A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mosolyt csal az arcokra egy kórházban Buffy, a koronavírust kiszagoló labrador

2021. május 26., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
„Ő a mi kabalánk. A kórházban mindenki szereti, jelenléte nagyon jót tesz a személyzetnek is. Rengeteg nehézséggel küzdöttünk meg az elmúlt évben, de Buffy önmagában is egy csodálatos lélekterápia mindnyájunk számára.”Buffy, a labrador retriever különleges munkát végez egy floridai kórházban: képes kiszagolni azt, ha egy ember szervezetében megtalálható a koronavírus. Mindig is szorgalmas tanulónak bizonyult, és tehetségének, valamint odaadásának köszönhetően kulcsfontosságú szerepet kapott az intézményben. Lelkesen köszönti az ajtón belépőket, majd óvatosan szimatmintát vesz és jelzi vezetőjének, hogy szabad-e az út, vagy sem.

 

A kétéves labrador nemrég csatlakozott a kórház személyzetéhez, és kedves természetének hála mindenki figyelmét és szeretetét kivívta magának. A páciensek és a látogatók eleinte meglepődtek, hogy egy kutya fogadja őket a bejáratnál, de elfogadták jelenlétét, hiszen tudják, milyen fontos feladatot végez.

 

A kórházba lépve Grace Welsby és Buffy, a labrador fogadja az embereket
A kórházba lépve Grace Welsby és Buffy, a labrador fogadja az embereket
Fotó: heraldtribune.com

 

Az ember másfajta illatot bocsát ki, mikor a szervezete küzdelmet folytat a vírussal. Egy megfelelően képzett kutya erre a változásra reagál.”mondta el Buffy trénere, Laska Parrow. A hölgy hosszú évek óta dolgozik egy olyan szervezetnél, ahol vakvezető kutyákat képeznek ki vakoknak és látássérülteknek, továbbá segítőkutyákat tanítanak be poszttraumás-stressz szindrómával élő háborús veteránok számára. Teszik mindezt díjmentesen, a legnagyobb odaadással és szakértelemmel.

 

Akadnak azonban olyan ebek is a Southeastern Guide Dogs-nál, akik az első tesztek alapján nagy reménységnek tűntek, ám idővel kiderül róluk, hogy másfajta tevékenységre alkalmasak. Buffy, a labrador is közéjük tartozott: a különféle szagok és illatok könnyen elcsábították orrát. Így talált rá hivatására:

 

„A koronavírus-kereső egy másik lehetőség volt, ami a karriert illeti. Itt remekül kamatoztathatják azt az oldalukat, mely a segítőkutyák esetében egyébként nemkívánatosnak számít.”

 

Buffy, a koronavírus-kereső kutya lefekszik, ha megtalálta a szagot
Buffy, a koronavírus-kereső kutya lefekszik, ha megtalálta a szagot
Fotó: people.com

 

A sors útjai kifürkészhetetlenek, és egy szerencsés egybeesésnek hála valósulhatott meg a kórházi program. Az igazgató, Bob Meade ugyanis tagja a non-profit szervezetnek, és hamar felkarolta az ötletet, miután a járvány első hullámában, 2020. tavaszán egyre több beteg COVID-19 tesztje lett pozitív.

 

„Mikor tavaly nyáron felhívtak a kutyakiképző központtól azzal a kérdéssel, mi lenne, ha néhány kutyának megtanítanák, hogyan szagolják ki a koronavírust, nagyszerű ötletnek tartottam a dolgot. Tudomásom szerint jelenleg mi vagyunk az egyetlen olyan kórház az országban, mely ilyen különlegesen képzett kutyát alkalmaz.” – jelentette ki az igazgató. 

 

Kiváló szaglásának és érdeklődésének köszönhetően Buffy lelkesen gyakorolta a különféle szimatokat kilenc hónapon át, míg elérkezett az idő, hogy bevessék az elölt vírust tartalmazó nyálmintákat. Buffy és három labrador társa jól vizsgázott a tanév végén: 95%-os pontossággal tudták „megmondani”, hogy a minta pozitív-e a vírusra. Újfent bizonyságot nyert, hogy a teszteknél is hatékonyabbak a koronavírust kiszagoló kutyák. 

 

Buffy, a koronavírus-kereső labrador szagmintát vesz a kórházba érkező emberekről
Buffy, a koronavírus-kereső labrador szagmintát vesz a kórházba érkező emberekről
Fotó: people.com

 

Tehetségét rövidesen a kórházban is bizonyíthatta: második munkanapján lefeküdt egy látogató elé, miután megszaglászta. Ezzel jelezte, hogy megtalálta a vírust. Azonnal elvégezték a COVID-19 tesztet, mely pozitív eredményt mutatott.

 

„Egyszerűen fantasztikus! És azt hiszem, sokkal kevesebb stresszel jár az emberek számára is, hiszen ahelyett, hogy egy maszkos idegen közelítené meg őket, egy tündéri kutyával találkoznak, aki finoman megszimatolja őket. Jól látható, ahogy erőt vesz rajtuk a megkönnyebbülés.” – mesélte Buffy vezetője.

 

Szavaival a kórházigazgató is maximálisan egyetért, sőt! Rendszeresen gyakorol a labradorral, aki a munka mellé családot is kapott: a tréning ideje alatt a kiképző központban lakott, a sikeres vizsga után azonban maga a kutyabarát igazgató fogadta örökbe. 

 

A koronavírus-kereső kutya fontos tagja a kórházi személyzetnek
A koronavírus-kereső kutya fontos tagja a kórházi személyzetnek - mindenki szereti
Fotó: people.com

 

Amikor nem a kórházban köszönti az embereket, a négylábú zseni élvezi otthona nyugalmát és gazdái szeretetét. Persze nem feledkeznek meg tudása karbantartásáról sem: a fagyasztóban mindig van 1-2 szagminta, amelyet az unalmas napokon elővehetnek gyakorlásképpen. Buffynak mindez inkább játék, mint munka, hiszen szereti az embereket, szimatolni pedig egyenesen imád. Nála aligha kívánhatnának magunknak barátságosabb és lelkesebb kollégát:

 

„Ő lett a mi kabalánk. A kórházban mindenki szereti, jelenléte jót tesz a személyzetnek is. Rengeteg nehézséggel küzdöttek meg az elmúlt évben, de Buffy önmagában is egy csodálatos lélekterápia mindnyájunk számára.” – zárta gondolatait a büszke gazdi.

 


 

Világszerte egyre többen ismerik fel a terápiás kutyák adta csodálatos lehetőségeket. Jótékony hatásuk kiemelkedően fontos, nemcsak a betegek, hanem a dolgozók számára is. Wynn, a labrador például szintén egy kórházban tevékenykedik, szeretetet és megnyugvást nyújt mindenkinek, akinek szüksége van rá.

 

Terápiás kutya segíti a járvány ellen küzdő orvosokat és ápolókat egy kórházban - Könnyű - Kutyabarát helyek

Szerző: M.Lilla Kategória: Könnyű Wynn, a kedves labrador örömet és megnyugvást hoz a coloradói kórház személyzetének a járvány elleni küzdelem nehéz napjaiban.

Forrás: people.com
Indexkép forrás: People/Yahoo

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Felismeri a kutyám a hangomat a telefonban? Felismeri a kutyám a hangomat a telefonban?
Hegyezi a fülét, ahogy meghallja a gazdit a telefonban? Izgatottá válik, és elkezdi keresni, honnan jön a hang? Nyüszög, dünnyög, ugat vagy vonyít, mintha beszélni szeretne? Tényleg felismerné a kutya a jól ismert hangot a vonal másik végén?

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők
A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Százszázalékosan teljesítenek a koronavírus felismerésére tanított romániai rendőrkutyák Százszázalékosan teljesítenek a koronavírus felismerésére tanított romániai rendőrkutyák
Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti: Százszázalékos pontossággal beazonosították a koronavírusos szagmintákat azok a kutyák, amelyeket a román rendőrség nagyszebeni kinológiai központjában képeztek ki a fertőzés kiszűrésére - jelentette kedden az Agerpres hírügynökség.

Több mint 45 millió forintos pályázati lehetőség nyílt segítő- és terápiás kutyákat kiképző szervezeteknek Több mint 45 millió forintos pályázati lehetőség nyílt segítő- és terápiás kutyákat kiképző szervezeteknek
Fogyatékossággal élő embereket segítő kutyák és terápiás ebek kiképzését végző civil szervezeteknek nyílt meg támogatási lehetőség - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Budapesten.

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés” Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés”
Bármennyire is ijesztően hangzik, ritkán ad okot komoly aggodalomra. Mi állhat a hátterében és hogyan segíthetünk kedvencünknek a görcsös roham idején?

10 elképesztő tény kutyáinkról 10 elképesztő tény kutyáinkról
Híresek kiváló szaglásukról, de mi a helyzet a kutyák látása és hallása terén? Vajon nekik is van ujjlenyomatuk? És tényleg mindent megértenek, amit mondunk nekik?

A kutyák másodpercek alatt képesek kiszagolni a koronavírust A kutyák másodpercek alatt képesek kiszagolni a koronavírust
Szimatuk csalhatatlan! 1-2 másodperc alatt megtalálták a kutyák, a hat edény közül melyikben van a koronavírusos beteg mintája.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com Ebugatta Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Hírek - Címlapon
Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
Szemkontaktus a gazdival: a kutya fajtája, és fejének formája is befolyásolja, mennyit néz a gazdi szemébe Hírek - Címlapon
Szemkontaktus a gazdival: a kutya fajtája, és fejének formája is befolyásolja, mennyit néz a gazdi szemébe
fb-text