A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bizonyított: sokkal jobban érezzük magunkat, ha pár percig simogatunk egy kutyát

2023. augusztus 08., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Újabb kutatások támasztották alá, hogy a kutyasimogatás csökkenti a stresszt, és emeli a boldogsághormonok szintjét szervezetünkben. 

A kutyasimogatás jótékony hatásáról már számos tanulmány született, egy ponton azonban rendszerint átfedik egymást: ha interakcióba lépünk egy kutyával – akár saját kedvencünkkel, akár más kutyussal – olyan pozitív változásokat tapasztalhatunk, melyek testünkre, lelkünkre egyaránt kihatnak.

 

„Úgy vélem, teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy az állatok jó hatással vannak mentális és fizikai egészségünkre” - mondta el Nancy Gee, a Virginia Nemzetközösségi Egyetem pszichológiaprofesszora.

 

Az Ember-Állat Interakció Központjának igazgatója szerint akár 5 percnyi kutyasimogatás is elegendő ahhoz, hogy kevésbé érezzük magunkat stresszesnek. Ha ennek időtartamát felemeljük 20 percre, szinte megújulva térhetünk vissza a napunkhoz.

 

 

Sokkal jobban érezzük magunkat, amikor megsimogatjuk a kutyánkat
Sokkal jobban érezzük magunkat, amikor megsimogatjuk a kutyánkat
Fotó: Unsplash/@brindo_

 

 

„Az eredményekből látjuk azt is, hogy megnő az oxitocin szintje, melyet a kötődést elősegítő 'jó-érzés' hormonnak is nevezhetünk. A jelenséget a kutyákban is megfigyelhetjük: szervezetükben emelkedett oxitocin-szint mérhető, amikor kapcsolatban lépnek egy emberrel.”

 

Ugyanakkor az egészségünkre gyakorolt jótékony hatások esetében az is számít, hogy az illető kedveli-e a kutyákat, és mennyire képes „kapcsolódni” a négylábúakkal.

 

"A házikedvencek nem csodaszerek. Nem szükségszerű, hogy minden egyes ember ugyanazokat a pozitív változásokat éli-e meg, hiszen nem mindenki szeretné megosztani életét egy kisállattal. Ám azok, akik ténylegesen vágynak erre, és valóban képesek kapcsolatot kialakítani például egy kutyával vagy macskával, képesek szorosan kötődni hozzá, első kézből tapasztalhatják meg a különbséget" - vallja a kutató.

 

 

A kutatások is rámutatnak a kutyasimogatás pozitív hatásaira
A kutatások is rámutatnak a kutyasimogatás pozitív hatásaira
Fotó: Unsplash/@wadeaustinellis

 

 

Gee professzor számos kutatásban vett már részt, a legutóbbinál azt vizsgálták, milyen hatással vannak a kutyák 8-9 éves gyermekekre. Az Egyesült Királyságban lefolytatott tanulmányból kiderült, hogy azok a gyerekek, akiknek lehetőségük volt hetente kétszer interakcióba lépni egy-egy kutyával az osztályteremben, sokkal kevésbé érezték magukat feszültnek, stresszesnek, és a koncentrálóképességük is látványosan javult.

 

„A változás már egy hónap után is észlelhető volt. A bizonyítékok alapján elmondható, hogy a kutyák által nyújtott jótékony hatás még hat hónap múltán is mérhető volt” - tette hozzá a kutató.

 

Egy másik, kanadai tanulmányból kiderült az is, hogy a csökkent stressz-szint mellett a főiskolai hallgatók arról számoltak be, hogy a kutyák jelenlétének köszönhetően könnyebben megbirkóztak a honvágy érzésével. Ehhez elegendő volt egy pár perces interakció a kutyával. Ha lehetőségük volt megsimogatni a kutyusokat, beszélni hozzájuk, kicsit játszani velük, hatványozottan érezték a pozitív változást.

 

„Az első kutatások alapján elmondható, hogy a fizikai érintés oly módon lehet hatással idegrendszerünkre, mely jótékonynak minősül” - jelentette ki a kanadai kutatás kapcsán Megan Muller, a Tufts Egyetem professzora.

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Unsplash/@wadeaustinellis

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába? Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába?
Vannak ebek, akik előszeretettel követik a gazdit mindenhova, és arról sem maradhatnak le, ha lezuhanyozunk vagy veszünk egy kellemes fürdőt. De mi teszi ezt olyan érdekessé?

Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást
Rettentően jól szórakozott, esze ágában sem volt kijönni a vízből!

Sérült és fogyatékkal élő gyermekeknek segít a háromlábú terápiás kutya Sérült és fogyatékkal élő gyermekeknek segít a háromlábú terápiás kutya
Szívmelengető történet egy mentett kutyusról, akinek köszönhetően újra mosolyogni tudnak azok a gyerekek is, akik kicsit mások, mint társaik.

Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója? Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója?
Bár a mozgásban is nagyon fontos, egy kutatás szerint a kutyafarok elsődleges szerepe a hangulatjelzés.

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Hírek - Címlapon
Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Állatbarát Kihívás a hontalan állatokért - Pedagógusok és szülők is csatlakozhatnak! Hírek - Címlapon
Állatbarát Kihívás a hontalan állatokért - Pedagógusok és szülők is csatlakozhatnak!