A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Heves viharokkal érkezik az enyhülés - így vigyázzunk kedvenceinkre!

2023. június 22., 15:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Heves zivatarokkal, viharos széllel és jéggel érkezik a kánikulát enyhítő front: narancs riasztással figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat - ez viszont piros riasztásra is változhat! Felelős gazdaként kutyáink biztonságáról a viharok esetén is gondoskodnunk kell!



 

Közeledik a kánikula vége: ahogy azt már megszoktuk, heves zivatarok kísérik majd a változást. Viharok, erős szél és akár jégeső is lehet: az OMSZ egyelőre narancssárga veszélyjelzést adott ki péntekre. Ez azonban még piros jelzésbe is átválthat az időjárási helyzet függvényében, így kiemelten fontos, hogy a veszély alatt gondoskodjunk kutyáink biztonságáról.

 

 

Felelős gazdaként kutyáink biztonságáról a viharok esetén is gondoskodnunk kell!
Felelős gazdaként kutyáink biztonságáról a viharok esetén is gondoskodnunk kell!
Fotó: Unsplash - Emerson Peters

 

 

Hogy védjük meg kutyánkat?

 

A kutyák nagy része pánikszerűen retteg a viharoktól, sokuk az erős szélre, annak zajaira is érzékeny. A vihar érkezte előtt érdemes megtennünk néhány óvintézkedést, hogy elkerüljük a bajt, és segítsük átvészelni kutyánknak a félelmetes órákat. 

 

  • Érdemes még a vihar érkezése előtt lemozgatni a kutyát - sajnos a kánikulában ez nem egyszerű feladat. Ha van rá lehetőség, egy úszással, fürdetéssel egybekötött séta a legjobb választás ilyenkor!
     
  • A vihar közeledtével bekapcsolhatunk zenét, vagy tévét, esetleg elindíthatunk valamilyen hangosabb háztartási gépet (például egy mosást), ezek segítenek elnyomni a vihar hangjait. 
     
  • Zárjuk be az ablakokat és húzzuk le a redőnyöket - segítenek tompítani a vihar hangjait!
     
  • Megpróbálhatjuk kedvenc játékával lekötni a figyelmét a zivatar ideje alatt, vagy épp engedelmes feladatokat is gyakorolhatunk vele - mindkét aktivitás lefoglalja a kutya figyelmét, ráadásul pozitív élményt szerez a vihar ideje alatt, ami segíthet elhagyni a félelmet.
     
  • Az udvaron lévő kutyák számára biztosítsunk menedéket a vihar, a jégeső és az orkán erejű szél elől! 
     
  • Ha az udvaron élő kutyánk is fél a vihartól, jobb, ha zárt térbe visszük, így biztosan nem szökik el félelmében, és könnyebben át is vészeli a nehéz órákat.
     
  • Ellenőrizzük a kerítést és a kertkapukat. Azokat ne csaphassa ki a viharos szél - ezzel szabad utat adva a félelmében menekülő kutya számára!
     
  • Ha kutyánk fél, maradjunk mellette. Ez megnyugtatja, de nagyon fontos: nem szabad túlzottan pátyolgatni, vigasztalni: ez megerősíti benne, hogy félni kell! Maradjunk nyugodt, magabiztos gazdik, így kutyánk is könnyebben meg fog nyugodni!
     
  • Séta alkalmával legyen pórázon, akár félős, akár nem! Egy hirtelen dörrenés, vagy a szél által mellettünk felborított tárgytól egy nyugodt kutya is megijedhet!
     
  • Ha tehetjük, kerüljük a nagy, öreg fák alatt vezető sétákat, ne válasszunk erdei útvonalat: a nagy szélben könnyen törnek az ágak, rosszabb esetben az egész fa is dőlhet. Városi sétákon veszélyt jelenthetnek az öreg házak tetejéről meginduló cserepek is!

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is! Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is!
Kicsavart fák recsegése, ledőlt kémények robaja, kicsapódó kertkapuk… A kutyák számára legalább olyan félelmetesek lehetnek ezek a zajok, mint a nyári viharokat kísérő dörgés, vagy a szilveszteri tűzijáték.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hűsölni szeretett volna, de beszorult a vécékagyló mögé – Tűzoltók szabadították ki a kiskutyát Hírek - Címlapon
Hűsölni szeretett volna, de beszorult a vécékagyló mögé – Tűzoltók szabadították ki a kiskutyát
Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata Hírek - Címlapon
Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata