A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért csinálja a kutyám? – Bepisil a lakásba

2021. június 01., 08:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Számos oka lehet annak, ha kutyusod a korábban már kialakult (vagy kialakulófélben lévő) szobatisztaság ellenére egyszer csak a lakásban kezdi el intézni kisdolgát.



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

A kutyadolgok kültéri intézése csupán látszatra „sima ügy”. Valójában ugyanolyan összetett és időigényes lehet a kívánt rítus kialakítása, mint kisgyerekek esetében. A munkám során találkoztam már esőben nem pisilő kutyussal, olyannal is, aki műtétje nem várt következményeként él meg inkontinencia-problémákat. Természetesen a szobatisztaság vagy tágabban értelmezve a kerttisztaság elmaradása sokszor összefügg a tisztázatlan hierarchikus rangsorrendi viszonyokkal, ám nem minden esetben ez jelenti a kiváltó okot.

 

 

Szobatisztasági zavar mögött állhat:

  • egészségügyi probléma
  • lelki probléma
  • életkori változásokkal összefüggésben álló probléma
  • szocializációs probléma.

 

Az első és talán a legpraktikusabb teendő, ha kizárod az egészségügyi megbetegedés fennállását. Gondolok itt vesebetegségre, a szervezet gyulladásos, fertőzéses folyamataira, cukorbetegségre, daganatos elváltozásokra, idegen test kiváltotta ürítési ingerre vagy a záróizom gyengülésére. Ezek többségére fény derülhet az állatorvosi konzultációval indított kivizsgálás során, az elvégzett laborvizsgálatok pedig segítenek pontosítani a diagnózist és a jövőbeni teendőket.

 

 

Kölyök kutya számára idő kell, míg megszokja új otthonát. és beletanul a szobatisztaságba
Kölyök kutya számára idő kell, míg megszokja új otthonát, és beletanul a szobatisztaságba
Fotó: Unsplash - Kindred Hues Photography

 

 

Amennyiben negatív eredménnyel zárulnak az állatorvosi vizsgálatok, érdemes sorra venned, van-e kutyusod környezetében, gondozási körülményeiben olyan tényező, ami mostanság változott. A szobatisztasági zavar leggyakoribb kiváltó okai közé sorolandó a költözés, az embert és állatot érő extrém stressz, a család és a falka bővülése emberi vagy állati családtagokkal, a munkarend és időbeosztás gyökeres megváltozása (szeparációs szorongás!), a gazdik között kibontakozó negatív irányú párkapcsolati folyamatok. Utóbbira fokozottan érzékenyek azon kutyusok, akik erősen kötődnek emberi társukhoz. Átveszik annak stressz-szintjét, ami könnyen testi (szomatikus) problémákhoz, tünetekhez vezethet. A tartós és/vagy folyamatos zajjal járó környezeti változások (új szomszéd, aki gyakran bulizik, agresszív a fellépése, lakásfelújítás vagy építkezés a kutya közvetlen közelében) sem kímélik kutyatársad nyugalmát, könnyen magukkal hozhatják szobatisztasági zavarát.

 

A lelki eredetű szobatisztasági zavar tárgyköre alá sorolandóak még a korábbi traumatizációkból eredő ürítési zavarok. Ilyen például a fizikai/lelki bántalmazásra, megfélemlítésre és megszégyenítésre adott válaszreakció. A kutyus ilyenkor vizeléssel igyekszik egyértelműsíteni az agresszív fél számára, hogy elfogadja a neki szánt alsóbb pozíciót. Máskor, amint egyedül marad, önmaga megnyugtatására igyekszik saját illatanyagával körülvenni magát egy kis otthon-érzet, biztonságérzet végett. Mélyen megrázó és keserves, ha egy emocionális, kötődésre vágyó állatnak ehhez kell folyamodnia mentális „túlélése” érdekében!

 

Többször találkoztam már olyan kutyussal, aki műtétjét és annak körülményeit élte meg oly nehezen, hogy átmeneti vizelettartási rendellenesség jelentkezett nála. Félelmetes és értelmezhetetlen volt számára az operációt követő egész napos állatkórházi tartózkodás az infúzió miatt. Sok kutyus ilyenkor azt látja, más kutyák félelmükben vagy mert az asszisztencia a munkaterheltség miatt nem ér rá őket kivinni sétálni, bepisilnek. Ez a minta sajnos másolódhat közöttük. Nem beszélve arról, ha nem megfelelően van az előző páciens után fertőtlenítve, enzimatikus tisztítószerrel előkészítve a ketrec, az ottmaradt organikus anyagok és szennyeződések, mintegy szagmintaként szolgálva az egyébként szobatiszta kutyából is kiválthatják a vizelési ingert. Táptalajt nyújtva ezzel egy jövőbeni viselkedésprobléma megjelenésének.

 

 

Traumatikus élmény is okozhatja a szobatisztasági gondokat
Traumatikus élmény is okozhatja a szobatisztasági gondokat
Fotó: Unsplash - Morgan Lane

 

 

Ha traumatizációból eredő szobatisztasági zavarral állsz szemben, tudnod kell: hónapokon át elhúzódhat a folyamat, mert kutyusod bizalmát és biztonságérzetét veszítette az emberrel (vagy saját fajtársaival) szemben. Az önbizalom, az egészséges állapot és -reakciók visszaállítása igen nehéz munka!

 

Értelemszerűen a gazdi érkezésekor produkált „örömpisi” nem tartozik szorosan ide, noha kellemetlenséget jelenthet. Ennek azonban könnyen elejét veheted, ha érkezéskor és elmenetelkor nem adsz túlságosan sok figyelmet kutyusodnak. Ezzel arra tanítod: a világ legtermészetesebb dolga a saját területeden való jövés-menés. Érdemes akkor üdvözölnöd őt, ha már lehiggadt egy kicsit. Hajolj le hozzá, nem beszélj vele túl sokat, pláne ne magas, izgatott hangon, inkább vakargasd meg helyette csendben és lassú mozdulatokkal a pocakját. Ha a te energiaszinted ilyenkor nem emelkedik az egekbe, kutyusodé sem fog. Kisebb inger-adag éri őt, ami nem készteti ürítésre.

 

 

Az idős kutyáknál előfordulhat szobatisztasági zavar, ez akár a demencia jele is lehet
Az idős kutyáknál előfordulhat szobatisztasági zavar, ez akár a demencia jele is lehet
Fotó: Unsplash - Justaf Abduh

 

 

Az emberrel szembeni domináns gesztus részeként értelmezett vizelés megszüntetéséhez mindenképp érdemes szakember segítségét igénybe venned. Ez a probléma általában nem jár önmagában és nem is egy nap vagy hét folyamán alakul ki. Ennélfogva kezelése is összetett, alapos előzetes felkészülést igényel.

 

Kutyusod életkori változásával összefüggésben is jelentkezhet szobatisztasági zavar. Ez jobbára a senior kor elérésével, a demencia kezdő tüneteinél szokott mutatkozni. Ilyenkor mancsos barátod elfelejti vagy nem tudja értelmezni, épp hol tartózkodik, esetleg megfeledkezik arról az alap-képzésről, miszerint ürítés előtt jeleznie kell és kikéredzkedni. Más esetben alvás közben történik az ürítés cseppek, kisebb foltok formájában. Ez jobbára a záróizom gyengülését jelzi. Ha e tünetek nem súlyosak, gyógyszeres terápiával még hosszú hónapokra, évekre visszaállhat az egészséges állapot mind mentálisan, mind szomatikusan. A másik tipikus eset, mikor egy (kölyök)kutyus új családjához kerül, mert elérte a 2 hónapos kort és lehetősége nyílt a váltásra. Minthogy otthona, környezete átalakulása igencsak próbára teszi stressztűrő képességét, érdemes időt hagyni neki az átállásra és új tudománya, a szobatisztaság, kerttisztaság elsajátítására.

 

 

Ne bántsuk kutyánkat, ha baleset történik. Tanítsuk türelmesen!
Ne bántsuk kutyánkat, ha baleset történik. Tanítsuk türelmesen!
Fotó: Unsplash - Sander Weeteling

 

 

Kiemelten fontosnak tartom: ne random-jelleggel, próba-szerencse alapon fogjunk a szobatisztasági zavar kezelésébe! A fent leírt gondolatmenet segíteni fog a kizárásos alapú diagnosztizálásban és bármikor igénybe lehet venni kutyatréner segítségét. Akármelyik ok is a kiváltó és akármennyire kellemetlen, őrizzük meg nyugalmunkat. Egész biztosan nem azért pisilt be a kutyus, mert pokollá akarja tenni a napunkat! Soha, de soha ne bántsuk ezért kutyánkat! Ne szégyenítsük meg, ne tetézzük baját! Épp elég neki saját szégyenérzete és kudarca e téren.

 

Idős kutyusnál szerezz be inkább kutyapelusokat, helyhez szoktató spray-ket és -köveket. Toy- és kistestű kutyusnál lehet hasznos senior korban vagy egészségügyi probléma esetén a zárható tetejű, szagsemlegesítő tulajdonsággal rendelkező macskaalommal tölthető kisállat-wc. Állatorvosi tanácsra gyógyszerek, táplálékkiegészítők és gyógytápok is rendelkezésetekre állnak, hogy komfortosabbá, a megszokottan kellemessé és higiénikussá váljanak ezek a hónapok és évek. Ha lehetőséged van kiskedvenceddel több időt tölteni, gyakoribbá tenni a sétákat, jobban kifejezni szereteted és újratanítani neki a rég dolgokat tedd meg! Nagyon hálás lesz érte és jól fog neki esni.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál
Gyengeség, bágyadtság, fáradékonyság, köhögés, nyugtalanság... Jelek, amelyek felett könnyű elsiklani, ám komoly problémára is utalhatnak kedvencünknél. Jó, ha tudjuk, mire figyeljünk oda, hogy megelőzhessük a bajt!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nyugdíjba vonul Közép-Európa első méreg- és tetemkereső kutyája Hírek - Címlapon
Nyugdíjba vonul Közép-Európa első méreg- és tetemkereső kutyája
Megmentette a bátor kutyus nyuszibarátja életét, amikor rátámadt egy kutya Hírek - Címlapon
Megmentette a bátor kutyus nyuszibarátja életét, amikor rátámadt egy kutya