A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Heves viharokkal érkezik az enyhülés - így vigyázzunk kedvenceinkre!

2023. június 22., 15:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Heves zivatarokkal, viharos széllel és jéggel érkezik a kánikulát enyhítő front: narancs riasztással figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat - ez viszont piros riasztásra is változhat! Felelős gazdaként kutyáink biztonságáról a viharok esetén is gondoskodnunk kell! 

Közeledik a kánikula vége: ahogy azt már megszoktuk, heves zivatarok kísérik majd a változást. Viharok, erős szél és akár jégeső is lehet: az OMSZ egyelőre narancssárga veszélyjelzést adott ki péntekre. Ez azonban még piros jelzésbe is átválthat az időjárási helyzet függvényében, így kiemelten fontos, hogy a veszély alatt gondoskodjunk kutyáink biztonságáról.

 

 

Felelős gazdaként kutyáink biztonságáról a viharok esetén is gondoskodnunk kell!
Felelős gazdaként kutyáink biztonságáról a viharok esetén is gondoskodnunk kell!
Fotó: Unsplash - Emerson Peters

 

 

Hogy védjük meg kutyánkat?

 

A kutyák nagy része pánikszerűen retteg a viharoktól, sokuk az erős szélre, annak zajaira is érzékeny. A vihar érkezte előtt érdemes megtennünk néhány óvintézkedést, hogy elkerüljük a bajt, és segítsük átvészelni kutyánknak a félelmetes órákat. 

 

 • Érdemes még a vihar érkezése előtt lemozgatni a kutyát - sajnos a kánikulában ez nem egyszerű feladat. Ha van rá lehetőség, egy úszással, fürdetéssel egybekötött séta a legjobb választás ilyenkor!
   
 • A vihar közeledtével bekapcsolhatunk zenét, vagy tévét, esetleg elindíthatunk valamilyen hangosabb háztartási gépet (például egy mosást), ezek segítenek elnyomni a vihar hangjait. 
   
 • Zárjuk be az ablakokat és húzzuk le a redőnyöket - segítenek tompítani a vihar hangjait!
   
 • Megpróbálhatjuk kedvenc játékával lekötni a figyelmét a zivatar ideje alatt, vagy épp engedelmes feladatokat is gyakorolhatunk vele - mindkét aktivitás lefoglalja a kutya figyelmét, ráadásul pozitív élményt szerez a vihar ideje alatt, ami segíthet elhagyni a félelmet.
   
 • Az udvaron lévő kutyák számára biztosítsunk menedéket a vihar, a jégeső és az orkán erejű szél elől! 
   
 • Ha az udvaron élő kutyánk is fél a vihartól, jobb, ha zárt térbe visszük, így biztosan nem szökik el félelmében, és könnyebben át is vészeli a nehéz órákat.
   
 • Ellenőrizzük a kerítést és a kertkapukat. Azokat ne csaphassa ki a viharos szél - ezzel szabad utat adva a félelmében menekülő kutya számára!
   
 • Ha kutyánk fél, maradjunk mellette. Ez megnyugtatja, de nagyon fontos: nem szabad túlzottan pátyolgatni, vigasztalni: ez megerősíti benne, hogy félni kell! Maradjunk nyugodt, magabiztos gazdik, így kutyánk is könnyebben meg fog nyugodni!
   
 • Séta alkalmával legyen pórázon, akár félős, akár nem! Egy hirtelen dörrenés, vagy a szél által mellettünk felborított tárgytól egy nyugodt kutya is megijedhet!
   
 • Ha tehetjük, kerüljük a nagy, öreg fák alatt vezető sétákat, ne válasszunk erdei útvonalat: a nagy szélben könnyen törnek az ágak, rosszabb esetben az egész fa is dőlhet. Városi sétákon veszélyt jelenthetnek az öreg házak tetejéről meginduló cserepek is!

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást
Rettentően jól szórakozott, esze ágában sem volt kijönni a vízből!

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Forró autóba zárt tacskókat mentettek a győri tűzoltók Forró autóba zárt tacskókat mentettek a győri tűzoltók
Elképesztő, hogy még mindig itt tartunk, de sajnos újra és újra el kell mondani: a nyári melegben NE HAGYJ ÁLLATOT AZ AUTÓBAN!

Tűző napon kötötte láncra kutyáját a gazda, míg elment nyaralni Tűző napon kötötte láncra kutyáját a gazda, míg elment nyaralni
Az állatvédők megpróbáltak segíteni, ám a kiérkező rendőrök szerint nem történt szabálysértés. A kutya másnapra eltűnt, az állatvédőket pedig elzavarták…

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com Beagle Club Online MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hűsölni szeretett volna, de beszorult a vécékagyló mögé – Tűzoltók szabadították ki a kiskutyát Hírek - Címlapon
Hűsölni szeretett volna, de beszorult a vécékagyló mögé – Tűzoltók szabadították ki a kiskutyát
Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata Hírek - Címlapon
Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata