A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szigorították a veszettség elleni oltás szabályait!

Az állatorvos 8 napon belül köteles regisztrálni az oltás adatait


2015. január 27., 04:00


Szerző: kiberov


Kategória: Közérdekű




Nagyon sok állatvédő szervezet évek óta küzd azért, hogy minél kevesebb olyan kutya legyen az országban, akinek nincs regisztrált elektronikus transzpondere és nincs beoltva veszettség ellen! Ebben a folyamatban a tavaly december 17.én megjelent miniszteri rendelet egy nagyon fontos állomás lehet!



Eddig nagyon sokszor előfordulhatott olyan eset, hogy ha az egyik kutyást  egy „ jóindulatú” szomszéd feljelentése alapján felkereste a hatósági állatorvos, és miután a kutya oltási adatait nem találta az országos elektronikus adatbázisban  (PetVetData) a kutyát karanténba záratta. Azonkívűl, hogy ez egy nagyon "kellemetlen" helyzet, még nagyon sok költséggel is jár, hogy a ezek után a kutya újra otthon legyen!

Ugyanez történik az elkóborolt kutyákkal is, annak ellenére, ha később előkerül a gazdája, addig is karanténba zárják. Ezen kívül rengeteg a  regisztrálatlan oltással és mikrochip-pel „rendelkező” kutya is az országban. Ezt a helyzetet próbálja orvosolni a tavaly év decemberében kihirdetett földművelésügyi minisztérium rendelete.

"Oltva vagyok" - Fotó: dogster.com

 

A tavaly év december 20.-tól érvényes FVM rendeletének  (164/2008 (XII.20)

 4. §(5/f)szerint:  Az oltást végző szolgáltató állatorvos köteles az eb veszettség elleni védőoltásának beadását követő 8 napon belül az oltás időpontját, a felhasznált oltóanyag nevét, gyártási számát, az oltást végző állatorvos nevét, kamarai bélyegzője számát az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban: Ávt.) 42/A. § (1) bekezdése szerinti országos elektronikus adatbázisban rögzíteni.

A rendelet betartását az illetékes kormányhivatalok fogják ellenőrizni.  Azzal, hogy a rendelet  szerint „veszettség ellen csak elektronikus transzponderrel megjelölt eb oltható be  hamar kiderül az is, ha valakinek nincs mikrochipje vagy nincs regisztrálva a PetVetData-ban. Ezért is lehet ez egy hasznos eszköz az eredeti cél megvalósulásában. 

Természetesen a rendelet ellenére nem biztos, hogy minden állatorvos 8 napon belül regisztrálni fogja az oltás adatait.. Ebben az esetben újra a kutya gazdája fog pórul járni, hiszen akár a kilencedik napon már karanténba is zárhatják a kutyáját. 

Reméljük az állatorvosi szakma is fontosnak tartja a rendelet eredeti céljának megvalósulását és törekszik arra, hogy az be is legyen tartva!
Az állatvédő szervezetek létrehoztak egy nyilvános email címet ( [email protected] ) is ahová bárki megírhatja, ha valamilyen szabálytalanságot tapasztal. Ezen kívű a PetVetData-ban is  ellenőrizheti, hogy az oltást beadó álllatorvos megfelelő módon regisztrálta az adatokat!

Csak remélni tudjuk, hogy a kötelező ebösszeírás ( cikkünk ebben a témában:" 30 ezer Ft-ra büntetnek, ha nem jelented be a kutyádat?" ) és az oltási szabályok szigorítása is nem a szabályokat "betartó" kutyásokat "sújtja újabb teherrel, hanem elősegíti, hogy jelentősen csökkenjen a szabálytalan kutyatartók száma!

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat!
Ahogy a rutinos kutyások már számítanak is rá, a tavasz közepe nem csak a jó időt jelenti, hanem a kutyásokat érintő korlátozásokat is: 2024 tavaszán is ebzárlatot rendelnek el több megyében is. Mutatjuk a tudnivalókat és az érintett településeket!

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében
Soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egész területén 2024. február 24-25. között a veszettség magas kockázata miatt, az érintett térségben ebzárlat és legeltetési tilalom lép majd életbe - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Veszett macska miatt ebzárlatot rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Veszett macska miatt ebzárlatot rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma január 26-án ismét veszettség esetet igazolt, ezúttal egy kóbor macskánál. A fertőzött állatot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ közelében találták. Mielőtt elhullott, emberre is rátámadt a veszett macska.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Támogassa szavazatával a magyar tudósok, kutatók munkáját! Hírek - Címlapon
Támogassa szavazatával a magyar tudósok, kutatók munkáját!
Mancs a mozikban! Hírek - Címlapon
Mancs a mozikban!