A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Életmentés kutyákkal – ismerd meg a mantrailinget!

2019. január 30., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Egy módszer, amivel a kutya-gazda párosok - segítségül hívva a kutyák fantasztikus szaglását - életeket menthetnek!



Kutyáink szaglása számunkra felfoghatatlan – orrukkal szinte látnak, olyan dolgokat is ki tudnak szagolni, amiket mi elképzelni sem tudunk. A szaglásukat használva rengeteg dologban segíthetnek nekünk. Kiszagolják a rákot, segítik a rendőrségnek megtalálni az elrejtett kábítószert vagy cigarettát, felfedezik a kórházban ólálkodó baktériumokat, megtalálják a kertészetben a kártevő rovarokat, de még gyom-kereső kutyáról is hallhattunk már. A kutyák jó orrának segítségével bajba jutott, eltűnt embereket is időben megtalálhatnak a szakemberek: a mantrailinges kutyák és vezetőik életeket mentenek!

 

A mantrailing egyre ismertebb, ám pontos jelentését, célját, módszereit mégis kevesebben ismerik. A téma körbejárásához Gránicz Csaba, a Mantrailing Akadémia Alapítvány elnökének a segítségét kértük, aki be is vezetett minket a mantrailing rejtelmeibe:

 

- Kezdjük az elején: mi is az a mantrailing? Ez ugyanazt jelenti, mint a nyomkövetés, vagy ez egy különálló „szakma”?

- A mantrailing módszer során a kutya – és persze a vezetője – egy embernek az egyénre jellemző, egyéni szagát követi. A kutya kiképzése során megengedjük számára, hogy a cselekménye ösztönös, mint sem tanult dolog legyen. Nem határozzuk meg számára, hogy a „zsákmányt” milyen formába, stílusban kövesse és érje utol. A mi feladatunk lényegileg inkább arra koncentrálódik, hogy érdekelté tegyük abban, hogy a zsákmányát lekövesse és „elejtse”. Persze tegye ezt bizonyos szabályok között, hiszen urbanizált környezetünkben nem közlekedhet szabadon, nincs akkora tere, mint a természetben egy ragadozó állatnak. A közös vadászat élményét vezetőjével pedig úgy élje meg, hogy ez a legjobb dolog a világon, ami történhet vele.

A „hagyományos nyomkövetés” és a mantrailing módszer között talán a legalapvetőbb különbség, hogy a nyomkövető kutya esetében megköveteljük az egyéni szagnak, és a nyomfektető általa okozott talajsérülés szagának, együttes kombinációjának felszínhez közeli követését, míg a mantrailinges kutyáknál hagyjuk, hogy az alany egyéni szagának követése ösztönös legyen.

Ennek köszönhetően egy mantrailinges kutya a mai urbanizált környezetünkben is képes az egyén távozási útvonalát felderíteni és a keresett személyt beazonosítani. Miért is mondom, hogy beazonosítani? Mert a módszer másik alapvető különbsége, hogy már a kezdetektől fogva arra tanítjuk kutyánkat, hogy a nyomot és a nyomfektető személyét összekösse, számunkra egyértelműen jelezze azt a személyt, akit keresünk.

 

 

A mantrailing módszerrel városban is könnyedén követheti a kutya a személyt
A mantrailing módszerrel városban is könnyedén követheti a kutya a személyt

 

 

- Űzhető a mantrailing akár hobbiként, szabadidős tevékenységként is, vagy csak hivatásként?

- A mantrailing módszer hobbiként is kiválóan űzhető. Nagy előnye, hogy szinte bárhol lehet gyakorolni kutyánkkal és páratlan élményt nyújt kutyának és vezetőjének. Kutyánkat fizikailag és agyilag is jól átmozgatja, magas fokú koncentrációt igényel tőle és nem utolsó sorban a gazditól is. Igen a gazditól is, mert a mantrailing során csapatként működünk együtt kutyánkkal és a csapatmunkába mindkét félnek ki kell venni a maga részét. Csak így lehet eredményes a közös vadászat.

Bizonyos szintet lépve, megfelelő szorgalommal lehet hivatásként is tekinteni a mantrailingre, ahogy csapatom tagjai is teszik és ténykednek ennek tudatában. Ezt a tevékenységet csak is szigorúan a szabályok betartásával, tudatos és rendszeres képzések tervezésével és végrehajtásával lehet űzni. Fontos, hogy az állandó fejlődés legyen szem előtt tartva, sosem elégedjünk meg a pillanatnyi állapotunkkal, hiszen mindig van hova fejlődnünk. Ahol az emberi élet megmentése a cél, ott mindig törekednünk kell arra, hogy kutyánkkal pontos és precíz munkát végezzünk, hogy a mentéseket minél hatékonyabban tudjuk segíteni.

 

 

- Milyen kutyák alkalmasak mantrailingre? Vannak olyan fajták, amik kifejezetten jók erre a feladatra, vagy inkább az egyes képességek szükségesek?

- Egy-két fajtát kivéve szinte bármilyen kutyával lehet mantrailingezni. Mivel a képzés során rengeteg pozitív megerősítést kap a kutya, ezért terápiás céllal is szokták javasolni a módszert. Jómagam is rengetegszer tapasztaltam, hogy nem egy-két félős kutya milyen jól oldódik a gyakorlások előrehaladtával.

Természetesen vannak olyan kutyafajták, amik kifejezetten jók erre a feladatra. Ilyenek például a vérebek, kopók, és vadászkutyák, de nem zárnám le a sorolást, mert több más fajtát is említhetnék még. A lényeg az egyed kiválasztása. Olyan kutyára van szükségünk, mely a kiváló orrhasználat mellett magában hordozza az alapvető ösztönöket és jól motiválható. Ha mindez együtt megvan, akkor már csak ki kell képeznünk :)

 

 

A legtöbb fajta alkalmas lehet a mantrailingre: fontos, hogy jól motiválható legyen és  ügyesen használja az orrát
A legtöbb fajta alkalmas lehet a mantrailingre: fontos, hogy jól motiválható legyen és  ügyesen használja az orrát

 

 

- Ti milyen kutyákkal dolgoztok?

- Csapatunkban megtalálhatóak a cane corso, vizsla, beagle, rodéziai ridgeback, vizslador, hovawart, leopárdkutya fajták, de keverék kutyákkal is mantrailingezünk.

 

 

 

- Mi a helyzet az emberekkel? Ki lehet vezetője egy mantrailinges kutyának? Mi szükséges ehhez?

- Egy jó mantrailinges kutyavezető abból az emberből válhat, aki kellően céltudatos, szorgalmas és a fejlődni vágyás megvan benne. Szereti a kihívásokat és keresi a közös megoldásokat.

Alapvetően, ha szereted a kutyádat és vágysz arra, hogy együtt csapatként oldjátok meg a feladatokat akkor ez neked való sport.

Szükséges hozzá egy orrát használni akaró kutya, felszerelés (hám, hosszúpóráz), és a gazdi. :)

 

 

A vezető hosszú pórázon követi a szagon haladó kutyát
A vezető hosszú pórázon követi a szagon haladó kutyát

 

 

- Mesélj a Mantrailing Akadémia Alapítványról! Mivel foglalkoztok,  milyen céljai, feladatai vannak az Akadémiának?

- A Budapesti Mantrailing Akadémia (továbbiakban: BMA) 2010-es évben került megalapításra. Az önszerveződő csoport vezette be Magyarországon a Mantrailing módszert Kevin Kocher módszere alapján. 2014. decemberében, önállósága megőrzése mellett a BMA csatlakozott a Veszprém Megyei Kutató-Mentő-Szolgálat alapítványához, majd 2016. év végén megalapítottuk saját szervezetünket a Mantrailing Akadémia Alapítványt (továbbiakban: MAA). A csoport 2017 tavaszán csatlakozott a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségéhez és ezzel egyetemben az országos riasztási rendszerhez, hatékonyan segítve a mentési munkálatokat. Az MAA mentőkutyásai több mint félszáz eredményes bevetésen vannak már túl, mely során több embert is sikerült élve megmenteniük.

Alapítványunk legfőbb feladata az emberi életek megmentése kutyáink segítségével, de fontos számunkra az is, hogy a mantrailing módszert meghonosítsuk Magyarországon.  

 

 

 

 

 

- Szerveztek programokat is?

- Minden évben rendszeresen szervezünk nemzetközi szemináriumokat, országos találkozókat, táborokat, szakmai napokat, képzéseket. A szemináriumokra a világ minden tájáról igyekszünk olyan mantrailingben nagy tapasztalattal bíró oktatókat meghívni, akik tudásukat át tudják adni a hazai mantrailinges kutyavezetőknek. Ezeket az eseményeket minden alkalommal meghirdetjük az oldalunkon.

 

 

 

 

 

- Áldozatos munkátokat lehet támogatni valahogyan? 

- Alapítványunk tagjai önkéntesen tevékenykednek, saját magántulajdonú eszközeiket használva, ezért minden fajta támogatást, ami munkánkat segítheti, megköszönünk és elfogadunk.

  • OTP-nél vezetett számlaszámunk: 11742063-21221682
  • Adó 1 %felajánlásához:
    Mantrailing Akadémia Alapítvány
    Adószám: 18847671-1-42

 

Mantrailing Akadémia Alapítvány hálás minden támogatásért!
Mantrailing Akadémia Alapítvány hálás minden támogatásért!

 

 

 

A Mantrailing Akadémia Alapítvány honlapja ide kattintva, a Facebook oldala ide kattintva található!

 

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Brimo partysátor MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Cesar Millan újra Magyarországon - Apa és fiai együtt a színpadon Hírek - Címlapon
Cesar Millan újra Magyarországon - Apa és fiai együtt a színpadon
Mérgezés áldozata lett egy kölyök tacskó Székesfehérváron Hírek - Címlapon
Mérgezés áldozata lett egy kölyök tacskó Székesfehérváron