A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Akár több év börtön is várhat a polgárdi kutya- és macskamegmérgezőre

2023. április 20., 11:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Fagyállóval mérgeztek meg ismeretlenek kutyákat és macskákat a Fejér vármegyei Polgárdiban. Az elkövetőre a település lakossága nyomravezetői díjat is felajánlott.



 

Az elmúlt két hónapban több bejelentés is érkezett mérgezéses esetekről, vagy fagyállóval átitatott csalétkek észleléséről Polgárdiban. Mint ismert, a fagyálló rendkívül veszélyes, halálos méreg a kutyákra, macskákra nézve. A településen sajnos több kutya és macska is áldozatául esett az ismeretlen tettesnek.

 

A tettes kézre kerítésének segítésére a civilek 300 ezer, a Szeretem Polgárdit Egyesület pedig 100 ezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek, így összesen 400 ezer a jutalma annak, aki érdemi információval segíti a bűnös kézre kerítését.

 

„Súlyos bűncselekménynek minősül az állatok mérgezése” – hívta fel a figyelmet Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, valamint Nyikos László, a település polgármestere a Polgárdiban történt mérgezések nyomán az Igazságügyi Minisztérium által kiadott közös közleményükben.

 

Emlékeztettek arra is, hogy a mérgezéses esetek elszaporodása nyomán, illetve a természetkárosítások visszaszorítása és megelőzése céljából a 2021 végén az állatok védelme érdekében elfogadott törvényi szigorítások értelmében „komoly következményekkel kell számolnia annak, aki ilyen tettre vetemedik”: Ha az állatkínzást méreg alkalmazásával, vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozva követik el, a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés – idézi a hvg.hu.

 

Arra is emlékeztettek, hogy még csak el sem kell követni ezeket a mérgezéseket, hiszen a törvény szerint két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő még az is, aki ilyen bűncselekmény elkövetésére készül.

 

 

 

 

Hogyan előzzük meg a mérgezést?

 

  • Tanítsuk meg kutyánknak, hogy senkitől, soha, semmit ne fogadjon el és a földről se egyen fel semmit!
  • Ha flexipórázzal sétáltatunk, ne engedjük vele a kutyát messzire! Minél messzebb megy a gazditól, annál lassabban tudunk reagálni, ha valamit fel akar enni a földről - már ha a sötétben egyáltalán észrevenni, hogy nem csak szaglászik a bokor alján…
  • És nagyon fontos: a szemünket mindig tartsuk a kutyán!
  • Udvaron tartott kutya esetében válasszuk le az udvar első felét, ahova könnyen bedobhatók a mérgezett falatok, és erre a területre ne engedjük ki kutyánkat. Nézzük át rendszeresen az udvar ezen felét, és ha gyanús falatokat találunk, jelentsük, hátha segítségül szolgál a tettes felkutatásában!

 

 

 

Ha mégis megtörténne a baj:

 

  • Ha azt látjuk, hogy kutyánk viselkedése megváltozott, hányás, remegés, hasmenés, nyáladzás jelentkezik, AZONNAL vigyük állatorvoshoz! Az idő a legnagyobb ellenségünk, gyorsan kell cselekedni - ez életet menthet!
  • Ha mérgezésre gyanakszunk, tejjel, vagy langyos sós vízzel itassuk, míg el nem jutunk az orvosig.
  • Ha tudunk, vigyünk magunkkal az orvoshoz abból, amit kutyánk felevett, ez segíthet a pontosabb diagnózis felállításában.

 

 

+1 – Még több megelőzés

 

  • Legyünk felelős gazdák! Élni és élni hagyni: tartsuk be a szabályokat gazdaként is!
  • Ne engedjük kutyánkat elcsatangolni, „önsétáltatni”! Ez veszélyes a kutyára és másokra nézve is – azon túl, hogy az önsétáltató kutya után biztosan nem takarítja fel senki az otthagyott „csomagot”.
  • Sétáltatás esetén se feledkezzünk meg utóbbiról: mindig takarítsunk fel kutyánk után!
  • Ne hanyagoljuk el a kutya tanítását és nevelését se – megfelelő szabályok, foglalkozás és lefárasztás esetén nem válik kutyánk a szomszédok rémálmává.

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Fakurian Design

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára
Mindennapjaink kihagyhatatlan frissítő itala, de tudjuk-e, hogy a benne lévő koffein milyen hatással lehet kutyáinkra?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online Rehabportál Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyáddal eveznél? Íme egy zseniális ötlet! Hírek - Címlapon
Kutyáddal eveznél? Íme egy zseniális ötlet!
Országszerte egyre több a kutyamérgezés Hírek - Címlapon
Országszerte egyre több a kutyamérgezés