A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Milyen érzelmeik vannak a kutyáknak? Vajon éreznek büszkeséget?

2016. március 25., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




Nap mint nap látjuk, ha kutyánk rosszat csinál, és bűnösnek érzi magát, vagy, ha egy másik kutya társaságában féltékeny. A kutatók egy része nem hisz benne, hogy érezhetnek bűnösséget, habár büntetésre várnak, ha rossz fát tettek a tűzre.



Amennyiben a gazdi túl sokat törődik egy másik ebbel, saját kedvence láthatóan irigykedni fog, féltékeny lesz. Ezt igazolja egy kutatás is, bár nem bizonyítja, hogy nem csak mi ruházzuk-e fel kutyánkat emberi érzelmekkel.

 

Nagyon összetett

 

A féltékenység egy nála sokkal összetettebb érzelemhez, a büszkeséghez vezet. Ahogy sokunk látta már bűnbánónak a kutyáját – lehajtja a fejét, kerüli a szemkontaktust, és riadtan csóvál – úgy láthatta büszkének is, amikor pont az említett viselkedés ellentétét mutatja be. Ez az érzelem a győztes kiállítási kutyáknál legfeltűnőbb, vagy azoknál a sportoló ebeknél, akik úgy érzik sikerült gyorsabban, és precízebben lefutniuk az agility pályát, mint más kutya.

 

Egyértelműen büszkeséget mutatnak, de ennek az érzelemnek sajnálatosan még nincs tudományos magyarázata, sosem készült róla kutatás.

 

A bűnbánó eb tudja, hogy rosszat tett
A bűnbánó eb tudja, hogy rosszat tett
Fotó: healthypawspetinsurance.com

 

Emlős, vagy robot?

 

Érdemes megfigyelni, hogyan változott a kutyákhoz való hozzáállás az évszázadok során. A 16. és 18. század híres filozófusai, mint Descartes és Malebranche úgy vélték, az állatok olyanok, mint a gépek. Nem gondolták, hogy képesek gondolkodni, érezni, kizárólag egy meghatározott program alapján reagálnak a környezetre. Úgy tartották, hogy ha fájdalmat okoznak az állatnak, és az felvonyít, az kizárólag a program miatt fordulhat elő, nem érez semmiféle fájdalmat.

 

Napjainkban az összes állatszerető tudja, hogy a feltételezés téves. A tudósok később meghatározták, hogy az állatok igenis éreznek, de felmerül a kérdés, hogy mit? Emberekkel elvégzett kutatásokból kiderült, hogy születésünkkor még nem rendelkezünk az összes érzelem kifejezésének képességével. Ez kb. 4.5 éves korra fejlődik ki, és 2.5 éves korunkban kezdünk bele a komplex érzelmek kifejlesztésébe. Azok az érzelmek, melyek ezen időszak előtt léteztek, mind megtalálhatóak a kutyáknál is. Ilyen az izgatottság, a szorongás, az elégedettség, a félelem, a méreg, az öröm, a gyanú, és a szeretet.

 

A valóságban egy kutya össze sem hasonlítható egy robottal
A valóságban egy kutya össze sem hasonlítható egy robottal
Fotó: img.gawkerassets.com

 

A komplex érzelmeket, melyek később fejlődnek ki, valószínűleg a kutyák már nem képesek érezni. Ez a szégyen, a büszkeség, a bűnösség, és a megvetés. A feltételezés, hogy az ebek nem produkálják ezeket, azon alapszik, hogy az agyuk érzelmi központja egy totyogós csecsemő központjának szintjéig fejlődik ki.

 

 

A két nézőpont

 

Stanley Coren a Psychology Today-ban úgy fogalmazott, tisztában vannak a kutyák érzelmi készletével, mely soha nem fogja meghaladni a két-, két és fél éves emberekét. Ez azt jelenti, hogy az ebek tényleg rendelkeznek az alapvető érzelmekkel, de ezek sosem lesznek összetettebbek.

Coren azzal is alátámasztja elméletét, hogy a kutyák képességeinek más aspektusai sem haladják meg egy két éves gyerekét, szóval nem valószínű, hogy érzelmileg képesek lennének erre.

 

A kutatásra válaszul Marc Bekoff ennek épp az ellenkezőjét állította. Szerinte amíg a részletes kutatás nem készül el, nem lehetünk biztosak benne, hogy a kutyák képesek, vagy nem képesek átélni egyes érzelmeket. Valamint az is cáfolja a korábbi feltevést, hogy egyes állatok, mint a delfinek, az elefántok, és a majmok is produkálják az összes komplex érzelmet.

 

Vajon hogy tudnának ilyen jól kommunikálni hasonló érzelmek nélkül?
Vajon hogy tudnának ilyen jól kommunikálni hasonló érzelmek nélkül? 
Fotó: 1.bp.blogspot.com

 

Bekoff azzal is érvel, hogy korábban megállapították, a kutyák és az emberek agya közötti jelentős hasonlóságot, mind hormonális, mind szerkezeti téren. Talán azért nem tudott eddig senki meghatározni a kutyáknál komplex érzelmeket, mert nem létezik egyelőre teszt rá.

 

Mindenesetre ne ruházzuk fel kutyáinkat emberi érzelmekkel, hiszen falkában élő állatok, valószínűbb, hogy amit mi büszkeségnek látunk, az egyszerű öröm, mivel megfelelhettek a falkavezérnek, és boldoggá tehették őt. 

Forrás: cesarsway.com
Indexkép forrás: zwierzecadusza.pl

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál Brimo partysátor Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyasétáltatás mint sport Hírek - Címlapon
A kutyasétáltatás mint sport
Ebzárlat 2016 tavaszán - íme a teljes lista! Hírek - Címlapon
Ebzárlat 2016 tavaszán - íme a teljes lista!