A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Rókák az otthonomban

2016. május 06., 12:45


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




"Hálásak vagyunk nekik, hiszen minden napunkat bearanyozzák." - A két virgonc róka, Myra és Rusty gazdijával, Szigetvári Alexandrával beszélgettünk.



Misztikus fotózás szelidített rókákkal című korábbi cikkünkben egy nem mindennapi fotózásról számoltunk be Nektek. Most megismerhetitek Alexandrát, aki arról is mesélt nekünk, milyen az élet két, minden lében kanál rókával. 
 
Régóta foglalkozol rókákkal?
A rókaszerelem tavaly tavasszal kezdődött, mikor a sors egy teljesen új és váratlan dolog elé állított; egy árván maradt rókakölyök került a gondozásunk alá. Fél évig neveltük Rókit, majd úgy döntött, hogy visszatér a természetes élőhelyére, az erdőbe.
 
Dusky, Myra és Rusty
Dusky, Myra és Rusty
Fotó: Szigetvári Alexandra
 
Mikor lépett be az életedbe Myra és Rusty? Hogyan fogadta őket Dusky?
A Rókival töltött fél év meghatározó időszaka lett az életünknek, és elvesztése világossá tette, hogy róka nélkül nem tudunk élni, így került hozzánk idén tavasszal Myra és Rusty egy vadmentő segítségével. Dusky, a border collienk, így újra megkapta a nagytestvér szerepet, annak minden pozitív és negatív momentumával. A rókák szeretik feszegetni a határait, harapdálják, húzzák a fülét, ilyen esetekben egy bizonyos szintig tűr, majd finoman rájuk mordul, ha pedig ez sem segít, inkább elvonul.
 
My
Myra és Rusty, a két róka kölyökkorában
Fotó: Szigetvári Alexandra
 
A mondás szerint a rókák könnyen túljárnak az ember eszén. Neked ráadásul kettő is van. Könnyen taníthatóak? Mennyire szófogadóak? 
A szófogadás talán a legtávolabb álló tulajdonságuk. Öntörvényűek, makacsok, nem lehet őket irányítani, se kordában tartani. A pozitív megerősítés az egyedüli eszköz, mellyel motiválni tudjuk őket. Imádnak elcsenni dolgokat, imádnak rágni, ásni, kaparni. Hallgatnak a nevükre, tudják az „ül” parancsszót, de akkor amikor ők akarják. Ez számunkra nem jelent problémát. Elfogadtuk őket így, és nem szeretnénk semmit sem megváltoztatni rajtuk!
 
Milyen a viszonyuk egymással?
Házsártos házaspárhoz tudnám őket hasonlítani. Imádják egymást, ez kétségtelen, de rengeteget civakodnak, verekednek. A dominancia kérdése a mai napig tisztázatlan, ugyanis Myra karakán, erős személyiség, aki nem hagyja, hogy elnyomják. Egyszerre áldás és átok a két róka, de hálásak vagyunk nekik, hiszen minden napunkat bearanyozzák.
 
Myra és Rusty imádják egymást
Myra és Rusty imádják egymást
Fotó: Szigetvári Alexandra
 
Mennyiben más rókákkal együtt élni? Gondolok itt a nevelésre, a mindennapos tevékenységekre...   
Azt gondolom, hogy sem természetükben, sem nevelésükben nem össze-hasonlíthatók a kutyákkal. Szerintem a különbség arra vezethető vissza, hogy a kutyák falkában éltek, így tudjuk náluk azokat a sémákat alkalmazni, ami egy hierarchikus rendszerre épül, így jó esetben a gazda a falkavezér,akire az eb hallgat. A rókák mondhatni magányos vadászok, a saját maguk urai, nem parancsol nekik senki, így nehéz a nevelésük is.
A kulcs úgy gondolom a türelem. Értékelni kell azt, amit kapunk tőlük, és nem szabad rájuk erőltetni azt, amire nem nyitottak. Figyelni kell arra, hogy ne szorítsuk őket sarokba, és törekedjünk arra, hogy megértsük a testbeszédüket, illetve a hangjelzéseiket. Ez különösen fontos a sérülések elkerülése szempontjából is. Számomra elsőrendű szempont, hogy biztosítsam számukra a mozgásteret. Mára már a kertünket „rókabiztossá” fejlesztettük, így akár egész délelőtt is kint szaladgálhatnak szabadon.
 
A rókák szabadon járkálhatnak a kertben - Rusty mégis inkább bejönne...
A rókák szabadon járkálhatnak a kertben - Rusty mégis inkább bejönne...
Fotó: Szigetvári Alexandra
 
Milyen alapvető állatorvosi ellátásra van szüksége a rókáknak?

Extra ellátást nem igényelnek. Hasonló teendők vannak, mint a kutyák esetében. Oltási programjuk megegyezik, emellett 3 havonta féreghajtást és bolha/kullancs elleni kezelést tanácsos elvégezni. Ezek mellett számunkra fontos volt az ivartalanítás is. A rókák esetében ezt a beavatkozást a 6. hónap előtt ajánlott elvégezni, így gátoljuk azoknak a hormonoknak a szekrécióját, amik később a valódi ivaros róka jelleget eredményezik.

 

Mivel tápláljátok őket?

Fontos napirendi pont nálunk az etetés, hisz úgy gondoljuk ez az egészséges, hosszú élet titka. Próbálok ezzel kapcsolatban minél több szakirodalmat elolvasni, illetve a többi rókatartóval is gyakran folytatunk eszmecserét ebben a témában. Az a tapasztalatom, hogy sokan nem fektetnek erre nagy hangsúlyt, házi koszttal és kutyatáppal etetik a ravaszdijukat. Én igyekszem az evolúció alapú etetésre, azaz olyan menüt összeállítani, ami a legközelebb áll a vadonban folytatott táplálkozásukhoz. Ez azt jelenti, hogy a nyers hús mellett odafigyelek a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra is.

Meglepődve tapasztaltuk, hogy Myra és Rusty nem rajong a vad- és nyúlhús iránt. A kedvencük a szárnyas, minden mennyiségben, illetve nagy örömömre szívesen ropogtatnak répát, almát, körtét, egyéb zöldség- és gyümölcsféléket. Emellett heti rendszerességgel adok nekik nyers tojást és belsőséget is.

 

A rókák kíváncsisága határtalan
A rókák kíváncsisága határtalan
Fotó: Szigetvári Alexandra

 

Milyen reakciókat vált ki a többi kutyából és gazdiból a rókával való találkozás?

Mondhatni ritkán találkozunk idegen kutyákkal, hiszen nem hordjuk őket sétálni. Az emberek mindig felkapják a fejüket a házi róka hallatán, illetve egyre több követőnk van az instagramon is. Ezáltal sok levelet kapok velük kapcsolatban. A kérdések főleg arra irányulnak, hogy hogyan lehet rókát tartani, milyen háziállatok, hasonlítanak-e a kutyákhoz?
Mindig mindenhol leszögezem, hogy nem célom a rókatartás népszerűsítése, sőt! Ezért általában a negatív dolgaikkal szoktam kezdeni, hisz, ha valaki tényleg szeretne rókát, fontos, hogy tudja, hogy mire számíthat, ne érje őt a későbbiekben meglepetés. De egyelőre nincs olyan vállalkozó szellemű, aki komolyabban a segítségemet kérte volna ez ügyben.
 
Rusty, a róka is nemet mond a szőrmére
Rusty, a róka is nemet mond a szőrmére
Fotó: Szigetvári Alexandra
 
Mit szólnak a házi rókákhoz a hozzátok látogató vendégek?
Az otthonunkban döntően a barátainkat, közeli ismerőseinket szoktuk fogadni. Ők egybehangzóan nagyon élvezik a rókákkal való találkozást. Eleinte mindenkivel bizalmatlanok és tartózkodóak, de egy kis idő után megengedik a simit, illetve a kézből etetést is. A szocializáció és a szelídítés szempontjából pedig elengedhetetlennek tartom az efféle ingereket.
 
Alexandra és Myra
Alexandra és Myra
Fotó: Kapaló Éva
 
Első alkalommal vállaltatok fotózást a természetben? Nem kellett attól tartani, hogy Myra esetleg felfedezőútra indul az erdőben?
Nem ez volt az első szabadtéri fotózásunk, ennek ellenére az izgalom most is főszerepet kapott. Természetesen bennünk van a félsz, annak ellenére, hogy minden fotózást csak pórázzal és nyakörvvel vállalunk. Kettejük közül Myra a fotogénebb, illetve jobban tűri ezt a szituációt, mint Rusty, így nála nem is szoktuk ezt erőltetni. Nagy öröm volt számunkra, hogy ezen a fotózáson Myra minden eddiginél nyugodtabb és higgadtabb volt, nem érezte magát feszélyezve, nem ficánkolt minden percben. Nagyon büszke voltam rá, és itthon természetesen jutalmaztuk is a munkáját.
 
Alexandra, Myra és Bodza
Alexandra, Myra és Bodza
Fotó: Kapaló Éva
 
Myra és Rusty mindennapjait nyomon követhetitek Instagram-oldalukon
 
További érdekességekért tekintsétek meg az Eger TV rövid riportfilmjét: 
 

 

 

Forrás: Szigetvári Alexandra, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Szigetvári Alexandra
Cikk első megjelenése: 2015. december 16.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat!
Ahogy a rutinos kutyások már számítanak is rá, a tavasz közepe nem csak a jó időt jelenti, hanem a kutyásokat érintő korlátozásokat is: 2024 tavaszán is ebzárlatot rendelnek el több megyében is. Mutatjuk a tudnivalókat és az érintett településeket!

Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében
Soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egész területén 2024. február 24-25. között a veszettség magas kockázata miatt, az érintett térségben ebzárlat és legeltetési tilalom lép majd életbe - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért
Csillogó tekintet, pajkos fülek, imádnivaló mosoly a pofiján - ugye milyen jó lenne megörökíteni egy csodás fényképen? Néha nem is olyan egyszerű, de egy kis kreativitással már készülhetnek is a szuper fotók kedvencedről!

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk? Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk?
Legtöbben szívesen mozdulunk ki a szabadba, a friss levegő és a zöld tér feldobhatja hangulatunkat. De valóban segít csökkenteni a stresszt kutyánkban is? Érdekes kutatásról olvashattok cikkünkben!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com JULIUS-K9 MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gazdikat talált a Starbucks Hírek - Címlapon
Gazdikat talált a Starbucks
Különleges kutya-WC készült az utazó ebeknek egy amerikai reptéren Hírek - Címlapon
Különleges kutya-WC készült az utazó ebeknek egy amerikai reptéren