A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáknál is van influenza!

Kerüljük el a megbetegedés terjedését


2015. február 17., 21:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




Ebben az időszakban szinte mindenki átesik az influenzás megbetegedéseken. Sajnos ez a kutyáknál is előfordul. Ami az érdekessége, hogy az emberéhez nagyon hasonló tünete, lefolyása és kezelése van.



A kutyainfluenza leginkább olyan közösségi tereken üti fel a fejét, ahol sok egyed van összezárva. Ez nem csak a menhelyeken lehet, hanem kennelekben, versenyeken, futtatókon is. Mivel a betegség kutyáról kutyára terjed, az embereknek nem kell tartaniuk tőle. Viszont, ha kedvencünk elkapta, kezelést igényel. 

 

Influenza kutyáknál - mielőbbi kezelést igényel!
Influenza kutyáknál - mielőbbi kezelést igényel!
Fotó: zastavki.com

 

A betegség terjedési lehetőségei: 

  • Légúti váladékkal (nyállal, köhögéssel) adják át egymásnak, vagy szennyezett tárgyakról kerül a szervezetükbe. Esetleg az ember  viszi át ruházatán, kezén található vírussal, és ez támadja meg a kutyát. 

A kutyainfluenza tünetei:

  • A kennelköhögéssel nagyon hasonlóak, és a különbséget szakember ismeri fel leginkább. A kutya kedvetlen, lázas, zöldes orrfolyása van, és köhög.
  • Sajnos, ugyanúgy, ahogy az embernél is, felülfertőzések lehetnek, mint a tüdőgyulladás, vagy légzési zavar. Ebben az esetben minél előbb állatorvoshoz kell vinni a kutyát!

Kezelése

  • Minden esetben az állatorvossal konzultálva gyógyítsuk négylábú barátunkat.
  • Fontos a meleg hely, ahol pihenhet, és a megfelelő mennyiségű folyadék.
  • Ne engedjük a többi kutya közé, míg meg nem gyógyul.
  • Tartsuk tisztán a fekhelyét, az eszközeit, fertőtlenítsük a kennelt.
  • Mi magunk is figyeljünk rá, hogy ne hordozzuk a kórokozót. Mossunk kezet, cseréljünk ruhát, ha beteg kutyával találkoztunk, fertőtlenítsük azokat a tárgyakat, amin megtelepedhetett a vírus.
dogflu3
A meleg és a folyadék segíthet átvészelni a kutyainfluenzát
Fotó: dogster.com

 

A kutyainfluenza kellemetlen betegség, de nagyon ritkán okozhat végzetes szövődményt. Általában a nagyon fiatal, vagy idős, illetve a gyenge immunrendszerű állatokat támadja meg.  A betegség érdekessége, hogy ha egyszer elkapta a kutya, akkor ez minimum két évre védettséget jelent számára a legközelebbi ilyen típusú vírusfertőzéssel szemben. 

 


Indexkép forrás: belleairekennels.net

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad 6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad
"Esküdni mernék, hogy megérezte, egyszerűen tudta!" – Ha hallottuk már e szavakat kutyás ismerőseinktől, vagy első kézből tapasztaltuk kedvencünkön, elgondolkodhatunk a miérteken. Tényleg létezik az a bizonyos hatodik érzék? Vagy kifinomult szaglása „üzent” neki?

Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei
Furcsa dudorok a kutya szájában? Kerek vagy levélformájú kinövések végtagjain, talpán? A papillomák többnyire ártalmatlanok, de kellemetlenné is válhatnak, ha túlságosan megnőnek. Mit kell tudnunk róluk?

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com MOL Nyrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A Közel-Keleten háziasították a kutyát Hírek - Címlapon
A Közel-Keleten háziasították a kutyát
Milán, a kutyafotós Hírek - Címlapon
Milán, a kutyafotós