A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

1600 védett madarat pusztítottak el orvvadászok 2005 óta – kutyák is segítenek felderíteni az eseteket

2021. október 27., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Tizenhat év alatt 1600 védett madarat pusztítottak el orvvadászok 87 millió forintos kárt okozva ezzel; idén 18 esetben 224 védett madár, köztük 165 ragadozómadár esett szándékos vagy gondatlanságból elkövetett bűncselekmény áldozatául - tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kedden az MTI-t.



 

Az utóbbi másfél évben kiugró méreteket öltött a ragadozómadarak illegális pusztítása Magyarországon - hívja fel a figyelmet közleményében az MME, amely zéró toleranciát és hatékonyabb fellépést vár el a hatóságoktól és a vadásztársadalomtól a madarakat illegális eszközökkel pusztító bűnözőkkel szemben.

 

Az utóbbi másfél évben az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége és a Természetvédelmi Őrszolgálata az elmúlt 16 év három legjelentősebb mérgezéses esete mellett parlagi sasok, rétisasok és egy barátkeselyű lelövésére derített fényt, valamint a nem megfelelően üzemeltetett élvefogó csapdákkal okozott természetpusztításra. Az esetek elemzéséből kiderül, hogy túlnyomó többségben a ragadozók ellen irányuló mérgezés áll a háttérben.

 

 

A méreg és tetemkereső kutyák nagyban segítik a csalétkek megtalálását
A méreg és tetemkereső kutyák nagyban segítik a csalétkek megtalálását
Fotó: imperialeagle.eu

 

 

2005 óta az ilyen esetek már 1600 védett állat, köztük 1042 ragadozómadár pusztulásáért felelősek, a bizonyított természetvédelmi kár meghaladja a 87 millió forintot. Emellett 24 kutya és 20 házi macska is áldozatul esett a külterületi ragadozómérgezéseknek.

 

Mint írják, az MME ezért arra kéri a hatóságokat és a vadászati szervezeteket, hogy kiemelt figyelemmel és szakmai gondossággal járjanak el a mérgezések és az egyéb jelentős természetkárosítást okozó bűncselekmények felderítésekor és megelőzésekor.

 

 

 

Tovább nő a turai tömeges madármérgezés áldozatainak száma - már két kutya is áldozatul esett - Állatvédelem - Kutyabarát helyek

Szerző: S.Zs. Kategória: Állatvédelem Negyedik hete küzdenek a madarakért a természetvédők, kutyás kereső egységek és az önkéntesek: a mérgezett csalétkek és az áldozatok után kutatnak a turai Szent András Dombi vadásztársaság működési területén. Az áldozatok száma folyamatosan nő, a kár már több mint hat és fél millió forint!

 

 

 

 

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára
Mindennapjaink kihagyhatatlan frissítő itala, de tudjuk-e, hogy a benne lévő koffein milyen hatással lehet kutyáinkra?

Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők
A színtelen, szagtalan gáz belélegzése életveszélyes állapotot idézhet elő nemcsak nálunk, de kedvenceinknél is. De azt vajon tudjuk-e, milyen berendezési és használati tárgyakból, milyen helyzetekből adódhat probléma? Mire figyeljünk, és hogyan segítsünk kutyánknak mérgezés esetén?

Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet! Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet!
Napjaink népszerű cukorhelyettesítője a xilit. Miért veszélyes a kutyákra, és mit tehetünk mérgezés esetén?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyatréner kulisszái mögött – A mi személyes terünk… Hírek - Címlapon
A kutyatréner kulisszái mögött – A mi személyes terünk…
Örökbefogadásra váró kutyákkal a kézben vonultak pályára a Ferencváros és az MTK játékosai Hírek - Címlapon
Örökbefogadásra váró kutyákkal a kézben vonultak pályára a Ferencváros és az MTK játékosai