen adagokban, allergiás-e valamire, hogyan, milyen adagokban kapja eledelét, milyen különlegesebb szokásai vannak, amire oda kell figyelni. Fontos azt is felírni, hogyan viszonyul más állatokhoz, emberekhez. Jegyezzük fel, melyik állatorvoshoz, melyik rendelőbe, vagy állatkórházba szoktunk járni kedvencünkkel, és természetesen az elérhetőségeket, hogy sürgős esetben kit keressen segítőnk. Ezeket a tudnivalókat juttassuk el segítőinkhöz, valamint egyet hagyjunk lakásunkban könnyen megtalálható helyen! Utóbbira írjuk fel azok elérhetőségeit, nevét, akikre kedvencünket bízzuk baj esetén!
  • A bejárati ajtóra írjuk ki matricára/papírra, hogy a lakásban állat tartózkodik. Jelezzük mennyi, és milyen állat van a lakásban, mi a gazda és a hozzátartozó elérhetősége, akit szükség esetén értesíteni lehet. Ezen információk természetesen megadhatók társasház, lakóközösség esetében a szomszédoknak, közös-képviselőnek, gondnoknak is.

 

 

Az NNK is kiemelten hangsúlyozza, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok (házi kedvencek) vagy más háziállatok, illetve a vadállatok megfertőződhetnek az új koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. Az új koronavírus (SARS-CoV-2) hasonlóan az influenza és más légúti kórokozókhoz, leginkább cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött ember köhögése, tüsszentése során a levegőbe kerülő, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek, légúti partikulumok kerülnek a közelben álló másik ember orrára, szájára, esetleg tüdejébe. Terjedésének másik módja az, ha egy ember a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel, légúti partikulumokkal szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével a saját orrához, szájához vagy szeméhez nyúl - írják.

Az NNK azt javasolja, hogy állatokkal történő foglalkozást követően mindig mossunk kezet, hiszen így tudunk védekezni az olyan általános, állatok által terjesztett baktériumoktól is, mint az E.coli vagy a Salmonella.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megnyílt az út: tudnivalók, ha nyaralni, kirándulni indulnál Horvátországba! Megnyílt az út: tudnivalók, ha nyaralni, kirándulni indulnál Horvátországba!
Könnyebben utazhatunk Horvátországba június 12-től: immár hazatérve nem kell két hetes házi karanténba vonulnunk, és kiutazáshoz sem kell különösebb papírozás, sem tesztelés. A Horvát Idegenforgalmi Közösség segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kiutazáshoz, és hogy milyen szabályokat kell szem előtt tartanunk a kint tartózkodás ideje alatt.

Újraindulnak a kutyakiállítások Magyarországon: megvannak az új időpontok! Újraindulnak a kutyakiállítások Magyarországon: megvannak az új időpontok!
Örömhírt tett közzé a MEOE Szövetség: ismét lehetővé vált a kiállítások rendezése, így meg is indult azok megszervezése.

Három hónapig várta a hűséges kutya a kórháznál koronavírusban elhunyt gazdáját Három hónapig várta a hűséges kutya a kórháznál koronavírusban elhunyt gazdáját
A kórházi személyzet nem tudott mit kezdeni a kutyával, aki rendületlenül várta gazdija visszatértét: bármivel próbálkoztak, a kutya nem tágított.

Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban
Kutyabarát munkahely kicsit másképp: a futárként dolgozó srác magával viszi két tacskóját a munkába. A munkaruhás kutyákat imádják a csomagokat váró címzettek – a négylábúak pedig élvezik, hogy gazdijukkal tölthetik a napot.

Megkönnyíti a vényköteles állatgyógyszerek kiváltását a Nébih Megkönnyíti a vényköteles állatgyógyszerek kiváltását a Nébih
A veszélyhelyzetre való tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei folyamatos támogató ellenőrzéseket tartanak az állatgyógyászati készítmények kiskereskedőinél. A vizsgálatok elsődleges célja a szektor koronavírus-járvány okozta nehézségeinek feltérképezése, majd azokra a hatósági támogatási lehetőségek kidolgozása. Az ellenőrzéssorozat eddigi tapasztalatait figyelembe véve a Nébih engedélyezi a vények elektronikus bemutatását a vényköteles állatgyógyászati készítmények kiváltásához. Az intézkedés a járványhelyzet megszűnéséig tart, azonban fontos, hogy nem vonatkozik az antibiotikumokra és a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre.

Öt tipp kutyásoknak, kijárási korlátozás idejére Öt tipp kutyásoknak, kijárási korlátozás idejére
A járvány helyzet nem csak a saját, de a kedvenceink életét is megváltoztatta. Vannak, akik emiatt többet foglalkoznak a kis kedvencükkel, mások a szokásos sétáikat is átszervezik a járvány miatt. Fontos azonban, hogy megtartsuk a kellő egyensúlyt az életükben, és a kialakult helyzetben is a megfelelő módon, felelősen gondoskodjunk róluk.

Hosszú hétvége: még maradnak a korlátozások, nem tervezhetünk nagy kutyás kirándulást! Hosszú hétvége: még maradnak a korlátozások, nem tervezhetünk nagy kutyás kirándulást!
Bár nagyon csábító kirándulóidő lesz a hosszú hétvégén, továbbra is türelemmel kell lennünk, és otthon kell maradnunk. Természetesen kutyánk sétáltatása okán elhagyhatjuk otthonunkat, a megszokott májusi utazásokról, kirándulásokról, „kisnyaralásokról” most le kell mondanunk.

Így segíthetsz a menhelyi kutyáknak a járvány idején Így segíthetsz a menhelyi kutyáknak a járvány idején
Élelemhiánnyal küzdenek a menhelyek és állatvédő szervezetek országszerte. Nagy szüksége van most az árva állatoknak az állatbarátok segítségére! De hogyan és mivel segíthetünk – különösen a járvány miatt elrendelt intézkedéseket is szem előtt tartva?

Állati kanapéhősök – cuki kihívás indult a home office-ban dolgozók között Állati kanapéhősök – cuki kihívás indult a home office-ban dolgozók között
Sokunk kényszerül most otthoni munkára, „home office”-ra. Ennek van egy igencsak pozitív oldala: egész nap kedvencünkkel lehetünk. Ez jót tesz feszült idegeinknek is, hiszen köztudottan oldja a stresszt kutyánk, cicánk jelenléte. A CIB Bank által útnak indított kihívás négylábú „munkatársaink” bemutatását tűzte ki célul – kihívottjaik pedig ugyancsak nagyobb cégek.

Ajándék helyett az árva állatoknak kért tápot születésnapja alkalmából az állatbarát nő Ajándék helyett az árva állatoknak kért tápot születésnapja alkalmából az állatbarát nő
A koronavírus járvány miatt az állatmenhelyek és az árva állatok is bajban vannak: kevesebb az élelem, ami főként az iskolákkal, óvodákkal együtt bezárt menzák miatt van. A bajban azonban segítenek a hétköznapi hősök – ők bebizonyítják, hogy egy kis odafigyeléssel, egy apró ötlettel is hatalmas segítséget nyújthatunk!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker MTI Brimo partysátor JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja Hírek - Címlapon
3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Hírek - Címlapon
Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?