A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben

2021. április 15., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A kutyákhoz hasonlóan a lovak is évezredek óta velünk élnek, ez a közelség mind fizikai, mind érzelmi értelemben is megállja a helyét. A közöttük lévő óriási különbségek ellenére képesek a békés együttélésre és a játékra is.



A társas játék ablakot nyit a fajok kognitív és kommunikációs képességeire. Kutyáknál jól ismerjük a játékra hívó meghajlás, farokcsóválás, vakkantások és a barátságos arckifejezés, szemkontaktus jeleit. Habár a kutatások ezidáig főként a kutya-ember és a kutya-kutya közötti interakciókat vizsgálták, kiderült, hogy a kutyák és lovak között is megfigyelhető e viselkedés. Hogyan lehetséges ez? Hiszen a kutya, mint ragadozó faj és a ló, mint növényevő préda ránézésre nem igazán vannak „egy súlycsoportban”.

 

A kutyák és a lovak leutánozzák egymás arckifejezéseit

 

Ha volt már alkalmunk elmerülni két (vagy több) kutya önfeledt játékában, észrevehettük, ahogy lemásolták egymás mozdulatait, például a már említett meghajlást, és arckifejezéseik is tükrözték saját és fajtársuk hangulatát (laza, nyitott száj, csillogó tekintet). Pillanatok alatt képesek ráhangolódni egymásra: gyakran elegendő az, hogy egyikük meghajoljon vagy a mellső lábaival bedobbantson pajtásának, és a „meghívott kutya” – amennyiben kapható a mókára – hasonló viselkedést mutat.

 

A kutya és a ló között szoros barátság alakulhat ki
A kutya és a ló között szoros barátság alakulhat ki
Fotó: Pinterest

 

A lovakról is hosszan mesélhetnének azok, akik odaadóan gondoskodnak e csodálatos lényekről: szociálisan magasan fejlett állatok, a kutyákhoz hasonlóan ők is csapatban, ménesben élnek, amelyben fontos a rend. Egészen apró jelek által kommunikálnak egymással, mely nemcsak a túlélésüket (ragadozók elleni védelem, táplálék- és vízforrás megtalálása, stb.) segíti, hanem erősítik a ménesen belül élők közötti kapcsolatokat, hozzájárulnak a békés együttéléshez. A megfelelő kommunikációhoz rendkívül fontos, hogy felismerjék fajtársaik arckifejezéseit is.

 

Egy kísérletben azt vizsgálták, mennyire befolyásolja a lovak viselkedését az, hogy mit olvasnak le egy másik ló pofájáról. Különböző érzelmeket, hangulatokat tükröző fényképeket mutattak nekik, és kiderült, hogy szívesebben közelítették meg azokat a „lovakat”, melyek kellemes, nyugodt hangulatot sugároztak, szemben azokkal, akiknél az agresszió jeleit vélték felfedezni.

 

Egy kedves puszi is jelezheti, hogy a kutya barátjának tekinti a lovat
Egy kedves puszi is jelezheti, hogy a kutya barátjának tekinti a lovat
Fotó: reddit.com

 

Az arckifejezés felismerése és az annak megfelelő reakciók megjelenése több emlősfajnál is létezik. Az embereknél és a főemlősöknél egyenesen „érzelmi fertőzésről” lehet beszélni, mely jól mutatja, mennyire empatikus a személy, illetve az állat. Nagy meglepetésekkel szolgál azonban az, hogy különböző fajok között is létrejöhet-e, mint a kutya-ember kapcsolatában. A Pisai Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, mi a helyzet kutyák és lovak között?

 

A vizsgálatban 20 YouTube videót választottak ki, melyeken kutyák és lovak játszanak egymással legalább 30 másodpercen keresztül. Feljegyezték viselkedésüket, többek között azt is, milyen – saját fajukra jellemző – mintákat mutattak. Mindkét résztvevőnél megfigyelték például a nyugodt és laza szájtartást, barátságos tekintetet. Emellett a két játszópajtás sűrűn leutánozta egymás mimikáját: minél pozitívabb volt az általa tükrözött hangulat, annál hamarabb reagáltak rá.

 

Talán nem is olyan meglepő, hiszen a lovak is képesek bizonyos fajok arckifejezéseinek felismerésére, így a miénkre is: egy tanulmányban 28 ló tudta spontán megkülönböztetni egymástól a boldog és dühös arckifejezéseket, amikor emberekről készített fényképeket mutattak nekik.

 

A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben
A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben
Fotó: gidfon.com

 

A kutyák és a lovak egymásra hangolják játékukat

 

Mint kiderült, játék közben a kutyák és a lovak is használtak csillapító jeleket, például a hempergés, valamint az, ahogy megrázzák magukat. További, játékra utaló jeleket is mutattak, úgymint a csipkedés, ugrándozás, a másik fél megbökése, kergetőzés, szaladgálás és még tárgyakat is bevontak a játékba: huzakodtak egy rongyon, labdáztak, stb. Mindkét fél arra törekedett, hogy a játék idejét élvezetessé tegye nemcsak saját, hanem társa részére is. A közös szórakozás során nagyon hasonló játékos taktikákhoz folyamodtak:

 

 „Az eredmények azt sugallják, hogy a méret, a filogenetikai távolság és a viselkedési repertoár különbségei ellenére, a kutyák és lovak képesek egymásra hangolni mozdulataikat, ezáltal csökkentve a félreértések lehetőségét, mely agresszióba torkollhatna.”mondták el a kutatók. 

 

Azok számára, akik idegenkednek a lovaktól vagy még nem ismerik viselkedésüket eléggé, úgy tűnhetnek e nemes lények, mint egyszerű jószágok, akikbe nem sok értelem szorult. Nos, ez koránt sincs így! Intelligens, tanulékony és roppant kíváncsi élőlények, akik gazdag érzelemvilággal és kiváló memóriával rendelkeznek.

 

 

Egy 2016-os tanulmányban például a lovak képesek voltak elsajátítani bizonyos szimbólumok jelentését. Két hét tréninget követően mind a 23 résztvevő „el tudta mondani” gondozójának, hogy kér-e pokrócot a hátára vagy sem. Ha nem volt rajta, kérhette, hogy tegyenek rá, ha volt rajta, kérhette, hogy vegyék le. Ha pedig jól érezték magukat, akár takaróval, akár anélkül, azt is ki tudják nyilvánítani.

 

A kutyák is képesek közölni velünk, hogyan és mivel szeretnének játszani, milyen finomságot ennének, merre sétálnának és kikkel barátkoznának szívesebben. Nem meglepő, hogy játszópajtásnak akár egy lovat is választhatnak maguknak, ha lehetőségük adódik rá

 

„A kutya könnyen sérülést szerezhet a lótól, a lovakban pedig mélyen gyökerezik a farkasokra hasonlító állatoktól való félelem. A tanulmány azért fontos, mert rávilágít, hogyan képes két, eltérő megjelenésű és viselkedésű állat megtalálni a játéknak azt a módját, mely mindkettejük számára kényelmes és élvezetes.” - mondta el Barbara Smuts, a Michigani Egyetem viselkedéskutatója a National Geographic magazinnak. 

 

Kutyák és lovak - Játékos kergetőzés
Játékos kergetőzés 
Fotó: Pinterest

 

Intelligens lények játéka

 

Magasan fejlett, érzékeny és intuitív állatok lévén máris  értelmet nyer, miért is hajlamosak a lovak játékukat a partner igényeihez igazítani. Jelen esetben a kutyákéhoz, akik a velünk való együttélés évezredei alatt megtanulták felismerni arckifejezéseinket és viselkedésünket. Ügyesen olvasnak a tőlünk érkező jelekből, és alkalmazkodnak hozzá. Figyelik arcunkat, hangunkat, mozdulatainkat, hogy felmérjék, milyen hangulatban vagyunk, hogyan érezzük magunkat, mik a szándékaink. Nagyon is elképzelhető, hogy más állatfajokhoz, így a lovakhoz is képesek így viszonyulni, amennyiben elegendő időt töltöttek el egymás társaságában és lehetőségük volt megismerni egymást.

 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy kutya és egy ló azonnal barátságot fog kötni egymással, ha még életében nem találkozott a másik faj képviselőjével. Sajnálatos eset, amikor a gazda figyelmetlensége vagy nemtörődömsége miatt kutyája lóra támad. Ahhoz, hogy elfogadják egymást és békésen viselkedjenek egymással, bizony sok-sok idő és hozzáértő felügyelet, irányítás kell, mind a kutya, mind a ló gazdájának részéről. Szerencsés eset, amikor a két személy egybeesik, de legalábbis mindkét faj, valamint a szóban forgó kutya és ló viselkedését is jól ismeri, és tisztában van a lehetséges veszélyekkel is.

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: Pinterest

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Mondial Assistance GesmbH Hírstart Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Állatbarát hellyé és munkahellyé vált Újpest önkormányzata Hírek - Címlapon
Állatbarát hellyé és munkahellyé vált Újpest önkormányzata
Ivartalanítási programot indított a Nébih a kóbor kutyák számának csökkentéséért Hírek - Címlapon
Ivartalanítási programot indított a Nébih a kóbor kutyák számának csökkentéséért