A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Országszerte egyre több a kutyamérgezés

2015. november 10., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Rossz hírek a kutyatulajdonosoknak: sajnos egyre több olyan esetről hallani, melyben kutyákat támadnak. Fokozott figyelemre van szükség a kutyatulajdonosok részéről, hogy megelőzhető legyen a baj!



Ártatlan kutyák esnek áldozatul szinte nap mint nap hazánkban. Egyre több szomorú hírt hallani arról, hogy különféle módszerekkel próbálják “ritkítani” a települések négylábú lakóit. Az indítékot nem tudni: lehetséges, hogy a kutyaugatás zavarja egyes lakókat, vagy az otthagyott ürülék bosszantja fel a nem-kutyásokat. Mégis felvetül a kérdés: ez az egyetlen módja a “tiltakozásnak”, vagy a felháborodásnak való hangadásnak?!

 

Kaposvár

A szomorú kaposvári eseményekről már sokat hallottunk: már meghaladta a kétszázat az áldozatul esett kutyák és macskák száma. A kutyagyilkos fagyállóba mártott babapiskótát dobál el a kutyasétáltató területeken, de előfordult az is, hogy kertesházak udvarába dobta be az ebeknek szánt mérgező falatot.

A rendőrség ugyan indított nyomozást, de a tettest ezidáig nem sikerült előkeríteni. A kaposvári gazdik összefogtak: nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki információval szolgál a tettes kilétéről. Az előzményekről itt és itt írtunk.

 

Fagyállóval átitatott babapiskóta - ezzel mérgezik a kutyákat
Fagyállóval átitatott babapiskóta - ezzel mérgezik a kutyákat
Fotó: Dávid Varga/ Facebook.com

 

Sajnos azóta más méreg is megjelent a listán: már patkánymérges zsíroskenyeret is találtak a városban.

A gazdikat arra kérik, mindenki tartsa nyitva a szemét. Sajnos úgy néz ki, a gyilkost csak tettenéréssel lehet elkapni. Fontos, hogy senki ne sétáltassa kutyáját flexipórázon, hiszen a gazdától messzebb sétáló kutyánál szinte lehetetlen kivédeni a mérgezést: nem venni észre időben, ha a kutya feleszik valamit a földről - figyelmeztet Szerecz Kornél, a Kutyaplac Egyesület elnöke.

A TV2 Mokka című adásából többet is megtudni a részletekről:

 


 

Győr

Győrben merőben más módszert eszelt ki az illető, akinek valamilyen problémája van a városban élő kutyákkal, macskákkal: tűkkel teleszúrt sajtot szórt szét. Egy győri gazdi épp a megszokott esti kutyasétája alatt vette észre, hogy kedvence valamit nagyon szaglászik a földön.

Lehajoltam és egy egészen kicsi sajtdarabot találtam, ami tele volt szurkálva gombostűkkel.  Úgy láttam, a kutya nem nyelt le semmit, de a biztonság kedvéért másnap elvittem orvoshoz, ahol megröntgenezték. Ez mutatta ki, hogy egy tű mégis a szervezetébe került. Ám szerencsére látszott, hogy kifele fordulva, egészen a végbélnyílásnál van már. Így nem kellett műteni, természetes módon távozott a testéből. De jobb bele sem gondolni, milyen baj lehetett volna, ha valahol elakad a tű…- mondta a hölgy a kisalfold.hu-nak.

 

Tűkkel teletűzdelt sajt - ezzel akarják eltüntetni a kutyákat Győrben
Tűkkel teletűzdelt sajt - ezzel akarják eltüntetni a kutyákat Győrben
Fotó: kisalfold.hu

 

A közösségi oldalakon gyorsan terjed a felhívás a veszélyről. “Nemcsak arról van szó, hogy a kutyáinkat féltettem. Erre rengeteg kisgyermek él. Ahol én találtam a szöges sajtdarabot, ott alig ötméternyire egy játszótér van. Rossz belegondolni, hogy mi van, ha megbökik vele a kis kezüket vagy esetleg ők nyelik le. Rettentő veszélyes! Nem is értem, hogy gondolhatott valaki ilyenre. A hatóságokhoz nem fordultam, nem igazán láttam értelmét.”

 

Szombathely

Pár napja hallani a közösségi oldalakon egy felhívást, miszerint furcsa szagú húscafatokat szórtak szét a Váci Mihály utca környékén. Lehetséges, hogy ez esetben is fagyállót tartalmaznak a húsdarabkák.

 

Gyanús húsdarabok Szombathelyen - feltehetően a kutyáknak szánt méreggel átitatva
Gyanús húsdarabok Szombathelyen - feltehetően a kutyáknak szánt méreggel átitatva
Fotó: Szombathelyi CSIBABÁK Facebook csoport

 

 

 

Ide kattintva elérhető korábbi cikkünk, melyben összegyűjtöttük a különféle mérgező anyagok hatásait és hogy mi a teendő vész esetén.

 

Egy másik hírünkben írtunk már arról,  mit tehetünk, ha arra gyanakszunk, kutyánk szervezetébe méreg került. Íme a legfontosabb tudnivalók:

  • A legjobb elkerülési mód, ha megtanítjuk a kutyánknak, hogy senkitől, soha, semmit el nem fogadhat. Ez azonban a legkevesebb esetben megvalósítható. A fenti sorok szerzője pontosan tudja ezt, ezért biztatja az elkövetőt, hogy hajnalba menjen beetetni és mérgezni, mert akkor a legéhesebb a kutya. (Jó kilátások, igaz?)
  • Abban a pillanatban, amikor azt látjuk, hogy kutyánk viselkedése megváltozott, hányás, hasmenés, nyáladzás jelentkezik, inkább vigyük azonnal állatorvoshoz, mert az időfaktor életmentő lehet.
  • Ha mérgezésre gyanakszunk tejjel, vagy langyos sós vízzel itassuk az ebet, míg el nem jutunk az orvosig.
  • Ha maradt még a mérgezett ételből, vigyünk magunkkal az orvoshoz, így könnyebben tud diagnózist felállítani.
  • A mérgezés súlyossága függ a kutyánk egészségi állapotától, továbbá attól is, hogy mennyit fogyasztott belőle.”

 


Kérünk minden gazdit, fokozottan figyeljen oda kedvencére!

Ne engedjük, hogy kutyánk bármit felegyen a földről a séta alatt!


 

Forrás: kisalfold.hu, facebook.com, tv2.hu, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Dávid Varga/ Facebook.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál
Elég egyetlen pillanat, ha nem figyelünk oda, és már meg is történt a baj. Mit kell tudnunk az áramütésról, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben! A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben!
Toklász. Egyetlen apróság, mely borzasztó fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat a kutyának, ha utat talál testébe. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és hogyan segíthetünk, ha már megtörtént a baj?

Ehetnek a kutyák cseresznyét? Ehetnek a kutyák cseresznyét?
Ahogy a cseresznyefa mennyei illatot árasztó virágai a tavasz közeledtét jelzik, úgy piros termése a nyár idilli képét vetítik elénk május végén. Édes, roppanós gyümölcsét szinte mindenki szereti. De vajon kedvencünknek is adhatunk belőle?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyával a vonaton egyszerűbben - itt a petíció! Hírek - Címlapon
Kutyával a vonaton egyszerűbben - itt a petíció!
Így utazz kutyáddal az Air Malta járatain Hírek - Címlapon
Így utazz kutyáddal az Air Malta járatain