A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megválasztották az év kilátóját: a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó megér egy kirándulást!

2020. október 21., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Utazás




Első ízben került megrendezésre az Év Kilátója pályázat az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ szervezésében. A szavazás a nagyközönség bevonásával zajlott, több ezer szavazat érkezett a pályázaton résztvevő kilátókra.



 

Idén első alkalommal hirdette meg az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ az “Év kilátója” pályázatát, amelyben a nagyközönség bevonásával keresték meg Magyarország kedvenc kilátóját – írja az aktivmagyarorszag.hu.

 

Az Év Kilátója pályázat célja, – a szép panorámák és a kilátók építészeti remekei mellett – hogy minél többen ismerjék meg és látogassanak el ezekbe a különleges építményekbe, ezzel együtt népszerűbbé váljon a természetjárás és aktív életmód.

 

Október 4-én lezárult a pályázat, és a beérkezett 177 nevezés közül az Aktív Magyarország szakmai zsűrije kiválasztotta a tíz döntős kilátót. Az elbírálás során figyelembe vették az építmény állapotát, a környezet rendezettségét, a szolgáltatás szintjét, a kilátóba vezető turistaút színvonalát, a panorámát, az aktív és ökoturisztikai jelentőséget is. A döntőbe olyan kilátók kerülhettek, amelyek az elmúlt 10 évben épültek vagy jelentősebb felújításon estek át.

 

 

A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó nyerte az Év Kilátója pályázatot
A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó nyerte az Év Kilátója pályázatot
Fotó: aktivmagyarorszag.hu

 

 

A kiválasztott 10 kilátóra, október 7-16. között az Aktív Magyarország Facebook oldalán lehetett szavazni, amelyben együttműködő médiapartnerként részt vett a Csodálatos Magyarország és a Csodálatos Balaton oldal is.

 

A TOP tíz kilátó a következő lett: Galya-kilátó – Galyatető, Írott-kő kilátó – Kőszeg, Badacsonytomaj – Kisfaludy-kilátó, Megyer-hegyi-kilátó – Sárospatak, Prédikálószék kilátó – Dömös, Prónay-kilátó – Alsópetény, Ranzinger-kilátó – Tatabánya, Sasbérc-kilátó – Buják, Zengő-kilátó – Pécsvárad, Xantus János Gömbkilátó – Balatonboglár.

 

A közösségi oldalon több mint tizenhatezer szavazat érkezett a tíz kilátóra. Két kilátó – a Zengő-kilátó és a Xantus János Gömbkilátó – fej-fej mellett haladt a szavazás során, amelyet végül a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó nyert meg 3901 vokssal.

 

 

A Gömbkilátóból gyönyörű panoráma nyílik minden irányba
A Gömbkilátóból gyönyörű panoráma nyílik minden irányba

 

 

Gömbkilátót az 1950-es évek elején a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat készítette alumíniumból, bemutatták a brüsszeli világkiállításon, később a Budapesti Nemzetközi Vásár ideiglenes látványossága lett. A kilátó az 1960-as évek végén kapta meg végleges helyét a vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán. A gömb 165 méter magasságban áll, 15 méter átmérőjű és 240 háromszöglemez alkotja. Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami az északi partról is könnyen felfedezhető. Érdekessége, hogy erős szélben akár több métert is kilenghet, de a rugalmas szerkezetének köszönhetően elnyeli a szél által keltett mozgási energiát, így nem fog legurulni a dombról. A Balatonboglár egyik jelképévé vált kilátóból káprázatos panoráma nyílik hazánk legnagyobb tavára.

 

 

A szavazáson részt vett kilátók rangsora:

 

  1. Xantus János Gömbkilátó – Balatonboglár: 3901 szavazat
  2. Zengő-kilátó – Pécsvárad: 3871 szavazat
  3. Írott-kő kilátó – Kőszeg: 1515 szavazat
  4. Galya-kilátó – Galyatető: 1406 szavazat
  5. Ranzinger-kilátó – Tatabánya: 1381 szavazat
  6. Sasbérc-kilátó – Buják: 1369 szavazat
  7. Kisfaludy-kilátó – Badacsonytomaj: 883 szavazat
  8. Prédikálószék kilátó – Dömös: 881 szavazat
  9. Megyer-hegyi-kilátó – Sárospatak: 802 szavazat
  10. Prónay-kilátó – Alsópetény: 623 szavazat

 

 

 

A Balatonbogláron található Gömbkilátóba a bátrabb kutyák is felmehetnek
A Balatonbogláron található Gömbkilátóba a bátrabb kutyák is felmehetnek
Fotó: Dala Orsolya

 

 


Az Év Kilátója kutyával


A Xantus János Gömbkilátóba fel lehet menni kutyával – természetesen a póráz használata kötelező. Fontos tudnunk azonban, hogy a kilátó kialakítása nem biztos, hogy minden kutyának ideális: a kilátó padlója is fém szerkezetű, rácsos, így a szintek között át lehet látni. Félénkebb, esetleg a magasban bizonytalan, félős kutyák emiatt talán nem szívesen mennek fel.

 

 

A Várdombon eldugott ösvényeket is felfedezhetünk
A Várdombon eldugott ösvényeket is felfedezhetünk

 

 

A kilátó környékén érdemes gyalog is barangolni:  apró, színes kápolnákat fedezhetünk fel, elsétálhatunk egy középkori templomrom mellett, de a dombról leérve a belvárost is pillanatok alatt elérhetjük.

 

 


Orsi és Tövis, a bátor kis mudi élménybeszámolóját balatonboglári és fonyódi kirándulásáról ide kattintva olvashatjátok!


 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Somogyország lankáin, kutyabarát helyeken Somogyország lankáin, kutyabarát helyeken
Voltatok már a Balaton közelében nyaralni úgy, hogy érzitek, milyen közel van a balatoni nyüzsgés, mégis egy csendesebb faluban szálltok meg és fedezitek fel a környéket? A Kőröshegy pont ilyen hely, ami kellően közel van a Balatonhoz és a part menti városokhoz, mégis el lehet vonulni és kirándulni a dombok között, ha éppen ahhoz van kedvünk.

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Baj van! - Mérget evett a kutya Hírek - Címlapon
Baj van! - Mérget evett a kutya
 Kutyás természetjárás Hírek - Címlapon
Kutyás természetjárás