A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Következtetni lehet a labradorok színéből a várható élettartamukra

2019. május 02., 13:00


Szerző: László Enikő


Kategória: Jó tudni!




Egy ausztrál-brit kutatás azt vizsgálta, milyen összefüggés van a labradorok színe és élettartama között. Meglepő, de van összefüggés!



A Sydney-i Egyetem kutatói a Royal Veterinary College londoni tudósaival közösen vizsgálta az összefüggéseket a labradorok színe és élethossza közt. A szakemberek 33 ezer brit labrador retrievert vizsgáltak a tanulmányhoz. Ez a fajta szinte minden országban nagyon elterjedt és kedvelt (Ausztráliában és Amerikában a legnépszerűbb fajta), azonban ilyen módon még nem kutatták őket. Van belőlük barna, fekete és zsemleszínű. Az utóbbi két színváltozat átlagos élettartama 12 év, a barnáké viszont 10%-al rövidebb - állapították meg a Canine Genetics and Epidemiology tanulmányában. Emellett még az is kiderült, hogy a csokoládébarna színű labradorok kétszer nagyobb eséllyel kaphatnak fülgyulladást és négyszer nagyobb eséllyel bőrgyulladást.

 

 

A barna színű labradorok rövidebb ideig élnek, mint eltérő színű társaik
A barna színű labradorok rövidebb ideig élnek, mint eltérő színű társaik
Fotó: myfamily.it

 

 

Egy labrador retriever alomban mindhárom színváltozatból születhetnek kölykök. Azonban barnák csak nagyon ritkán, ha mindkét szülő hordozza a szükséges géneket. Éppen ezért a csokoládé színű egyedeket általában külön tenyésztik - pont különleges árnyalatuk miatt - és jóval kevesebb van belőlük, mint eltérő színváltozatú társaikból. Ám most már tudjuk, nagy árat fizetnek ezért a születendő kiskutyák és gazdáik. A kívánt szín eléréséhez mindkét szülőnek barna szőrzetűnek kell lennie, mert a gén öröklődése recesszív - hasonlóan ahhoz, ahogy az embereknél a kék szemszín öröklődik. Valószínű erre vezethető vissza, hogy az ilyen kutyák génkészlete nagyobb arányban hordoz magával bőr- és fülbetegségeket.

A kutatást valószínűleg a későbbiekben kiterjesztik majd az ausztrál labradorokra is.

 

 

 

 


Indexkép forrás: embarkvet.com
Cikk első megjelenése: 2018. november 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért pöttyös a kutyám nyelve? Miért pöttyös a kutyám nyelve?
A kutyák számos érdekességet tartogatnak számunkra. Néhányuknak nemcsak a bundáját, hanem még a nyelvét is pöttyök színesítik. Mi okozza és mikor kell betegségre gyanakodnunk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Ebugatta MTI AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ilyenek a kutyások párkapcsolati szokásai egy felmérés szerint Hírek - Címlapon
Ilyenek a kutyások párkapcsolati szokásai egy felmérés szerint
Újabb 21 MOL-kúton helyeznek el chipolvasót Hírek - Címlapon
Újabb 21 MOL-kúton helyeznek el chipolvasót