A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáknál is van influenza!

Kerüljük el a megbetegedés terjedését


2015. február 17., 21:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség
Ebben az időszakban szinte mindenki átesik az influenzás megbetegedéseken. Sajnos ez a kutyáknál is előfordul. Ami az érdekessége, hogy az emberéhez nagyon hasonló tünete, lefolyása és kezelése van.A kutyainfluenza leginkább olyan közösségi tereken üti fel a fejét, ahol sok egyed van összezárva. Ez nem csak a menhelyeken lehet, hanem kennelekben, versenyeken, futtatókon is. Mivel a betegség kutyáról kutyára terjed, az embereknek nem kell tartaniuk tőle. Viszont, ha kedvencünk elkapta, kezelést igényel. 

 

Influenza kutyáknál - mielőbbi kezelést igényel!
Influenza kutyáknál - mielőbbi kezelést igényel!
Fotó: zastavki.com

 

A betegség terjedési lehetőségei: 

  • Légúti váladékkal (nyállal, köhögéssel) adják át egymásnak, vagy szennyezett tárgyakról kerül a szervezetükbe. Esetleg az ember  viszi át ruházatán, kezén található vírussal, és ez támadja meg a kutyát. 

A kutyainfluenza tünetei:

  • A kennelköhögéssel nagyon hasonlóak, és a különbséget szakember ismeri fel leginkább. A kutya kedvetlen, lázas, zöldes orrfolyása van, és köhög.
  • Sajnos, ugyanúgy, ahogy az embernél is, felülfertőzések lehetnek, mint a tüdőgyulladás, vagy légzési zavar. Ebben az esetben minél előbb állatorvoshoz kell vinni a kutyát!

Kezelése

  • Minden esetben az állatorvossal konzultálva gyógyítsuk négylábú barátunkat.
  • Fontos a meleg hely, ahol pihenhet, és a megfelelő mennyiségű folyadék.
  • Ne engedjük a többi kutya közé, míg meg nem gyógyul.
  • Tartsuk tisztán a fekhelyét, az eszközeit, fertőtlenítsük a kennelt.
  • Mi magunk is figyeljünk rá, hogy ne hordozzuk a kórokozót. Mossunk kezet, cseréljünk ruhát, ha beteg kutyával találkoztunk, fertőtlenítsük azokat a tárgyakat, amin megtelepedhetett a vírus.
dogflu3
A meleg és a folyadék segíthet átvészelni a kutyainfluenzát
Fotó: dogster.com

 

A kutyainfluenza kellemetlen betegség, de nagyon ritkán okozhat végzetes szövődményt. Általában a nagyon fiatal, vagy idős, illetve a gyenge immunrendszerű állatokat támadja meg.  A betegség érdekessége, hogy ha egyszer elkapta a kutya, akkor ez minimum két évre védettséget jelent számára a legközelebbi ilyen típusú vírusfertőzéssel szemben. 

 


Indexkép forrás: belleairekennels.net

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Rehabportál Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A Közel-Keleten háziasították a kutyát Hírek - Címlapon
A Közel-Keleten háziasították a kutyát
Milán, a kutyafotós Hírek - Címlapon
Milán, a kutyafotós