A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mérgezés áldozata lett egy kölyök tacskó Székesfehérváron

2019. január 29., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A séta során ehette fel a tacskó a gyilkos falatot. Sajnos az életét nem tudták megmenteni.



Újabb ártatlan négylábú esett áldozatául a gyáva módszerekkel kutyáktól szabadulni kívánó embereknek. Málna, a kis tacskó mindössze hét hónapos volt. A gazdival mindig ugyanazon a környéken sétáltak, a Technika Háza melletti parkban, a baj pedig egy pillanat alatt megtörtént: a sötétben Málna könnyedén felkaphatta az apró, mérgezett falatot. A méreg miatt Málna elvérzett, nem tudták megmenteni.

 

A Feol.hu értesülése szerint az eset nem egyedi, egy helyi kutyástól megtudták, hogy “már hozzászoktak a rossz tapasztalatokhoz”.

A helyi kutyások elmondása szerint erősen kiéleződött a helyzet a kutyások és a nem kutyások között, sok keserű tapasztalat gyűlt fel mindkét félben és sajnos úgy látszik, néhányan ilyen módszerekhez folyamodnak… A kutyatartók abban bíznak, hogy mivel egyre több térfigyelő kamera kerül kihelyezésre, idővel tetten érhetők lesznek a mérget kiszóró elkövetők.

 

Addig viszont nem marad más, mint a megelőzés és a védekezés, ami igen nehéz feladatot állít a kutyások elé - főleg olyan esetben, mint szegény Málnáé. egy kölyökkutyát nagyon nehéz megtanítani arra, hogy nem szabad felenni semmit. Természetes kíváncsiságuk a világ megismerésére irányul, minden érzékszervüket bevetik ennek érdekében.

Mégis, a tanítás és az odafigyelés az egyetlen fegyverünk a mérgezett falatokkal szemben.

 

 

 

Mit tehetünk a mérgezés elkerüléséért?

  • Tanítsuk meg kutyánknak, hogy senkitől, soha, semmit ne fogadjon el és a földről se egyen fel semmit! Ez azonban nehezen megvalósítható, a legtöbb kutya bármit képes felnyalni, felenni…
  • Ha flexipórázzal sétáltatunk, ne engedjük vele a kutyát messzire! Minél messzebb megy a gazditól, annál lassabban tudunk reagálni, ha valamit fel akar enni a földről - már ha a sötétben egyáltalán észrevenni, hogy nem csak szaglászik a bokor alján…
  • És nagyon fontos: a szemünket mindig tartsuk a kutyán!
  • Próbálkozhatunk szájkosárral is, léteznek olyanok, melyekre olyan kiegészítő kérhető, ami meggátolja a nem kívánt ételfelvételt.

 

És ha mégis megtörténne a baj:

  • Ha azt látjuk, hogy kutyánk viselkedése megváltozott, hányás, remegés,hasmenés, nyáladzás jelentkezik, azonnal vigyük állatorvoshoz! Az idő a legnagyobb ellenségünk, gyorsan kell cselekedni - ez életet menthet!
  • Ha mérgezésre gyanakszunk tejjel, vagy langyos sós vízzel itassuk, míg el nem jutunk az orvosig.
  • Ha tudunk, vigyünk magunkkal az orvoshoz abból, amit kutyánk felevett, ez segíthet a pontosabb diagnózis felállításában.

Ide kattintva olvasható korábbi írásunk, melyben a leggyakoribb mérgező anyagokat és azok okozta tüneteket vesszük sorra.

 

 

 


Indexkép forrás: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára
Mindennapjaink kihagyhatatlan frissítő itala, de tudjuk-e, hogy a benne lévő koffein milyen hatással lehet kutyáinkra?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szigorították a veszettség elleni oltás szabályait! Hírek - Címlapon
Szigorították a veszettség elleni oltás szabályait!
Vakvezető tanoncok nyomában, avagy nevelni jó? Hírek - Címlapon
Vakvezető tanoncok nyomában, avagy nevelni jó?