A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Heves viharokkal érkezik az enyhülés - így vigyázzunk kedvenceinkre!

2023. június 22., 15:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Heves zivatarokkal, viharos széllel és jéggel érkezik a kánikulát enyhítő front: narancs riasztással figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat - ez viszont piros riasztásra is változhat! Felelős gazdaként kutyáink biztonságáról a viharok esetén is gondoskodnunk kell! 

Közeledik a kánikula vége: ahogy azt már megszoktuk, heves zivatarok kísérik majd a változást. Viharok, erős szél és akár jégeső is lehet: az OMSZ egyelőre narancssárga veszélyjelzést adott ki péntekre. Ez azonban még piros jelzésbe is átválthat az időjárási helyzet függvényében, így kiemelten fontos, hogy a veszély alatt gondoskodjunk kutyáink biztonságáról.

 

 

Felelős gazdaként kutyáink biztonságáról a viharok esetén is gondoskodnunk kell!
Felelős gazdaként kutyáink biztonságáról a viharok esetén is gondoskodnunk kell!
Fotó: Unsplash - Emerson Peters

 

 

Hogy védjük meg kutyánkat?

 

A kutyák nagy része pánikszerűen retteg a viharoktól, sokuk az erős szélre, annak zajaira is érzékeny. A vihar érkezte előtt érdemes megtennünk néhány óvintézkedést, hogy elkerüljük a bajt, és segítsük átvészelni kutyánknak a félelmetes órákat. 

 

 • Érdemes még a vihar érkezése előtt lemozgatni a kutyát - sajnos a kánikulában ez nem egyszerű feladat. Ha van rá lehetőség, egy úszással, fürdetéssel egybekötött séta a legjobb választás ilyenkor!
   
 • A vihar közeledtével bekapcsolhatunk zenét, vagy tévét, esetleg elindíthatunk valamilyen hangosabb háztartási gépet (például egy mosást), ezek segítenek elnyomni a vihar hangjait. 
   
 • Zárjuk be az ablakokat és húzzuk le a redőnyöket - segítenek tompítani a vihar hangjait!
   
 • Megpróbálhatjuk kedvenc játékával lekötni a figyelmét a zivatar ideje alatt, vagy épp engedelmes feladatokat is gyakorolhatunk vele - mindkét aktivitás lefoglalja a kutya figyelmét, ráadásul pozitív élményt szerez a vihar ideje alatt, ami segíthet elhagyni a félelmet.
   
 • Az udvaron lévő kutyák számára biztosítsunk menedéket a vihar, a jégeső és az orkán erejű szél elől! 
   
 • Ha az udvaron élő kutyánk is fél a vihartól, jobb, ha zárt térbe visszük, így biztosan nem szökik el félelmében, és könnyebben át is vészeli a nehéz órákat.
   
 • Ellenőrizzük a kerítést és a kertkapukat. Azokat ne csaphassa ki a viharos szél - ezzel szabad utat adva a félelmében menekülő kutya számára!
   
 • Ha kutyánk fél, maradjunk mellette. Ez megnyugtatja, de nagyon fontos: nem szabad túlzottan pátyolgatni, vigasztalni: ez megerősíti benne, hogy félni kell! Maradjunk nyugodt, magabiztos gazdik, így kutyánk is könnyebben meg fog nyugodni!
   
 • Séta alkalmával legyen pórázon, akár félős, akár nem! Egy hirtelen dörrenés, vagy a szél által mellettünk felborított tárgytól egy nyugodt kutya is megijedhet!
   
 • Ha tehetjük, kerüljük a nagy, öreg fák alatt vezető sétákat, ne válasszunk erdei útvonalat: a nagy szélben könnyen törnek az ágak, rosszabb esetben az egész fa is dőlhet. Városi sétákon veszélyt jelenthetnek az öreg házak tetejéről meginduló cserepek is!

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz? Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz?
A sok írás, fotó, videó ellenére is megesik még, hogy a gazda figyelmetlenségből vagy tudatlanságból bent hagyja a kutyáját az autóban, míg ő vásárol, vagy ügyet intéz. Ám bármilyen gyorsan is végez, a kutyáját óriási veszélynek teszi ki ez idő alatt. Hogyan segíthetsz, ha ilyen esettel találkozol?

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól? Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól?
Fél, retteg, pánikol, ha közeledik a vihar. Rosszabb esetben félelmében rombol, netán saját magában is kárt tesz, miközben menekülni próbál. A vihartól, mennydörgéstől való félelem a kutyatulajdonosok nagy részét érinti. Mi lehet gyógyír a problémára, hogyan enyhíthető a kutya rettegése?

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra? Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban?

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál MOL Nyrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hűsölni szeretett volna, de beszorult a vécékagyló mögé – Tűzoltók szabadították ki a kiskutyát Hírek - Címlapon
Hűsölni szeretett volna, de beszorult a vécékagyló mögé – Tűzoltók szabadították ki a kiskutyát
Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata Hírek - Címlapon
Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata