A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Örömkönnyeket ejtenek a kutyák, amikor hosszú idő után újra láthatják gazdájukat

2022. augusztus 24., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kedvenceink is tudnak sírni? Egy japán kutatás szerint pozitív érzelmek hatására a kutya könnye is kicsordulhat. 

Hogyan érint minket, ha valamilyen okból kifolyólag hosszabb időre búcsút kell mondanunk kutyánknak? Azt kívánjuk, bárcsak újra együtt lehetnénk... Rettentően hiányzik nekünk, és mi is neki. És amikor eljön a pillanat, alig bírjuk türtőztetni magunkat: még a legedzettebbek is könnyekben törhetnek ki.

 

Úgy tűnik, az elválás fájdalma és a viszontlátás öröme nemcsak nálunk, de kedvenceinknél is hasonló hatást vált ki. Valódi könnyekre lettek figyelmesek ugyanis a kutatók azoknál a kutyáknál, akik hosszabb időt voltak kénytelenek gazdájuktól távol tölteni.

 

A könnyek és érzelmek közötti lehetséges összefüggést vizsgálva nagyon is elképzelhető, hogy a kutyák is tudnak sírni, írják a Current Biology tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban

 

 

A viszontlátás öröme kutyáinkban is hasonló hatást válthat ki
A viszontlátás öröme kutyáinkban is hasonló hatást válthat ki
Fotó: waltham.com

 

 

Azt találtuk, hogy a kutyák pozitív érzelmek megélésekor ejtettek könnyeket” - jelentette ki Takefumi Kikusui, a tanulmány szerzője. Hozzátette, hogy ezek a könnyek az oxitocin, vagyis a szeretethormon felszabadulásakor jöhetnek létre. 

 

Kikusui a japán Azabu Egyetem professzoraként az emberek és állatok közötti interakciókat kutatja. Akkor vetődött fel benne kérdés, hogy tudnak-e a kutyák sírni, amikor hat évvel ezelőtt uszkárja egy alomnyi kölyöknek adott életet, és a kicsik gondozása közben könnyeket hullatott. „Ez adta az ötletet, hogy a könnyek talán az oxitocin hatására jelennek meg” - mondta el.

 

Az oxitocin, amit szeretethormonként is ismerünk, számos tanulmány főszereplője: kutya és gazdája kapcsolatában már bizonyították jelentőségét. A mostani eredmények pedig azt sugallják, hogy a hormon megszilárdítja ezt a köteléket.

 

„A kutyák az emberek társaivá váltak az idők során; különleges kapocs fűz össze bennünket” – állítja Kikusui. - „Ebben a folyamatban még az is elképzelhető, hogy a gazdi sokkal nagyobb szeretettel fordul kedvence felé, jobban gondoskodik róla, ha interakcióik során a kutya könnyeket ejt.”

 

 

Örömkönnyeket ejtenek a kutyák, amikor hosszú idő után újra láthatják gazdájukat
Örömkönnyeket ejtenek a kutyák, amikor hosszú idő után újra láthatják gazdájukat
Fotó: abc.net.au

 

 

Korábbi tanulmányok is rámutattak a közöttünk lévő kapcsolat egyedi voltára. Például a Szeretlek szó hallatán 46%-os emelkedést jegyeztek fel a kutyák szívverésének vizsgálatakor. A gazdiknál is nyilvánvaló volt a hatás: szívverésük 10%-kal nőtt, amikor hosszabb távollétet követően újra találkozhattak kedvencükkel. Egy 2020-as kutatásban pedig 23%-kal csökkent a kutyák pulzusa, amikor hozzábújhattak a szeretett gazdihoz.

 

E kutatások segítenek abban, hogy jobban megértsük kutyánk viselkedését és a hozzánk fűződő viszonyát, és természetesen kettőnk kapcsolatáról is sokat árul el. Egy dolog azonban nyilvánvaló és megingathatatlan: újra és újra bebizonyosodik, hogy az ember legjobb barátja a kutya.

 

 

Szeretlek - Nagyot dobban kutyád szíve, ha ezt hallja Tőled - Kutyabarát helyek

Egy kutatás szerint ez az egyszerű, ám annál mélyebb jelentéssel bíró szó közel 50%-kal is megemelheti kedvencünk szívverését. Tudj meg többet!

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: abc.net.au

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tacskóhoz hasonló kutyák maradványaira bukkantak a régészek a római Colosseum csatornáiban Tacskóhoz hasonló kutyák maradványaira bukkantak a régészek a római Colosseum csatornáiban
Nem mindennapi leletek kerültek elő az ókori építmény alól – de vajon mit kereshettek ott ezek a kicsi kutyák?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Miért nyalogat a kutyád? Miért nyalogat a kutyád?
Téged is gyakran nyalogat a kutyád? Akkor biztosan elgondolkodtál már azon, mi állhat e viselkedés hátterében, miért szereti annyira ezt a cselekvést rajtad gyakorolni négylábú barátod.

Miért is jó, ha van kutyád? Miért is jó, ha van kutyád?
Hosszú ideje győzködöd kedvesedet vagy családtagjaidat arról, hogy legyen kutyus a háznál? Megfelelő körülmények esetén, illetve, ha elegendő szabadidőd van, az alábbi indokok segíthetnek meglágyítani a szívüket.

Német juhászkutyájuk védte meg a család kisfiát, mikor rátámadt egy kutya Német juhászkutyájuk védte meg a család kisfiát, mikor rátámadt egy kutya
Azonnal reagált a fenyegetésre, és elkergette az ellenséges négylábút. Drámai videó!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Hírstart JULIUS-K9 MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével Hírek - Címlapon
Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével
Kitüntetést kapott Főnök, a hős rendőrkutya Hírek - Címlapon
Kitüntetést kapott Főnök, a hős rendőrkutya