A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Újévi szeparációs szorongás

2023. január 04., 06:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




„Dolgozni mentek a gazdik, kong a ház. Üresek a szobák és a kert. Sehol egy kisgazdi, aki szaladna előlem, senki nem hajítja a lasztit. Unatkozom.” Ez nagyon sok kutya újévi gondolata. Számukra nehézséggel jár megszokni, hogy a sürgés-forgással, családi programokkal teli téli ünnepek után ismét egyedül maradnak nap közben. Még néhány óra is végtelennek tűnhet, ha a kutyus tényleges pánikállapotot megélve, szeparációs szorongással küzdve tölti ezen időszakot.



 

 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

 

A szeparációs szorongás tüneteként a kutyák különböző hangokat adhatnak, azaz vokalizálhatnak. Ilyenkor nyüszítenek, ugatnak, vonyítanak – akár naphosszat. Sajnos volt már dolgom kutyussal, aki addig kaparta az ajtót, csak hogy a szeretett gazdi után inalhasson, míg vérezni nem kezdett a mancsa. A tünetek között tartjuk számon azt is, ha az egyébként szobatiszta kutyus hirtelen bent kezdi intézni kisebb-nagyobb ügyeit. Más kutyák rágni kezdenek, aminek áldozatául eshetnek bútorok, ágytakarók, ruhák, saját fekhelyük is.

 

Ezt az állapotot rendszerint – az egyedül maradást közvetlen megelőzően – kellő mennyiségű és minőségű, napi szinten végzett fizikai mozgással és mentális stimulációval kezdjük orvosolni. Utóbbira lehet példa az engedelmes foglalkozás, a keresős játékok végzése lakásban, kertben. Hasznos, ha mindeközben térölelő mozgást végez a kutyus. Azaz nem egyhelyben van, hanem fut, ugrik, a rendelkezésére álló terület egészét igénybe véve mozog. Mutatok erre néhány példát.

 

  • Helyezz el pár tányérbóját tetszőlegesen a lakásban vagy a kertben. Mondjuk húsz darabot. Ezeket könnyen beszerezheted játék- vagy sportboltból. Tegyél 8-10 alá falatot: egy darab sajtot, virslit, kutyakekszet. A kutyusodnak egyenként kell szimatolással megkeresnie, hová bújtak a finomságok. Eközben mozog, koncentrál, szaglászik, használja legfőbb érzékszervét, az orrát. Lényeg, hogy a gondolatai le vannak kötve, van cselekvési alternatívája, ergo nem azon töri a fejét, miképp szökhetne a gazdi után. Érdemes az egyedül töltött idő előtt mindig alaposan megdolgoztatni kedvenced, hogy kevesebb pánikra fordítható energiája maradjon.
     
  • Kiváló szolgálatot tehet akár néhány házilag gyártott ugróakadály. Amennyiben persze nem szenved kutyatársad mozgásszervrendszeri problémáktól. Ezeket az agility-pályákon látott mintára felállíthatod a kertben és kutyusodnak az irányításodra át kell ugrania őket adott sorrendben és ismétlésszámmal.

 

 

Játék, feladatok és ehhez térölelő, ektív mozgás - ezek segíthetik a szeparációs szorongás megelőzését
Játék, feladatok és ehhez térölelő, ektív mozgás - ezek segíthetik a szeparációs szorongás megelőzését
Fotó: Unsplash - R. D. Smith

 

 

Vannak azonban esetek, amikor mindez nem elég. A közepes intenzitású vagy súlyos szeparációs szorongás esetén önmagában nem elegendő a lemozgatás.

 

Nyilván nem ártalmas, ha kedves vezetője vagy kutyusodnak. Azaz a szavadnak van súlya a szemében és önellátó, döntéshozó lényként tekint rád. Miért? Mert ha ez nincs így, akkor azt feltételezheti: tőle messzire menve nem vagy képes vigyázni magadra, bajod esik. Ez hatalmas szorongást generál számára, amivel nem képes megbirkózni. Ez pánikjának egyik alapja.

 

Gazdiként érdemes kerülnöd a figyelemfelkeltő gesztusok jutalmazását. Azaz nem célszerű rámosolyognod, ha épp a fejed tetejéig ugrál, miközben készülődsz vagy vakkantgatni kezd és megjelenik szájában a kedvenc macijával. Ezek ugyanis a túlfűtöttség jelei indulás előtt. Ha minderre a mosolyod, a ránézésed (szemkontaktus tartása), netán a vele való beszélgetésed („Jaj, hát a mami máskor is elment már, meglátod, most is minden rendben lesz.”) a válasz, non plus ultra meg is simogatod a buksiját, pont a feszültségét erősíted meg. Amit nagyon nem kellene. Jobb, ha inkább közömbös maradsz készülődésnél, kijelölsz neki egy helyet, ahol tartózkodhat. Ha ezt ügyesen teljesíti, jár neki a jutalomfalat. Tedd meg ezt minden alkalommal, lassítsd a mozgásod a közelében, ne beszélgess vele, így példát mutathatsz neki a nyugalmat illetően.

 

 

Már a készülődésünk alatt küldjük a helyére a kutyát
Már a készülődésünk alatt küldjük a helyére a kutyát
Fotó: Unsplash - Catherine

 

 

Amennyiben elmeneteled előtt rendszeresen helyére küldöd kutyusod és adsz neki egy apró rágcsit, amivel negyedórára lekötheti magát (bikacsök darab, száraz hússal körbetekert marahabőr darab), egyenesen várni fogja, hogy magára maradjon, mert az mindig pompás falatokkal jár! Így alakíthatsz ki benne reflexet, milyen szuper dolog, ha a gazdi készülődik, elmegy és neki lesz rágcsája.

 

 

Sokszor van szükség egy áthidaló ingerre, ami segít a kutyusnak legyőzni szorongását. Ez lehet egy illat, egy hang, bármi. Bátran próbáljátok a ki a következőket!
 

  • Szoktasd hozzá kutyatársad, hogy mindig ugyanaz a kiválasztott zeneszám szól, mialatt játszotok. Mondjuk kötélhúzást vagy a lakásban elrejtett sípoló plüsst kell felkutatnia. A zene kapcsolódni fog elméjében kellemes állapotokkal. Örömmel, elégedettséggel, a gazdival folytatott közös akcióval. Ez pedig elősegítheti békéjét az elválás óráiban. Egyszerűen kapcsold be neki azt a bizonyos zenét halkan és végtelenítve még indulásod előtt.
     
  • Sok kutyust megnyugtat, ha maga körül érezheti imádott gazdijának illatát. Ilyenkor közelebb éreznek magukhoz. Nos, ezt könnyen megadhatod neki: tedd be fekhelyére az 1-2 napig használt párnahuzatod vagy egy pólód. Könnyebben hajtja álomra buksiját kutyusod, ha érzi az illatod.

 

Távozásunk előtt adjunk rágókát a kutyának
Távozásunk előtt adjunk rágókát a kutyának
Fotó: Unsplash - Aditya Joshi

 

 

Időről időre kérdezitek tőlem, mit gondolok a gyógyszeres terápia alkalmazásáról. Szeparációs szorongás esetén, általános érvénnyel.

 

Azt hiszem, az egészséges középúton járók csoportjába tartozom. Nem szeretem és nem támogatom, ha egy gazdi gyógyszerezéssel akarja megkerülni a viselkedésterápiával járó munkát, odafigyelést és azt hiszi, következetesség nélkül egy bogyó vagy egy tréner varázspálca suhintás jeligére azonnal csodát tesz. A szeparációs szorongás különösen nem az a jelenség, amit gyorsan és könnyedén lehet orvosolni. És nagyon hasznosnak tartom indokolt esetben a hagyományos és az alternatív orvoslás lehetőségeit egyaránt. Legyen szó aromaterápiáról, fényterápiáról, homeopatikus készítmények használatáról vagy célzott gyógyszeres terápiáról. Láttam már homeopatikus készítmények alkalmazásával csökkenni utazási stressz tüneteit kutyuson és láttam jól beállított gyógyszeradaggal zajló terápia eredményeként megnyugodni olyan kutyust, akin semmi más nem segített, mert súlyos fokú ideggyengeséggel született. A felelőtlen, házi szaporítástól. Ettől persze, ahogyan az lenni szokott, már jóval kevesebben ódzkodnak…

 

 

Ne jutalmazzuk a kutya figyelemfelkeltő gesztusait
Ne jutalmazzuk a kutya figyelemfelkeltő gesztusait
Fotó: Unsplash - Max Harlynking

 

 

Nincs két egyforma szervezet és nincs két egyforma kutya sem. Nem gondolom, bárkinek feladata lenne megbélyegezni egy gazdit azért, mert a viselkedésterápia mellett él a hagyományos vagy az alternatív gyógyszeres terápia lehetőségeivel – legyen szó másik gazdiról, egyik-másik ágat képviselő állatorvosról vagy bárkiről. Sokkal inkább fontosnak tartom feltenni azt a kérdést: ha emberről van szó, mondjuk az illető gyerekéről, férjéről, barátnőjéről, akkor is elítélné a gyógyszeres kezelést? Vajon meddig hagyná, hogy emberi hozzátartozója és szerette szív- és érrendszerét, idegrendszerét erősen terhelve, pánikrohamok kínjait átélve nap nap után, fizikailag és lelkileg megtörten létezzen, míg valaki haza nem érkezik mellé? Nos, kutyatársunk érzései és jóléte ugyanolyan fontos, mint a miénk vagy emberi családtagjainké!

 

 

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Irodakutya.com MOL Nyrt. MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyás SUP-ozás? Így lehet! Hírek - Címlapon
Kutyás SUP-ozás? Így lehet!
Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya Hírek - Címlapon
Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya