A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Örömkönnyeket ejtenek a kutyák, amikor hosszú idő után újra láthatják gazdájukat

2022. augusztus 24., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kedvenceink is tudnak sírni? Egy japán kutatás szerint pozitív érzelmek hatására a kutya könnye is kicsordulhat. 

Hogyan érint minket, ha valamilyen okból kifolyólag hosszabb időre búcsút kell mondanunk kutyánknak? Azt kívánjuk, bárcsak újra együtt lehetnénk... Rettentően hiányzik nekünk, és mi is neki. És amikor eljön a pillanat, alig bírjuk türtőztetni magunkat: még a legedzettebbek is könnyekben törhetnek ki.

 

Úgy tűnik, az elválás fájdalma és a viszontlátás öröme nemcsak nálunk, de kedvenceinknél is hasonló hatást vált ki. Valódi könnyekre lettek figyelmesek ugyanis a kutatók azoknál a kutyáknál, akik hosszabb időt voltak kénytelenek gazdájuktól távol tölteni.

 

A könnyek és érzelmek közötti lehetséges összefüggést vizsgálva nagyon is elképzelhető, hogy a kutyák is tudnak sírni, írják a Current Biology tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban

 

 

A viszontlátás öröme kutyáinkban is hasonló hatást válthat ki
A viszontlátás öröme kutyáinkban is hasonló hatást válthat ki
Fotó: waltham.com

 

 

Azt találtuk, hogy a kutyák pozitív érzelmek megélésekor ejtettek könnyeket” - jelentette ki Takefumi Kikusui, a tanulmány szerzője. Hozzátette, hogy ezek a könnyek az oxitocin, vagyis a szeretethormon felszabadulásakor jöhetnek létre. 

 

Kikusui a japán Azabu Egyetem professzoraként az emberek és állatok közötti interakciókat kutatja. Akkor vetődött fel benne kérdés, hogy tudnak-e a kutyák sírni, amikor hat évvel ezelőtt uszkárja egy alomnyi kölyöknek adott életet, és a kicsik gondozása közben könnyeket hullatott. „Ez adta az ötletet, hogy a könnyek talán az oxitocin hatására jelennek meg” - mondta el.

 

Az oxitocin, amit szeretethormonként is ismerünk, számos tanulmány főszereplője: kutya és gazdája kapcsolatában már bizonyították jelentőségét. A mostani eredmények pedig azt sugallják, hogy a hormon megszilárdítja ezt a köteléket.

 

„A kutyák az emberek társaivá váltak az idők során; különleges kapocs fűz össze bennünket” – állítja Kikusui. - „Ebben a folyamatban még az is elképzelhető, hogy a gazdi sokkal nagyobb szeretettel fordul kedvence felé, jobban gondoskodik róla, ha interakcióik során a kutya könnyeket ejt.”

 

 

Örömkönnyeket ejtenek a kutyák, amikor hosszú idő után újra láthatják gazdájukat
Örömkönnyeket ejtenek a kutyák, amikor hosszú idő után újra láthatják gazdájukat
Fotó: abc.net.au

 

 

Korábbi tanulmányok is rámutattak a közöttünk lévő kapcsolat egyedi voltára. Például a Szeretlek szó hallatán 46%-os emelkedést jegyeztek fel a kutyák szívverésének vizsgálatakor. A gazdiknál is nyilvánvaló volt a hatás: szívverésük 10%-kal nőtt, amikor hosszabb távollétet követően újra találkozhattak kedvencükkel. Egy 2020-as kutatásban pedig 23%-kal csökkent a kutyák pulzusa, amikor hozzábújhattak a szeretett gazdihoz.

 

E kutatások segítenek abban, hogy jobban megértsük kutyánk viselkedését és a hozzánk fűződő viszonyát, és természetesen kettőnk kapcsolatáról is sokat árul el. Egy dolog azonban nyilvánvaló és megingathatatlan: újra és újra bebizonyosodik, hogy az ember legjobb barátja a kutya.

 

 

Szeretlek - Nagyot dobban kutyád szíve, ha ezt hallja Tőled - Kutyabarát helyek

Egy kutatás szerint ez az egyszerű, ám annál mélyebb jelentéssel bíró szó közel 50%-kal is megemelheti kedvencünk szívverését. Tudj meg többet!

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: abc.net.au

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Biztos szereti a kutyád, ha megöleled? Biztos szereti a kutyád, ha megöleled?
Videófelvételek elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kutyák legszívesebben elkerülnék az ölelést.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online MOL Nyrt. Hírstart Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kísérleti telepről mentett öregecske beagle-t fogadott örökbe Harry herceg és Meghan Markle Hírek - Címlapon
Kísérleti telepről mentett öregecske beagle-t fogadott örökbe Harry herceg és Meghan Markle
Kitüntetést kapott Főnök, a hős rendőrkutya Hírek - Címlapon
Kitüntetést kapott Főnök, a hős rendőrkutya