A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Új kullancs jött délről Magyarországra

2019. május 22., 12:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




A rókakullancs eddig nem ismert alfaja új kérdéseket vet fel, például hogy milyen köz- vagy állat-egészségügyi problémákat fog okozni a közeli jövőben.



Új kullancsfaj jelent meg Magyarországon a Dunántúlon Somogy és Tolna megyében. Az új vérszívókról még keveset tudnak a szakértők, köz- és állat-egészségügyi veszélyeit vizsgálni kell - mondta az InfoRádióban a Magyar Kullancsszövetség elnöke, Kapiller Zoltán, aki szerint most már egész évben kullancsszezon van.


Magyarországon 42 kullancsfaj volt honos eddig, ebből tucatnyi támadta az állatokat és az embert, a többiek csak bizonyos erdei állatokon élősködtek. Most, hogy az elmúlt években a déli államok felől bejött Tolna és Somogy megyébe az aranysakál, vele együtt bejött a rókakullancs eddig nem ismert alfaja, ami új kérdéseket vet fel, például hogy milyen köz- vagy állat-egészségügyi problémákat fog okozni a közeli jövőben.

Mint Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke az InfoRádióban elmondta, az utóbbi években most egész éves a kullancsszezon, és ezen belül is február végétől július közepéig van az első nagy rajzás, majd augusztus elejétől november közepéig egy kisebb.

 

 

Egyre több a kullancs hazánkban
Egyre több a kullancs hazánkban, kiemelten fontos a védekezés!



"Ez nem jelenti azt, hogy a nyári szezonban nem kell tartani a kullancsoktól, sőt, ha valaki egy balatoni strandra vagy egy Duna-parti fürdőzésre megy, ott is egy-másfél óránként be kell lesni a fürdőnadrágba vagy a bikinibe kullancsvizit végett. Védekezni kell!" - hívta fel a figyelmet Kapiller Zoltán.

Ennek hogyanjáról elmondta: ha kirándulni megyünk, semmiképpen ne menjünk vadetetők, vadpihenők, vaditatók környékére, az általuk gyakran látogatott vidékekre, inkább a kijelölt turistautakon haladjunk.

"Kerti munka során nagyon ügyelni kell arra, hogy mely napszakban dolgozunk, ugyanis a kullancsok leginkább a reggeli és a délutáni órákban rajzanak ki előszeretettel. Minél magasabban van a nap, annál kevesebb kullancs van jelen.

Ha bozótirtásra kényszerülünk, azt inkább a déli órákban tegyük" - javasolta a szakember, aki szerint jó, ha tetőtől talpig lefújjuk magunkat kullancsriasztó készítménnyel, és minden kint tartózkodás során folyamatosan vizsgálgassuk magunkat.

Ha valakit már kullancscsípés ért, szigorúan tilos körömmel, csipesszel, olajjal nekiesni, ugyanis ilyenkor fuldoklásában fertőző anyagot köp ki magából; patikában kapható kullancskanalat kell használni. A fertőző kullancsok 94 százaléka a Lyme-kór valamelyik változatát fecskendezi áldozatába.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban? Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban?
Útmutató az állatorvos ajánlásai szerint.

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Hírstart Irodakutya.com MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért jó a nyers étrend a kutyának? Hírek - Címlapon
Miért jó a nyers étrend a kutyának?
Lefújta az esküvőt a vőlegény, mert menyasszonya veszélyeztette kutyájuk életét Hírek - Címlapon
Lefújta az esküvőt a vőlegény, mert menyasszonya veszélyeztette kutyájuk életét