A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Következtetni lehet a labradorok színéből a várható élettartamukra

2019. május 02., 13:00


Szerző: László Enikő


Kategória: Jó tudni!
Egy ausztrál-brit kutatás azt vizsgálta, milyen összefüggés van a labradorok színe és élettartama között. Meglepő, de van összefüggés!A Sydney-i Egyetem kutatói a Royal Veterinary College londoni tudósaival közösen vizsgálta az összefüggéseket a labradorok színe és élethossza közt. A szakemberek 33 ezer brit labrador retrievert vizsgáltak a tanulmányhoz. Ez a fajta szinte minden országban nagyon elterjedt és kedvelt (Ausztráliában és Amerikában a legnépszerűbb fajta), azonban ilyen módon még nem kutatták őket. Van belőlük barna, fekete és zsemleszínű. Az utóbbi két színváltozat átlagos élettartama 12 év, a barnáké viszont 10%-al rövidebb - állapították meg a Canine Genetics and Epidemiology tanulmányában. Emellett még az is kiderült, hogy a csokoládébarna színű labradorok kétszer nagyobb eséllyel kaphatnak fülgyulladást és négyszer nagyobb eséllyel bőrgyulladást.

 

 

A barna színű labradorok rövidebb ideig élnek, mint eltérő színű társaik
A barna színű labradorok rövidebb ideig élnek, mint eltérő színű társaik
Fotó: myfamily.it

 

 

Egy labrador retriever alomban mindhárom színváltozatból születhetnek kölykök. Azonban barnák csak nagyon ritkán, ha mindkét szülő hordozza a szükséges géneket. Éppen ezért a csokoládé színű egyedeket általában külön tenyésztik - pont különleges árnyalatuk miatt - és jóval kevesebb van belőlük, mint eltérő színváltozatú társaikból. Ám most már tudjuk, nagy árat fizetnek ezért a születendő kiskutyák és gazdáik. A kívánt szín eléréséhez mindkét szülőnek barna szőrzetűnek kell lennie, mert a gén öröklődése recesszív - hasonlóan ahhoz, ahogy az embereknél a kék szemszín öröklődik. Valószínű erre vezethető vissza, hogy az ilyen kutyák génkészlete nagyobb arányban hordoz magával bőr- és fülbetegségeket.

A kutatást valószínűleg a későbbiekben kiterjesztik majd az ausztrál labradorokra is.

 

 

 

 


Indexkép forrás: embarkvet.com
Cikk első megjelenése: 2018. november 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán
Titokzatos alak kukucskál ki a kerítésen... De Piper szobrát mindenki imádja: a régi ismerősök örömmel köszöntik, az újak pedig meghatódva szemlélik a bronzba öntött kutyát és kedvenc játékát.

Elkészült a rövidszőrű magyar vizsla genetikai fajtaprofilja Elkészült a rövidszőrű magyar vizsla genetikai fajtaprofilja
Elkészült a rövidszőrű magyar vizsla genetikai fajtaprofilja. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete (NBGK HGI), valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológia Intézete és Állattenyésztési Tudományok Intézete (MATE-GBI/ÁTI) kutatásának köszönhetően lehetségessé vált az egyes egyedek genetikai fajtatisztaságának bizonyítása vagy kizárása.

A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete? A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete?
Egy faj, megannyi fajta. Hihetetlen méretkülönbségekkel. Gondoljunk csak egy csivavára és egy német dogra. Míg az egyik elfér egy válltáskában, a másiknak otthon is tágas tér kell, hogy kényelmesen tudjon mozogni, pihenni. Miért alakulhatott ez így?

Minden kutya a mennybe megy? Minden kutya a mennybe megy?
Aki egy kicsit is szereti a kutyákat, nem vitatja azt az állítást, miszerint mindegyiküknek hatalmas szíve van, teli szeretettel és örömmel, amit készek azonnal nekünk, gazdiknak ajándékozni. Arról azonban már hevesebb viták folynak, van-e az állatoknak lelke.

7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz 7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz
De megéri, mert a kettőnk közt létrejövő szeretetteljes kapcsolat igazi ajándék. Néha azonban nem is olyan könnyű összeegyeztetni életünket, mégis haladunk a változással, hiszen fontos, hogy kedvencünk is jól érezze magát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ilyenek a kutyások párkapcsolati szokásai egy felmérés szerint Hírek - Címlapon
Ilyenek a kutyások párkapcsolati szokásai egy felmérés szerint
Újabb 21 MOL-kúton helyeznek el chipolvasót Hírek - Címlapon
Újabb 21 MOL-kúton helyeznek el chipolvasót