A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bizonyított: sokkal jobban érezzük magunkat, ha pár percig simogatunk egy kutyát

2023. augusztus 08., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Újabb kutatások támasztották alá, hogy a kutyasimogatás csökkenti a stresszt, és emeli a boldogsághormonok szintjét szervezetünkben.



 

A kutyasimogatás jótékony hatásáról már számos tanulmány született, egy ponton azonban rendszerint átfedik egymást: ha interakcióba lépünk egy kutyával – akár saját kedvencünkkel, akár más kutyussal – olyan pozitív változásokat tapasztalhatunk, melyek testünkre, lelkünkre egyaránt kihatnak.

 

„Úgy vélem, teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy az állatok jó hatással vannak mentális és fizikai egészségünkre” - mondta el Nancy Gee, a Virginia Nemzetközösségi Egyetem pszichológiaprofesszora.

 

Az Ember-Állat Interakció Központjának igazgatója szerint akár 5 percnyi kutyasimogatás is elegendő ahhoz, hogy kevésbé érezzük magunkat stresszesnek. Ha ennek időtartamát felemeljük 20 percre, szinte megújulva térhetünk vissza a napunkhoz.

 

 

Sokkal jobban érezzük magunkat, amikor megsimogatjuk a kutyánkat
Sokkal jobban érezzük magunkat, amikor megsimogatjuk a kutyánkat
Fotó: Unsplash/@brindo_

 

 

„Az eredményekből látjuk azt is, hogy megnő az oxitocin szintje, melyet a kötődést elősegítő 'jó-érzés' hormonnak is nevezhetünk. A jelenséget a kutyákban is megfigyelhetjük: szervezetükben emelkedett oxitocin-szint mérhető, amikor kapcsolatban lépnek egy emberrel.”

 

Ugyanakkor az egészségünkre gyakorolt jótékony hatások esetében az is számít, hogy az illető kedveli-e a kutyákat, és mennyire képes „kapcsolódni” a négylábúakkal.

 

"A házikedvencek nem csodaszerek. Nem szükségszerű, hogy minden egyes ember ugyanazokat a pozitív változásokat éli-e meg, hiszen nem mindenki szeretné megosztani életét egy kisállattal. Ám azok, akik ténylegesen vágynak erre, és valóban képesek kapcsolatot kialakítani például egy kutyával vagy macskával, képesek szorosan kötődni hozzá, első kézből tapasztalhatják meg a különbséget" - vallja a kutató.

 

 

A kutatások is rámutatnak a kutyasimogatás pozitív hatásaira
A kutatások is rámutatnak a kutyasimogatás pozitív hatásaira
Fotó: Unsplash/@wadeaustinellis

 

 

Gee professzor számos kutatásban vett már részt, a legutóbbinál azt vizsgálták, milyen hatással vannak a kutyák 8-9 éves gyermekekre. Az Egyesült Királyságban lefolytatott tanulmányból kiderült, hogy azok a gyerekek, akiknek lehetőségük volt hetente kétszer interakcióba lépni egy-egy kutyával az osztályteremben, sokkal kevésbé érezték magukat feszültnek, stresszesnek, és a koncentrálóképességük is látványosan javult.

 

„A változás már egy hónap után is észlelhető volt. A bizonyítékok alapján elmondható, hogy a kutyák által nyújtott jótékony hatás még hat hónap múltán is mérhető volt” - tette hozzá a kutató.

 

Egy másik, kanadai tanulmányból kiderült az is, hogy a csökkent stressz-szint mellett a főiskolai hallgatók arról számoltak be, hogy a kutyák jelenlétének köszönhetően könnyebben megbirkóztak a honvágy érzésével. Ehhez elegendő volt egy pár perces interakció a kutyával. Ha lehetőségük volt megsimogatni a kutyusokat, beszélni hozzájuk, kicsit játszani velük, hatványozottan érezték a pozitív változást.

 

„Az első kutatások alapján elmondható, hogy a fizikai érintés oly módon lehet hatással idegrendszerünkre, mely jótékonynak minősül” - jelentette ki a kanadai kutatás kapcsán Megan Muller, a Tufts Egyetem professzora.

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Unsplash/@wadeaustinellis

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Így örült a menhelyi kutya, amikor új gazdija aláírta az örökbefogadási papírokat Így örült a menhelyi kutya, amikor új gazdija aláírta az örökbefogadási papírokat
Mintha érezte volna, hogy most valami nagyon fontos dolog van történőben.

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt. JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Hírek - Címlapon
Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Állatbarát Kihívás a hontalan állatokért - Pedagógusok és szülők is csatlakozhatnak! Hírek - Címlapon
Állatbarát Kihívás a hontalan állatokért - Pedagógusok és szülők is csatlakozhatnak!