A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kukur Tihar - fesztivál a kutyák tiszteletére

Egy nép az állatokért


2018. november 13., 06:30


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




A sokat hallott kínai, negatív történésekkel teli kutyafesztivál nem a jó híréről ismeretes. Ezzel szemben létezik egy olyan esemény, ami az ebeket isteníti, felmagasztalja, és csupa jóval szolgálja ki. Ez a Kukur Tihar Fesztivál.



A Tihar Fesztivál a legfontosabb a hinduk ünnepei között. Október végén,  november elején kerül megrendezésre, és öt napig tart. Az első három nap az állatok imádatáról szól, ezalatt kifejezik tiszteletüket a varjaknak, a kutyáknak, és végül a teheneknek. Úgy tartják, hogy csak annak lehet szerencséje a következő évben, aki részt vett az áldásban.

 

Nem is lehet nem tisztelni!
Nem is lehet nem tisztelni!
Forrás: newsimg.bbc.co.uk

 

A második napon a kutyákat óriási tisztelet övezi. Az ember leghűségesebb kísérőinek tartják őket. A hindu vallás legősibb feljegyzése szerint Samara - a kutyák ősanyja - segített Indának - a Mennyország legfőbb vezetőjének - megkeresni az ellopott nyájat. A hagyományok szerint a kutya vezetője, és jelzője Yamanak, a halál istenének. Úgy tartják, hogy az ebek vezetik végső útjukra a holtakat, és kísérik őket egész túlvilági életük során.

 

A nagytiszteletű ebek
A nagytiszteletű ebek
Forrás: pinimg.com

 

Ünnepléskor a kutyákhoz fonódó mitológiai és valós kapcsolatok kerülnek előtérbe. Az ebek nyakába virágfüzért akasztanak, orrukat és homlokukat piros, vagy narancssárga porfestékkel kenik be, majd ellátják őket minden földi jóval. A négylábúaknak a legfőbb élvezet ilyenkor az evés. Tojást, tejtermékeket, és magas minőségű tápokat szolgálnak fel mind a házikedvencként tartott, mind a kóbor kutyáknak.

 

Mintha büszke lenne rá :)
Mintha büszke lenne rá :)
Forrás: citydogs.hu

 

A virágokból álló girland neve Malla, méltóságot és a kutyákat övező tiszteletet fejezi ki. Viselője fontosságát jelképezi, szimbóluma a hozzá fűzött imáknak. A rizsből, joghurtból, és vörös porból készített festéket Tikának hívják. Jelképezi a helyes utat, valamint az eb odaadását, és áldást visz mindazokra, akik a Kukur Tihar idején találkoznak a mintás négylábúakkal.

 

A rendőr tiszteletét, és megbecsülését fejezi ki kutyáiknak, társaiknak
A rendőr tiszteletét, és megbecsülését fejezi ki kutyáiknak, társaiknak
Forrás: citydogs.hu

 

A Kukur Tihar Fesztivál magasztalja a kutyák minden tulajdonságát, mind őrző-védő, társ, és barát szerepüket. Úgy tartják, hogy aki ezen a napon bármilyen módon bánt egy ebet, arra hamarosan a halál vár. Más népek példát vehetnének a nepáliakról, hiszen az állatok nem csak vallási okokból érdemelnek tiszteletet. 

 

A rendőrök kutyás bemutatóját láthatjátok ezen a felvételen:

 

 

 

 

 

 

 

Öröm volt számomra utánajárni a témának, feldolgozni, és látni a szebbnél szebb képeket. Efféle szeretetről sok helyen nem is álmodhatnak az ebek, így megható volt olvasni, hogy mégis létezik ilyen. Remélem nektek is hasonló élményt nyújtott a cikk! - A Szerk.

 

 

 

Forrás: dogster.com
Indexkép forrás: tumblr.com
Cikk első megjelenése: 2015. június 26.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre
A kedvencként tartott törpemalacok a kutyákkal ellentétben nem kötődnek gazdájukhoz - állapították meg az ELTE Etológia Tanszék kutatói, akik emberi környezetben szocializált törpemalacoknál vizsgálták, hogy a kutyákhoz hasonlóan kialakul-e náluk olyan kötődés a gazdához, mint amilyen a gyerek-anya kapcsolatokra jellemző.

Miért szeretnek a kutyák hozzánk bújni? Miért szeretnek a kutyák hozzánk bújni?
Több mint egy érintés, hiszen egymás közelsége, a közös időtöltés teszi oly különlegesség azt, amikor kedvencünk szorosan mellénk kucorodik, hozzánk bújik. Mitől olyan kedves számukra?

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”? Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”?
Nagyszerű érzés, amikor szívünket belengi a hála, és átjárja egész lényünket. Vajon a kutyák is képesek így érezni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Januárban új kutyás film érkezik a mozikba – íme, az Egy kutya hazatér előzetese Hírek - Címlapon
Januárban új kutyás film érkezik a mozikba – íme, az Egy kutya hazatér előzetese
Halálos autóbalesetet túlélt kutyát keresnek Hírek - Címlapon
Halálos autóbalesetet túlélt kutyát keresnek