A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szigorították a veszettség elleni oltás szabályait!

Az állatorvos 8 napon belül köteles regisztrálni az oltás adatait


2015. január 27., 04:00


Szerző: kiberov


Kategória: Közérdekű
Nagyon sok állatvédő szervezet évek óta küzd azért, hogy minél kevesebb olyan kutya legyen az országban, akinek nincs regisztrált elektronikus transzpondere és nincs beoltva veszettség ellen! Ebben a folyamatban a tavaly december 17.én megjelent miniszteri rendelet egy nagyon fontos állomás lehet!Eddig nagyon sokszor előfordulhatott olyan eset, hogy ha az egyik kutyást  egy „ jóindulatú” szomszéd feljelentése alapján felkereste a hatósági állatorvos, és miután a kutya oltási adatait nem találta az országos elektronikus adatbázisban  (PetVetData) a kutyát karanténba záratta. Azonkívűl, hogy ez egy nagyon "kellemetlen" helyzet, még nagyon sok költséggel is jár, hogy a ezek után a kutya újra otthon legyen!

Ugyanez történik az elkóborolt kutyákkal is, annak ellenére, ha később előkerül a gazdája, addig is karanténba zárják. Ezen kívül rengeteg a  regisztrálatlan oltással és mikrochip-pel „rendelkező” kutya is az országban. Ezt a helyzetet próbálja orvosolni a tavaly év decemberében kihirdetett földművelésügyi minisztérium rendelete.

"Oltva vagyok" - Fotó: dogster.com

 

A tavaly év december 20.-tól érvényes FVM rendeletének  (164/2008 (XII.20)

 4. §(5/f)szerint:  Az oltást végző szolgáltató állatorvos köteles az eb veszettség elleni védőoltásának beadását követő 8 napon belül az oltás időpontját, a felhasznált oltóanyag nevét, gyártási számát, az oltást végző állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban: Ávt.) 42/A. § (1) bekezdése szerinti országos elektronikus adatbázisban rögzíteni.

A rendelet betartását az illetékes kormányhivatalok fogják ellenőrizni.  Azzal, hogy a rendelet  szerint „veszettség ellen csak elektronikus transzponderrel megjelölt eb oltható be  hamar kiderül az is, ha valakinek nincs mikrochipje vagy nincs regisztrálva a PetVetData-ban. Ezért is lehet ez egy hasznos eszköz az eredeti cél megvalósulásában. 

Természetesen a rendelet ellenére nem biztos, hogy minden állatorvos 8 napon belül regisztrálni fogja az oltás adatait.. Ebben az esetben újra a kutya gazdája fog pórul járni, hiszen akár a kilencedik napon már karanténba is zárhatják a kutyáját. 

Reméljük az állatorvosi szakma is fontosnak tartja a rendelet eredeti céljának megvalósulását és törekszik arra, hogy az be is legyen tartva!
Az állatvédő szervezetek létrehoztak egy nyilvános email címet ( [email protected] ) is ahová bárki megírhatja, ha valamilyen szabálytalanságot tapasztal. Ezen kívű a PetVetData-ban is  ellenőrizheti, hogy az oltást beadó álllatorvos megfelelő módon regisztrálta az adatokat!

Csak remélni tudjuk, hogy a kötelező ebösszeírás ( cikkünk ebben a témában:" 30 ezer Ft-ra büntetnek, ha nem jelented be a kutyádat?" ) és az oltási szabályok szigorítása is nem a szabályokat "betartó" kutyásokat "sújtja újabb teherrel, hanem elősegíti, hogy jelentősen csökkenjen a szabálytalan kutyatartók száma!

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Kutya elsősegély tanfolyammal, és felelős gazdi képzéssel segíti az állatorvos a gazdik mindennapjait. Kutya elsősegély tanfolyammal, és felelős gazdi képzéssel segíti az állatorvos a gazdik mindennapjait.
Dr. Piller Pálma állatorvosnak szívügye a felelős és tudatos állattartás terjesztése, és hiszi, hogy a betegségmegelőzést nem a rendelőben, hanem otthon kell elkezdeni. Célja hogy segítse az állattartókat felismerni a vészhelyzeteket, és megfelelően cselekedni a bajban.

Korlátozások a kutyasétáltatásban – kezdődik az őszi ebzárlat! Íme, az érintett települések listája Korlátozások a kutyasétáltatásban – kezdődik az őszi ebzárlat! Íme, az érintett települések listája
A rókák veszettség elleni őszi immunizálása 2023. szeptember 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom is lesz az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Támogassa szavazatával a magyar tudósok, kutatók munkáját! Hírek - Címlapon
Támogassa szavazatával a magyar tudósok, kutatók munkáját!
Mancs a mozikban! Hírek - Címlapon
Mancs a mozikban!