A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Viselkedési zavarokat okozhatnak egyes betegségek a kutyáknál

2016. április 01., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség
Hiperaktív, ijedős, agresszív, letört, vagy furcsán viselkedik a kutyus? A számos problémás viselkedés hátterében pajzsmirigy megbetegedés, vagy oltásra és gyógyszerre való túlérzékenység állhat. Még a magas cukortartalmú étel is vezethet viselkedés zavarokhoz.Pajzsmirigy megbetegedés, mint a viselkedés zavarok egyik fő okozója

 

A betegség miatti eutanázia legfőbb oka nem a súlyos tünetekre vezethető vissza, hanem a nem kívánatos viselkedésre – állítja W. Jean Dodds, állat vakcina, és pajzsmirigy szakértő. A furcsa viselkedés hátterében legtöbbször a túl magas tiroid hormonszint áll. A tipikus klinikai tünetek a provokálás nélkül kiváltott agresszió, görcsrohamok fellépése, koncentráció hiány, levertség, pillanatnyi hiperaktivitás, ijedősség, szorongás és kiszámíthatatlan temperamentum.

 

Fajtatiszta és keverék kutyák vizsgálata során jelentős egyedszámban fordult elő olyan eset, melyben a hiperaktivitás az érés, és a kamaszkor előrehaladtával sem csökkent. A kutyák viselkedését kialakítható tényezők az azonos hatásokról voltak kikövetkeztethetők. Az eredményből kiderült, hogy a szezonális allergének és pollenek, a bolhák és kullancsok, az allergiás bőrgyulladás, és az intenzív vakaródzás is okozhat habitusbeli változást.

 

A vakaródzás lehet viselkedés zavar, unalom jele, vagy a viselkedés változását kiváltó tényező
A vakaródzás lehet viselkedés zavar, unalom jele, vagy a viselkedés változását kiváltó tényező
Fotó: blog-photos.dogvacay.com

 

Néhány kutyafajtánál különösen jellemző a tünetek kialakulása. Ilyen pl.: a golden retriver, a rottweiler, az akita, a dobermann, a springer spániel, a sheltie, a skót juhász és a német juhász. Ezeknél a fajtáknál egészen korán kialakulhat a félelem, a szezonális allergia, bőr és szőr rendellenességek és a vakaródzás. A felsoroltak kezdeti tünetek, sokáig nem is utal más a magas tiroid szintre, csak ezeknek a megjelenése.

 

Vakcinák, mint viselkedés módosítók

 

Patricia Jordan 25 éves tapasztalata azt igazolta, hogy az oltásnak köze van egyes viselkedésbeli változásokhoz. Kutatások igazolták, hogy néhány napig szinte minden állat levert, mérges, agresszív, vagy zavart a kötelező oltások után. Ez nem meglepő, ugyanis a vakcinákban található higany, és alumínium neurotoxikusak. Az alumínium megnyitja a vér-agy gátat, ami beengedi a higanyt, a vírusokat, és az alumíniumot az agyba. Ezt követően agyvelőgyulladás alakul ki.

 

Az oltóanyagból származó alumínium elkülönül az agy egy részén, és hatást gyakorol az endokrin (hormonális) szabályozásra, ami a tünetek kialakulásához vezet. A káros hatásra már 150 évvel ezelőtt fény derült, de még mindig nem történt megegyezés az ügyben, addig pedig változás sem lesz.

 

A kötelező oltás is járhat veszélyekkel
A kötelező oltás is járhat veszélyekkel
Fotó:  pets4homes.co.uk

 

A veszettség elleni oltás

 

Az érzékeny egyedeknek krónikus betegséget okoz, melyből némelyik hosszan tartó, akár egy életen át kezelendő betegséggé alakul. Ez a vakcina hatással van az élet minden területére, ami mentális, érzelmi, és fizikai változásokat eredményez. Tehát ahelyett, hogy egy legyengített vírus védelmét élveznénk, szembesülhetünk a fertőzött állatokban is jelentkező tünetekkel. A veszettség velejárója a nyughatatlanság, a társaság kerülése, evés közben képtelenség a nyelésre, takarók megsemmisítése, kövek, fadarabok majszolása, torokgörcsök, fokozott szaporodási vágy és fokozott légvétel.

 

Orvosság nem létezik ezeknek a tüneteknek az enyhítésére, de homeopátiás gyógymódok segítenek a kutya viselkedés zavarainak leküzdésében. Az évenkénti oltás kötelező, de figyeljünk a megjelenő tünetekre, ha változik az eb kérjünk segítséget.

 

Más gyógyszerek is okozhatnak viselkedésbeli változást, fontos tehát, hogy kísérjük fokozott figyelemmel kutyánk minden mozzanatát a gyógyszeres kezelés időszakában. 

Forrás: dogsnaturallymagazine.com
Indexkép forrás: scottfillmer.files.wordpress.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mitől lehet sápadt a kutya fogínye? Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?
Kedvencünk egészségi állapotának egyik nagyon jó jelzője a fogínyének színe. Mi mindenre utalhat, és hogyan lehet felismerni, ha baj van?

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Biztos szereti a kutyád, ha megöleled? Biztos szereti a kutyád, ha megöleled?
Videófelvételek elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kutyák legszívesebben elkerülnék az ölelést.

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra? Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Ebugatta MTI Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tavaszköszöntő kutyás programok a hétvégére Hírek - Címlapon
Tavaszköszöntő kutyás programok a hétvégére
Szuperkutyák védik az orosz határt Hírek - Címlapon
Szuperkutyák védik az orosz határt