A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ezek Magyarország legnépszerűbb kutyafajtái

2018. október 10., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Meglepő eredményeket hozott a MEOESZ listája a magyarok kedvenc kutyafajtáiról. A TOP 10-es listába mindössze két magyar kutyafajta került be, tarolnak azonban a “trendi” kutyák.



Kedvenc kutyafajtáinkról készült lista a Magyar Ebtenyésztők Országos Szövetsége (MEOESZ) által: az általuk a tavalyi évben kiállított törzskönyvek alapján derült ki, mely 10 kutyafajtát kedvelik leginkább a magyarok. A talán meglepő listát a Dívány tette közzé.

 

1. Francia bulldog

 

2. Rövid szőrű magyar vizsla

 

3. Német juhászkutya

 

4. Bulldog

 

5. Border collie

 

6. Cane corso

 

7. Amerikai staffordshire terrier

 

8. Szálkás szőrű tacskó

 

9. Puli

 

10. Bichon havanese

 

 

A francia bulldog a kedvence a magyaroknak
A francia bulldog a kedvence a magyaroknak
Fotó: dogtime.com

 

A listába mindössze két magyar kutyafajta került be, jelen vannak azonban szép számmal a “trendi” kutyafajták, mint az első helyet elfoglaló francia bulldog. Kis mérete, viszonylag kis mozgásigénye van, emellett hatalmas bohócok, vidám természetük azonnal elrabolja minden kétlábú szívét. A kis bulldogokkal azonban korántsem olyan könnyű az élet, mint elsőre tűnik: gyakran küzdenek akár súlyos betegségekkel is, nyomott orruk miatt gyakoriak a légzési nehézségeik is. A nyári meleget igen nehezen viselik, így sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek ilyenkor, mint más kutyák. A brit szakértők korábban közleményt is kiadtak, melyben felhívják a leendő gazdik figyelmét, hogy tartsák szem előtt a kutyák érdekeit és válasszanak inkább nem nyomott orrú fajtát. A nagy népszerűségnek örvendő kutyákat a szaporítók is felfedezik maguknak mint gyors bevételi forrást - ők azonban nincsenek tekintettel a kutyák egészségére, a genetikai és egészségi problémákat nem szűrik, így eleve szenvedésre ítélt, beteg kutyák jönnek náluk világra.

 

A lista kizárólag a törzskönyvek alapján került összeállításra, így a papír nélküli ebek létszámát nem vette figyelembe, se a keverékeket. Ha fajtatiszta kutyát szeretnénk magunkhoz venni, ne sajnáljuk rá a pénzt és tartsuk szem előtt, hogy a törzskönyv igenis fontos! Ez az egyetlen igazolás, amit arról kaphatunk, hogy a kiszemelt kölyök jó vérvonalból származik, felmenői minden szükséges szűrésen és vizsgálaton átestek. Ezek hiányában akár egész vagyonokat hagyhatunk a későbbiekben az állatorvosoknál...

Ha pedig valóban “nem fontos a papír”, válasszunk keverék kutyát: a menhelyeken több ezer gazdátlan kutyus várja a nagybetűs gazdit, akinek odaajándékozhatja a szívét!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére
2025-től csak bizonyos egészségügyi feltételek megléte esetén nevezhetnek a nyomott orrú kutyák a világ legnagyobb kutyakiállítására.

A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát? A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát?
Nem titok, hogy a gazdik erős érzelmeket táplálnak kedvenceik iránt, és gyakran úgy vélik, különleges szuperképességeknek vannak birtokában. Van, aki esküdni merne rá, hogy bundása bármikor felismerné, ha saját fajtájának képviselője jönne szembe az utcán. Valóban így van, vagy puszta ábránd?

Háromszor nagyobb eséllyel élnek rövidebb életet a rövid orrú kutyák, mint hosszabb orrú társaik Háromszor nagyobb eséllyel élnek rövidebb életet a rövid orrú kutyák, mint hosszabb orrú társaik
Egy új tanulmány ismét azt igazolta, hogy a rövidorrú, úgynevezett brachycephal típusú kutyák akár rövidebb életet is élhetnek orruk miatt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com JULIUS-K9 Hírstart Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Állatkísérlet-mentes lesz a Dove! Hírek - Címlapon
Állatkísérlet-mentes lesz a Dove!
Internetes sztár lett a különleges arcú kutyából Hírek - Címlapon
Internetes sztár lett a különleges arcú kutyából