A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mennyire tiszta a kutyád etetőtálja?

2023. október 14., 13:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Egy kutatás szerint ugyanis káros lehet egészségére, ha nem figyelünk oda erre.



 

Mi sem ennénk szívesen koszos tányérból, de vajon elmossuk-e kedvencünk tálkáját minden etetés után? Vagy hagyjuk, ahogy van, hiszen jó lesz az legközelebb is? Pedig lehet, hogy addigra már többekkel is osztoznia kell majd az eledelén...

 

„Korábbi tanulmányok rámutattak arra, hogy orvosi szempontból is jelentős és potenciálisan kórokozó baktériumok szaporodhatnak el benne, melyek aztán otthonunk többi részére is eljuthatnak. Ezek a baktériumok tehát nem korlátozódnak az etetőtálra” - mondta el Dr. Emily Luisana, állatorvos és táplálkozásszakértő. Kutatásában azt vizsgálta, hogyan bánnak a gazdik kedvencük eledelével és mennyire ügyelnek a higiéniára.

 

 

Az etetőtálban különféle baktériumok szaporodhatnak el
Az etetőtálban különféle baktériumok szaporodhatnak el
Fotó: diamondpet.com

 

 

A lehetséges egészségügyi kockázatok ellenére azonban a megkérdezetteknek csupán 22%-a válaszolta, hogy hetente legalább egyszer elmosogatja kutyája etető- és itatótálját. Ami még ennél is megdöbbentőbb volt, hogy 18%-uk jó, ha háromhavonta egy alkalommal sort kerít a tálak tisztítására (vagy még ritkábban).

 

A gazdik 25%-a viszont nagyon is odafigyel a higiéniára: még az adagolókanalat és a mérőpoharat is megtisztítják, és kezüket is alaposan megmossák etetés előtt és után. Mindez jelentősen csökkenti a veszélyes kórokozók, mint a szalmonella, E. coli és az MRSA (Multirezisztens Staphylococcus Aureus) terjedését. Csupán 5% mondta el, hogy nem ismeri azokat az irányelveket, melyek a kutyatálak tisztán tartására vonatkozó javaslatokat is tartalmaznak.

 

Dr. Luisana azt találta, hogyha minden etetést követően elmosogatjuk kedvencünk tálját, azzal elősegíthetjük, hogy a kutyánkat fenyegető káros baktériumok távol maradjanak.

 

 

Mindig tiszta tálba tegyünk eledelt a kutyánknak
Mindig tiszta tálba tegyünk eledelt a kutyánknak
Fotó: Shutterstock

 

 

Kutatásában 417 gazdi vett részt, őket három csoportra osztották: az „A” és „B” csoportban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (Food and Drug Administration - FDA) irányelvei szerint jártak el annyi különbséggel, hogy az elsőben csak a kisállateledelek kezelésére és a tálak tisztán tartására vonatkozó szabályokat követték, míg a másodikban az emberekre vonatkozó szabályokat is figyelembe vették. A „C” csoport tagjai nem változtattak szokásaikon.

 

Az etetőtálakról vett mintákból kiderült, hogy az „A” és „B” csoportban jelentősen csökkent az etetőtálban lévő baktériumok száma szemben a „C” csoportéval.

 

„Mivel a tálak elmosogatása által jelentősen lecsökkent a baktériumok száma, biztonsággal kijelenthetjük, hogy a rendszertelen higiénia nagyban hozzájárul a baktériumok elszaporodásához” - állítja a kutató. Az eredmények ugyanúgy érvényesek a száraz- és nedves eledelek etetésénél, és abban sem volt különbség, hogy a tál műanyagból, rozsdamentes acélból vagy másmilyen anyagból készült. Elképzelhető azonban, hogy nagyobb minta esetén változhatnak ezek az eredmények, tette hozzá Dr. Luisana.

 

 

A száraztáp is nyomot hagy maga után a kutya táljában
A száraztáp is nyomot hagy maga után a kutya táljában
Fotó: pawtracks.com

 

 

Dr. Karen Becker, holisztikus állatorvos úgy véli, hogy a száraztáp etetése hamis biztonságérzetet nyújthat a gazdiknak, már ami az etetőtál higiéniát illeti: „A táp ugyan nem hagy maga után akkor koszt, mint a konzerv, a nyers vagy a friss eledel, de ugyanakkora (ha nem nagyobb) az esélye, hogy különféle baktériumokkal szennyezett, mint például a szalmonella, E. coli és társaik. Lehet, hogy a táp elfogyasztása után tisztának tűnik a tál, de családtagjaink és kedvencünk egészsége érdekében igen is fontos, hogy elmosogassuk a tálat, akár száraz, akár nedves eledel volt benne”.

 

Dr. Becker azt tanácsolja, válasszunk rozsdamentes acélból, porcelánból vagy üvegből készült etető- és itatótálat. A műanyag idővel elkophat, egy másik kutatás pedig rámutatott arra, hogy a káros baktériumok sokkal jobban el tudnak szaporodni a kerámia és műanyag tálakban, mint a rozsdamentes acéltálban.

 

 

Egészséges, boldog kutyák - Az etető- és itatótál tisztasága is hozzájárul ehhez
Egészséges, boldog kutyák - Az etető- és itatótál tisztasága is hozzájárul ehhez
Fotó: bustle.com

 

 

Az eledel kezelésére és a kutyatálak tisztaságára vonatkozó szabályokkal pedig jó, ha mi is tisztában vagyunk:

 

  • Mossuk meg a kezünket, mielőtt megfognánk az eledelt és a jutalomfalatokat – mossunk kezet utána is
  • Használat után mossuk el az etetőtálat és a szivacsot forró vízzel és szappannal
  • Az eledel kimerítéséhez használjunk adagolókanalat vagy mérőpoharat, ne a kutya tálját
  • Tároljuk az eledelt az eredeti csomagolásban

 

Az FDA javaslatai elsőre túlzónak és időigényesnek tűnhetnek, de ha a napi rutinunk részévé tesszük, akkor rövidesen természetessé válik majd számunkra. Ne feledjük, hogy az eledel és a kutyatálak megfelelő kezelésével nemcsak kutyusunk egészségét, de saját magunkat is védjük a kórokozók ellen!

 

Forrás: thewildest.com
Indexkép forrás: barkspot.com
Cikk első megjelenése: 2022. november 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság
Ételeink, italaink édesítője, süteményeink ínycsiklandó hozzávalója. Gyógyító ereje évezredek óta közismert; és kedvenceink is szívesen megkóstolnák. Ők is érezhetik a méz jótékony hatásait, de vajon ehetnek belőle?

Csak még egy falatkát… avagy az elhízás veszélyei kutyánkra nézve Csak még egy falatkát… avagy az elhízás veszélyei kutyánkra nézve
Ízületi gyulladás, szívproblémák, légzési nehézségek… Bármennyire is aranyosan néznek ki dundin, az elhízás számos egészségügyi gondot okozhat kedvenceiknél. De mitől is híznak el a kutyák?

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Minden reggel így várja a postást a hatalmas kutya, hogy üdvözölhesse Hírek - Címlapon
Minden reggel így várja a postást a hatalmas kutya, hogy üdvözölhesse
Korlátozások a kutyasétáltatásban – kezdődik az őszi ebzárlat! Íme, az érintett települések listája Hírek - Címlapon
Korlátozások a kutyasétáltatásban – kezdődik az őszi ebzárlat! Íme, az érintett települések listája