A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mosolyt csal az arcokra egy kórházban Buffy, a koronavírust kiszagoló labrador

2021. május 26., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
„Ő a mi kabalánk. A kórházban mindenki szereti, jelenléte nagyon jót tesz a személyzetnek is. Rengeteg nehézséggel küzdöttünk meg az elmúlt évben, de Buffy önmagában is egy csodálatos lélekterápia mindnyájunk számára.”Buffy, a labrador retriever különleges munkát végez egy floridai kórházban: képes kiszagolni azt, ha egy ember szervezetében megtalálható a koronavírus. Mindig is szorgalmas tanulónak bizonyult, és tehetségének, valamint odaadásának köszönhetően kulcsfontosságú szerepet kapott az intézményben. Lelkesen köszönti az ajtón belépőket, majd óvatosan szimatmintát vesz és jelzi vezetőjének, hogy szabad-e az út, vagy sem.

 

A kétéves labrador nemrég csatlakozott a kórház személyzetéhez, és kedves természetének hála mindenki figyelmét és szeretetét kivívta magának. A páciensek és a látogatók eleinte meglepődtek, hogy egy kutya fogadja őket a bejáratnál, de elfogadták jelenlétét, hiszen tudják, milyen fontos feladatot végez.

 

A kórházba lépve Grace Welsby és Buffy, a labrador fogadja az embereket
A kórházba lépve Grace Welsby és Buffy, a labrador fogadja az embereket
Fotó: heraldtribune.com

 

Az ember másfajta illatot bocsát ki, mikor a szervezete küzdelmet folytat a vírussal. Egy megfelelően képzett kutya erre a változásra reagál.”mondta el Buffy trénere, Laska Parrow. A hölgy hosszú évek óta dolgozik egy olyan szervezetnél, ahol vakvezető kutyákat képeznek ki vakoknak és látássérülteknek, továbbá segítőkutyákat tanítanak be poszttraumás-stressz szindrómával élő háborús veteránok számára. Teszik mindezt díjmentesen, a legnagyobb odaadással és szakértelemmel.

 

Akadnak azonban olyan ebek is a Southeastern Guide Dogs-nál, akik az első tesztek alapján nagy reménységnek tűntek, ám idővel kiderül róluk, hogy másfajta tevékenységre alkalmasak. Buffy, a labrador is közéjük tartozott: a különféle szagok és illatok könnyen elcsábították orrát. Így talált rá hivatására:

 

„A koronavírus-kereső egy másik lehetőség volt, ami a karriert illeti. Itt remekül kamatoztathatják azt az oldalukat, mely a segítőkutyák esetében egyébként nemkívánatosnak számít.”

 

Buffy, a koronavírus-kereső kutya lefekszik, ha megtalálta a szagot
Buffy, a koronavírus-kereső kutya lefekszik, ha megtalálta a szagot
Fotó: people.com

 

A sors útjai kifürkészhetetlenek, és egy szerencsés egybeesésnek hála valósulhatott meg a kórházi program. Az igazgató, Bob Meade ugyanis tagja a non-profit szervezetnek, és hamar felkarolta az ötletet, miután a járvány első hullámában, 2020. tavaszán egyre több beteg COVID-19 tesztje lett pozitív.

 

„Mikor tavaly nyáron felhívtak a kutyakiképző központtól azzal a kérdéssel, mi lenne, ha néhány kutyának megtanítanák, hogyan szagolják ki a koronavírust, nagyszerű ötletnek tartottam a dolgot. Tudomásom szerint jelenleg mi vagyunk az egyetlen olyan kórház az országban, mely ilyen különlegesen képzett kutyát alkalmaz.” – jelentette ki az igazgató. 

 

Kiváló szaglásának és érdeklődésének köszönhetően Buffy lelkesen gyakorolta a különféle szimatokat kilenc hónapon át, míg elérkezett az idő, hogy bevessék az elölt vírust tartalmazó nyálmintákat. Buffy és három labrador társa jól vizsgázott a tanév végén: 95%-os pontossággal tudták „megmondani”, hogy a minta pozitív-e a vírusra. Újfent bizonyságot nyert, hogy a teszteknél is hatékonyabbak a koronavírust kiszagoló kutyák. 

 

Buffy, a koronavírus-kereső labrador szagmintát vesz a kórházba érkező emberekről
Buffy, a koronavírus-kereső labrador szagmintát vesz a kórházba érkező emberekről
Fotó: people.com

 

Tehetségét rövidesen a kórházban is bizonyíthatta: második munkanapján lefeküdt egy látogató elé, miután megszaglászta. Ezzel jelezte, hogy megtalálta a vírust. Azonnal elvégezték a COVID-19 tesztet, mely pozitív eredményt mutatott.

 

„Egyszerűen fantasztikus! És azt hiszem, sokkal kevesebb stresszel jár az emberek számára is, hiszen ahelyett, hogy egy maszkos idegen közelítené meg őket, egy tündéri kutyával találkoznak, aki finoman megszimatolja őket. Jól látható, ahogy erőt vesz rajtuk a megkönnyebbülés.” – mesélte Buffy vezetője.

 

Szavaival a kórházigazgató is maximálisan egyetért, sőt! Rendszeresen gyakorol a labradorral, aki a munka mellé családot is kapott: a tréning ideje alatt a kiképző központban lakott, a sikeres vizsga után azonban maga a kutyabarát igazgató fogadta örökbe. 

 

A koronavírus-kereső kutya fontos tagja a kórházi személyzetnek
A koronavírus-kereső kutya fontos tagja a kórházi személyzetnek - mindenki szereti
Fotó: people.com

 

Amikor nem a kórházban köszönti az embereket, a négylábú zseni élvezi otthona nyugalmát és gazdái szeretetét. Persze nem feledkeznek meg tudása karbantartásáról sem: a fagyasztóban mindig van 1-2 szagminta, amelyet az unalmas napokon elővehetnek gyakorlásképpen. Buffynak mindez inkább játék, mint munka, hiszen szereti az embereket, szimatolni pedig egyenesen imád. Nála aligha kívánhatnának magunknak barátságosabb és lelkesebb kollégát:

 

„Ő lett a mi kabalánk. A kórházban mindenki szereti, jelenléte jót tesz a személyzetnek is. Rengeteg nehézséggel küzdöttek meg az elmúlt évben, de Buffy önmagában is egy csodálatos lélekterápia mindnyájunk számára.” – zárta gondolatait a büszke gazdi.

 


 

Világszerte egyre többen ismerik fel a terápiás kutyák adta csodálatos lehetőségeket. Jótékony hatásuk kiemelkedően fontos, nemcsak a betegek, hanem a dolgozók számára is. Wynn, a labrador például szintén egy kórházban tevékenykedik, szeretetet és megnyugvást nyújt mindenkinek, akinek szüksége van rá.

 

Terápiás kutya segíti a járvány ellen küzdő orvosokat és ápolókat egy kórházban - Könnyű - Kutyabarát helyek

Szerző: M.Lilla Kategória: Könnyű Wynn, a kedves labrador örömet és megnyugvást hoz a coloradói kórház személyzetének a járvány elleni küzdelem nehéz napjaiban.

Forrás: people.com
Indexkép forrás: People/Yahoo

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A tündéri segítőkutyát is kitüntették, amikor elkísérte gazdáját a diplomaosztójára A tündéri segítőkutyát is kitüntették, amikor elkísérte gazdáját a diplomaosztójára
Justin még csak 6 éves, de büszkén vette át diplomáját. Bizony, egy golden retrieverről van szó, aki lelkesen támogatta fogyatékkal elő gazdiját egyetemi tanulmányai során is.

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel
A pólónkon lévő minta láttán kellemetlen érzés foghatja el kedvencünket, és még nyugtalanságot, félelmet is kelthet benne. Miért van ez így?

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák
Érdekes eredményekre jutottak a kutatók, amikor azt vizsgálták, különbözően reagálnak-e a szagokra a fiatal és felnőtt kutyák.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Meggyőzte gazdáit a kutya, hogy fogadják örökbe az árva cicát, akit első látásra megszeretett Hírek - Címlapon
Meggyőzte gazdáit a kutya, hogy fogadják örökbe az árva cicát, akit első látásra megszeretett
Szemkontaktus a gazdival: a kutya fajtája, és fejének formája is befolyásolja, mennyit néz a gazdi szemébe Hírek - Címlapon
Szemkontaktus a gazdival: a kutya fajtája, és fejének formája is befolyásolja, mennyit néz a gazdi szemébe