A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Újabb győzelem! Balin betiltották a kutyahús-kereskedelmet!

2017. augusztus 03., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
Hónapokon át figyelték titokban a kutyahús-kereskedőket, a nyilvánosságra került információk birtokában a kormányzó véget vetett a kegyetlen hagyománynak.Hatalmas sikert könyvelhetnek el az Animals Australia munkatársai: I Made Mangku Pastika kormányfő ugyanis múlthéten bejelentette, hogy Balin azonnali hatállyal betiltják a kutyahús árusítását:

 

„Pastika döntése rendkívüli jelentőséggel bír. Kutyák ezreinek életét menthetik meg a borzalmas szenvedéstől, továbbá segíthet új alapokra helyezni az évszázados kapcsolatot Bali népe és a kutyák között, mely örökségük része.” – fogalmazott az állatjóléti csoport főnyomozója, Lyn White.

 

Döntését hosszas nyomozás előzte meg: a Bali Animal Welfare Association állatmentő szervezettel együttműködésben az ausztrál csoport év elején kezdte meg a kutyahús-kereskedők megfigyelését. Minden részletet dokumentáltak az üggyel kapcsolatban, az egyik állatvédőnek sikerült beépülnie közéjük. Újdonsült „társai” mit sem sejtve beavatták az állatok elfogásának, kivégzésének és feldolgozásának rejtelmeibe is. 

 

Balin betiltották a kutyahús-kereskedelmet
Bali kutyáit védi a kormányfő döntése
Fotó: animalsaustralia.org

 

A nagyszabású akcióról a kormány és a turizmust felügyelő hatóságok is tudtak, folyamatos együttműködésben hajtották végre a megfigyelést. A nyomozás során megdöbbentő részletekre derült fény: az ártatlan kutyákat az utcán cserkészték be, bambusznád-ketrecekbe vagy hatalmas műanyagzsákokba dobálták be őket. Szájukat bekötötték, hogy ne tudjanak harapni, sem ugatással segítséget hívni, lábukat szorosan összekötözték, hogy moccanni se tudjanak. Így vártak kivégzésükre órákon, akár napokon át, míg végül mindegyikükre sort kerítettek: megfojtották, kivéreztették, bottal verték őket agyon, de a ciánméreg alkalmazása is megszokott módszer volt.

 

A zsúfoltság és a higiénia teljes hiánya miatt rohamosan terjedtek közöttük olyan halálos kórok, mint a szopornyica, parvovírus, kolera és a veszettség. Mindez nem csak a kutyák, hanem a velük érintkező és a húsukat elfogyasztó emberek egészségére nézve is veszélyt jelent. Komoly népegészségügyi kockázattal bír, hogy a turisták gyanútlanul vihetik tovább e betegségeket hazájukba. A méreggel kivégzett kutyák húsa is veszélyforrásnak számít, mivel a cián a hőkezelés hatására sem ürül ki:

 

„Innentől nem „csak” az állatkínzás a probléma: a méreg az étel elkészítése során nem távozik el a kutyahúsból, így az emberi szervezetre is káros mennyiségű méreganyagot tartalmazhat a turistáknak felszolgált szaté (satay).” – írja a 24.hu.

 

Júniusban mutatták be azt a rejtett kamerás felvételt, melyen Balira látogató turistáknak csirkehúsnak „álcázott” kutyahúst kínálnak fogyasztásra. Az amerikai ABC csatorna 7.30 című műsorában nemcsak az állatkínzás ténye nyert bizonyítást: az egyik kereskedő ugyanis bevallotta, hogy a csirkehús-szaté valójában kutyahúsból készül, s a mobil húsárusító kocsikból a helyi ínyencségek iránt érdeklődő utazóknak szemrebbenés nélkül adták fel az ételt.

 

Csirkehúsként árusították a turistáknak a kutyahúst Balin
Csirkehúsként árusították a turistáknak a kutyahúst Balin
Fotó: animalsaustralia.org

 

Becslések szerint évente 70 ezer kutyát mészároltak le az indonéz szigeten, ám ennek most vége. Az Animals Australia Mentsük meg Bali kutyáit! nevű petícióját 159 ország 170 ezer állampolgára írta alá, több ezer tiltakozó email és komment is érkezett, mely hűen tükrözi a kutyahúsipart övező nemzetközi felháborodást.

 

Hatalmas mérföldkő ez a barbár tradíció elleni harcban, de az állatvédők még nem pihenhetnek meg. Idén több csatát is megnyertek:

A napokban pedig Dél-Korea miniszterelnöke is példát mutatott a kutyahús-kereskedőktől mentett kiskutya örökbefogadásávalTalán egy nap majd együtt ünnepelhetjük egy igazán kutyabarát világ megvalósulását - addig is apró lépésenként haladunk előre. 

Forrás: care2.com, onegreenplanet.com
Indexkép forrás: care2.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat
2023. december 9-én került megrendezésre a Dogs on the Catwalk eseménye. A rendezvény főszereplői örökbefogadható menhelyi kutyusok, akik egy különleges fashion show keretében vonulnak végig a kifutón, divattervezők hazai márkáinak kollekcióit bemutató modellekkel a póráz túlsó végén. 2018. után most az Ürömi Állatmenhely 8 mentvényéé volt a lehetőség, hogy megmutatkozzon a nagyközönség előtt hazai sztárok kíséretében.

40 nap után került elő a kutya, miután nyoma veszett az izraeli háborúban 40 nap után került elő a kutya, miután nyoma veszett az izraeli háborúban
Megható történet egy elveszett kutyáról és szerető gazdijáról, aki nem adta fel a reményt, hogy egy napon majd újra magához ölelheti kedvencét.

Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt
Ahogy odaért az állatmentőhöz, kezébe tette a mancsát, mintha azt mondaná: „Kérlek szépen, segíts rajtam!”

Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak
„Olyanok ők ketten, mint a borsó meg a héja.”

Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is! Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is!
A Black Friday, ha nem is hivatalosan, de megnyitja a karácsony előtti bevásárló szezont. Óriási leárazások, vásárlásra csábító ajánlatok minden üzletben… vannak azonban, akiknek nagyobb szüksége lenne a figyelmünkre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb állatkínzó kerülhet rács mögé Hírek - Címlapon
Újabb állatkínzó kerülhet rács mögé
Egy napra bezár augusztusban a Fonyódi Kutyabarát Fürdőhely Hírek - Címlapon
Egy napra bezár augusztusban a Fonyódi Kutyabarát Fürdőhely