A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Skóciában jelentősen szigorítják a rókavadászat szabályait - Egy régi tradíció érhet véget?

2023. március 17., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Idén márciusban utoljára szervezett rókavadászatot az egyik hagyományőrző klub Skóciában. Egy törvénymódosításnak köszönhetően 252 év után pontot tesznek a sokak által megkérdőjelezett esemény végére.



 

A kutyákkal történő vadászatról szóló törvénytervezet januárban került a skót parlament elé, és március elején lépett hatályba. Ennek értelmében mostantól bűncselekményt követ el, aki kutyák segítségével vadászik vadon élő emlősökre, illetve megöli azokat. Ezen felül tilos a vadállatok szaga alapján követni nyomaikat. Egyetlen esetben teszik ezt lehetővé: ha a kérelmező különleges engedélyt kap rá.

 

A rókavadászat hagyománya egészen a 16. századra nyúlik vissza az Egyesült Királyságban. Skóciában az 1700-as évektől vált népszerűvé, az utóbbi évtizedekben azonban egyre nagyobb vitákat váltott ki országszerte. Míg a vadászok a helyi örökség fontos részeként tekintenek rá, az állatjogi aktivisták érvei szerint egy kegyetlen és szükségtelen tradíciót takar. Nem csoda, hogy a vadászatot ellenző szervezetek már a törvénytervezet bejelentésekor nagy örömmel üdvözölték az erőfeszítéseket.

 

„Történelmi eseménynek lehetünk tanúi, mely a vadon élő állatok győzelmével zárul. A helyiek és a vadászatokat szabotáló egyének jó ideje munkálkodtak azon, hogy térdre kényszerítsék a rókavadászat hagyományát” - jelentette be a glasgow-i vadász-szabotőrök társasága honlapján.

 

 

Lovasok és rókakopóik találkozója, Lanarkshire és Renfreweshire, Houston, Skócia
Lovasok és rókakopóik találkozója, Lanarkshire és Renfreweshire, Houston, Skócia
Fotó: Andrew Milligan/PA Images/Getty Images/

 

 

Mindezidáig három esetben tették lehetővé a vadászatot: ha a cél a talajon fészkelő madarak védelme, a haszonállatok védelme, valamint a betegségek terjedésének megelőzése volt. A szabályozás értelmében csak úgy lehetett rókákra vadászni, ha a menedékükről felhajtották őket a kopók, majd a vadászok lelőtték őket.

 

Az új törvény értelmében viszont legfeljebb kettő kutyát lehet használni a vadászathoz, kivéve, ha a vadász külön engedéllyel rendelkezik. Erre azért volt szükség, mert a farmerek, földbirtokosok és természetvédelmi csoportok egybehangzó véleménye szerint bizonyos területeken nem adottak a feltételek a kettőnél több kutyával történő vadászathoz. Az állatvédők viszont éppen e külön engedély kérdését kifogásolják, hiszen ez kiskapukat nyithat a vadászok előtt.

 

Bár a tiltásról megoszlanak a vélemények, az emelkedő költségek és az elérhető földterület csökkenése miatt még a rókavadászat támogatói is úgy vélik, hogy ésszerű és logikus volt meghozni e döntést. A vidéki programok népszerűsítésével foglalkozó brit szervezet, a Countryside Allience vadászatért felelős kampányának igazgatója, Polly Portwin elmondása szerint „a vadászat mindig is alkalmazkodott a változásokhoz, legyen szó a haszonállattartás gyakorlatáról, vagy azokról a tényezőkről, melyeket lehetetlen befolyásolni. A vadászat jövőjében kiemelt szerepet játszanak a szervezeti társulások, valamint a földterületek megosztása.”

 

 

Így örültek Skóciában a vadászatot ellenzők a törvénymódosítás hallatán
Így örültek Skóciában a vadászatot ellenzők a törvénymódosítás hallatán
Fotó: huntsabs.org.uk

 

 

Ami a rókakopókat illeti, egyelőre úgy tűnik a Lanarkshire és Renfrewshire Vadászati Klub falkájának tagjai más kennelekbe lesznek áthelyezve. A klub nem fejezi be működését, de vadászat helyett különböző társasági eseményeket és lovas rendezvényeket fognak szervezni ezek után. Idei vadászatuk megnyitóján fájó szívvel jelentették be, hogy többé nem kerül sor rá. Hálájukat fejezték ki a farmereknek és a földtulajdonosoknak, hogy engedélyezték a területeiken történő áthaladást, és megköszönték lovasaik és támogatóik segítségét is, majd hozzátették: 

 

"Végezetül köszönetet mondunk kedves kutyáinknak is. Nagy szeretettel viseljük gondjukat, talán még saját magunknál is nagyobb gonddal vigyázunk rájuk.”

 

Februárban egyébként egy másik szervezet, a Fife Foxhounds is bejelentette, hogy 267 év után véget vet a hagyománynak, anyagi okokra hivatkozva. Az állatvédők reményei szerint a jövőben egyre többen követik majd példájukat, mígnem idővel végérvényesen búcsút mondhatnak a sportcélú rókavadászatnak.

 

Forrás: bbc.co.uk, edition.cnn.com
Indexkép forrás: Andrew Milligan/PA Images/Getty Images/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat!
Ahogy a rutinos kutyások már számítanak is rá, a tavasz közepe nem csak a jó időt jelenti, hanem a kutyásokat érintő korlátozásokat is: 2024 tavaszán is ebzárlatot rendelnek el több megyében is. Mutatjuk a tudnivalókat és az érintett településeket!

Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében
Soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egész területén 2024. február 24-25. között a veszettség magas kockázata miatt, az érintett térségben ebzárlat és legeltetési tilalom lép majd életbe - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) szerdán az MTI-vel.

A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier
Skócia, 1858. A bozontos kiskutya gazdáját súlyos betegség ragadta el. Bobby elkísérte utolsó útjára, majd leheveredett a sírhantra, és elhatározta, hogy vigyáz rá, amíg csak él.

Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog? Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog?
Gömbölyű, pattogós, csipogós vagy sípolós, rágcsálható… Bármilyen is legyen a kedvenc játékszere, látványára kutyánk tekintete egyből felcsillan. Mire figyeljünk, amikor a megfelelőt keressük?

Miért szeretik olyan nagyon a kutyák a különféle hangokat adó, sípolós, csipogós játékokat? Miért szeretik olyan nagyon a kutyák a különféle hangokat adó, sípolós, csipogós játékokat?
Elég egyetlen csippanás, és kedvencünk teljesen odáig lesz a játéktól? Vajon mi lehet a titka?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Hírstart MOL Nyrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Új állatvédelmi törvényt hoztak Spanyolországban: legfeljebb három napig lehet magára hagyni a háziállatokat Hírek - Címlapon
Új állatvédelmi törvényt hoztak Spanyolországban: legfeljebb három napig lehet magára hagyni a háziállatokat
A kutyák 5 érzékszerve: Tudtad, hogy egész másképp működnek, mint az emberé? Hírek - Címlapon
A kutyák 5 érzékszerve: Tudtad, hogy egész másképp működnek, mint az emberé?