A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Levél a leendő kedvencedtől - Így készítsd fel szerettedet, ha meglepnéd egy kutyával

2021. december 10., 11:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Állatvédelem
Elkezdődött a karácsonyi várakozás, készülődés. Év vége felé járva sorra vesszük idei örömeinket, eredményeinket. Mérlegelünk. Legalább ennyi gondolatot szentelünk annak, hogyan fejezzük ki szeretteink felé a hálánkat, köszönetünket a sok jóért. Ennek egyik klasszikus módja egymás megajándékozása. Így minden évben bukkannak elő ennivaló kutyabuksik a karácsonyi ajándékdobozok mélyéről. Jó esetben a megajándékozott családtag előre be van avatva. Azaz számít a különleges „ajándékára” és fel tud készülni (kölyök)kutyusa fogadására. 

 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

A legkevésbé vagyok híve annak, hogy élő állatot ajándékozzunk. Ugyanis, ha felkészületlenül ér valakit, többszörösen kellemetlen helyzet teremtődik.

 

Egyrészt, ha a megajándékozott konfliktus-kerülő személyiség, akkor nem fog ellenvetést megfogalmazni. Hogy ő bizony nem akar elköteleződni efféle módon. Alapesetben esze ágában sem lenne lekötni magát az elkövetkező 10-15 évre. Reggelente szeret sokáig lustálkodni, kész kínszenvedés lesz neki a korai séta az esőben és a hideg latyakban. Fogalma nincs a kutyanevelésről, sosem volt még kutyája. Meg aztán sokat utazik nyaranta, külön költséget jelent majd a kutyanapközi megfizetése. Nem beszélve az állatorvosról, a felszerelésről, az etetésről…

 

 

Akár 10-15 évnyi felelősségvállalást és elköteleződést is jelent az, ha magunkhoz veszünk egy kutyát
Akár 10-15 évnyi felelősségvállalást és elköteleződést is jelent az, ha magunkhoz veszünk egy kutyát
Fotó: Unsplash - Indi Palmer

 

 

Ha pedig a kiskutyát visszautasítják, ott áll majd szenteste nagy, pislogó szemekkel egy kölyökkutyával a kezében az, aki szerint ez remek ötlet lett volna… Hová teszi a kutyust, ameddig gazdit nem talál neki? Ki gondozza addig? Milyen körülmények között? És hát a legfontosabb… bizony a kiskutya! Hogyan éli meg a fölösleges ide-oda hurcolást? Ennyi erővel maradhatott volna a tenyésztőnél még egy darabig. Alomtestvérei és a mamája társaságában. Megszokott kis környezetében. Ameddig rá nem talál az a személy, aki valóban őt akarja. Akinek életviteléhez illenek majd jellemvonásai, mozgás- és foglalkoztatás-igénye. Ha nem tenyésztőhöz, hanem újra a menhelyre kerül vissza, törés lesz lelkének. Esetleg mások, meghallva, hogy egyszer már visszavitték őt, nem fognak tolongani örökbefogadása ügyében. Meg sem hallgatják majd a visszavitel okát, sem a teljes történetet… Megrendül bizalma az emberekben, morózussá lesz, csökkennek az esélyei egy boldogabb, tartalmas életre.

 

Nos, mindez elkerülhető egy csöpp előre tervezéssel. Érdemes tudakozódni szerettünk tényleges ajándék-igénye felől és komolyan venni az elhangzott tartalmakat. Akkor is, ha amúgy szerintünk kiváló elképzelés az élő állatka ajándék gyanánt.

 

 

Írtam Neked levelet. Olvastad?
Írtam Neked levelet. Olvastad?
Fotó: panyizita.hu

 

 

Néhány évvel ezelőtt, ugyanígy karácsony tájékán volt egy ötletem. Most ezt osztom meg veletek. Mit szóltok a következő módozathoz, ha már valaki élő állatot tervez ajándékozni?

 

  1.   Az illető elmegy a tenyésztőhöz vagy a menhelyre.
     
  2.   Beszél a szakemberrel, a gondozókkal. Elmondja nekik, milyen családba tervez kutyust ajándékozni. Például vannak-e gyerekek, másik kisállat. Mennyire mozgékonyak a gazdik. Idősek vagy fiatalok. Volt-e valaha kutyusuk vagy nem.  Beszél a leendő gazdik személyiségéről is pár szó erejéig. Aki lelkiismeretes és – tegyük fel – ért is a kutyákhoz, pontosan tudni fogja, kit ajánljon a családba.
     
  3.   Főszereplőnk tehát lefotózza a kiskutyát, videókat készít róla. Amiket az alábbi levélke társaságába szenteste a rokona kezében helyez el. Így ő megnézheti a kutyust. Eldöntheti, vállalja-e életében mindazt a felelősséget és változást, melyet egy kutyatárs jelent.
     
  4.   Ha vállalja, akkor élete egyik legcsodálatosabb kapcsolata indul hamarosan. Ha nem, akkor emberek döntöttek és jártak el felelősen egy kutyus életével kapcsolatban.

 

 

 


 

Kedves (leendő) Gazdim!

 

Szeretnélek 15-18 évig ragaszkodással, puszikkal elhalmozni. Nekem bármit elmondhatsz majd. Sokszor megnevettetlek, melléd állok, segítek, ahogy csak tudok. Hű maradok Hozzád. Együtt nevetünk, futunk, ünnepelünk, elkísérlek életed fordulópontjaihoz. Bóklászom Veled a mezőn, erdőben.

 

Ha életem végéig naponta tanítasz és játszol velem, pár órát sétálunk és eső után megmosod a mancsom, megtisztítod a bundácskám, orvoshoz viszel, ha megbetegszem, türelemmel viseled kölyökségem bakijait, segítesz megismerkedni a többi kutyussal és a világgal, öregségem beköszöntével is vigyázol rám és nem adsz sintérkézre vagy nem dobsz utcára a nehézségek során, akkor fordulj a kétlábúhoz, akitől a fényképem megkaptad.

 

Ő megmondja, hol várlak.

 

Ha vállalsz engem és örömmel olvasol, tanulsz, trénerhez fordulsz, hogy megértsd viselkedésem és testbeszédem, látni fogod, mennyire igyekszem, hogy jó kutyád legyek.

 

Ha még nem állsz készen, semmi baj. Akkor kérlek, hagyj felelősen még a testvéreim mellett vagy a képen lévő menhelyi cica barátommal. Hogy értem is eljöhessen az álomgazdi, akinek pont én kellek. Aki mancson fog és szeret, óv egy életen át.

 

 

Boldog karácsonyt! Vau!

 

 


 

 

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Újra lehet állatot befogadni a négylábú szeretetfutár akció keretében Újra lehet állatot befogadni a négylábú szeretetfutár akció keretében
A Rex Kutyaotthon Alapítvány a karácsony közeledtével idén is meghirdeti a négylábú szeretetfutár elnevezésű kezdeményezését, amelynek keretében december végéig gazdátlan kutyákat és macskákat fogadhatnak be egyedül élő emberek.

Te becsomagolod a kutyusod karácsonyi ajándékát? Te becsomagolod a kutyusod karácsonyi ajándékát?
Egy felmérés szerint a gazdik csupán 58%-a teszi, holott szinte mindenki vesz kedvencének valami apróságot.

Kutyakönyvtár – Egy zseniális ötlet, aminek minden négylábú örülni fog Kutyakönyvtár – Egy zseniális ötlet, aminek minden négylábú örülni fog
Úgy tűnik, világszerte egyre többen követik a kezdeményezést, amelynek a kutyusok is nagyon örülnek. Íme néhány remek példa, mellyel Te is feldobhatod kutyusod és barátaid sétáját!

Így örülnek a menhelyen a kutyák, amikor megkapják életük első, saját takaróját Így örülnek a menhelyen a kutyák, amikor megkapják életük első, saját takaróját
Szívmelengető látvány, ahogy bekucorodnak mellé, és megbecsülik ajándékukat.

Megünnepelnéd a kutyád születésnapját? Íme 7 szuper tipp egy felejthetetlen naphoz Megünnepelnéd a kutyád születésnapját? Íme 7 szuper tipp egy felejthetetlen naphoz
Életünk fontos része. Megnevettet, és megtanít pozitívan szemlélni a világot. Szeretetre, elfogadásra és gyengédségre ösztönöz. Megérdemli, hogy megünnepeljük őt. Hogyan varázsoljuk emlékezetessé kedvencünk szülinapját?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online MOL Nyrt. MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ilyen aranyosan reagált a kutya, amikor megkérték anyukája kezét Hírek - Címlapon
Ilyen aranyosan reagált a kutya, amikor megkérték anyukája kezét
Séta a hóban? Kösz, de nem! - Takarója alá bújt a tacskó, miután hozzáért mancsához a hó Hírek - Címlapon
Séta a hóban? Kösz, de nem! - Takarója alá bújt a tacskó, miután hozzáért mancsához a hó