A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya és macska egy háztartásban - jobban működik mint gondolnád!

2018. július 26., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Csak mítosz az, hogy a kutyák és macskák ősi ellenségek lennének? Az új kutatás megmondja!



A közhiedelemmel ellentétben az egy háztartásban élő kutyák és macskák általában jól kijönnek egymással, noha utóbbiak jóval hajlamosabbak arra, hogy ellenségesen lépjenek fel négylábú lakótársaikkal szemben - derült ki az angliai Lincolni Egyetem kutatóinak tanulmányából, amely megállapította, hogy a boldog kutya-macska kapcsolat titka az, ha a macska minél fiatalabb korától él együtt a kutyával.

 

A Journal of Veterinary Behaviour című folyóiratban publikált tanulmány társszerzője, Sophie Hall és kollégái szerint az együtt élő macskák és kutyák ritkán csapnak össze a "tőlük elvárt módon" - olvasható a The Guardian című brit lap honlapján.

 

A kutatók egy brit, amerikai, ausztrál, kanadai és európai lakástulajdonosok körében végzett internetes felmérésre alapozták az eredményeiket.

 

Minél fiatalabb korban kerül a cica a kutyás családba, annál könnyebben beilleszkedik
Minél fiatalabb korban kerül a cica a kutyás családba, annál könnyebben beilleszkedik
Fotó: awesomejelly.com

 

A 748 válaszadó több mint 80 százaléka értékelte úgy, hogy házi kedvencei remekül kijönnek egymással, és mindössze 3 százalékuk mondta, hogy az állatok ki nem állhatják egymást.

 

Az ebek több mint egyötöde ugyanis rendszeresen odahordja mutatóba a játékait a vele együtt élő macskának, míg utóbbiaknak mindössze 6 százaléka szokott élni ezzel a gyakorlattal.

 

A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, a macskák hajlamosabbak rá, hogy fenyegetően lépjenek fel a velük együtt élő kutyákkal szemben. A gazdik elmondása alapján a macskák háromszor nagyobb valószínűséggel viselkednek ellenségesen a kutyákkal, mint fordítva, és tízszer nagyobb eséllyel sebzik meg őket egy összecsapás alkalmával.

 

 

 

A macskák viselkedése ugyanakkor korántsem ok nélküli: a szakemberek szerint mivel a kutyákat régebben háziasították és sokkal könnyebben képezhetőek, mint a macskák, talán könnyebben tudják kontrollálni a viselkedésüket.

 

És mivel általában a macskák indulnak gyengébb esélyekkel, legyen szó bármilyen összecsapásról, nekik érthető módon több megerősítésre van szükségük azzal kapcsolatban, hogy biztonságban vannak a kutya mellett.

 

"Egy kutya számára egyszerűbb együtt élni egy macskával, mint egy macskának egy kutyával" - jegyezte meg a kutató.

 

A szakemberek azt is megállapították, hogy a boldog kutya-macska kapcsolat talán legbiztosabb záloga, ha a macska minél fiatalabb korban kezd együtt élni a kutyával. A legjobb, ha a macska egyéves kora előtt kerül a kutyás háztartásba.




 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: greenlandvet.com

Témába vág

Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára
A kutya fürdetése amolyan "nemszeretem" dolog lehet, mégsem úszhatjuk meg. Időnként bizony szükséges, hogy megfürdessük kedvencünket, nemcsak az esetleges kutyaszag és a kosz miatt. A tiszta, ápolt szőrzet és bőr egészsége szempontjából is fontos, általa pedig kutyánk is mi is jobban érezzük majd magunkat!

Tündéri videón a labrador és a macska – Megható, mennyire szeretik egymást! Tündéri videón a labrador és a macska – Megható, mennyire szeretik egymást!
… pedig a cica eleinte nagyon nem akarta az új jövevényt.

A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre
Fényfüzér, girlandok, hógömbök és mézes-mázas díszek... Lássuk, mi mindenre kell odafigyelni, hogy kutyáink és macskáink számára is biztonságban teljenek az ünnepek!

Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?

Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a fültisztításhoz? Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a fültisztításhoz?
Ahhoz, hogy a kutya fülei egészségesek maradhassanak, időről-időre érdemes gondot fordítanunk ápolásukra. Ilyenkor azonban nem minden eb bizonyul együttműködőnek... Kis odafigyeléssel és kreativitással számukra is kellemesebbé tehetjük a műveletet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vérdíjat tűzött ki a Kolumbiai drogkartell a drogkereső kutya fejére Hírek - Címlapon
Vérdíjat tűzött ki a Kolumbiai drogkartell a drogkereső kutya fejére
Tűzvész Görögországban - az állatokat is menekítik Hírek - Címlapon
Tűzvész Görögországban - az állatokat is menekítik