A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kukur Tihar - fesztivál a kutyák tiszteletére

Egy nép az állatokért


2018. november 13., 06:30


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




A sokat hallott kínai, negatív történésekkel teli kutyafesztivál nem a jó híréről ismeretes. Ezzel szemben létezik egy olyan esemény, ami az ebeket isteníti, felmagasztalja, és csupa jóval szolgálja ki. Ez a Kukur Tihar Fesztivál.



A Tihar Fesztivál a legfontosabb a hinduk ünnepei között. Október végén,  november elején kerül megrendezésre, és öt napig tart. Az első három nap az állatok imádatáról szól, ezalatt kifejezik tiszteletüket a varjaknak, a kutyáknak, és végül a teheneknek. Úgy tartják, hogy csak annak lehet szerencséje a következő évben, aki részt vett az áldásban.

 

Nem is lehet nem tisztelni!
Nem is lehet nem tisztelni!
Forrás: newsimg.bbc.co.uk

 

A második napon a kutyákat óriási tisztelet övezi. Az ember leghűségesebb kísérőinek tartják őket. A hindu vallás legősibb feljegyzése szerint Samara - a kutyák ősanyja - segített Indának - a Mennyország legfőbb vezetőjének - megkeresni az ellopott nyájat. A hagyományok szerint a kutya vezetője, és jelzője Yamanak, a halál istenének. Úgy tartják, hogy az ebek vezetik végső útjukra a holtakat, és kísérik őket egész túlvilági életük során.

 

A nagytiszteletű ebek
A nagytiszteletű ebek
Forrás: pinimg.com

 

Ünnepléskor a kutyákhoz fonódó mitológiai és valós kapcsolatok kerülnek előtérbe. Az ebek nyakába virágfüzért akasztanak, orrukat és homlokukat piros, vagy narancssárga porfestékkel kenik be, majd ellátják őket minden földi jóval. A négylábúaknak a legfőbb élvezet ilyenkor az evés. Tojást, tejtermékeket, és magas minőségű tápokat szolgálnak fel mind a házikedvencként tartott, mind a kóbor kutyáknak.

 

Mintha büszke lenne rá :)
Mintha büszke lenne rá :)
Forrás: citydogs.hu

 

A virágokból álló girland neve Malla, méltóságot és a kutyákat övező tiszteletet fejezi ki. Viselője fontosságát jelképezi, szimbóluma a hozzá fűzött imáknak. A rizsből, joghurtból, és vörös porból készített festéket Tikának hívják. Jelképezi a helyes utat, valamint az eb odaadását, és áldást visz mindazokra, akik a Kukur Tihar idején találkoznak a mintás négylábúakkal.

 

A rendőr tiszteletét, és megbecsülését fejezi ki kutyáiknak, társaiknak
A rendőr tiszteletét, és megbecsülését fejezi ki kutyáiknak, társaiknak
Forrás: citydogs.hu

 

A Kukur Tihar Fesztivál magasztalja a kutyák minden tulajdonságát, mind őrző-védő, társ, és barát szerepüket. Úgy tartják, hogy aki ezen a napon bármilyen módon bánt egy ebet, arra hamarosan a halál vár. Más népek példát vehetnének a nepáliakról, hiszen az állatok nem csak vallási okokból érdemelnek tiszteletet. 

 

A rendőrök kutyás bemutatóját láthatjátok ezen a felvételen:

 

 

 

 

 

 

 

Öröm volt számomra utánajárni a témának, feldolgozni, és látni a szebbnél szebb képeket. Efféle szeretetről sok helyen nem is álmodhatnak az ebek, így megható volt olvasni, hogy mégis létezik ilyen. Remélem nektek is hasonló élményt nyújtott a cikk! - A Szerk.

 

 

 

Forrás: dogster.com
Indexkép forrás: tumblr.com
Cikk első megjelenése: 2015. június 26.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta Mondial Assistance GesmbH Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Januárban új kutyás film érkezik a mozikba – íme, az Egy kutya hazatér előzetese Hírek - Címlapon
Januárban új kutyás film érkezik a mozikba – íme, az Egy kutya hazatér előzetese
Halálos autóbalesetet túlélt kutyát keresnek Hírek - Címlapon
Halálos autóbalesetet túlélt kutyát keresnek