A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyaséta alatt is tehetsz a környezetedért!

2019. szeptember 23., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Alig várod a napi nagy kutyasétát, a hétvégi kirándulást vagy túrát. Végre friss levegő, madárcsicsergés és élvezheted a természet nyugalmát szépségét. Majd a séta alatt szinte lépésenként botlasz egy-egy pet palackba, sörös dobozba, száz méterenként pedig egy-egy szemét-hegy magasodik. Ismerős?



Világunk lassan belefullad a szemétbe. Rengeteg a feleslegesen túlzásba vitt csomagolóanyag, szatyor, amik jobb esetben a szemetesben landolnak (ahonnan vagy kifújja a szél, vagy nem), rosszabb esetben a természetben. Nem beszélve az útszélekre, erdőkbe illegálisan lerakott szemét-hegyekről… Egy természetjárónak sem kell ecsetelni a helyzet súlyosságát, mindannyian tapasztaltuk már saját szemünkkel is. Mi, kutyások, pedig különösen sokat tartózkodunk kint a természetben - használjuk ki a kint töltött időt arra, hogy segítsünk a természetnek “levegőhöz jutni”.

 

 

Tiszta erdőben jobban esik a séta - tegyünk az egészséges környezetért mi is!
Tiszta erdőben jobban esik a séta - tegyünk az egészséges környezetért mi is!
Fotó: Hornyak Photo

 

 

Mi is tehetünk környezetünk rendben tartásáért. Ha már egyébként is a természetbe indulunk kutyasétára, kirándulásra vagy túrára, vigyünk magunkkal egy-két szatyrot, vagy gyűrjünk a táskánkba/zsebünkbe egy szemeteszsákot. Útközben, ha a természetbe nem illő tárgyat, szemetet találunk, így csak bedobjuk a zsákba, és máris egy hulladékkal kevesebb terheli a környezetet! Igazán csak egy kis apró figyelmesség, ám mégis rengeteget segíthetünk vele. Minél többen vesszük a fáradtságot, hogy lehajoljunk egy-egy palackért, vagy üvegért, annál nagyobb szolgálatot teszünk környezetünkért!

 

 

Plogging és #Trashtag

Bár egyre nehezebb visszafordítani a természetben okozott károkat, sosincs késő elkezdeni. Egyre több az olyan törekvés, mely környezetünk megóvására irányul. Nagy népszerűségnek örvend a plogging, azaz a kocogás közbeni szemétszedés, idén pedig hódít a Trashtag challenge. Utóbbi egy új kihívás, mely a közösségi médiában hódít: lényege, hogy a felhasználó arról posztol előtte-utána fotót, hogyan tisztította meg a szeméttel teli erdőt, tengerpartot, vagy mezőt. A #trashtag hashtag alatt már közel 30.000 poszt található csak az Instagramon - használd Te is!

 

 

 

 

 

 

 

Szemétszedés a kutyaséta alatt - Mit vigyél magaddal?

  • Szatyor vagy szemeteszsák - utóbbiból érdemes olyat magaddal vinni, aminek füle is van, így könnyebb lesz a dolgod. Ne a legnagyobb zsákot válaszd, azt nehezebben tudod majd magaddal cipelni, zavarhat a mozgásban - hiszen elsősorban kutyasétán vagy.
  • Gumikesztyű - kis helyen elfér, és valljuk be, nem mindent fogunk meg szívesen puszta kézzel, sokszor nem is tanácsos így tenni.
  • Kézfertőtlenítő - lehet kapni kis kiszereléses kézfertőtlenítő zseléket, de akár kendőket is. Kis helyen elfér, és megóvja az egészségedet!

    +1 tipp: Ha már egyébként is van nálad kakizacsi, és nem készültél külön zsákkal, azt is hasznosíthatod a szemétszedésnél. Szemétbe bárhol, bármikor botolhatunk, ne menjünk el mellette!

 

 

 

 

 

 

Oszd meg!

Tudjuk, milyen hatalmas erő van a közösségi médiában. Ezt már a környezettudatos önkéntesek is felismerték. A fent már említett Trashtag kihívás egy nagyon jó kezdeményezés arra, hogy a szemétszedést és az aktív környezetvédelmet népszerűvé tegyük széles körben - különösen a fiatalok számára lehet a kihívás vonzó. Mutass példát, hogy így is lehet!

 

 

 

Hogyan segíthetsz még?

A szemetelés szabálysértés, a környezet- és természetkárosítás pedig bűncselekmény, mely akár több éves szabadságvesztéssel is büntethető. Láthatóan ez azonban nem rettent el mindenkit a szemeteléstől, az illegális hulladéklerakástól. Az illegálisan elhelyezett hulladékot jelentheted: belterületen ezt a jegyzőnél teheted meg, esetleg a közterület-felügyeletnél. Termőföldek esetén a mezőőrnél, természeti területen pedig a természetvédelmi őröknél. Súlyos esetnél pedig már a rendőrség is értesíthető.  (Ide kattintva részletes tájékoztatót olvashatsz a lehetőségekről a Greenpeace oldalán.) Lakossági kezdeményezés is indult a szemétlerakások megszüntetése érdekében: a hulladekvadasz.hu oldalán is tehetsz bejelentést a nagy mennyiségű hulladékról.

Egybekötheted a kutyasétát akár egy-egy szemétszedő akcióhoz való csatlakozással is: az egészen nagyoktól (mint a TeSzedd!) kezdve a helyi kezdeményezésekig bizony sok lehetőséget találhatsz. Sőt: akár Te is szervezhetsz ilyet! Beszélj össze kutyás barátaiddal, és tervezzetek egy szemétszedő kutyasétát!

 

 

Tedd meg ezt az apró figyelmességet a környezetedért, a körülötted lévő élőlényekért és nem utolsósorban magadért! 

 


***

 


Dobj fel képet Instagram oldaladra, ha kutyaséta alatt szemetet gyűjtöttél, járj pozitív példával elöl! Jelöld meg oldalunkat, a @kutyabarathelyek.hu-t a képen, és mi továbbposztoljuk azt! Hajrá kutyások a tiszta környezetért! 
 

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Hornyak Photo
Cikk első megjelenése: 2019. március 14.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk? Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk?
Legtöbben szívesen mozdulunk ki a szabadba, a friss levegő és a zöld tér feldobhatja hangulatunkat. De valóban segít csökkenteni a stresszt kutyánkban is? Érdekes kutatásról olvashattok cikkünkben!

150 év után visszatértek a farkasok Kaliforniába, ám ennek sokan nem örülnek 150 év után visszatértek a farkasok Kaliforniába, ám ennek sokan nem örülnek
A 2021-es erdőtüzeket követően újra életre kelt a növényzet, ami nemcsak a farmerek állatainak, de a vadon élő növényevőknek is paradicsomi körülményeket kínál. Ez pedig természetes módon odavonzza a ragadozókat is, köztük a farkasokat.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Rengeteg kutyás a The Famous Grouse példakép pályázatán Hírek - Címlapon
Rengeteg kutyás a The Famous Grouse példakép pályázatán
Sebesült kóbor kutyát mentett Orlando Bloom Hírek - Címlapon
Sebesült kóbor kutyát mentett Orlando Bloom