A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szigorították a veszettség elleni oltás szabályait!

Az állatorvos 8 napon belül köteles regisztrálni az oltás adatait


2015. január 27., 04:00


Szerző: kiberov


Kategória: Közérdekű
Nagyon sok állatvédő szervezet évek óta küzd azért, hogy minél kevesebb olyan kutya legyen az országban, akinek nincs regisztrált elektronikus transzpondere és nincs beoltva veszettség ellen! Ebben a folyamatban a tavaly december 17.én megjelent miniszteri rendelet egy nagyon fontos állomás lehet!Eddig nagyon sokszor előfordulhatott olyan eset, hogy ha az egyik kutyást  egy „ jóindulatú” szomszéd feljelentése alapján felkereste a hatósági állatorvos, és miután a kutya oltási adatait nem találta az országos elektronikus adatbázisban  (PetVetData) a kutyát karanténba záratta. Azonkívűl, hogy ez egy nagyon "kellemetlen" helyzet, még nagyon sok költséggel is jár, hogy a ezek után a kutya újra otthon legyen!

Ugyanez történik az elkóborolt kutyákkal is, annak ellenére, ha később előkerül a gazdája, addig is karanténba zárják. Ezen kívül rengeteg a  regisztrálatlan oltással és mikrochip-pel „rendelkező” kutya is az országban. Ezt a helyzetet próbálja orvosolni a tavaly év decemberében kihirdetett földművelésügyi minisztérium rendelete.

"Oltva vagyok" - Fotó: dogster.com

 

A tavaly év december 20.-tól érvényes FVM rendeletének  (164/2008 (XII.20)

 4. §(5/f)szerint:  Az oltást végző szolgáltató állatorvos köteles az eb veszettség elleni védőoltásának beadását követő 8 napon belül az oltás időpontját, a felhasznált oltóanyag nevét, gyártási számát, az oltást végző állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban: Ávt.) 42/A. § (1) bekezdése szerinti országos elektronikus adatbázisban rögzíteni.

A rendelet betartását az illetékes kormányhivatalok fogják ellenőrizni.  Azzal, hogy a rendelet  szerint „veszettség ellen csak elektronikus transzponderrel megjelölt eb oltható be  hamar kiderül az is, ha valakinek nincs mikrochipje vagy nincs regisztrálva a PetVetData-ban. Ezért is lehet ez egy hasznos eszköz az eredeti cél megvalósulásában. 

Természetesen a rendelet ellenére nem biztos, hogy minden állatorvos 8 napon belül regisztrálni fogja az oltás adatait.. Ebben az esetben újra a kutya gazdája fog pórul járni, hiszen akár a kilencedik napon már karanténba is zárhatják a kutyáját. 

Reméljük az állatorvosi szakma is fontosnak tartja a rendelet eredeti céljának megvalósulását és törekszik arra, hogy az be is legyen tartva!
Az állatvédő szervezetek létrehoztak egy nyilvános email címet ( [email protected] ) is ahová bárki megírhatja, ha valamilyen szabálytalanságot tapasztal. Ezen kívű a PetVetData-ban is  ellenőrizheti, hogy az oltást beadó álllatorvos megfelelő módon regisztrálta az adatokat!

Csak remélni tudjuk, hogy a kötelező ebösszeírás ( cikkünk ebben a témában:" 30 ezer Ft-ra büntetnek, ha nem jelented be a kutyádat?" ) és az oltási szabályok szigorítása is nem a szabályokat "betartó" kutyásokat "sújtja újabb teherrel, hanem elősegíti, hogy jelentősen csökkenjen a szabálytalan kutyatartók száma!

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat!
Ahogy a rutinos kutyások már számítanak is rá, a tavasz közepe nem csak a jó időt jelenti, hanem a kutyásokat érintő korlátozásokat is: 2024 tavaszán is ebzárlatot rendelnek el több megyében is. Mutatjuk a tudnivalókat és az érintett településeket!

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Támogassa szavazatával a magyar tudósok, kutatók munkáját! Hírek - Címlapon
Támogassa szavazatával a magyar tudósok, kutatók munkáját!
Mancs a mozikban! Hírek - Címlapon
Mancs a mozikban!