A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mérgezés áldozata lett egy kölyök tacskó Székesfehérváron

2019. január 29., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A séta során ehette fel a tacskó a gyilkos falatot. Sajnos az életét nem tudták megmenteni.



Újabb ártatlan négylábú esett áldozatául a gyáva módszerekkel kutyáktól szabadulni kívánó embereknek. Málna, a kis tacskó mindössze hét hónapos volt. A gazdival mindig ugyanazon a környéken sétáltak, a Technika Háza melletti parkban, a baj pedig egy pillanat alatt megtörtént: a sötétben Málna könnyedén felkaphatta az apró, mérgezett falatot. A méreg miatt Málna elvérzett, nem tudták megmenteni.

 

A Feol.hu értesülése szerint az eset nem egyedi, egy helyi kutyástól megtudták, hogy “már hozzászoktak a rossz tapasztalatokhoz”.

A helyi kutyások elmondása szerint erősen kiéleződött a helyzet a kutyások és a nem kutyások között, sok keserű tapasztalat gyűlt fel mindkét félben és sajnos úgy látszik, néhányan ilyen módszerekhez folyamodnak… A kutyatartók abban bíznak, hogy mivel egyre több térfigyelő kamera kerül kihelyezésre, idővel tetten érhetők lesznek a mérget kiszóró elkövetők.

 

Addig viszont nem marad más, mint a megelőzés és a védekezés, ami igen nehéz feladatot állít a kutyások elé - főleg olyan esetben, mint szegény Málnáé. egy kölyökkutyát nagyon nehéz megtanítani arra, hogy nem szabad felenni semmit. Természetes kíváncsiságuk a világ megismerésére irányul, minden érzékszervüket bevetik ennek érdekében.

Mégis, a tanítás és az odafigyelés az egyetlen fegyverünk a mérgezett falatokkal szemben.

 

 

 

Mit tehetünk a mérgezés elkerüléséért?

  • Tanítsuk meg kutyánknak, hogy senkitől, soha, semmit ne fogadjon el és a földről se egyen fel semmit! Ez azonban nehezen megvalósítható, a legtöbb kutya bármit képes felnyalni, felenni…
  • Ha flexipórázzal sétáltatunk, ne engedjük vele a kutyát messzire! Minél messzebb megy a gazditól, annál lassabban tudunk reagálni, ha valamit fel akar enni a földről - már ha a sötétben egyáltalán észrevenni, hogy nem csak szaglászik a bokor alján…
  • És nagyon fontos: a szemünket mindig tartsuk a kutyán!
  • Próbálkozhatunk szájkosárral is, léteznek olyanok, melyekre olyan kiegészítő kérhető, ami meggátolja a nem kívánt ételfelvételt.

 

És ha mégis megtörténne a baj:

  • Ha azt látjuk, hogy kutyánk viselkedése megváltozott, hányás, remegés,hasmenés, nyáladzás jelentkezik, azonnal vigyük állatorvoshoz! Az idő a legnagyobb ellenségünk, gyorsan kell cselekedni - ez életet menthet!
  • Ha mérgezésre gyanakszunk tejjel, vagy langyos sós vízzel itassuk, míg el nem jutunk az orvosig.
  • Ha tudunk, vigyünk magunkkal az orvoshoz abból, amit kutyánk felevett, ez segíthet a pontosabb diagnózis felállításában.

Ide kattintva olvasható korábbi írásunk, melyben a leggyakoribb mérgező anyagokat és azok okozta tüneteket vesszük sorra.

 

 

 


Indexkép forrás: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára
Mindennapjaink kihagyhatatlan frissítő itala, de tudjuk-e, hogy a benne lévő koffein milyen hatással lehet kutyáinkra?

Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők
A színtelen, szagtalan gáz belélegzése életveszélyes állapotot idézhet elő nemcsak nálunk, de kedvenceinknél is. De azt vajon tudjuk-e, milyen berendezési és használati tárgyakból, milyen helyzetekből adódhat probléma? Mire figyeljünk, és hogyan segítsünk kutyánknak mérgezés esetén?

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet! Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet!
Napjaink népszerű cukorhelyettesítője a xilit. Miért veszélyes a kutyákra, és mit tehetünk mérgezés esetén?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart Praktiker Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Életmentés kutyákkal – ismerd meg a mantrailinget! Hírek - Címlapon
Életmentés kutyákkal – ismerd meg a mantrailinget!
Jeges vízből mentettek egy kutyát a tűzoltók Hírek - Címlapon
Jeges vízből mentettek egy kutyát a tűzoltók