A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

5 dolog, amit nem tudtál a kutyák fogairól

2024. August 03., 15:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Hány foga van a kutyáknak? Miért vannak olyan erős szemfogaik? És nekik is lehetnek lyukas fogaik? Íme néhány érdekesség a kutyafogakról!



 

Egy állatorvosi tanulmány szerint a fogászati ​​betegségek az egyik leggyakoribb rendellenesség, amelyet az állatorvosok jelentenek. Egy másik tanulmány becslése szerint a kutyák 80 százalékánál 2 éves korukra kialakul valamilyen fogágybetegség.

 

A kutyák fogainak rendszeres ​​ápolását éppen ezért kiemelten javasolják az állatorvosok, ennek ellenére a gazdiknak csupán töredéke fordít gondot erre. Egy kiterjedt felmérés szerint a megkérdezett kutyatulajdonosok mindössze 7 százaléka számolt be arról, hogy naponta megmossa kutyája fogait.

 

 

Egészséges fogak - A kutyáknál is alapvető fontosságú
Egészséges fogak - A kutyáknál is alapvető fontosságú
Fotó: Freepik/@racool-studio

 

 

„Száz éve még az emberek is úgy gondolták, hogy a fogak elvesztése az öregedés természetes velejárója” – mondta el Dr. Milinda Lommer, állatorvos-fogász, aki a kaliforniai Mill Valley-ben található Aggie Animal Dental Centerben praktizál. "Most már tudjuk, hogy a fogak elvesztése egy betegség közvetlen következménye, és ez egyáltalán nem természetes."

 

Ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan kell gondoskodni a kutya fogairól, fontos tisztában lennünk azzal, miként épül fel a kutya fogazata és hogyan biztosíthatjuk a legjobban kedvencünk fogainak egészségét. Íme néhány érdekesség, amit valószínűleg nem tudtunk a kutyafogakról.

 

 

A kutyák erőteljes szemfogakkal rendelkeznek
A kutyák erőteljes szemfogakkal rendelkeznek
Fotó: Freepik

 

 

1. A kutyák életük során kétféle fogazatuk van

 

Csakúgy, ahogy az embereknek vannak tejfogaik, a kutyák is rendelkeznek kölyökfogakkal, amelyeket néhány hónapos korukban leváltanak. A kölyökkutya fogai – más néven tejfogak – ugyanúgy működnek, mint egy felnőtt kutya fogai, de kisebb mértékben. A tejfogak a kiskutyák 2-4 hetes kora között kezdenek kifejlődni, majd körülbelül 4 hónapos korban pottyannak ki az első fogak, és úgy 6 hónapos korban már a maradandó fogak veszik át a helyüket.

 

A gyerekekkel összehasonlítva, akiknél a folyamat éveken keresztül megy végbe, a kölyökkutyáknál az átmenet nagyon gyors, néhány hét alatt lezajlik. A folyamat viszont meglehetősen hasonló: a kölyökfogak meglazulnak, és végül kiesnek. A fog gyökere ezután felszívódik az ínybe.

 

 

Fontos, hogy a kutya sokat rághasson - Nemcsak kölyök, hanem felnőtt korban is.jpg
Fontos, hogy a kutya sokat rághasson - Nemcsak kölyök, hanem felnőtt korban is.jpg
Fotó: Freepik

 

 

2. A felnőtt kutyáknak több foguk van, mint az embereknek

 

Ahogy már említettük, a kölyökkutyáknak csupán 28 tejfoga van, a fogváltást követően megnő a számuk. A felnőtt kutyáknak 42 foguk van, ebből 20 fog található a felső fogsorban és 22 az alsó fogsorban. Ezzel szemben a legtöbb embernek 32, a felnőtt macskáknak pedig 30 foguk van. Ugye, milyen érdekes?

 

A felnőtt kutya fogai már a születés előtt elkezdenek kialakulni. Később, amikor eljön az ideje, e maradandó fogak lassanként előbújnak, ahogy a kölykök megszabadulnak tejfogaiktól.

 

 

Az a bizonyos kutyamosoly - egészséges fogakkal még szebb
Az a bizonyos kutyamosoly - egészséges fogakkal még szebb
Fotó: Freepik

 

 

3. A kutyák másképp használják a fogaikat, mint az emberek

 

Míg a kutyafogak összetétele és kémiai szerkezete hasonló az emberi fogakéhoz, a kutyafogak méreténél és alakjánál óriási különbségek észlelhetők.

 

A legszembetűnőbb fogak a hosszú és hegyes szemfogak. A kutya alsó és felső fogsorában 2-2 szemfog található. Feladatuk a táplálék és egyéb dolgok megragadása, felemelése, húzása, és ha a helyzet úgy hozza, a védekezésben is nagyon fontos szerepet kapnak e fogak. Gyökerük hihetetlenül erős, mélyen és stabilan be vannak ágyazódva a fogínybe. A szájban hátrébb találhatóak az előzápfogak (alul 4-4, felül 3-3), mögöttük pedig a méretes utózápfogak (3-3 db).

 

 

Rendszeres fogápolással megőrízhetjük a kutya fogainak egészségét
Rendszeres fogápolással megőrízhetjük a kutya fogainak egészségét
Fotó: Freepik

 

 

Az emberi fogaktól eltérően, amelyek általában egymáshoz csiszolódva pépesítik az ételt, a kutyák fogai nem illeszkednek pontosan össze. Kialakításuknál fogva nem igazán alkalmasak a táplálék aprítására és pépesítésére. Míg az embereknél az emésztés már a szájban megkezdődik a nyálban található amiláz nevű enzimnek köszönhetően, a kutyák nyálában nincsen ilyen enzim, ezért az elfogyasztott táplálék emésztése a gyomorba leérve indul meg.

 

 

4. A kutyafogak gyökerének szerkezete kissé eltér az emberétől

 

A fogak gyökerének szerkezete hasonlít ugyan az emberéhez, mégis jelentős eltérés van egy helyen: a három felső utózápfognak két gyökere van, míg a két alsó zápfognak három gyökere is van. Továbbá a kutya fogának gyökerei jóval hosszabbak, ami sokak számára meglepően hangozhat. A látható korona általában csak körülbelül egyharmada a fog teljes hosszának. A metszőfogaknál a koronák a fog teljes hosszának csak körülbelül egynegyedét adják.

 

 

Árulkodó jel, ha a kutya nem kér enni - Lehet, hogy baj van a fogával?
Árulkodó jel, ha a kutya nem kér enni - Lehet, hogy baj van a fogával?
Fotó: Freepik

 

 

5. A kutyafogakra kevésbé jellemző a szuvasodás

 

Mivel a kutya szájában lévő baktériumok eltérnek az emberi szájban lévő baktériumoktól, a kutyáknál ritkán fordulnak elő lyukas fogak. A fogszuvasodást specifikus baktériumok okozzák, amelyek a fogak lapos felületén élnek, és a cukrokat savvá metabolizálják. A kutyák általában nem fogyasztanak annyi cukrot, mint az emberek, ezért a lyukas fogakért felelős baktériumok is jóval kisebb arányban találhatóak meg a szájukban.

 

Ha mégis kilyukadna egy fog, azt általában olyan, magasabb cukortartalmú ételek okozzák, mint a banán vagy az édesburgonya. A fogszuvasodást ugyanúgy kezelik, mint az embereknél: a beteg fogszerkezetet eltávolítják, és töméssel helyettesítik.

 

 

A fogszuvasodás kevésbé jellemző a kutyáknál, de előfordul, hogy idős korban meglazul egy-egy fog és kiesik
A fogszuvasodás kevésbé jellemző a kutyáknál, de előfordul, hogy idős korban meglazul egy-egy fog és kiesik
Fotó: Freepik

 

 

Kutyafogak: fogászati ​​betegségek jelei

 

A fogakat érintő betegségeket két nagy csoportja oszthatjuk: a fogínygyulladás (gingivitis), illetve a fogágybetegség (parodontitis), mely a fogakat és az őket tartó csontszerkezetet is érint.

 

Parodontális betegség esetén alábbi tünetek jelenhetnek meg:

  • vörös, gyulladt fogíny

  • fogínyvérzés

  • fogkő

  • szájszag

  • ivás után vér látható az itatótálban

  • sűrű, ragacsos nyál

  • a kutya szívesebben rág egyik oldalon

  • táplálkozás közben kipotyog a szájából az ennivaló

  • duzzanat a szájüregben, pofán

  • a kutya a talajhoz vagy egyebekhez (szőnyeg, bútor, gazdi lába) dörgöli a pofáját

  • a kutya mancsolja a pofáját

 

Kölyökkorban inkább puha játékokat rágjon a kutya
Kölyökkorban inkább puha játékokat rágjon a kutya
Fotó: Freepik/@racool-studio

 

 

A legtöbb kutyatulajdonos sajnos nehezen ismeri fel, ha négylábú barátja fogproblémával küzd. Rendszerint akkor tűnnek fel a jelek, amikor a fogágybetegség már előrehaladott stádiumban van. Az a tény továbbá, hogy a kutyák ösztönösen is megpróbálnak elrejteni minden fájdalmat vagy kellemetlenséget, hogy elkerüljék a gyengeség látszatát, még nehezebbé teszi a probléma észlelését. Pedig a korai felismerés itt is kulcsfontossággal bír!

 

 

Kutyafogak: ápolási tippek

 

A rendszeres fogmosás az első védekezés az ínybetegségek ellen. A napi szinten történő fogápolás, az állatorvos által alkalmanként végzett fogkőeltávolítással, rengeteget segíthet a fogíny- és fogágybetegségek távoltartásában. 

 

Felelős kutyatartóként fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük kedvencünk fogainak állapotát. Ha fog- vagy ínybetegségre utaló jeleket észlelünk nála, forduljunk állatorvosunkhoz!

 

 


 

Kapcsolódó cikkeink:

 


 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: Freepik
Cikk első megjelenése: 2024. July 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutya a medencében - mire figyeljünk? Hírek - Címlapon
Kutya a medencében - mire figyeljünk?
Miért érintik össze orrukat a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért érintik össze orrukat a kutyák?