A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyaséta alatt is tehetsz a környezetedért!

2019. szeptember 23., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Alig várod a napi nagy kutyasétát, a hétvégi kirándulást vagy túrát. Végre friss levegő, madárcsicsergés és élvezheted a természet nyugalmát szépségét. Majd a séta alatt szinte lépésenként botlasz egy-egy pet palackba, sörös dobozba, száz méterenként pedig egy-egy szemét-hegy magasodik. Ismerős?



Világunk lassan belefullad a szemétbe. Rengeteg a feleslegesen túlzásba vitt csomagolóanyag, szatyor, amik jobb esetben a szemetesben landolnak (ahonnan vagy kifújja a szél, vagy nem), rosszabb esetben a természetben. Nem beszélve az útszélekre, erdőkbe illegálisan lerakott szemét-hegyekről… Egy természetjárónak sem kell ecsetelni a helyzet súlyosságát, mindannyian tapasztaltuk már saját szemünkkel is. Mi, kutyások, pedig különösen sokat tartózkodunk kint a természetben - használjuk ki a kint töltött időt arra, hogy segítsünk a természetnek “levegőhöz jutni”.

 

 

Tiszta erdőben jobban esik a séta - tegyünk az egészséges környezetért mi is!
Tiszta erdőben jobban esik a séta - tegyünk az egészséges környezetért mi is!
Fotó: Hornyak Photo

 

 

Mi is tehetünk környezetünk rendben tartásáért. Ha már egyébként is a természetbe indulunk kutyasétára, kirándulásra vagy túrára, vigyünk magunkkal egy-két szatyrot, vagy gyűrjünk a táskánkba/zsebünkbe egy szemeteszsákot. Útközben, ha a természetbe nem illő tárgyat, szemetet találunk, így csak bedobjuk a zsákba, és máris egy hulladékkal kevesebb terheli a környezetet! Igazán csak egy kis apró figyelmesség, ám mégis rengeteget segíthetünk vele. Minél többen vesszük a fáradtságot, hogy lehajoljunk egy-egy palackért, vagy üvegért, annál nagyobb szolgálatot teszünk környezetünkért!

 

 

Plogging és #Trashtag

Bár egyre nehezebb visszafordítani a természetben okozott károkat, sosincs késő elkezdeni. Egyre több az olyan törekvés, mely környezetünk megóvására irányul. Nagy népszerűségnek örvend a plogging, azaz a kocogás közbeni szemétszedés, idén pedig hódít a Trashtag challenge. Utóbbi egy új kihívás, mely a közösségi médiában hódít: lényege, hogy a felhasználó arról posztol előtte-utána fotót, hogyan tisztította meg a szeméttel teli erdőt, tengerpartot, vagy mezőt. A #trashtag hashtag alatt már közel 30.000 poszt található csak az Instagramon - használd Te is!

 

 

 

 

 

 

 

Szemétszedés a kutyaséta alatt - Mit vigyél magaddal?

  • Szatyor vagy szemeteszsák - utóbbiból érdemes olyat magaddal vinni, aminek füle is van, így könnyebb lesz a dolgod. Ne a legnagyobb zsákot válaszd, azt nehezebben tudod majd magaddal cipelni, zavarhat a mozgásban - hiszen elsősorban kutyasétán vagy.
  • Gumikesztyű - kis helyen elfér, és valljuk be, nem mindent fogunk meg szívesen puszta kézzel, sokszor nem is tanácsos így tenni.
  • Kézfertőtlenítő - lehet kapni kis kiszereléses kézfertőtlenítő zseléket, de akár kendőket is. Kis helyen elfér, és megóvja az egészségedet!

    +1 tipp: Ha már egyébként is van nálad kakizacsi, és nem készültél külön zsákkal, azt is hasznosíthatod a szemétszedésnél. Szemétbe bárhol, bármikor botolhatunk, ne menjünk el mellette!

 

 

 

 

 

 

Oszd meg!

Tudjuk, milyen hatalmas erő van a közösségi médiában. Ezt már a környezettudatos önkéntesek is felismerték. A fent már említett Trashtag kihívás egy nagyon jó kezdeményezés arra, hogy a szemétszedést és az aktív környezetvédelmet népszerűvé tegyük széles körben - különösen a fiatalok számára lehet a kihívás vonzó. Mutass példát, hogy így is lehet!

 

 

 

Hogyan segíthetsz még?

A szemetelés szabálysértés, a környezet- és természetkárosítás pedig bűncselekmény, mely akár több éves szabadságvesztéssel is büntethető. Láthatóan ez azonban nem rettent el mindenkit a szemeteléstől, az illegális hulladéklerakástól. Az illegálisan elhelyezett hulladékot jelentheted: belterületen ezt a jegyzőnél teheted meg, esetleg a közterület-felügyeletnél. Termőföldek esetén a mezőőrnél, természeti területen pedig a természetvédelmi őröknél. Súlyos esetnél pedig már a rendőrség is értesíthető.  (Ide kattintva részletes tájékoztatót olvashatsz a lehetőségekről a Greenpeace oldalán.) Lakossági kezdeményezés is indult a szemétlerakások megszüntetése érdekében: a hulladekvadasz.hu oldalán is tehetsz bejelentést a nagy mennyiségű hulladékról.

Egybekötheted a kutyasétát akár egy-egy szemétszedő akcióhoz való csatlakozással is: az egészen nagyoktól (mint a TeSzedd!) kezdve a helyi kezdeményezésekig bizony sok lehetőséget találhatsz. Sőt: akár Te is szervezhetsz ilyet! Beszélj össze kutyás barátaiddal, és tervezzetek egy szemétszedő kutyasétát!

 

 

Tedd meg ezt az apró figyelmességet a környezetedért, a körülötted lévő élőlényekért és nem utolsósorban magadért! 

 


***

 


Dobj fel képet Instagram oldaladra, ha kutyaséta alatt szemetet gyűjtöttél, járj pozitív példával elöl! Jelöld meg oldalunkat, a @kutyabarathelyek.hu-t a képen, és mi továbbposztoljuk azt! Hajrá kutyások a tiszta környezetért! 
 

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Hornyak Photo
Cikk első megjelenése: 2019. március 14.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túrázás kutyával – Tippek a stresszmentes kalandhoz Túrázás kutyával – Tippek a stresszmentes kalandhoz
Együtt a szabadban? Így varázsolhatod örömteli élménnyé kedvenced társaságában.

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyabetegség Norvégiában - csökken a megbetegedések száma Hírek - Címlapon
Kutyabetegség Norvégiában - csökken a megbetegedések száma
Így vált a bántalmazott kutya világutazóvá Hírek - Címlapon
Így vált a bántalmazott kutya világutazóvá