A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Országszerte egyre több a kutyamérgezés

2015. november 10., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Rossz hírek a kutyatulajdonosoknak: sajnos egyre több olyan esetről hallani, melyben kutyákat támadnak. Fokozott figyelemre van szükség a kutyatulajdonosok részéről, hogy megelőzhető legyen a baj!



Ártatlan kutyák esnek áldozatul szinte nap mint nap hazánkban. Egyre több szomorú hírt hallani arról, hogy különféle módszerekkel próbálják “ritkítani” a települések négylábú lakóit. Az indítékot nem tudni: lehetséges, hogy a kutyaugatás zavarja egyes lakókat, vagy az otthagyott ürülék bosszantja fel a nem-kutyásokat. Mégis felvetül a kérdés: ez az egyetlen módja a “tiltakozásnak”, vagy a felháborodásnak való hangadásnak?!

 

Kaposvár

A szomorú kaposvári eseményekről már sokat hallottunk: már meghaladta a kétszázat az áldozatul esett kutyák és macskák száma. A kutyagyilkos fagyállóba mártott babapiskótát dobál el a kutyasétáltató területeken, de előfordult az is, hogy kertesházak udvarába dobta be az ebeknek szánt mérgező falatot.

A rendőrség ugyan indított nyomozást, de a tettest ezidáig nem sikerült előkeríteni. A kaposvári gazdik összefogtak: nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki információval szolgál a tettes kilétéről. Az előzményekről itt és itt írtunk.

 

Fagyállóval átitatott babapiskóta - ezzel mérgezik a kutyákat
Fagyállóval átitatott babapiskóta - ezzel mérgezik a kutyákat
Fotó: Dávid Varga/ Facebook.com

 

Sajnos azóta más méreg is megjelent a listán: már patkánymérges zsíroskenyeret is találtak a városban.

A gazdikat arra kérik, mindenki tartsa nyitva a szemét. Sajnos úgy néz ki, a gyilkost csak tettenéréssel lehet elkapni. Fontos, hogy senki ne sétáltassa kutyáját flexipórázon, hiszen a gazdától messzebb sétáló kutyánál szinte lehetetlen kivédeni a mérgezést: nem venni észre időben, ha a kutya feleszik valamit a földről - figyelmeztet Szerecz Kornél, a Kutyaplac Egyesület elnöke.

A TV2 Mokka című adásából többet is megtudni a részletekről:

 


 

Győr

Győrben merőben más módszert eszelt ki az illető, akinek valamilyen problémája van a városban élő kutyákkal, macskákkal: tűkkel teleszúrt sajtot szórt szét. Egy győri gazdi épp a megszokott esti kutyasétája alatt vette észre, hogy kedvence valamit nagyon szaglászik a földön.

Lehajoltam és egy egészen kicsi sajtdarabot találtam, ami tele volt szurkálva gombostűkkel.  Úgy láttam, a kutya nem nyelt le semmit, de a biztonság kedvéért másnap elvittem orvoshoz, ahol megröntgenezték. Ez mutatta ki, hogy egy tű mégis a szervezetébe került. Ám szerencsére látszott, hogy kifele fordulva, egészen a végbélnyílásnál van már. Így nem kellett műteni, természetes módon távozott a testéből. De jobb bele sem gondolni, milyen baj lehetett volna, ha valahol elakad a tű…- mondta a hölgy a kisalfold.hu-nak.

 

Tűkkel teletűzdelt sajt - ezzel akarják eltüntetni a kutyákat Győrben
Tűkkel teletűzdelt sajt - ezzel akarják eltüntetni a kutyákat Győrben
Fotó: kisalfold.hu

 

A közösségi oldalakon gyorsan terjed a felhívás a veszélyről. “Nemcsak arról van szó, hogy a kutyáinkat féltettem. Erre rengeteg kisgyermek él. Ahol én találtam a szöges sajtdarabot, ott alig ötméternyire egy játszótér van. Rossz belegondolni, hogy mi van, ha megbökik vele a kis kezüket vagy esetleg ők nyelik le. Rettentő veszélyes! Nem is értem, hogy gondolhatott valaki ilyenre. A hatóságokhoz nem fordultam, nem igazán láttam értelmét.”

 

Szombathely

Pár napja hallani a közösségi oldalakon egy felhívást, miszerint furcsa szagú húscafatokat szórtak szét a Váci Mihály utca környékén. Lehetséges, hogy ez esetben is fagyállót tartalmaznak a húsdarabkák.

 

Gyanús húsdarabok Szombathelyen - feltehetően a kutyáknak szánt méreggel átitatva
Gyanús húsdarabok Szombathelyen - feltehetően a kutyáknak szánt méreggel átitatva
Fotó: Szombathelyi CSIBABÁK Facebook csoport

 

 

 

Ide kattintva elérhető korábbi cikkünk, melyben összegyűjtöttük a különféle mérgező anyagok hatásait és hogy mi a teendő vész esetén.

 

Egy másik hírünkben írtunk már arról,  mit tehetünk, ha arra gyanakszunk, kutyánk szervezetébe méreg került. Íme a legfontosabb tudnivalók:

  • A legjobb elkerülési mód, ha megtanítjuk a kutyánknak, hogy senkitől, soha, semmit el nem fogadhat. Ez azonban a legkevesebb esetben megvalósítható. A fenti sorok szerzője pontosan tudja ezt, ezért biztatja az elkövetőt, hogy hajnalba menjen beetetni és mérgezni, mert akkor a legéhesebb a kutya. (Jó kilátások, igaz?)
  • Abban a pillanatban, amikor azt látjuk, hogy kutyánk viselkedése megváltozott, hányás, hasmenés, nyáladzás jelentkezik, inkább vigyük azonnal állatorvoshoz, mert az időfaktor életmentő lehet.
  • Ha mérgezésre gyanakszunk tejjel, vagy langyos sós vízzel itassuk az ebet, míg el nem jutunk az orvosig.
  • Ha maradt még a mérgezett ételből, vigyünk magunkkal az orvoshoz, így könnyebben tud diagnózist felállítani.
  • A mérgezés súlyossága függ a kutyánk egészségi állapotától, továbbá attól is, hogy mennyit fogyasztott belőle.”

 


Kérünk minden gazdit, fokozottan figyeljen oda kedvencére!

Ne engedjük, hogy kutyánk bármit felegyen a földről a séta alatt!


 

Forrás: kisalfold.hu, facebook.com, tv2.hu, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Dávid Varga/ Facebook.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére
Tiszta otthon, rendes ház. Gazdiként ezt bizony olykor kihívásként élhetjük meg, és gyakrabban kerül elő a takarító-szett. Milyen problémát okozhatnak a kutya számára, és hogyan előzzük meg a bajt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület MTI JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyával a vonaton egyszerűbben - itt a petíció! Hírek - Címlapon
Kutyával a vonaton egyszerűbben - itt a petíció!
Így utazz kutyáddal az Air Malta járatain Hírek - Címlapon
Így utazz kutyáddal az Air Malta járatain